Δαίμονας από τα παλιά

Νίκος Παπαδογιάννης Νίκος Παπαδογιάννης
Δαίμονας από τα παλιά
Ο Νίκος Παπαδογιάννης πιστεύει ότι ο Παναθηναϊκός που διαμέλισε τη Μπαρτσελόνα ήταν ομάδα επιπέδου φάιναλ-φορ.

To 93-86 του Παναθηναϊκού ήταν το πρώτο πραγματικό αριστούργημα του Σάσα Τζόρζεβιτς από τότε που ο Σέρβος ανέλαβε τον Παναθηναϊκό. Οι νίκες επί του Ολυμπιακού ήταν λίγο πολύ φωτογραφίες της στιγμής και πέτυχαν τον δευτεραθλητή Ευρώπης, κακομούτσουνο και αγουροξυπνημένο.

Οι σκόρπιες ευρωπαϊκές νίκες που ακολούθησαν, απέναντι σε μέτριους αντιπάλους, αντικατοποτρίζουν το ελάχιστο «πρέπει» που περιμένει κανείς από μία ομάδα επιπέδου Παναθηναϊκού. Χειροκροτήθηκαν, αλλά δεν πανηγυρίστηκαν.

Το αποψινό, όμως, έφερε σφραγίδα ανωτερότητας, κυριαρχίας και αυτοπεποίθησης. Δεν αδικώ τον Καταλανό συνάδελφο Τζόρντι Ρουμπιρόσα, που μας έδωσε από το μικρόφωνο της ΕΡΤ «ραντεβού στο Βερολίνο». Όσο κι αν είναι νωρίς, ο Παναθηναϊκός έδειξε για πρώτη φορά φέτος πόσο ψηλά βρίσκεται το ταβάνι του.

Οι διορθωτικές κινήσεις που έπονται μπορούν να σηκώσουν την οροφή ακόμα περισσότερο. Χθες δεν την έβλεπε καλά καλά ούτε ο ψηλολέλεκας Τόμιτς.

Ποιος Τόμιτς, όμως; Αυτός που έγινε βορά για τα γενειοφόρα σαγώνια του Ραντούλιτσα; Από τα πρώτα κιόλας λεπτά, ο Τζόρτζεβιτς σημάδεψε τον λεπτεπίλεπτο Κροάτη και έδωσε εντολή να γίνονται όλες οι επιθέσεις μέσα από το «βαμμένο».

Ως συνήθως, ο Τόμιτς υπέπεσε σε δύο γρήγορα φάουλ, χωρίς καλά καλά να τον καταλάβουν οι ψηλοί του Παναθηναϊκού. Επειτα αποσύρθηκε και άφησε τη διάβαση αφύλακτη.

Οι «πράσινοι» πέτυχαν τους πρώτους 25 πόντους μέσα από το ζωγραφιστό και έφτασαν στο +10 της ανάπαυλας με ένα και μονάκριβο τρίποντο στο ενεργητικό τους! Το δεύτερο το πέτυχαν στο 27ο λεπτό και το τρίτο αμέσως μετά, για να εκτοξεύσουν τη διαφορά στο +16.

Ποιος θα φανταζόταν ότι ο Παναθηναϊκός μπορεί να βάλει 93 στην άμυνα της Μπαρτσελόνα χωρίς να οργιάσουν οι σουτέρ του; Κατά κανόνα, τέτοια συγκομιδή συνοδεύεται από εξωπραγματικά ποσοστά στο τρίποντο. Ο χθεσινός Παναθηναϊκός έβαλε μόλις 6/12 και όμως κατατρόπωσε σε μια Μπάρτσα που κυριάρχησε στα ριμπάουντ (με 13 επιθετικά) και έμεινε σε μονοψήφιο αριθμό λαθών!

Ο Μίροσλαβ Ραντούλιτσα θύμισε για πρώτη φορά τον σέντερ που γέμιζε τα αντίπαλα καλάθια με τη φανέλα της Εθνικής Σερβίας. Τους 25 πόντους του τους πέτυχε μέσα σε 26 λεπτά, στην οικονομική συσκευασία των 9 σουτ και 9 ελευθέρων βολών!

Αστόχησε μόνο μία φορά και απέφυγε τα λάθη, ενώ έπαιξε –ναι, ναι- και αρκετά καλή άμυνα. Δικαίως φόρεσε το καλύτερό του χαμόγελο μετά το τέλος του αγώνα.

Ο Τόμιτς, στο μεταξύ, τείνει να γίνει ο καλύτερος σύμμαχος της αντίπαλης ομάδας σε παιχνίδια που απαιτούν ευψυχία…

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης έπαιξε μόλις 18:34, αλλά η στατιστική του γεμίζει 40λεπτο, χώρια τα μικρά πράγματα που κάνει και δεν φαίνονται στους αριθμούς. «Απίστευτο», τον χαρακτήρισε μετά το ματς ο Σάσα Πάβλοβιτς. Το επίθετο ωχριά μπροστά στην πραγματικότητα.

Ο Τζόρτζεβιτς βρήκε τρόπο να κρατήσει τον αρχηγό του ξεκούραστο, με πρόσθετο όπλο το ποιοτικό 6λεπτο που προσέφερε στο α’ ημίχρονο ο Νίκος Παππάς. Πρόβλημα παρουσιάστηκε μόνο όταν προστέθηκαν ταυτόχρονα στην εξίσωση η κόπωση του Νικ Καλάθη και τα φάουλ του Τζέιμς Γκιστ.

Ο Παναθηναϊκός έπαιξε 3-4 λεπτά με ευάλωτη αμυντικά πεντάδα (όπου συνυπήρχαν οι Διαμαντίδης, Πάβλοβιτς, Φώτσης, Ραντούλιτσα), δέχθηκε κάμποσα τρίποντα από τον ζεστό Περπέρογλου και τον Όλεσον, αλλά κράτησε το προβάδισμα με νύχια και με δόντια.

Μετά το 73-72, έβαλε την υπογραφή του φαρδιά πλατιά ο Διαμαντίδης: καλάθι με μπάσιμο, ασίστ στον Ραντούλιτσα, τρίποντο από 9 μέτρα, κλέψιμο με πλονζόν, δύο εύστοχες βολές, μπουένας νότσες σενιόρες. Καιρό είχε να σας κάνει τέτοιο χουνέρι ο παλιός σας δαίμονας, ο Μίμης από την Καστοριά...

Η παραδοσιακά νυχτωμένη ΕΡΤ πανηγύρισε από χθες την πρόκριση του Παναθηναϊκού στην επόμενη φάση, αλλά τα μαθηματικά λένε άλλα. Εάν η Ζιέλονα Γκόρα κερδίσει τους δύο αγώνες της (με Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ και Καρσίγιακα στην Πολωνία), θα φοβάται μόνο διπλό των «πρασίνων» στο Κάουνας. Οι Πολωνοί είναι επικίνδυνοι και θα έρθουν στην Αθήνα ντυμένοι με στολή καμικάζι.

Βεβαίως, το νερό μπήκε στο σωστό αυλάκι. Ο Παναθηναϊκός θα τερματίσει πιθανότητα όχι στην 4η ούτε βέβαια στην 5η, αλλά στην 3η θέση του Ομίλου, πίσω από το δίδυμο Μπαρτσελόνα-Λοκομοτίβ.

Οφείλει, όμως, να πορευθεί προσεκτικά και να προσέχει τα πράσινα ρούχα του, για να τα έχει όλα. Πάνω στο τεντωμένοι σχοινί, τα λάθη δεν διορθώνονται.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.