Μία ήττα, επειγόντως!

Μία ήττα, επειγόντως!

Νίκος Παπαδογιάννης Νίκος Παπαδογιάννης
Μία ήττα, επειγόντως!
O Nίκος Παπαδογιάννης αναρωτιέται μήπως θα ήταν χρήσιμη για τον Ολυμπιακό μία ήττα στις επόμενες δύο αγωνιστικές.

To αμυντικό τέρας του Φαλήρου βρυχήθηκε ξανά και καταβρόχθισε άλλον έναν ανυποψίαστο επισκέπτη. Η καλοντυμένη Ιταλίδα προσγειώθηκε στους 63 πόντους, μολονότι έβαλε 8/12 τρίποντα στα πρώτα 23 λεπτά του αγώνα.

Αργά, μεθοδικά και σχεδόν σαδιστικά, ο Ολυμπιακός στραγγάλισε και την Αρμάνι, όπως έκανε με τη Λαμποράλ, με την Εφές, με την Τσεντεβίτα, με τη Λιμόζ. Δεν υπάρχει ομάδα στην Ευρωλίγκα με ρεκόρ καλύτερο από το 7-1 των «ερυθρολεύκων».

Η επιστροφή του Γιώργου Πρίντεζη έδωσε στον Ολυμπιακό την πιο αξιόπιστη πηγή σκοραρίσματος και δημιουργίας από το low post. O υπαρχηγός πέτυχε 11 πόντους, μοίρασε 3 ασίστ και απέφυγε τα λάθη. Εχέγγυο επιτυχίας, θα πει κανείς.

Ωστόσο, ο Χάντερ υστέρησε, οι Παπαπέτρου-Αγραβάνης σέρβιραν κουλουράκια, ο Λοτζέσκι αποχώρησε τραυματίας. Ο Βασίλης Σπανούλης παρακολουθούσε ντυμένος με ένδυμα περιπάτου, ενώ ο αντικαταστάτης του Γιανγκ ετοίμαζε τις αποσκευές του κάπου στη χώρα των Βάσκων.

Πόσες ομάδες θα άντεχαν να ξεπεράσουν με στεγνά πόδια τόσους και τόσο σοβαρούς τραυματισμούς; Η μοναδική που τερμάτισε την περυσινή σεζόν πιο ψηλά από τον Ολυμπιακό κινδυνεύει με φούντο, παρ’όλο που μέχρι προ τινος έπαιζε πλήρης και με την ουρά σηκωμένη.

Η σταθερά που βγάζει τον Ολυμπιακό στον αφρό είναι φυσικά η αμυντική του επίδοση. Οι Ιταλοί έβαλαν πολλά τρίποντα χάρη στη ρέντα της τριάδας Τζένκινς-Λαφαγιέτ-Τσιντσαρίνι, αλλά δεν μπορούσαν να πλησιάσουν στο ελληνικό καλάθι.

Το ποσοστό τους στα δίποντα, 40 τοις εκατό, θα ήταν χαμηλότερο αν δεν το βελτίωνε η χαλαρότητα του τελευταίου τριλέπτου. Όποτε τολμούσαν κάποια παρακινδυνευμένη πάσα για να δημιουργήσουν ρήγμα, έβλεπαν τον Στρόμπερι να φεύγει στον αιφνιδιασμό με τη μπάλα στα χέρια για το κάρφωμα.

Αναντικατάστατο γρανάζι στο σχέδιο του Σφαιρόπουλου παρά τη γκρίνια της εξέδρας, ο Αμερικανός στάθηκε δίπλα στους Μάντζαρη-Αθηναίου (με μπαλαντέρ τον Χάκετ) και συγκρότησε αδιαπέραστο αμυντικό τείχος.

Οι τέσσερις γκαρντ του Ολυμπιακού μέτρησαν όλοι μαζί 21 ριμπάουντ, 11 ασίστ και μόλις 3 λάθη, ενώ πέτυχαν και τα 5 τρίποντα που άνοιξαν το παιχνίδι στο β’ ημίχρονο. Η άμυνα ζώνης του Γιάσμιν Ρέπεσα ουδόλως προβλημάτισε τον πρωταθλητή Ελλάδας.

Η φάση στην οποία ο Βαγγέλης Μάντζαρης μετρούσε στο μυαλό του τα δευτερόλεπτα και έδωσε ιδανική πάσα στον Γιάννη Αθηναίου για το τρίποντο τη στιγμή που ακουγόταν η κόρνα έμοιαζε βγαλμένη από υπολογιστή. Και έδωσε το σύνθημα για την τελική επίθεση, αφού το σκορ ήταν ακόμη 51-49.

Ο Ολυμπιακός συνεχίζει την παρέλασή του και σφραγίζει με ερυθρόλευκη βούλα την πρωτιά του Β’ Ομίλου, με όσα αυτό συνεπάγεται. Υπάρχει πάντως ένα διαβολάκι μέσα στο μυαλό μου, που επιμένει ότι θα του έκανε καλό μία ήττα στις επόμενες δύο –βαθμολογικά αδιάφορες- αγωνιστικές.

Οι αλλεπάλληλες νίκες μπορεί να κοιμίσουν την ομάδα και να σκεπάσουν σαν κουβέρτα τις αγωνιστικές αδυναμίες. Τα πρώτα 20-25 λεπτά του αποψινού αγώνα δεν ήταν δα τίτλος τιμής για την επιθετική λειτουργία της ομάδας.

Η συμφωνία με τον Σον Τζέιμς φέρνει έναν ακόμη παίκτη ικανό να στηρίξει το πλάνο του Σφαιρόπουλου, αλλά δεν προσφέρει κάτι στην ανάγκη για δημιουργία Σχεδίου Β στην επίθεση.

Ο Ολυμπιακός είναι μόλις 18ος σε ποσοστό ευστοχίας στα τρίποντα ανάμεσα στις 24 ομάδες της Ευρωλίγκας. Οι τραυματισμοί των Σπανούλη-Λοτζέσκι προφανώς θα επιδεινώσουν το πρόβλημα και θα κάνουν πιο σφιχτές τις αντίπαλες άμυνες.

Ωστόσο, τα επιθετικά ριμπάουντ αποτελούν το ιδανικό αντίδοτο στην αστοχία. Καμία ομάδα δεν έχει μαζέψει περισσότερα από τα 107 του Ολυμπιακού μετά την 8η αγωνιστική. Μιλάμε για 14 «δεύτερες επιθέσεις» σε κάθε αγώνα, όχι παίξε γέλασε. Και με τον Γιανγκ σακατεμένο εδώ και τρεις εβδομάδες.

Στον πρώτο γύρο της Ευρωλίγκας, ο Ολυμπιακός δεν βρέθηκε αντιμέτωπος με ομάδα υποψήφια για τον ευρωπαϊκό τίτλο - εκτός αν θεωρηθεί τέτοια η Εφές, που δεν θα το πίστευε ούτε ο Ιβκοβιτς. Η ΤΣΣΚΑ, η Φενέρμπαχτσε, η Μπαρτσελόνα, ακόμα και τα "μαύρα άλογα" από τη Ρωσία βρέθηκαν σε άλλους Ομίλους.

Ο δε Παναθηναϊκός νίκησε τους "ερυθρόλευκους" όχι μία, αλλά δύο φορές. Ο Ιανουάριος θα φέρει μαζί του πολύ πιο δύσκολα διαγωνίσματα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.