Η γέννηση ενός τέρατος

Νίκος Παπαδογιάννης Νίκος Παπαδογιάννης
Η γέννηση ενός τέρατος
Ο Νίκος Παπαδογιάννης πιστεύει ότι ομάδα που κρατά τον αντίπαλο στους 52 πόντους με τη δεύτερη πεντάδα της δεν έχει να φοβηθεί κανέναν.

Εξι λεπτά πριν το τέλος του αγώνα με τη Λαμποράλ, ο Ολυμπιακός είχε στα χέρια του μία ισχνή διαφορά 2 πόντων και δεν μπορούσε να βάλει «γκολ» με τίποτε.

Στο αντίστοιχο ματς του πρώτου γύρου, είχε πολλές εναλλακτικές λύσεις, δουλεμένες στην προπόνηση και βασισμένες στην ικανότητα προικισμένων σκόρερ: Σπανούλης, Πρίντεζης, Λοτζέσκι, Γιανγκ. Αυτή τη φορά, ήταν υποχρεωμένος να κυνηγήσει τη νίκη με πεντάδα ανάγκης: Μάντζαρη, Αθηναίου, Στρόμπερι, Παπαπέτρου, Χάντερ.

Οσοι πιστεύουν στο μπάσκετ της Ρεάλ ή των Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς, απέστρεψαν το βλέμμα μετά βδελυγμίας. Αλλά στο γήπεδο όπου κέρδισε ευρωπαϊκό τρόπαιο ο Μπόζινταρ Μάλκοβιτς και μεγαλούργησε ο Γιάννης Ιωαννίδης, πνέουν διαφορετικοί άνεμοι.

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος είναι πιστός μαθητής του «ξανθού» και κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να δημιουργήσει ένα αμυντικό τέρας. Είναι προφανές ότι βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο.

Στα τελευταία λεπτά του αγώνα, η Λαμποράλ προσπάθησε να παίξει το μπάσκετ που την έφερε στο 10-3 (πριν τη χθεσινή ήττα) και ανέβασε τον ευρωπαϊκό της μέσο όρο στους 88,6 πόντους. Επίθεση κατά μέτωπο και ένας εναντίον ενός. Κακό του κεφαλιού της, που κούνησε τη φτέρη…

Μέτρησα 7 συνεχόμενες φάσεις, στις οποίες οι αμυντικοί του Ολυμπιακού κατατρόπωσαν τον επιθετικό που ανέλαβε την ευθύνη: Στρόμπερι, Χάντερ, Παπαπέτρου, Αθηναίου, Στρόμπερι, Στρόμπερι, Μάντζαρης. Επτά μονομαχίες, επτά νίκες. "Τake no prisoners".

Μολονότι οι πόντοι σημειώνονταν στην άλλη άκρη με σταγονόμετρο, το +2 έγινε +7 και η Λαμποράλ παραδόθηκε. Θα είχε χάσει με μεγαλύτερη διαφορά, αν δεν μεσολαβούσαν μία γκάφα του Χάκετ στη σέντρα και δύο αχρείαστα φάουλ του κουρασμένου Χάντερ. Εάν εξαιρεθούν τα τρία δωράκια του Ολυμπιακού, οι Ισπανοί δεν είδαν ποτέ τον ορίζοντα στην τελική ευθεία του αγώνα.

Όχι ότι τον είδαν νωρίτερα, βέβαια. Ο εξαίρετος Μπουρούσης έκανε το προσωπικό του καθήκον, με 16 πόντους και 15 ριμπάουντ, αλλά οι συμπαίκτες του πελαγοδρομούσαν με ρυθμούς αξιοθρήνητους. «Προσπαθήσαμε να κερδίσουμε με τα ψέματα», ομολόγησε ο ίδιος.

Με τις 5 συνεχόμενες νίκες του, ο Ολυμπιακός έχει σχεδόν κλειδωμένη την πρωτιά του Ομίλου. Το μαξιλάρι των 13 βαθμών του προσφέρει άφθονο χρόνο για να αναζητήσει τον αντικαταστάτη του Γιανγκ και για να επουλώσει τα τραύματα των καταπονημένων του παικτών.

Ο Σπανούλης, ο Πρίντεζης και ο Λοτζέσκι δεν έχουν λόγο να επισπεύσουν την επιστροφή τους. Άλλωστε, όλο τον Σεπτέμβριο έτρεχαν και δεν έφταναν. Με τον ιδρώτα τους απέκτησαν το δικαίωμα στην ξεκούραση. Η β’ φάση της Ευρωλίγκας αρχίζει αμέσως μετά τα Χριστούγεννα.

«Ο Ολυμπιακός είναι η πρώτη ομάδα που προσφέρει θέαμα με την άμυνα και όχι με την επίθεση», έγραψε κάποιος αναγνώστης στο live του www.gazzetta.gr. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος χρησιμοποίησε τη λέξη «unbelievable», απίστευτη, για να επαινέσει την προσπάθεια των παικτών του. Ομάδα που κατεβάζει τον αντίπαλο στους 52 πόντους δεν φοβάται κανέναν.

Το μεγάλο στοίχημα, βέβαια, είναι να βελτιωθεί η επιθετική λειτουργία του Ολυμπιακού ώστε να αυξηθεί η παραγωγικότητα και να βγουν όσο γίνεται περισσότερα ελεύθερα σουτ.

Ο Μάντζαρης και ο Αθηναίου έβαλαν δύο σβουριχτά στο τέλος, αλλά τα 12 άστοχα που προηγήθηκαν έσφιξαν τη θηλειά στον λαιμό των «ερυθρολεύκων» και έδωσαν θάρρος σε έναν πελαγωμένο αντίπαλο. Εκτός από τα δύο Ελληνόπουλα που τράβηξαν τα κάστανα από τη φωτιά, άλλος δεν έβαλε τρίποντο.

Μισό λεπτό, όμως. Ελειπε ο Λοτζέσκι. Ελειπε ο Πρίντεζης. Ελειπε, στο τέλος, ο Σπανούλης. Ηταν εκτός ρυθμού λόγω τραυματισμού και ο Παπαπέτρου. Πόσες ομάδες θα κέρδιζαν αντίπαλο αυτού του βεληνεκούς έτσι αποδεκατισμένες και πόσα τρίποντα θα έβαζαν ακροβατώντας στο τεντωμένο σχοινί;

Ας μη ζητάμε υπερβολές. Όταν άλλες, χρυσοπληρωμένες ομάδες πέφτουν ολοταχώς πάνω σε ντουβάρι παίζοντας πλήρεις (η Ρεάλ, η Μακάμπι, η Εφές, ακόμα και –ο μη γένοιτο- ο Παναθηναϊκός), αυτό που πέτυχε en extremis ο Ολυμπιακός τις τελευταίες εβδομάδες, με αφετηρία μάλιστα τα χαμένα εντός των τειχών ντέρμπι, ισοδυναμεί με θαύμα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.