«O ΠΑΟ στο Eurocup; Αυτό δε γίνεται!»

Αντώνης Καλκαβούρας
«O ΠΑΟ στο Eurocup; Αυτό δε γίνεται!»
Ο πρώην "πράσινος", Στεφάν Λάσμε, εξηγεί στο gazzetta.gr γιατί ο Παναθηναϊκός θα περάσει στο Top-16 της Ευρωλίγκα, ο Έρικ Μακ Κόλουμ χαρακτηρίζει "μέντορα" τον Σφαιρόπουλο, ενώ ο Βλάντιμιρ Μίτσοφ δεν θέλει να ακούει περί Τζόρτζεβιτς.

Η εξαιρετική εμφάνιση του Μαλίκ Χέρστον (20π., 4ρ. 3ασ.), που μαζί με τον "συνήθη ύποπτο" Λουκά Μαυροκεφαλίδη (26π., 11ρ., 3ασ.) κρατούσαν την ΑΕΚ κοντά στο σκορ και διατηρούσαν "ζεστούς" τους 8 και πλέον χιλιάδες φιλάθλους, που έδωσαν το παρών στο κλειστό το ΟΑΚΑ, δεν ήταν αρκετή για να χαρίσει το πιο ηχηρό αποτέλεσμα της εφετινής σεζόν για τους "κιτρινόμαυρους". Το 58-61 στο 29'32", μ' ένα γρήγορο σερί 1-10 "πήγε" και πάλι τη Γαλατασαράϊ σε διψήφιο προβάδισμα (59-71 στο 33') και με εμφανή αδυναμία στην οργάνωση του παιχνιδιού, η "Ένωση", δύσκολα θα μπορούσε να απειλήσει μία ομάδα που - με budget 10 εκατομμυρίων Ευρώ - σχεδιάστηκε για να κατακτήσει το Eurocup και να επιστρέψει δικαιωματικά στην Ευρωλίγκα.

Πρώτο μέλημα η ενσωμάτωση του Κούπερ

Το τελικό 73-86 υπέρ της τουρκικής ομάδας στέρησε από τη "βασίλισσα" την ευκαιρία να κάνει το πιο αποφασιστικό βήμα για την πρόκριση στους "32" της διοργάνωσης. Η ΑΕΚ (4-3), ωστόσο, κρατάει την τύχη στα χέρια της και χρειάζεται δύο νίκες στα τρία εναπομείναντα παιχνίδια (με Νίζνι και Χάποελ εκτός και Νεπτούνας εντός), για να σφραγίσει το πολυπόθητο "εισιτήριό". Αυτό που για την ώρα, όμως, έχει μεγαλύτερη σημασία για τον Ντράγκαν Σάκοτα, είναι η όσο το δυνατόν πιο ταχεία ενσωμάτωση του νεοαποκτηθέντα D.J. Κούπερ (δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στην 1η φάση του Eurocup) στην αγωνιστική λειτουργία της ομάδας. O λόγος; Προφανής! Ο σαββατιάτικος (28/11, 17.00) εντός έδρας αγώνας με τον Άρη, είναι κομβικός για την επίτευξη του πιο σημαντικού στόχου της χρονιάς που δεν είναι άλλος, από την 3η θέση στην κανονική περίοδο της Basket League.

Το πλατύ χαμόγελο του Αταμάν και οι παλιοί μας γνώριμοι!

Στην αντίπερα όχθη, τα χαμόγελα έξω από τα αποδυτήρια της Γαλατά περίσσευαν! Ο Εργκιν Αταμάν δεχόταν χαμογελαστός συγχαρητήρια και μπροστά στην κάμερα του επίσημου καναλιού του συλλόγου, είχε κάθε λόγο να είναι λαλίστατος, αφού η ομάδα του, είχε μόλις εξασφαλίσει και μαθηματικά την πρόκρισή της (6-1), στην επόμενη φάση. Πρώτος, από τους αρκετούς μας γνώριμους, που αγωνίζονται υπό τις οδηγίες του Τούρκου ομοσπονδιακού τεχνικού, έκανε την εμφάνισή του ο Στεφάν Λάσμε, που αν και δεν είχε μεγάλη συμμετοχή (4π. & 2ρ. σε 12') δεν φάνηκε καθόλου έξω από τα νερά του...

«Το βάρος της "πράσινης" φανέλας θα δώσει τη νίκη στη Σμύρνη!»

Από πέρυσι που έφυγε για την Τουρκία, έχει έρθει δύο φορές στην Αθήνα για μπάσκετ (πέρυσι έπαιξε με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ και φέτος με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ), αλλά ακόμη δεν έχει τεθεί αντιμέτωπος της παλιάς του ομάδας! «Τώρα που περάσατε στους "32", πιστεύεις ότι μπορεί φέτος να αντιμετωπίσεις τον Παναθηναϊκό;», τον ρωτήσαμε λαμβάνοντας υπ' όψιν, ότι οι "πράσινοι" κινδυνεύουν να μείνουν εκτός Top-16 και να "υποβιβαστούν" στο Eurocup, ειδικότερα αν χάσουν αύριο (27/11, 20.00) στη Σμύρνη από την Καρσίγιακα. «Αυτό φίλε μου, δε γίνεται με τίποτε! Ο Παναθηναϊκός είναι τεράστιος σύλλογος, έχει βαριά φανέλα και ηχηρό όνομα και παρ' ότι φέτος, δεν παίζει καλά, οι προσωπικότητες που διαθέτει είναι αρκετές για να του δώσουν τη νίκη σε ένα τόσο σημαντικό και κρίσιμο παιχνίδι. Θα με θυμηθείς μετά το παιχνίδι!», μας είπε ο 32χρονος Γκαμπονέζος σέντερ και χαμογέλασε, κλείνοντας με νόημα το μάτι.

«Μακάρι να πήγαινα... ΣΕΦ!»

Μετά από λίγο την εμφάνισή του έκανε ο Τζόϊ Ντόρσεϊ, τον οποίο είχαμε συναντήσει πέρυσι και στο Χιούστον. Ο 31χρονος Αμερικανός σέντερ, που ήταν από τους διακριθέντες (10π., 9ρ. & 2ασ. σε 20') της ομάδας του, είχε όρεξη για πλάκα και μεταξύ σοβαρού και αστείου, έκανε μία ευχή την οποία καλύτερα να μην διαβάσει ο προπονητής του. «Μακάρι να έπαιρνα μία μέρα άδεια για να μείνω στην Αθήνα και να πάω στο ΣΕΦ, για να δω τα αδέρφια μου κόντρα στη Λαμποράλ Κούτσα. Έχουμε παιχνίδι το Σάββατο (με την Τόρκου Κονιασπορ) για το πρωτάθλημα, όμως και ποιος τον ακούει τον coach!», σχολίασε ο αθεόφοβος, ρωτώντας δεξιά κι αριστερά τι εντυπώσεις άφησαν και πως σχολιάστηκαν, οι συνεντεύξεις που είχε δώσει την προηγούμενη μέρα! Έλα Παναγία μου...

Σφαιρόπουλου το... εγκώμιο!

Τελευταίοι, βγήκαν από τα αποδυτήρια, οι δύο καλύτεροι παίκτες της Γαλατασαράϊ, ο Έρικ Μακ Κόλουμ (24π., 3ασ.) και ο Βλάντιμιρ Μίτσοφ (18π., 5ρ. 5ασ.). Ο 27χρονος Αμερικανός point-guard που έφτιαξε το όνομά του, περνώντας για δύο χρόνια από το ελληνικό πρωτάθλημα (Απόλλων Πάτρας και Πανιώνιος), είχε μόνο καλά λόγια να πει για τον πρώην προπονητή στους "κυανέρυθρους" (2013-14), Γιάννη Σφαιρόπουλο: «Tου χρωστάω πολλά! Με βοήθησε πάρα πολύ η συνεργασία μας και υπό τις οδηγίες του έγινα καλύτερος παίκτης. Κρίμα που δεν καταφέραμε να συνεργαστούμε ξανά στον Ολυμπιακό, όπου έχει κάνει εξαιρετική δουλειά κι έχει βάλει την σφραγίδα του στον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας. Χάρηκα πολύ γι' αυτόν πέρυσι, που έφτασε μέχρι τον τελικό της Ευρωλίγκα και κατέκτησε το πρωτάθλημα. Συζητήσαμε το ενδεχόμενο να υπογράψω στην ομάδα του, αλλά μάλλον δεν πετύχαμε το κατάλληλο timing. Ποιος ξέρει, ίσως στο μέλλον να μας ξαναδοθεί η ευκαιρία...», επεσήμανε ο 2ος σκόρερ (μ.ο. 22,9π.) του Eurocup, πίσω από τον Λουκά Μαυροκεφαλίδη (μ.ο. 25,0π.).

«Ο ΠΑΟ θα παίξει σε μία... "καυτή τρύπα"!»

Για το τέλος, αφήσαμε τον 30χρονο Σέρβο φόργουορντ, που πέρασε για ένα "φεγγάρι" από τον Πανιώνιο (έπαιξε σε 6 ματς την περίοδο 2008-09). Έχοντας ζήσει πέρυσι και φέτος την πρωταθλήτρια Τουρκίας, του ζητήσαμε μία πρόβλεψη για τον καθοριστικό αγώνα του Παναθηναϊκού με την Καρσίγιακα, που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το μέλλον και των δύο ομάδων στην εφετινή Ευρωλίγκα. Ο Μίτσοφ, άλλωστε, γνωρίζει καλά και τους "πράσινους" συμπατριώτες του (Ραντούλιτσα, Κούζμιτς, Πάβλοβιτς αλλά και τον Γιάνκοβιτς), αλλά όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του, δεν θέλει ούτε να ξέρει τον Σάσα Τζόρτζεβιτς, που πέρυσι τον έδιωξε (σ.σ.: δεν είχε κι άδικο λόγω ασεβούς συμπεριφοράς) κακήν κακώς από την Εθνική Σερβίας... «Θα προσπαθήσω να είμαι αντικειμενικός, αν και δεν είναι εύκολο, όποτε μιλάω για κάτι που έχει να κάνει με τον συγκεκριμένο (σ.σ.: δεν είπε ούτε το όνομά του) άνθρωπο. Εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο, προσπαθώ να ξεχάσω και να αφήσω αυτό το περιστατικό πίσω μου, αλλά δεν το έχω καταφέρει απόλυτα, γιατί μου στοίχισε πολύ. Θα είναι δύσκολα τα πράγματα για τον Παναθηναϊκό να παίξει την πρόκριση σ' αυτή την τόσο καυτή έδρα! Εντάξει, φέτος που παίζει στην Ευρωλίγκα και η κούραση από τους αγώνες του τουρκικού πρωταθλήματος, είναι μεγαλύτερη, η Καρσίγιακα είναι περισσότερο ευάλωτη, αλλά αυτό το γήπεδο μοιάζει με μία... "τρύπα που φλέγεται" κι έτσι όπως έστρωσε η ελληνική ομάδα, θα κοιμηθεί! Πραγματικά, δεν μπορώ να προβλέψω ποιος θα κερδίσει, μου φαίνεται σαν ένα τυπικό ματς του 50%-50%!», κατέληξε ο παίκτης της Γαλατασαράϊ.