«Αισθάνθηκα μειωμένος στον Ολυμπιακό!»

Αντώνης Καλκαβούρας
«Αισθάνθηκα μειωμένος στον Ολυμπιακό!»
Εικοσιτέσσερις ώρες πριν αντιμετωπίσει για πρώτη φορά τους πρώην συμπαίκτες του, ως παίκτης της Εφές Αναντολού, ο Μπράιαντ Ντάνστον μοιράζεται με το gazzetta.gr τα συναισθήματα του «χωρισμού» με τους «ερυθρόλευκους» και αποκαλύπτει διαλόγους που θα συζητηθούν!

Η αρχική μας συνεννόηση, ήταν να μιλήσουμε λίγο πριν φύγει για την πρωινή προπόνηση, αλλά λίγο ο φόβος της απερίγραπτης κίνησης στην Πόλη και λίγο η συνήθειά του να φτάνει πριν την ώρα του, στο προπονητικό κέντρο της Εφές Αναντολού, τον έκανε να αναχωρήσει λίγο νωρίτερα από το παραλιακό προάστιο Μπακίρκοϊ, όπου βρίσκεται το νέο σπίτι του κι έτσι η επικοινωνία μας έγινε, όταν πλέον έφτασε στον προορισμό του.

Χαλαρός και άνετος, ο Μπράιαντ Ντάνστον, όπως τον είχαμε δει και πριν από λίγο καιρό στο ΟΑΚΑ, μετά το φιλικό παιχνίδι με την ΑΕΚ, παραδέχθηκε ότι του λείπει η Ελλάδα, οι συχνές βόλτες στην παραλία της Γλυφάδας και ο ανοιχτός χαρακτήρας των Ελλήνων... Ωστόσο, οι παρεμφερείς συνθήκες (κοντά στην θάλασσα) στις οποίες ζει στην Κωνσταντινούπολη και η Ελληνίδα σύντροφός του που μετακόμισε μαζί του, δεν τον αφήνουν να λησμονήσει πολύ “the greek way” και ειδικότερα το ελληνικό φαγητό... «Είναι φανταστική μαγείρισσα, οπότε δεν έχω κανένα παράπονο! Βέβαια, καθώς προσαρμόζομαι όλο και περισσότερο στην Τουρκία, συνειδητοποιώ, ότι πέρα από την κουζίνα που μοιάζει πάρα πολύ με την ελληνική, οι δύο χώρες έχουν πολλές ομοιότητες!», μας είπε ο 29χρονος Αμερικανός σέντερ, πριν τη συζήτησή μας μονοπωλήσει το μπάσκετ...

Πως είναι τα πράγματα στην Κωνσταντινούπολη και την Εφές;

«Είμαι πολύ ευχαριστημένος! Ο καιρός είναι παρόμοιος με την Αθήνα, μένω κοντά στην θάλασσα, όπως στη Γλυφάδα και η οργάνωση του συλλόγου μοιάζει πολύ με την αντίστοιχη του Ολυμπιακού, που ήταν σε πολύ υψηλό επίπεδο... Συν τοις άλλοις, η ατμόσφαιρα στην ομάδα είναι πολύ ευχάριστη... Πολύ γρήγορα κολλήσαμε και γίναμε παρέα και μπορώ να πω ότι με όλα τα παιδιά έχουμε γίνει μία οικογένεια... Σ' αυτό, πιστεύω ότι παίζει ρόλο και η ξεκάθαρη κατανομή των ρόλων που έκανε από την αρχή ο coach, οπότε ο καθένας ξέρει τι πρέπει να κάνει μέσα στο γήπεδο...»

Είσαι από τους λίγους παίκτες που μετακομίζουν στην Τουρκία και δεν παραπονιέσαι καθόλου για την κίνηση στους δρόμους...

«Είμαι της άποψης ότι για όλα τα προβλήματα, υπάρχουν λύσεις! Όταν πρωτοήρθα, ρώτησα τους ανθρώπους της ομάδας για την περιβόητη κίνηση και μου είπαν ότι αν αποφεύγω τα κεντρικά σημεία και τις ώρες αιχμής, δεν θα αντιμετωπίσω πρόβλημα... Επομένως ακολουθώ πιστά τις οδηγίες τους... Ίσως να μην έχω μπλέξει πολύ ακόμη σε κυκλοφοριακή συμφόρηση και γι' αυτό δεν παραπονιέμαι (γέλια!!!)...»

Δύσκολο να παίζεις υπό τις οδηγίες ενός αυστηρού και απαιτητικού coach όπως ο Ντούσαν Ίβκοβιτς;

«Δεν θα το 'λεγα! Σύμφωνα με όσα είχα ακούσει από πρώην συμπαίκτες που είχαν συνεργαστεί μαζί του, ήμουν προετοιμασμένος για πιο δύσκολες καταστάσεις, οπότε τον περίμενα πιο “φωνακλά”... Ο coach μπορεί να είναι απαιτητικός και αυστηρός, ωστόσο, ξέρει πολύ καλά την “γλώσσα” της επικοινωνίας, κατανοεί τους παίκτες και για την ηλικία του, έχει τρομερή ενέργεια! Καταλαβαίνει με μοναδικό τρόπο το παιχνίδι, έχει πάντα μία συμβουλή να δώσει και γενικά αποπνέει παντού τεράστιο σεβασμό... Θα έλεγα ότι είναι περισσότερο δάσκαλος του μπάσκετ, παρά προπονητής!»

Είναι μεγάλες οι διαφορές του τουρκικού πρωταθλήματος με το ελληνικό;

«Η βασική διαφορά έγκειται στην πληθώρα ποιοτικών παικτών που έχουν σχεδόν όλες οι ομάδες και σε συνδυασμό με τα πολύ μεγαλύτερα budgets, έχουν μεγάλο βάθος στο ρόστερ τους και στην καλή τους μέρα, μπορούν να νικήσουν κάθε αντίπαλο. Στην Ελλάδα, υπήρχαν αγώνες πρωταθλήματος, στους οποίους κάποιοι παίκτες μπορούν να ξεκουραστούν ή να παίξουν λίγο, κάνοντας συντήρηση. Εδώ, ειδικότερα οι ομάδες που αγωνίζονται στην Ευρωλίγκα και το Eurocup, είναι αναγκασμένες να παίζουν δύο τελικούς την εβδομάδα...»

Πάμε λίγο και στο πιο ενδιαφέρον κομμάτι της συνέντευξης, τουλάχιστον για τους φιλάθλους και αφορά στον “χωρισμό” σου με τον Ολυμπιακό... Να σε ρωτήσω κατ' αρχήν, αν η διοίκηση της πρώην ομάδας σου, σε προσέγγισε κατά τη διάρκεια της περυσινής σεζόν έτσι ώστε να διερευνήσει τις προθέσεις σου για ανανέωση του συμβολαίου σου;

«Όχι, από πλευράς του Ολυμπιακού δεν υπήρξε καμία τέτοια πρωτοβουλία... Ίσα-ίσα που η δική μου πλευρά, ο ατζέντης μου για την ακρίβεια, επικοινώνησε με τους ιδιοκτήτες της ομάδας, σε μία προσπάθεια να μάθει τι σκέφτονται για μένα και αν έχουν αποφασίσει ότι θέλουν να ανανεώσουν τη συνεργασία μου. Αλλά να σου πω κάτι... Αυτό δεν έγινε, επειδή ξαφνικά ξύπνησα ένα πρωί και μου κατέβηκε αυτή η ιδέα... Προέκυψε από την επιθυμία να συνεχίσω να παίζω στον Ολυμπιακό και από την ανυπομονησία μου να μάθω τις προθέσεις του συλλόγου μου, λίγο διάστημα αφότου ανακοινώθηκε η επέκταση του συμβολαίου του Λοτζέσκι. Με τον Ματ, ήρθαμε μαζί στον Πειραιά, συνδεθήκαμε αμέσως με μία στενή φιλία και χάρηκα πολύ που οι καλές εμφανίσεις του, εξαργυρώθηκαν με μία καλή οικονομική συμφωνία... Σκέφτηκα ότι αφού συζήτησαν με έναν συμπαίκτη μου, μεσούσης της σεζόν, ίσως να το κάνουν και με μένα...»

Τι απάντηση πήρες;

«Μου μετέφεραν ότι θα πρέπει να συγκεντρωθώ στις αγωνιστικές μου υποχρεώσεις και να μην ανησυχώ για το μέλλον, λέγοντας στον εκπρόσωπό μου, ότι αφού τελειώσει η σεζόν και γίνει η αξιολόγηση της εφετινής πορείας, θα αρχίσει και ο σχεδιασμός της επόμενης χρονιάς...»

Όπως και έγινε, έτσι δεν είναι; Υπάρχει κάτι που σε έκανε να αισθανθείς ότι ο Ολυμπιακός δεν σε ήθελε ή δεν προσπάθησε να σε κρατήσει;

«Όχι δεν μπορώ να το πω αυτό... Ίσα-ίσα που μετά το τέλος της σεζόν, προσπάθησε και μάλιστα πολύ σκληρά και μου έκανε γενναία προσφορά... Μέσα μου, όμως, είχε κάτι... σπάσει! Αποδείχτηκε τελικά ότι είχα... “χαλαστεί” πολύ από την άρνηση της διοίκησης να συζητήσει το ενδεχόμενο της επέκτασης του συμβολαίου μου και για κάποιο λόγο, αισθανόμουν πολύ μειωμένος. Η Εφές με πολιορκούσε αρκετό καιρό και μου είχε δείξει ξεκάθαρα πόσο με ήθελε, ήταν και τα χρήματα πολύ καλύτερα, οπότε κάπως έτσι πήρα την απόφαση να πάω στην Τουρκία...»

Αυτή την εκδοχή, που ακούμε για πρώτη φορά από σένα, την μοιράστηκες με τους αδελφούς Αγγελόπουλους στη συνάντηση που κάνατε για να σου καταθέσουν την πρότασή τους;

«Βεβαίως! Τους είπα πως αισθάνθηκα μειωμένος από την απάντηση που μου έδωσαν στα μέσα της χρονιάς και ότι η στάση τους με έκανε να νιώσω ότι η προσφορά μου δεν τυγχάνει τόσο μεγάλης εκτίμησης. Αλλά αυτό είναι προσωπική μου άποψη, με την οποία δε γίνεται απαραίτητα να συμφωνούν και όλοι...»

Ο Γιώργος Αγγελόπουλος αναφέρθηκε πρόσφατα στην περίπτωσή σου κι άφησε να εννοηθεί ότι είχες συμφωνήσει πολύ νωρίτερα με την Εφές... Σε πείραξε η αναφορά του;

«Καθόλου! Όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν... Πέρασα δύο πολύ όμορφα χρόνια στον Ολυμπιακό και είμαι ευγνώμων για την ευκαιρία που μου έδωσε να παίξω στο κορυφαίο επίπεδο της Ευρωλίγκα. Ειδικότερα η δεύτερη σεζόν ήταν πολύ επιτυχημένη, με την κατάκτηση του πρωταθλήματος με sweep (σ.σ.: 3-0 στις νίκες) και την πρόκριση στον τελικό της Ευρωλίγκα. Για διαφόρους λόγους, οι δρόμοι μας χώρισαν, οπότε δεν πρέπει να γυρίζουμε πίσω αλλά να κοιτάμε μπροστά... Σε τι ενδιαφέρει λοιπόν, τι έγινε με τον Ντάνστον όταν πλέον έχουμε ήδη μπει στον 2ο μήνα της νέας αγωνιστικής περιόδου; Αν σε κάποιον κάνει κακό η συντήρηση αυτής της υπόθεσης, είναι μόνο στον Ολυμπιακό!»

Υπό ποια έννοια;

«Θα σου εξηγήσω... Όταν ήρθα στην ομάδα, πριν από δύο χρόνια, όλος ο κόσμος μιλούσε για την απώλεια του Χάϊνς και για το δυσαναπλήρωτο κενό που άφησε... Όλη αυτή η παραφιλολογία, δεν σου κρύβω ότι με είχε στενοχωρήσει γιατί ακόμη και μετά από καλές εμφανίσεις μου, άκουγα σχόλια του τύπου “καλός ο Ντάνστον, αλλά Χάϊνς δεν είναι...”! Επειδή, λοιπόν, ξέρω αυτό το συναίσθημα και δεν είναι όμορφο, έχω μία πρόταση να κάνω: “Μην ασχολείστε μαζί μου, γιατί έχετε τον Πάτρικ Γιάνγκ!”»

Κατανοητόν... Σε είχα ρωτήσει πριν από περίπου 1,5 μήνα στο ΟΑΚΑ, που παίξατε με την ΑΕΚ, αν ο αγώνας της 12ης Νοεμβρίου με τον Ολυμπιακό, θα είναι ένα ιδιαίτερο παιχνίδι για σένα και μου είχες απαντήσει αρνητικά... Τώρα που πλησιάζει το τζάμπολ, μήπως έχεις αλλάξει γνώμη;

«Όχι, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με το ότι θα αντιμετωπίσω την πρώην ομάδα μου, αλλά με την γενικότερη θεώρηση και νοοτροπία που έχω όταν μπαίνω στο γήπεδο. Είναι ένα δύσκολο ματς, απέναντι σε έναν πολύ έμπειρο και ποιοτικό αντίπαλο, που ξέρει να παίρνει εκτός έδρας αποτελέσματα, το οποίο πρέπει να κερδίσουμε γιατί αλλιώς θα πέσουμε στο 2-3 και θα αρχίσουν τα προβλήματα... Σίγουρα θα χαρώ, όμως, που θα δω γνώριμα πρόσωπα και θα έχω την ευκαιρία να συναντήσω ξανά από κοντά τους πρώην συμπαίκτες μου. Πιστεύω ότι το παιχνίδι του 2ου γύρου στο ΣΕΦ, θα είναι πολύ πιο ξεχωριστό! Δεν έχω παίξει ποτέ εκεί ως αντίπαλος κι εύχομαι να μην μπερδέψω τα αποδυτήρια (γέλια...)!»

Με ποια από τα παιδιά του Ολυμπιακού, έχεις συχνή επαφή;

«Με τον Ματ (σ.σ.: Λοτζέσκι) και τον Οθέλο (σ.σ.: Χάντερ) μιλάμε σχεδόν καθημερινά! Που και που, όμως, επικοινωνώ και με τους υπόλοιπους και μαθαίνω τα νέα τους...»

Να υποθέσω ότι τελευταίες μέρες πρέπει να έχει πέσει πολύ “trash talking”;

«(γελάει!!)... Όχι, όχι, το αντίθετο μάλιστα! Όταν αρχίσει το ματς, όμως, θα είναι μάλλον αναπόφευκτο...»