Μπλάζιτς: «“Σκούριασε” ο Σπανούλης; Άλλο άθλημα βλέπετε!»

Αντώνης Καλκαβούρας
Μπλάζιτς: «“Σκούριασε” ο Σπανούλης; Άλλο άθλημα βλέπετε!»
Ο νεοαποκτηθείς Σλοβένος γκαρντ της Λαμποράλ Κούτσα, Γιάκα Μπλάζιτς, μιλάει στο gazzetta.gr για τη σημερινή (23/10, 21.30) αναμέτρηση της ομάδας του με τον Ολυμπιακό. Τι λέει για τον "μονοφήφιο" στα δύο ντέρμπι "Kill-Bill" και τον Γιάννη Μπουρούση.

Μπορεί να είναι μόλις 25 ετών, διανύει, όμως την 5η του σεζόν του στην Ευρωλίγκα. Την καλύτερη παρουσία την είχε την περίοδο 2012-13, με τη φανέλα της Ολίμπια Λιουμπλιάνας και τα νούμερά του (μ.ο. 12,4π., 4,0ρ. 1,9ασ.) στην διοργάνωση, τον βοήθησαν να υπογράψει διετές συμβόλαιο με τον Ερυθρό Αστέρα, με τα χρώματα του οποίου, πέρυσι κατέκτησε ένα άτυπο "triple-crown" ("νταμπλ" στην Σερβία και Αδριατική Λίγκα.). Η ωρίμανση του παιχνιδιού, του έδωσε πρωταγωνιστικό ρόλο στο πρόσφατο Ευρωμπάσκετ (μ.ο. 12,8π. & 3,8ρ με 39,1% στα τριπ.) με την Εθνική Σλοβενίας - κόντρα στην Ελλάδα μάλιστα έκανε την καλύτερή του εμφάνιση (27π., 5ρ. με 9/12 σουτ) - αλλά και μία σημαντική... προαγωγή, υπό την έννοια ότι συμφώνησε για τρία χρόνια, με μία από τις παραδοσιακές δυνάμεις του ισπανικού πρωταθλήματος.

Να αφήσει πίσω του το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό θέλει ο Ολυμπιακός, που δοκιμάζεται το βράδυ της Παρασκευής στην έδρα της Λαμποράλ. H Vistabet προσφέρει σε απόδοση 1.62 τη νίκη των «ερυθρολεύκων» στην Ισπανία.

Ο λόγος για τον σούτινγκ-γκαρντ (1,96) της Λαμποράλ Κούτσα, Γιάκα Μπλάζιτς, ο οποίος αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα σημαντικότερα όπλα του Βέλιμιρ Περάσοβιτς στην προσπάθειά του να "λυγίσει" τον Ολυμπιακό και να πετύχει την πρώτη εφετινή ευρωπαϊκή νίκη για την ομάδα της Βασκονίας. Ο γεννημένος σε μία μικρή πόλης που βρίσκεται κοντά στα σύνορα της Σλοβενίας με την Αυστρία, ξανθομάλλης άσος, μίλησε στο gazzetta.gr για το απόψινο (21.30) ματς με τους "ερυθρόλευκους", τον Βασίλη Σπανούλη ως αντίπαλο και τον Γιάννη Μπουρούση ως συμπαίκτη.

«Οι κατάλληλες συνθήκες για μπάσκετ!»

«Μπορεί πλέον να μην βρίσκομαι σε μία μεγάλη και ζωντανή πόλη, όπως το Βελιγράδι, ωστόσο, η μετεγγραφή μου στη Λαμποράλ Κούτσα είναι το σημαντικότερο βήμα στην καριέρα μου και η ησυχία και η ηρεμία που χαρακτηρίζουν τη Βιτόρια ως πόλη, είναι ίσως οι πιο ιδανικές συνθήκες που θα μπορούσα να βρω, προκειμένου να αφοσιωθώ 100% στο μπάσκετ!», μας είπε αρχικά ο 25χρονος άσος, που στο πρόσωπο του Βέλιμιρ Περάσοβιτς, βρήκε έναν προπονητή που ενθαρρύνει την ατομική πρωτοβουλία και επιτρέπει στον παίκτη να βγει από το καλούπι της τακτικής και δεν είναι τόσο εμμονικός με το πλάνο που έχει καταρτίσει πριν το ματς, όπως συμβαίνει με τους περισσότερους που προέρχονται από την πρώην ενωμένη Γιουγκοσλαβία.

«Ν' αποφύγουμε πάση θυσία το 0/2!»

Πολύ γρήγορα η συζήτηση επικεντρώνεται γύρω από το πρώτο εντός έδρας παιχνίδι των Βάσκων στην Ευρωλίγκα κόντρα στον περυσινό δευτεραθλητή Ευρώπης (προϊστορία 13-15), στο οποίο η νίκη – ειδικότερα μετά το αποτέλεσμα της πρεμιέρας στο Μιλάνο – αποτελεί μονόδρομο για να φτάσουν στο 0/2. «Με την Εμπόριο Αρμάνι, παίξαμε πολύ καλά στο πρώτο μέρος, αλλά στα 15 πρώτα λεπτά του 2ου ημιχρόνου, απλά εξαφανιστήκαμε. Μπορεί να τελειώσαμε το ματς, με πολύ θετικές εντυπώσεις ανατρέποντας μία διαφορά 20 πόντων μέσα στο τελευταίο 5λεπτο, ωστόσο, το ξέσπασμά δεν ήταν αρκετό και για να μην πληρώσουμε αυτή την ήττα, πρέπει να κερδίσουμε τον Ολυμπιακό! Θα μου πεις τώρα πόσο εύκολο είναι αυτό; Καθόλου, γιατί πρόκειται για έναν αντίπαλο με μεγάλη εμπειρία στην διοργάνωση, σπουδαίο ρόστερ, υψηλές φιλοδοξίες και το σημαντικότερο, μεγάλη συνέπεια στις εκτός έδρας νίκες... Στόχος μας είναι παίξουμε πολύ επιθετική άμυνα, να τρέξουμε, να πάρουμε τα ριμπάουντ και φυσικά να περιορίσουμε την δράση του Σπανούλη, όχι μόνο επιθετικά, αλλά και δημιουργικά γιατί ο ηγέτης των αντιπάλων μας, μπορεί να καθορίσει το ματς, χωρίς να χρειαστεί να σκοράρει... Απλά, αξιοποιώντας τους συμπαίκτες του...», επεσήμανε ο Σλοβένος γκαρντ, πριν τον ενημερώσουμε ότι ο αρχηγός του Ολυμπιακού, δέχεται σκληρή κριτική επειδή, επηρεασμένος και από το φορτωμένο (με τις υποχρεώσεις της Εθνικής ομάδας) καλοκαίρι, κάνει το χειρότερο ξεκίνημα της καριέρας του, έχοντας μ.ο. 4,7 πόντους, 7,5ασ., 4,7λ. με 7/35 σουτ (20%) σε συνολικά τέσσερις αγώνες σε Ελλάδα κι Ευρώπη.

Περί Σπανούλη και Μπουρούση...

«Ο Σπανούλης είναι μεγάλος παίκτης και ένας από τους 4-5 κορυφαίους που αγωνίζονται στην Ευρωλίγκα στην τελευταία δεκαετία. Το πόσο ικανός είναι να κάνει την διαφορά, φαίνεται από τον τρόπο που προσαρμόζουν την άμυνά τους πάνω τους, όλες οι ομάδες που καλούνται να παίξουν με τον Ολυμπιακό. Είμαστε στον ίδιο όμιλο με την Ελλάδα στο Ευρωμπάσκετ και στο Ζάγκρεμπ, ήταν ο παίκτης που έκρινε τα δύο πιο δύσκολα ματς της Εθνικής σας, με την Κροατία και την Σλοβενία. Παίζω εδώ και πολλά χρόνια αντίπαλός του και κάθε χρόνο αναρωτιέμαι αν ο χρόνος τον επηρεάζει καθόλου... Τον ξέρω καλά κι επειδή τον έπαιξα πρόσφατα, όποιος μου πει ότι... σκούριασε, απλά βλέπει άλλο άθλημα. Μόνο και μόνο ότι έχει μοιράσει 30 ασίστ σε τέσσερα παιχνίδια τα λέει όλα... Αυτά μας έλεγε προχθές και ο Μπουρούσης - που τον ξέρει καλύτερα απ' όλους - στα αποδυτήρια και κουνούσα το κεφάλι μου! Παρεπιμπτόντως, ο Έλληνας σέντερ είναι μεγάλη πολυτέλεια για την εφετινή προσπάθεια που κάνουμε και μόλις μάθαμε για την απόκτησή του, όλοι στην ομάδα αρχίσαμε να αισθανόμαστε πιο άνετα και να έχουμε υψηλότερες βλέψεις. Εκτός από πολύ έμπειρος, καταλαβαίνει πολύ καλά το παιχνίδι, είναι ενεργός σε άμυνα κι επίθεση και έχει μεγάλη διάθεση να βοηθήσει.», κατέληξε ο Γιάκα Μπλάζιτς.