Γκάλης, Διαμαντίδης και Παπαλουκάς στο Top-20 που δεν έπαιξε στο ΝΒΑ (pics & vids)

Γκάλης, Διαμαντίδης και Παπαλουκάς στο Top-20 που δεν έπαιξε στο ΝΒΑ (pics & vids)

bet365

Το αμερικανικό «Hoopshype» έφτιαξε λίστα με 20 παικταράδες που δεν έπαιξαν ποτέ στο ΝΒΑ. Γκάλης, Παπαλουκάς και Διαμαντίδης ανάμεσά τους.

Το ΝΒΑ είναι το κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη, ωστόσο υπάρχουν παίκτες οι οποίοι δεν αγωνίστηλαν ποτέ σε αυτό παρά το γεγονός ότι θα μπορούσαν και μάλιστα... εύκολα.

Το αμερικανικό «Hoopshype» (μπείτε και ψηφίστε) δημιούργησε λίστα με 20 παίκτες που είχαν θέση στο ΝΒΑ, αλλά για διάφορους λόγους δεν έπαιξαν ποτέ. Τρεις από αυτούς είναι Έλληνες. Ο Νίκος Γκάλης παρά τα όργια που έκανε με το Seton Hall δε βρήκε θέση στους Σέλτικς το 1979, ο Θοδωρής Παπαλουκάς είχε κρούση από τους Χιτ την οποία δε δέχτηκε και ο Δημήτρης Διαμαντίδης απλά δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ.

1. ΟΣΚΑΡ ΣΜΙΤ

Αναγνωρίζεται ακόμη και τώρα ως ένας από τους σπουδαιότερους σκόρερ στην ιστορία με 49.737 πόντους στην καριέρα του. Ποτέ δε φοβήθηκε να πάρει προσπάθεια και συνήθως ευστοχούσε. Δεν αγωνίστηκε ποτέ στο ΝΒΑ ώστε να συμμετέχει κανονικά με την Εθνική Βραζιλίας στις διοργανώσεις.

2. ΝΤΕΓΙΑΝ ΜΠΟΝΤΙΡΟΓΚΑ

Δεν ήταν γρήγορος, δεν πηδούσε ψηλά, δεν είχε αθλητικές ικανότητες, αλλά κατάφερε να είναι ως ένας από τους κορυφαίους παίκτες στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Δύο φορές Πρωταθλητής Κόσμου και τρεις Πρωταθλητής Ευρώπης με τη χώρα του.

3. ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΛΗΣ

Πραγματική καλαθομηχανή ίσως κανείς άλλος στην Ευρώπη. Γεννήθηκε στο Νιου Τζέρσεϊ, αλλά έκανε καριέρα στην Ελλάδα αφού δεν κατάφερε να υπογράψει στους Σέλτικς το 1979. Σεβαστός από όλους.

4. ΕΡΛ ΜΑΝΙΓΚΟΛΝΤ

Με το ψευδώνυμο «κατσίκα», ο Μάνιγκολτ είναι μάλλον ο μεγαλύτερος θρύλος της Νέας Υόρκης σε ό,τι αφορά το streetball. Απίστευτες αθλητικές ικανότητες, εκπληκτικό σουτ από μακρινή απόσταση, αλλά κι ένα σημαντικό πρόβλημα με ναρκωτικά. Ο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ κάποτε είπε, «ο Μάνιγκολτ είναι ο καλύτερος παίκτης που έχουν δει τα μάτια μου».

5. ΛΕΝ ΜΠΑΪΑΣ

Με ύψος 2.06 ήταν το αστέρι του κολεγιακού μπάσκετ με όσα έκανε με το Maryland. Πέθανε από χρήση κοκαΐνης λίγο μετά τη διαδικασία των ντραφτ όπου ήταν στο Νο2.

6. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ

Ο Έλληνας point/forward είναι ένας από τους κορυφαίους περιφερειακούς στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Στον Παναθηναϊκό έκανε και συνεχίζει να κάνει τη μεγαλύτερη καριέρα του με τον οποίο έχει κατακτήσει τρεις φορές την Ευρωλίγκα ενώ ήταν και Πρωταθλητής Ευρώπης με την εθνική ομάδα το 2005.

7. ΘΟΔΩΡΗΣ ΠΑΠΑΛΟΥΚΑΣ

Ο ανταγωνισμός κυλούσε στο αίμα του. Μπορούσε να παίξει με την ίδια ευκολία και τις τρεις θέσεις στην περιφέρεια. Από τα υψηλότερα IQ στην ιστορία της μπασκετικής Ευρώπης. Πρωταγωνιστής στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας όπου κατέκτησε την Ευρωλίγκα το 2006 και το 2008. Πρωταθλητής Ευρώπης με την Ελλάδα το 2005.

8. ΝΤΡΑΖΕΝ ΝΤΑΛΙΜΠΑΓΚΙΤΣ

Χρυσός Ολυμπιονίκης, Παγκόσμιος Πρωταθλητής και Πρωταθητής Ευρώπης με τη Γιουγκοσλαβία. 13 μετάλλια σε 13 χρόνια με την εθνική του ομάδα. Εκπληκτικός σκόρερ και ριμπάουντερ. Πολλές αθλητικές ικανότητες για την εποχή του και ο πρώτος που έπαιξε το pick 'n' roll.

9. ΝΤΙΝΟ ΜΕΝΕΓΚΙΝ

Στο low post δεν υπήρχαν πολλοί που να μπορούσαν να τον αντιμετωπίσουν. Οι δεκαετίες του 70 και του 80 του ανήκουν. Ο παίκτης με τις περισσότερες κατακτήσεις Ευρωλίγκας (7). Δεύτερος Ευρωπαίος παίκτης που επιλέχθηκε στη διαδικασία των ντραφτ (Νο11 από τους Χοκς)

10. ΚΡΕΖΙΜΙΡ ΤΣΟΣΙΤΣ

Ήξερε τα βασικά του αθλήματος καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο ψηλό. Τρομερή καριέρα στο NCAA με το Brigham Young. Δύο φορές Eurobasket MVP. Θα μπορούσε να υπογράψει σε αρκετές ομάδες του ΝΒΑ, ωστόσο επέλεξε να αγωνιστεί με τη Γιουγκοσλαβία.

11. ΜΙΛΟΣ ΤΕΟΝΤΟΣΙΤΣ

Ένας από τους πιο έξυπνους εν ενεργεία παίκτες. Δεν διαθέτει πολλά αθλητικά προσόντα, αλλά φέρνει εις πέρας τις αποστολές του με το μυαλό και την τεχνική του. Θρύλος του ευρωπαϊκοί μπάσκετ στα 28 του και που ξέρει κανείς, ίσως μια μέρα αγωνιστεί στο ΝΒΑ. Σίγουρα δε θα του λείψουν οι προτάσεις από το ΝΒΑ.

12. ΡΟΤΖΕΡ ΜΠΡΑΟΥΝ

Αποβλήθηκε από το NCAA και το NBA πολύ νωρίς στην καριέρα του εξαιτίας προβλημάτων με τον τζόγο και τις σχέσεις του με τον Τζακ Μολίνας. Τελικά αγωνίστηκε στην ΑΒΑ League με τους Πέισερς κατακτώντας 3 πρωταθλήματα και συμμετέχοντας 4 φορές σε All Star Game ABA.

13. ΜΙΚΙ ΜΠΕΡΚΟΒΙΤΣ

Ο σπουδαιότερος παίκτης στην ιστορία της Μακάμπι Τελ Αβίβ με την οποία κέρδισε 19 πρωταθλήματα και δύο φορές την Ευρωλίγκα. Μέλος της ομάδας του 1978 που νίκησαν τους Μπούλετς, την πρώτη ήττα ομάδας ΝΒΑ από ευρωπαϊκό σύλλογο.

14. ΣΕΡΓΚΕΪ ΜΠΕΛΟΦ

Το αστέρι της Σοβιετικής Ένωσης που νίκησε τις ΗΠΑ στον ιστορικό τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων το 1972. Πολύ διαφορετικός παίκτης, με ποιότητα και στις δύο πλευρές του γηπέδου. Το 1991 ανακοινώθηκε ως ο κορυφαίος Ευρωπαίος παίκτης στην ιστορία.

15. ΠΙ ΓΟΥΙ ΚΙΡΚΛΑΝΤ

Οι επιτυχίες του στο κολεγιακό μπάσκετ ήταν αμέτρητες, αλλά ήταν πιο διάσημος στα ανοικτά γήπεδα του «Rucker Park». Οι Σικάγο Μπουλς τον επέλεξαν στα ντραφτ του 1969, αλλά ο Κίρκλαντ επέλεξε να κάνει παρέα με εγκληματίες και παραβάτες του Νόμου. Κατέληξε στη φυλακή από το 1971 έως το 1981.

16. ΧΑΝΚ ΓΚΑΔΕΡΣ

Εξαιρετικός παίκτης με το Loyola Marimount του οποίου ήταν πρώτος σκόρερ και ριμπάουντερ σε μία σεζόν. Απεβίωσε όταν ήταν τεταρτοετής από καρδιακή εμβολή στο παρκέ ενός γηπέδου.

17. ΓΟΥΟΡΕΝ ΤΖΑΜΠΑΛΙ

Πραγματοποίησε σπουδαία καριέρα στην ABA League, όπου το 1969 κατέκτησε πρωτάθλημα, MVP και Rookie of the Year. Τρομερός γκαρντ, αλλά με πολλά προβλήματα στα γόνατά του τα οποία τον ανάγκασαν να αποσυρθεί σε ηλικία 28 ετών.

18. ΜΑΝΟΥΕΛ ΡΑΓΚΑ

Είχε ένα πολύ ιδιαίτερο στυλ μπάσκετ και πρωταγωνίστησε τις δεκαετίες του 60 και του 70. Ο «ιπτάμενος Μεξικανός» ήταν ο πρώτος παίκτης της χώρας του που αγωνίστηκε στο εξωτερικό (Ίνις Βαρέζε) και επιλέχθηκε και στα ντραφτ του 1970.

19. ΧΑΝΚ ΛΟΥΙΖΕΤΙ

Ο πρώτος παίκτης που σούταρε με το ένα χέρι αφού μέχρι τότε άπαντες εκτελούσαν με τα δύο. Πέθανε από μηνιγγίτιδα πολύ νωρίς, αλλά πρόλαβε να ψηφιστεί ως ο δεύτερος κορυφαίος παίκτης μέχρι και τη δεκαετία του 50.

20. ΜΠΟΜΠ ΝΕΤΟΛΙΤΣΚΙ

Έπαιζε σε όλες τις θέσεις και διέθετε άριστο μακρινό σουτ αν και ψηλός. Κέρδισε δύο φορές το πρωτάθλημα στην ABA League με τους Πέισερς και έπαιξε 4 φορές σε All Star Game ABA League.

* Η σειρά είναι σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα

 

NBA Τελευταία Νέα