Οι αιτίες της «ερυθρόλευκης» ήττας

Οι αιτίες της «ερυθρόλευκης» ήττας

bet365

Το gazzetta.gr αναλύει τα αγωνιστικά στοιχεία τα οποία «πλήγωσαν» τον Ολυμπιακό και έδωσαν την πρόκριση στον Παναθηναϊκό.

Η δικαιολογία κάθε ομάδας για την αγωνιστική της ετοιμότητα στο πρώτο επίσημο ματς της σεζόν είναι σημαντική και αναμφισβήτητη, ωστόσο σε ό,τι αφορά το ντέρμπι του ΣΕΦ όσο ίσχυε για τον ηττημένο Ολυμπιακό, άλλο τόσο ίσχυε για το νικητή Παναθηναϊκό.

Οι φιλοξενούμενοι ήταν καλύτεροι και νίκησαν δίκαια εκμεταλλευόμενοι το πολύ άσχημο αγωνιστικό πρόσωπο των αντιπάλων τους.

Ο Ολυμπιακός έχασε γιατί:

ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΑΜΥΝΤΙΚΟ ΠΛΑΝΟ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ

Ο Σάσα Τζόρτζεβιτς επέλεξε να σταματήσει το pick 'n' roll του Σπανούλη αντιμετωπίζοντας το με «δύο εναντίον δύο» και στέλνοντας τους 3 παίκτες της βοήθειας κοντά στη ρακέτα. Ρίσκαραν αφήνοντας τα ελεύθερα σουτ και δικαιώθηκαν αφού τα 5/30 είναι ποσοστό παιδικής ομάδας. Ο Παναθηναϊκός προφανώς πόνταρε στην ασυνέπεια των περισσότερων γκαρντ του Ολυμπιακού από τα 6,75 αφού πλην των Σπανούλη και Λοτζέσκι οι υπόλοιποι δεν είναι και «στυγνοί» σουτέρ. Ο Σπανούλης είχε τη μπάλα στα χέρια του οπότε έμενε μόνο ο Αμερικανός με βελγικό διαβατήριο.

Οι διάδρομοι μέσα στη ρακέτα είχαν κλείσει με αποτέλεσμα να μη υπάρχουν χώροι για drive.

Ακόμη όμως και όταν υπήρχαν τα κενά (επαναλαμβάνουμε ούτε ο Παναθηναϊκός είναι έτοιμος), οι Πειραιώτες δε... διάβασαν σωστά τις φάσεις και δεν τις εκμεταλλεύτηκαν όπως έπρεπε.

ΔΕΝ ΕΤΡΕΞΕ

Συνήθως η καλή άμυνα φέρνει και εύκολο καλάθι στην επίθεση, κάτι το οποίο δε συνέβη χθες. Ο Ολυμπιακός έπαιξε καλή άμυνα στα πρώτα τρία δεκάλεπτα, αλλά έβγαλε μόλις δύο αιφνιδιασμούς. Δεν «κυνήγησε» καθόλου τον αιφνιδιασμό.

ΕΛΛΕΙΨΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έδωσαν 12 ασίστ σε 40 λεπτά, πέντε εξ αυτών έφυγαν από τα χέρια του Βασίλη Σπανούλη. Από τις 7 που μένουν οι 4 μόνο δόθηκαν από «ασόδυα» (Χάκετ 2, Στρόμπερι 2).

Αν εξαιρέσουμε τον Σπανούλη ο Ολυμπιακός δεν είχε άλλο δημιουργό στην περιφέρειά του. Ο αμέσως καλύτερος είναι ο Πρίντεζης (όταν ποστάρει).

Μάντζαρης, Στρόμπερι, Λοτζέσκι, Παπαπέτρου δε μπορούν να παίξουν pick 'n' roll. Ο Αθηναίου μπορεί και διαθέτει και καλό σουτ μετά από ντρίμπλα, αλλά δεν έχεις απαίτηση από αυτόν να το κάνει στο πρώτο ντέρμπι.

Ένας εναντίον ενός χωρίς σκριν μπορούν να παίξουν μόνο οι Σπανούλης και Λοτζέσκι (όταν βρίσκεται στην αδύνατη πλευρά και υποδεχθεί τη μπάλα).

Δεν υπάρχουν λοιπόν τα γκαρντ που θα δημιουργήσουν ρήγμα στην αντίπαλη ρακέτα.

ΔΕΝ ΕΒΓΑΛΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Απόλυτα λογικό είναι να υπάρχει κούραση από την προετοιμασία (και στις δύο ομάδες), ωστόσο οι νικητές έβγαλαν περισσότερη ενέργεια στο παρκέ. Ακόμη και στα τρία πρώτα δεκάλεπτα όπου το σκορ ήταν ισόπαλο ο Παναθηναϊκός ήταν πιο... επιθετικός.

ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΡΥΘΜΟ ΜΕ ΛΑΘΟΣ ΤΡΟΠΟ

Η περσινή ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου άλλαζε το ρυθμό ενός ματς που δεν πήγαινε καλά μέσα από την άμυνά της και άφηνε το ένστικτο των παικτών να λειτουργήσει στην επίθεση.

Στο ματς με τον Παναθηναϊκό όποιος έμπαινε σούταρε τρίποντο σκοπεύοντας να αλλάξει την εξέλιξη της αναμέτρησης μέσω της γραμμής των 6,75. Αρκετές φορές υπήρξε παίκτης που έμπαινε στο παρκέ από τον πάγκο και σούταρε στην πρώτη του επαφή. Ενδεχομένως να ήταν ανενόχλητος εκείνη τη στιγμή, αλλά λίγη υπομονή δε θα έβλαπτε.

ΔΕ ΒΟΗΘΗΣΑΝ ΤΑ «ΠΕΝΤΑΡΙΑ» ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ

Ο Ολυμπιακός πήρε από τους Γιανγκ και Μιλουτίνοφ 4 πόντους (1/4δ., 2/6β.) και 7 ριμπάουντ. Ο Αμερικανός ιδιαίτερα δε μπήκε ποτέ στο ρυθμό του ματς λόγω 2 γρήγορων φάουλ, αλλά επίσης δεν έκανε το απαραίτητο dive μετά το pick 'n' roll. Δεν έκοβε σωστά στο κενό της αντίπαλης ρακέτας (σ.σ. σε μία προσπάθεια μετάφρασης). Αντιθέτως τον είδαμε να παίζει με πρόσωπο στο καλάθι, να κάνει τρεις ντρίμπλες, να κάνει reverse και να πετάει τη μπάλα στο... πουθενά.

 

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ Τελευταία Νέα