Ζάγκρεμπ=Νοσταλγία για Ντράζεν Πέτροβιτς! (pics)

Αντώνης Καλκαβούρας Αντώνης Καλκαβούρας
Ζάγκρεμπ=Νοσταλγία για Ντράζεν Πέτροβιτς! (pics)

bet365

Ο Αντώνης Καλκαβούρας έφτασε στην κροατική πρωτεύουσα, απ’ όπου αρχίζει το ταξίδι της Εθνικής ομάδας στο 39ο Eurobasket και σας βάζει στο φθινοπωρινό κλίμα μίας πόλης στην οποία δεν έχει γίνει ποτέ αγώνας Κροατίας-Ελλάδας.

Έχουν περάσει κάτι περισσότερο από 26 χρόνια από την τελευταία επίσκεψη της “επίσημης αγαπημένης” στην μεγαλύτερη πόλη του Βορρά της πρώην ενωμένης Γιουγκοσλαβίας, για το πρώτο Eurobasket, μετά την εποποιία του ’87! Όταν η Ελλαδίτσα του Γκάλη, του Γιαννάκη, του Φασούλα, του Φάνη και των άλλων παιδιών είχε ρίξει δις στο... καναβάτσο τους “πλάβι” και πέρα από την κατάκτηση της πρωτιάς σε όλη την Ευρώπη, είχε αναγκάσει τους αντιπαθητικούς σε όλο το πανελλήνιο τότε, πλην όμως, παικταράδες αδελφούς Πέτροβιτς να “σκυλιάσουν” τόσο πολύ και να περιμένουν πως και πως την πρώτη ευκαιρία για ρεβάνς! Στο Eurobasket του ’89, λοιπόν, στην “αρχαία” πλέον “Dom Sportova”, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το ξενοδοχείο “Panorama”, όπου έχουν καταλύσει όλες οι αποστολές, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα είχε γνωρίσει δύο εξαιρετικά ταπεινωτικές ήττες μέσα σε πέντε μέρες (103-68 στην πρεμιέρα στις 20/06 & 98-77 στον τελικό της 25ης Ιουνίου) από την κορυφαία ίσως ομάδα που παρέταξε ποτέ το πάλαι ποτέ γιουγκοσλαβικό μπάσκετ και με τις οποίες, πάντως, δεν ασχολήθηκε κανείς! Ας όψεται το ιστορικό τρίποντο του Φάνη στον ημιτελικό με την Σοβιετική Ένωση (81-80), που μας χάρισε το 3ο ελληνικό μετάλλιο στην διοργάνωση και μας έστειλε στον τελικό για... τουρισμό!

Οι συναυλίες ξεπερνούν τους αγώνες μπάσκετ!

Από τότε, λοιπόν και κατ’ επέκταση στα 24 χρόνια ανεξαρτησίας (από το 1991) που “μετράει” η Κροατία, η Εθνική μας ομάδα δεν έχει ποτέ ξανά επισκεφτεί το Ζάγκρεμπ και κανένας αγώνας της πλούσιας προϊστορίας ανάμεσα στις δύο ομάδες (12-11 υπέρ μας), δεν έχει διεξαχθεί επί κροατικού εδάφους. Έτσι πέρα από κρίσιμος – γιατί εν πολλοίς θα κρίνει την πρωτιά του 3ου ομίλου – ο κυριακάτικος (06/09, 22.00) sold-out αγώνας με τους διοργανωτές στην υπερσύγχρονη “Arena Zagreb” που βρίσκεται στη νότια πλευρά της πόλης, κάτω από τον ποταμό Sava, θα είναι και ιστορικής σημασίας. Το επιβλητικό γήπεδο των αγώνων, που έχει χωρητικότητα 16.500 θεατών και η κατασκευή του (2009) κόστισε 89 εκατομμύρια Ευρώ, φιλοξενεί σπάνια αγώνες μπάσκετ, αλλά στο εσωτερικό του, έχουν οργανωθεί ουκ ολίγες συναυλίες τεράστιων καλλιτεχνών και συγκροτημάτων, όπως ο Στινγκ, ο Έρος Ραμαζότι, η Μπιγιονσέ, η Σακίρα, ο Τζορτζ Μάικλ και η Lady Gaga καθώς και οι Depeche Mode και οι Guns’n’Roses!

Εκατό ευρώ για όλα τα ματς της Εθνικής

Τα εισιτήρια πωλούνται προς 20 Ευρώ το παιχνίδι, κάτι που σημαίνει ότι ο φίλαθλος που θέλει να παρακολουθήσει και τα τρία ματς της ημέρας, πρέπει να πληρώσει σύνολο minimum 60 Ευρώ, ενώ οι Έλληνες εκδρομείς που ταξίδεψαν μαζί στο Ζάγκρεμπ μέσω Βελιγραδίου (40’ πτήση), θα ξοδέψουν στην... καλύτερη περίπτωση 100 Ευρώ για να παρακολουθήσουν μόνο τους πέντε αγώνες της Εθνικής ομάδας στην 1η φάση του τουρνουά. Βγαίνοντας από το διεθνές αεροδρόμιο που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό προάστιο Pleso, δεν αισθανθήκαμε απλά ότι εδώ είναι βόρεια Βαλκάνια, αλλά ήρθαμε σε επαφή με μία “τίμια” φθινοπωρινή νεροποντή! Από τον καύσωνα της Αθήνας (36-38 βαθμοί Κελσίου) στην ψυχρούλα της κροατικής πρωτεύουσας, δεν είναι και μικρή διαφορά.

Νοσταλγός του... Μότσαρτ!

Χαζεύοντας από το παράθυρο στο ταξί, κατά τη διάρκεια της διαδρομής μέχρι το ξενοδοχείο, παρατηρήσαμε αρκετά διαφημιστικά πόστερ της διοργάνωσης, με τον οικοδεσπότη Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς, τον Σλοβένο Ζόραν Ντράγκιτς και τον δικό μας, Γιάννη Αντετοκούνμπο να δεσπόζουν στο κάδρο, από τις τρεις μεγαλύτερες δυνάμεις του ομίλου. Αυτά για την ώρα... Τα υπόλοιπα σε πιο αγωνιστικούς ρυθμούς από την “Zagreb Arena” μετά την αποψινή τελευταία προπόνηση της Εθνικής ομάδας, πριν από το πρώτο τζάμπολ με τα Σκόπια. Τώρα που το ξανασκέφτομαι, Ζάγκρεμπ χωρίς γεύση από Ντράζεν Πέτροβιτς δε γίνεται... Οπότε, αν και δεν έχω κοιμηθεί σχεδόν καθόλου – ας όψεται η πολύ πρωϊνή πρώτη πτήση για το Βελιγράδι – λέω να κάνω skip τον ύπνο που μου λείπει για να συνέλθω και να πάω να αποτίσω λίγο φόρο τιμής στον μεγαλύτερο Ευρωπαίο μπασκετμπολίστα που είδα ποτέ να παίζει... Ακριβώς δηλαδή ό,τι έκανε το πρωί ο Φώτης Κατσικάρης! Το μουσείο του, άλλωστε, ακριβώς δίπλα στo “Drazen Petrovic Hall”, εκεί που πριν από τέσσερα χρόνια έκλαψα γοερά στη θέα των εκθεμάτων και στη διάρκεια της προβολής της ταινίας της ζωής του, απέχει 10 λεπτά με τα πόδια από το ξενοδοχείο. Η επίσκεψη στον μεγαλοπρεπή τάφο του, στο κοιμητήριο “Μιρογκόϊ”, που βρίσκεται στην βόρεια πλευρά της πόλης, μπορεί να γίνει και στο ρεπό της Δευτέρας, όταν πλέον θα έχει έρθει και ο Βασίλης Τσίγκας και θα έχετε και video!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!