Ακόμη πιο σκληρός ο Ολυμπιακός

Ακόμη πιο σκληρός ο Ολυμπιακός

Ακόμη πιο σκληρός ο Ολυμπιακός
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες σχολιάζει το ρόστερ του Ολυμπιακού της επόμενης σεζόν το οποίο φέρει ακόμη περισσότερο τη φιλοσοφία της άμυνας και της... σκληράδας.

Βγαίνεις σε άδεια και επιστρέφεις με την ομάδα (σχεδόν) τελειωμένη. Και μάλιστα με εντυπωσιακό τρόπο. Το ρόστερ του Ολυμπιακού για τη σεζόν 2015-16 έχει ολοκληρωθεί κατά 90%, το υπόλοιπο ποσοστό το αφήνω για την περίπτωση που βρεθεί κάτι το εξαιρετικό για παίκτη που θα μπορεί να παίξει στο «3» και στο «4». Αν προκύψει τέτοια περίπτωση οι πρωταθλητές Ελλάδας θα την ερευνήσουν.

Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω (όπως συμβαίνει κάθε καλοκαίρι με μένα) πως δεν υπάρχουν παίκτες οι οποίοι έρχονται αντί κάποιων άλλων.

Για παράδειγμα, ο Χάκετ δεν είναι αντί Σλούκας. Είναι ο Χάκετ και είναι ο Σλούκας. Ο Γιανγκ δεν είναι αντί Ντάνστον. Ο Στρόμπερι δεν είναι αντί Ντάρντεν και ούτω καθεξής.

Διαφορετικοί παίκτες, διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος πέρυσι είχε βάλει τη δική του σφραγίδα στην ομάδα η οποία δεν ήταν άλλη από την αμυντική της φιλοσοφία. Φέτος «έχτισε» πάνω σε αυτή τη σφραγίδα και της έβαλε και βουλοκέρι.

Ο Ολυμπιακός θα είναι πιο σκληρός του χρόνου. Χάκετ, Στρόμπερι και Γιανγκ είναι παίκτες οι οποίοι δίνουν περισσότερα στην άμυνα παρά στην επίθεση. Όχι πως εκεί είναι κακοί ή ατάλαντοι, αλλά το σκορ το βρίσκουν μέσα από την ομαδική διαδικασία. Εκτός ίσως του Χάκετ ο οποίος μπορεί να παίξει 1on1 και να δημιουργήσει για τον εαυτό του.

Στην επίθεση θα τους βοηθάει πάρα πολύ ο Βασίλης Σπανούλης. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού ξέρει πολύ καλά να δημιουργεί χώρους και φάσεις για τους συμπαίκτες του. Μόλις του έρχονται δύο αμυντικοί διαθέτει το χάρισμα της γρήγορης πάσας, κάτι στο οποίο οφείλει πολλά ο Λοτζεσκι. Ο Αμερικανός όταν συνυπάρχει με τον Σπανούλη στο παρκέ και δεν έχει τη μπάλα στα χέρια του, τότε ξέρει πως ανά πάσα στιγμή μπορεί αυτή να του έρθει και με ελεύθερους χώρους (μιας και η άμυνα έχει μετακινηθεί) έχει καλή επιλογή να εκτελέσει.

Ακόμη κι η απόκτηση του Γιάννη Αθηναίου ήταν πάρα πολύ καλή προσθήκη. Σε κάθε ομάδα αυτού του επιπέδου χρειάζονται παίκτες που θα έχουν αποδεχθεί το ρόλο τους, που θα παίζουν στο ελληνικό πρωτάθλημα 15 λεπτά και στην Ευρωλίγκα θα είναι έτοιμοι όποτε τους ζητηθεί. Το πιο σημαντικό είναι όμως πως με την δική τους παρουσία η προπόνηση δε θα χάνει την ποιότητά της. Με τον Αθηναίου μάλιστα που είναι «σκύλος» μάλλον το αντίθετο θα συμβαίνει ως προς την ένταση των προπονήσεων.

ΥΓ: Η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο παίζει πολύ μεγάλο ρόλο πλέον αφού τώρα είναι στο 1,10 περίπου και αναμένεται να έρθει στα ίσα σύντομα. Οι Αμερικανοί των ομάδων πληρώνονται σε δολάρια.

ΥΓ2: Τα εισιτήρια διαρκείας είναι σε όλες τις κατηγορίες πολύ φθηνότερα σε σχέση με πέρυσι. Πολύ σωστή η κίνηση των «ερυθρολεύκων» να τα μειώσουν ακόμη περισσότερο. Πλέον είναι στο χέρι του κόσμου να σταθεί στο πλευρό της ομάδας. Σημαντική σημείωση: Δε θα βγουν φέτος κάρτες διαρκείας μόνο για την Ευρωλίγκα.

ΥΓ3: Ο ατίθασος χαρακτήρας του Χάκετ είναι κάτι οποίο πρέπει να απασχολεί τον Σφαιρόπουλο και μόνο. Όχι τους υπόλοιπους. Και στο φινάλε δεν τον θέλουν για γαμπρό, αλλά για να παίξει μπάσκετ. Ποτέ δεν βλάπτει λίγη «αλητεία», λίγη σκληράδα...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.