«Ο Παύλος έκλαιγε για τον Ντράζεν»

«Ο Παύλος έκλαιγε για τον Ντράζεν»

Gazzetta team
«Ο Παύλος έκλαιγε για τον Ντράζεν»

bet365

«Τα χρόνια του Δράκου» είναι ο τίτλος του βιβλίου για τον αείμνηστο Ντράζεν Πέτροβιτς που υπάρχει υποκεφάλαιο αφιερωμένο στον Παναθηναϊκό και την αντίδραση του Παύλου Γιαννακόπουλου όταν έμαθε τα τραγικά νέα.

«Τα χρόνια του Δράκου» / «Years of the Dragon» θα τιτλοφορείται η αγγλική έκδοση / Godine Zmaja Drazen στα Κυριλλικά. Αυτός είναι ο τίτλος ενός νέου βιβλίου που θα κυκλοφορήσει την Τετάρτη 3 Ιουνίου στην Κροατία αλλά και στις υπόλοιπες χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας για τον αείμνηστο Ντράζεν Πέτροβιτς.

Οι δύο συγγραφείς Marjan Crnogaj και Vlado Radicevic, μετά από έρευνα σχεδόν τριών ετών, αποτύπωσαν στις σελίδες του βιβλίου σημαντικές και συνάμα, άγνωστες πτυχές της καριέρας του «Μότσαρτ του μπάσκετ». Δεκάδες συνεντεύξεις με μεγάλες προσωπικότητες τόσο του ευρωπαϊκού μπάσκετ, όσο και του ΝΒΑ φιλοξενούνται στις σελίδες του βιβλίου. Ντίβατς, Ντρέξλερ, Ντ. Έλις, Φρατέλο, Κουρτινάιτις, Μαρτσουλιόνις, Σαμπόνις, Σμιντ, Σρεμπφ, Μπ. Στάνκοβιτς, Βλ. Στάνκοβιτς, Ντ. Στέρν, Τάνιεβιτς, Βολκόφ, Ζντοβτς, Αντζούλοβιτς, Άτσο και Μπισέρκα Πέτροβιτς, Παβλίσεβιτς, Ράτζα, Σκάνσι, Σπάχια, Βράνκοβιτς, Σούμποτιτς, αλλά και πολλοί ακόμη είναι εκείνοι που «σκάλισαν» τις αναμνήσεις τους και θυμήθηκαν κάτι από τη ζωή του.

Στο βιβλίο υπάρχει υποκεφάλαιο αφιερωμένο στον Παναθηναϊκό. Ο πρώην γενικός διευθυντής της ΚΑΕ, κ. Τάσος Στεφάνου αναφέρεται στο προσύμφωνο που είχε ο Παύλος Γιαννακόπουλος με τον Ντράζεν. «Δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Χτύπησε στις 7:15 το τηλέφωνο μου και είναι ο κ. Παύλος.

- «Τον χάσαμε Τάσο» μου λέει, δεν κατάλαβα τι εννοούσε.

- «Μα του λέω, ποιον χάσαμε» και μου απαντά: «Τον Ντράζεν»

- «Μα μου έχεις πει ότι έχουμε τόσο προφορική συμφωνία μαζί του, όσο και ένα γραπτό προσύμφωνο το οποίο έχεις στη τσέπη σου;»

- «Τράκαρε με το αυτοκίνητο σήμερα το πρωί και σκοτώθηκε» μου απάντησε.

Κοκάλωσα. Δεν ήξερα τι να πω. Ο πρόεδρος έκλαιγε επί δεκαπέντε λεπτά».

Ο «μεγάλος», αν και ο Άτσο ήταν ηλικιακά μεγαλύτερος, Ντράζεν ήταν επιλογή του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, ισχυρού άνδρα πλέον, της πράσινης ΚΑΕ, ο οποίος τον λάτρευε και είχε ζήτησε από τον πατέρα του να τον φέρει στην ίδια ομάδα με Νίκο Γκάλη, όπως εκμυστηρεύτηκε ο κ. Στεφάνου.

Ο «Μότσαρτ του μπάσκετ» είχε αποφασίσει πριν το αυτοκινητικό του δυστύχημα – που στέρησε από το παγκόσμιο μπάσκετ έναν από τους κορυφαίους, αν όχι τον κορυφαίο, παίκτες του πλανήτη – να επιστρέψει στην Ευρώπη. Πρώτη του επιλογή ήταν ο Παναθηναϊκός, αν κι οι προτάσεις από ευρωπαϊκούς συλλόγους έπεφταν «βροχή». Στο βιβλίο επίσης, αποκαλύπτεται για πρώτη φορά, η πρόθεση του να μείνει στην Ελλάδα ένα με δύο χρόνια και να επιστρέψει στο ΝΒΑ για λογαριασμό των Μπόστον Σέλτικς. Ο «γιος του διαβόλου» λέγεται ότι είχε μεγάλη λατρεία στις ομάδες με σήμα το «τριφύλλι» (Notre Dame, Παναθηναϊκός, Μπόστον Σέλτικς) και δεν το έκρυβε.

Η μοίρα όμως, του έπαιξε άσχημο παιχνίδι.

*Η αγγλική έκδοση του βιβλίου αναμένεται να κυκλοφορήσει τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα