Το ευήκοον ους του Ντάρντεν!

Το ευήκοον ους του Ντάρντεν!
Σε μια βραδιά, στην οποία δοκιμάστηκε η... ακοή, ο Βασίλης Σκουντής ασχολείται με τα αυτιά του παίκτη που έκανε και πάλι τη διαφορά στο ντέρμπι...

Κανονικά και με όλα όσα συνέβησαν χθες το βράδυ στο ΟΑΚΑ το (ο θεός να το κάνει) ντέρμπι θα έπρεπε περισσότερο από τους δημοσιογράφους να απασχολήσει ως αντικείμενο μελέτης τους απανταχού της γης ωτορινολαρυγγολόγους!

Σοβαρολογώ διότι ο Σπανούλης έκανε ότι δεν ακούει, ο Γιαννακόπουλος έκανε ό,τι μπορούσε για να μην ακούγεται και εντέλει την ώρα που επικρατούσε μια γενική κουφαμάρα τα προσχήματα της αίσθησης της ακοής σώθηκαν από το ευήκοον ους του Τρεμέλ Ντάρντεν!

Λένε πως σύμπτωση που επαναλαμβάνεται παύει να είναι σύμπτωση και αυτό το αποδεικνύει περίτρανα και πανηγυρικά ο Καλιφορνέζος γκαρντ ο οποίος υπήρξε ο αδιαμφισβήτητος X- Factor των δυο ντέρμπι των αιωνίων στην κανονική περίοδο επεκτείνοντας τη δράση του σε αμφότερες τις άκρες αμφοτέρων των γηπέδων.

Στις 27 Δεκεμβρίου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας ο Ντάρντεν είχε παίξει επί 17 λεπτά με απολογισμό 13 πόντους (4/6 δίποντα, ½ τρίποντα, 2/3 βολές) και μια πολύ αποτελεσματική άμυνα στον Διαμαντίδη τον οποίο κράτησε στους επτά πόντους με 1/5 σουτ και 5/6 βολές.

Χθες το βράδυ στο ΟΑΚΑ ο πρώην παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης παρουσίασε μια επηυξημένη και βελτιωμένη έκδοση του καλού εαυτού του: σε 25 λεπτά συμμετοχής «έγραψε» 15 πόντους (με 5/8δ., 1/3τρ., 2/2β.0, δυο ριμπάουντ, μια ασίστ και δύο κλεψίματα, ενώ με την προσήλωση του στην άμυνα εξανάγκασε τον Διαμαντίδη να περιφέρεται ασκόπως σε ό,τι αφορά το παραγωγικό σκέλος του παιχνιδιού του (τρεις πόντοι, με 0/4 σουτ και 3/3 βολές σε 32 λεπτά) και να εξαντλήσει την ισχνή παρουσία του στη δημιουργία (9 ασίστ).

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο Ντάρντεν φρόντισε κιόλας να πνίξει τις τελευταίες ελπίδες του Παναθηναϊκού και να κλειδώσει τη νίκη του Ολυμπιακού σε δυο φάσεις: πρώτα στο τρίποντο από τη γωνία με το οποίο «έγραψε» το 60-72 και ύστερα στο... γενναίο «in the traffic» κάρφωμα με το οποίο έδωσε στους «ερυθρόλευκους» αέρα δέκα πόντων (64-74), ενώ απέμεναν δύο λεπτά για τη λήξη του ματς...

Βεβαίως αυτή η λήξη καθυστέρησε πολύ περισσότερο από τον προσδόκιμο χρόνο της, λόγω της κακής... ακουστικής που αιφνιδίως παρουσίασε το γήπεδο, αλλά αυτή ούτως ή άλλως είναι μια θλιβερή υπόθεση για την οποία οι επιστήμες έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά.
Όλες οι επιστήμες, μηδέ της ωτορινολαρυγγολογίας εξαιρουμένης!

Ιδού ο Ντάρντεν, λοιπόν: ιδού ένας αφανής παίκτης που έγινε ο προφανής MVP των δυο ντέρμπι της κανονικής περιόδου στα οποία παρεμπιπτόντως υπερδιπλασίασε τον μέσο όρο πόντων του στο πρωτάθλημα (7.3) και αποδεικνύεται ένας άξιος αποδέκτης της κληρονομιάς του Πέρο Αντιτς!
Ο Σκοπιανός, νυν παίκτης των Ατλάντα Χοκς, μνημονεύεται από τους φιλάθλους του Ολυμπιακού ως ένας παίκτης μεγάλων αγώνων και ο Ντάρντεν κόντρα στον Παναθηναϊκό μεταμορφώνεται από ένα σιγανό ποταμάκι σε αληθινό καταρράκτη!
Το γράφω επίτηδες αυτό διότι ο 34άχρονος Αμερικανός γκαρντ/φόργουορντ αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο του Νιαγάρα και μπορεί να μην φτούρησε στο ΝΒΑ, από το οποίο δεν πέρασε ούτε απ' έξω, αλλά εδώ και μια δεκαετία βρίσκει καλές δουλειές στην Ευρώπη (ή ακόμη και στην Αυστραλία μια σεζόν) και έχει φτιάξει ένα αξιοσέβαστο όνομα...

Ο Ντάρντεν ξέρει ποιος είναι, τι μπορεί να κάνει και μέχρι πού τον παίρνει να απλώσει τα ποδάρια του. Η θητεία του στη Ρεάλ τον κατέστησε γνωστότερο, ενώ η μεταγραφή του στον Ολυμπιακό δεν προκάλεσε κιόλας φρενίτιδα ενθουσιασμού: παρ' όλα αυτά όσοι τον ήξεραν και τον είχαν τσεκάρει από τη διαδρομή του ήξεραν περί τίνος επρόκειτο...

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας που τον επέλεξε το προηγούμενο καλοκαίρι πόνταρε στα αθλητικά προσόντα και στην ενέργεια του, στην προσήλωση την οποία επιδεικνύει στα αμυντικά καθήκοντα του και στην ικανότητα του να παίξει τόσο με πρόσωπο, όσο και με πλάτη προς το καλάθι: αυτή η (τρίτη) ικανότητα του ανταποκρίνεται πλήρως στο κυρίως ζητούμενο της εποχής, που ανάγει σε πρωταγωνιστές τους γκαρντ, οι οποίοι μπορούν να παίξουν στο low post, να εκμεταλλευθούν τα mismatches και να αναχαιτίσουν με την άμυνα τους (χαμηλά ή ψηλά) τους δημιουργούς και τους σκόρερς των αντιπάλων...

Ο Ντάρντεν επέπρωτο να παίξει σημαντικό ρόλο και στη σειρά των πλέι οφς της Ευρωλίγκας με την Μπαρτσελόνα, στο «ματσάρισμα» με τον Ντεσόν Τόμας, απλώς η κατάσταση διαφοροποιήθηκε από τη στιγμή που ο Τσάβι Πασκουάλ πήγε σε μια διαφορετική λογική και έπαιξε αρκετά με τρεις κλασικούς γκαρντ.

Ο γεννημένος λίγα μέτρα πιο πέρα από την παλιά έδρα των Λέικερς (το θρυλικό «Forum» στο κακόφημο Ινγκλεγουντ) δεν είναι ο παίκτης ο οποίος θα τάξει λαγούς με πετραχήλια σε μια ομάδα, άλλωστε δεν αποκτήθηκε ως σταρ, αλλά ως ένα καλό εργαλείο, που με βάση την καταλυτική εμφάνιση του στα δυο ντέρμπι, έβγαλε και με το παραπάνω τα λεφτά του. Δεν είναι μια πριμαντόνα τύπου Σπανούλη, αλλά ένας παίκτης που ενώ συστήνεται ως τίμιος ρολίστας, δυο φορές μέχρι τώρα μεταμορφώθηκε σε «clutch player» του ντέρμπι!

To σπουδαιότερο προσόν του είναι η άμυνα πάνω στην μπάλα, εξ ου και οι δύσκολες αποστολές που του ανέθεσε ο Σφαιρόπουλος κόντρα στον Διαμαντίδη. Παράλληλα είναι ένας παίκτης με εξαιρετική ικανότητα στο να διαβάζει το παιχνίδι στην αδύνατη πλευρά, να δίνει βοήθειες, να κλείνει τους διαδρόμους, να βάζει καλά το κορμί του όταν αντιμετωπίζει ψηλότερους παίκτες και να λειτουργεί, δίκην ποδοσφαιρικού libero, ως ο τελευταίος παίκτης της άμυνας.

Όλα αυτά βεβαίως δεν είναι ορατά δια γυμνού οφθαλμού, ούτε καταγράφονται από τη στατιστική, ωστόσο εκτιμώνται ιδιαιτέρως από τους προπονητές, όταν αναζητούν παίκτες για να κάνουν την απαραίτητη βρόμικη δουλειά.

Ως επιθετικός ο Ντάρντεν δεν αποτελεί μνημείο αξιοπιστίας, αλλά οι 12+15 πόντοι του κόντρα στον Παναθηναϊκό και ο μέσος όρος των 7.3 στο πρωτάθλημα δεν είναι ευκαταφρόνητα νούμερα. Το πρόβλημα του έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν παρουσιάζει σταθερότητα και συνέπεια στο μακρινό σουτ, με αποτέλεσμα κάποιες φορές οι αντίπαλες άμυνες να του το «αφήνουν». Μπορεί ωστόσο να τελειώσει φάσεις στον αιφνιδιασμό ή -όπως συνέβη και χθες- να εκμεταλλευθεί την επικέντρωση των αντιπάλων στο μαρκάρισμα του Σπανούλη, να παίξει στα φτερά της επίθεσης και να εκτελέσει με επιτυχία από τις γωνίες.

Η μέχρι τώρα καριέρα του και η εφετινή θητεία του στον Ολυμπιακό κατατείνουν σε έναν παίκτη με πολύ καλή νοοτροπία, ο οποίος βάζει τον εαυτό του κάτω από την ομάδα και δεν ζητεί περισσότερα από αυτά που του αναλογούν ή περισσεύουν σε μια ομάδα τέτοιου επιπέδου.
Σε κάθε περίπτωση, ο «Νο 8» έχει τον δικό του ρόλο στo καστ της ταινίας που γυρίζει εφέτος ο Ολυμπιακός. Στο ασπρόμαυρο αστυνομικό φιλμ που γύρισαν οι αδερφοί Κοέν το 2001 και εξελίσσεται στην Καλιφόρνια, ο τίτλος ήταν «The man who wasn't there», αλλά στην μπασκετική εκδοχή του ο Καλιφορνέζος Ντάρντεν είναι εκεί και μάλιστα απίκο!

· ΥΓ: Άσχετο, αλλά σχετικό, αν και τέτοιες αντιπαραβολές απαγορεύονται δια ροπάλου, διότι καθίστανται επιβλαβείς και για την υγεία και για τη νοημοσύνη: πώς τελείωσε (τρομάρα μας) το ντέρμπι των αιωνίων και πώς έπεσε η αυλαία στη συγκλονιστική σειρά των Κλίπερς με τους Σπερς! Πώς έφυγαν οι παίκτες από το ένα γήπεδο και πώς έμειναν στο άλλο, όπου ο Τιμ Ντάνκαν είχε αγκαλιάσει τον δακρυσμένο (επίγονο του από το Wake Forest) Κρις Πολ και κανείς δεν καταλάβαινε ποιος ήταν ο νικητής και ποιος ο ηττημένος. Προφανώς εκεί νικητής ήταν ο αθλητικός πολιτισμός, που εδώ τον θάψαμε από χρόνια και έχουν λιώσει κιόλας τα κόκαλα του...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σκουντής
Βασίλης Σκουντής

H φήμη ότι βγήκε από την κοιλιά της μάνας του κρατώντας ένα στυλό κι ένα χαρτί ελέγχεται ως εντελώς αναληθής. Αντιθέτως είναι περίπου… αληθής η φήμη ότι στην πρώτη έκθεση του στο δημοτικό έβαλε τίτλο, υπότιτλο, φωτογραφία, λεζάντα και έδωσε χαρακτηρισμό γραμματοσειράς!
Τα νομικά βιβλία του Σάκουλα ενέμειναν απλώς στο ράφι, αλλά στις… σακούλες. Ο προορισμός υπήρξε μοιραίος και αναπόδραστος. Μετά από 32 χρόνια και με τα μαλλιά του να έχουν από ετών προτιμήσει την ταπείνωση από το θάνατο, ο Βασίλης Σκουντής ταλαιπωρεί τους γύρω του και τον εαυτό του, επιμένοντας να γράφει, άλλωστε είναι το μόνο που έμαθε να κάνει (πιστεύει καλά, αλλά κι αυτό παίζεται!) στη ζωή του. Αν και ενίοτε παρασπονδεί, εν τούτοις στις φλέβες του τρέχει πάντοτε πορτοκαλί αίμα, θεωρεί τον εαυτό του απόγονο του Homo Βasketikus και (περπατώντας στην πέμπτη δεκαετία της ενασχόλησης του με τη δημοσιογραφία) γουστάρει που ακόμη δεν βαρέθηκε να κάνει το χόμπι του!

ΥΓ: Αν μετά από τόσα χρόνια δεν τον βαρεθήκατε, εκτός από το gazzetta.gr μπορείτε να τον υποφέρετε ακόμη καθημερινά στο Goal News και στον Sentra FM 103.3