Πρώτη φορά ο τίτλος 100% σε Έλληνες (pics & vids)

Αντωνία Σπανού
Πρώτη φορά ο τίτλος 100% σε Έλληνες (pics & vids)
Στις 15 Μαΐου το Final Four για το 2015 «βάφεται» με χρώμα γαλανόλευκο. Μπουρούσης, Ζήσης, Ιτούδης και Ολυμπιακός θα βρεθούν στο πιο σημαντικό μπασκετικό ευρωπαϊκό ραντεβού για να «διακοσμήσουν» την επιτυχία τους με τα ελληνικά χρώματα.

Ένα είναι σίγουρο, την φετινή Ευρωλίγκα θα την σηκώσει Έλληνας!Πρώτη φορά σίγουρα ελληνικό όνομα έχει «κατακτήσει» το τρόπαιο πριν ακόμα πάει να παίξει. Ο Γιάννης Μπουρούσης με την Ρεάλ, ο Νίκος Ζήσης με την Φενέρμπαχτσε, ο Δημήτρης Ιτούδης με την ΤΣΣΚΑ και η ομάδα του Ολυμπιακού πάνε με τέσσερις διαφορετικές φανέλες να διεκδικήσουν το πολυπόθητο τρόπαιο. Η κουβέντα «φούντωσε» με την εκπληκτική πρόκριση της ομάδας του Ολυμπιακού στο Final Four, αλλά η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση θα φιλοξενήσει ελληνικούς εκπροσώπους σε όλες τις ομάδες που προκρίθηκαν. Ο κάθε Έλληνας ξεχωριστά προσφέρει διαφορετικά πράγματα στην ομάδα του και θα προσπαθήσει να «φορέσει» στο κύπελλο την ελληνική σημαία.

Ας δούμε αναλυτικά τους τέσσερις Έλληνες διεκδικητές:

Νίκος Ζήσης (Φενέρμπαχτσε)

Το καλοκαίρι του 2013 ο Νίκος Ζήσης άφησε την Ισπανία και πήρε την απόφαση να επιστρέψει στη Ρωσία και την Ούνικς Καζάν. Η σεζόν άρχισε με αρκετά όνειρα στο Καζάν, ωστόσο η ομάδα έμεινε εκτός TOP 16 και το συγκεκριμένο γεγονός επέφερε πολλές αλλαγές.
Ο πρώην τεχνικός του Παναθηναϊκού αποχώρησε, ενώ έγιναν και ανακατατάξεις στο ρόστερ, με τον Νίκο Ζήση να αφήνει τη Ρωσία. Ο διεθνής γκαρντ δεν ήταν αρνητικός, αφού στη regular season είχε 7 πόντους (42.1% στα τρίποντα) & 3.6 ασίστ κατά μέσο όρο, το μέλλον του όμως βρισκόταν στην Τουρκία…

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς έψαχνε για γκαρντ και ο Ζήσης έμοιαζε ιδανική περίπτωση! Λίγο πριν τα Χριστούγεννα οι Τούρκοι ήρθαν σε επαφή με τους Ρώσους και το deal ολοκληρώθηκε. «Για μένα ήταν μεγάλη ευλογία να μου δοθεί τέτοια ευκαιρία έστω και στα 32 μου χρόνια», έλεγε ο Ζήσης και βγήκε αληθινός. Στον τελευταίο αγώνα των play-off θα ηγηθεί της ομάδας του και με καταπληκτική εμφάνιση (19π., 5ασ.) θα «τσεκάρει» πρώτος το εισιτήριο για την Μαδρίτη. Η πρόκληση και του Ζήση τεράστια. Με την εμπειρία του αλλά και την καθοδήγηση του Ζέλικο Ομπράντοβιτς η Φενέρ πάει για πρώτη φορά σε Final Four, ευελπιστεί να πετάξει εκτός τους οικοδεσπότες και να γράψει ιστορία.

Δημήτρης Ιτούδης- Ανδρέας Πιστιόλης (ΤΣΣΚΑ)

Ο Δημήτρης Ιτούδης, με βοηθό τον Ανδρέα Πιστιόλη, θα βρίσκεται και εκείνος στην Ισπανία. Η ΤΣΣΚΑ απέκλεισε τον Παναθηναϊκό και «πετάει» στην Μαδρίτη έχοντας αυτήν την φορά Έλληνες πιλότους. Η ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από τον Ιτούδη έγινε με έναν και μόνο σκοπό από τον Βατούτιν. Η εμπειρία και η τεχνογνωσία του Έλληνα coach να δώσουν αυτό που λείπει από τους ακριβοπληρωμένους του αστέρες και να καταφέρουν να σηκώσουν ακόμα ένα τρόπαιο. Ο Δημήτης Ιτούδης έκανε το χρέος του, μίλησε πολύ στους παίκτες του και τώρα ετοιμάζει και ο ίδιος την ομάδα του να αντιμετωπίσει τους «κόκκινους καμικάζι» συμπατριώτες του. Μένει να δούμε αν κάποιο ελληνικό στοιχείο θα περάσει στην ρώσικη ομάδα, και θα δούμε μια διαφορετική «αρκούδα» το 2015.

Γιάννης Μπουρούσης (Ρεάλ Μαδρίτης)

Ο Γιάννης Μπουρούσης έχει βρεθεί σε τρία Final Four και δεν έχει κατακτήσει κανένα. Πέρσι η Ρεάλ Μαδρίτης όντας το απόλυτο φαβορί για την κατάκτησή του τροπαίου, κατάφερε και έχασε στον τελικό. Φέτος, η Ρεάλ και ο Μπουρούσης θα «φιλοξενηθούν»... σπίτι τους και θα προσπαθήσουν να κάνουν αυτό που παλεύουν όλη την χρονιά. Να κατακτήσουν επιτέλους την Ευρωλίγκα. Ο Γιάννης Μπουρούσης για τέταρτη φορά στην καριέρα θα προσπαθήσει να προσθέσει στην προσωπική του συλλογή τον κορυφαίο διασυλλογικό τίτλο. Μένει να δούμε αν ο διεθνής σέντερ αυτή τη φορά θα τα καταφέρει.

Ολυμπιακός

Η μόνη ελληνική ομαδική εκπροσώπηση στο Final Four. Μετά από αποχή ενός χρόνου οι «φτωχοί» Έλληνες επιστρέφουν και τρομάζουν. Η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου «έσπασε» το πλεονέκτημα έδρας της Μπαρτσελόνα, επέστρεψε στην Ελλάδα και δεν ξαναμπήκε στο αεροπλάνο για την Βαρκελώνη, ποτέ. Ο Ολυμπιακός με τον γνωστό του τρόπο, που τρομάζει, πέταξε έξω τους Ισπανούς και ετοιμάζει τις βαλίτσες του για ένα ακόμα Final Four. Οι Έλληνες πάνε πάλι χωρίς να είναι το φαβορί, και είναι πάλι η ομάδα που δεν ήθελε κανείς να βρει στον δρόμο του. Απέναντί τους θα είναι ελληνικό μυαλό και μένει να απολαύσουμε μεγάλα παιχνίδια από δύο μεγάλες ομάδες.

Το τρόπαιο της Ευρωλιγκάς έχει ήδη πάνω του χέρια ελληνικά και η υπερηφάνεια ολόκληρου του ελληνικού μπάσκετ θα «φουντώνει» στην Μαδρίτη.