Αρίστευσε, αλλά συνετρίβη...

Αρίστευσε, αλλά συνετρίβη...
Ο Νίκος Παπαδογιάννης πιστεύει ότι ο Παναθηναϊκός τα έκανε όλα σωστά στο δεύτερο ματς της Μόσχας. Και όμως, το ταμείον είναι μείον.


Στον πρώτο αγώνα της Μόσχας, ο Παναθηναϊκός εμφανίστηκε συμβιβασμένος με την ήττα και αρκέστηκε στη συλλογή αυτογράφων. Στον δεύτερο, ανάγκασε την ΤΣΣΚΑ να παίξει μπάσκετ, όχι απλώς καλό αλλά αστρονομικής ποιότητας. Δεν είναι το ίδιο.

Και όμως, είναι το ίδιο. Μείον 27 την Τρίτη, μείον 20 την Πέμπτη, έλαβον μείον 47, όπως λέμε ΑΚ47. Στη Μαδρίτη δεν θα πάει ο Παναθηναϊκός, αλλά η ΤΣΣΚΑ του ξανθού μάγου Κιριλένκο. Εκτός αστρονομικού απροόπτου...

Μόνο ο υπερβολικά αυστηρός κριτής και ο αιθεροβάμων οπαδός θα ζητήσουν εξηγήσεις για τη χθεσινή εμφάνιση. Αυτή τη φορά, οι "πράσινοι" μπήκαν στο γήπεδο αποφασισμένοι να πολεμήσουν και να αξιοποιήσουν τις ιδέες του προπονητή.

Ο Ιβάνοβιτς βασάνισε το μυαλό του και σκαρφίστηκε 1-2 κόλπα που μείωσαν το αδιαμφισβήτητο χάσμα.

Κατόρθωσε να μπλοκάρει τον Τεόντοσιτς, με παίκτη-αιχμή (κάπως απροσδόκητη επιλογή) τον Βλάντο Γιάνκοβιτς. Έβαλε εμπόδια στην αντίπαλη κυκλοφορία της μπάλας, με τα αδιάκοπα hedge out του πολύ καλού Μπατίστα.

Έδωσε αυξημένες αρμοδιότητες στον Χαραλαμπόπουλο, που έφερε μαζί του από τις μικρές εθνικές ομάδες νοοτροπία μπροστάρη. Ζήτησε από τον Γκιστ να μείνει πίσω, για καλύτερη επίδοση στο αμυντικό ριμπάουντ. "Και άσε τον Κιριλένκο να σουτάρει απ'έξω".

Οι τέσσερις συντεταγμένες της αντεπίθεσης λειτούργησαν σωστά, απάλλαξαν τον Διαμαντίδη από την άσκοπη χαμαλοδουλειά και έδωσαν ένα ισχνό προβάδισμα στον Παναθηναϊκό στο ξεκίνημα του αγώνα. Οι πρώτες εικόνες του αγώνα με έκαναν αισιόδοξο.

Αλλά η φετινή ΤΣΣΚΑ είναι μία αδυσώπητη λερναία ύδρα. Ξέρει να μετατρέπει το μειονέκτημα σε πλεονέκτημα και να προσπερνάει τα εμπόδια σαν έμπειρος 400άρης.

Τα σουτ που επίτηδες έδωσε ο Ιβάνοβιτς στον Κιριλένκο ο άνθρωπος-ορχήστρα από τη Σιβηρία τα αξιοποίησε απόλυτα: 4/4 τρίποντα στο πρώτο ημίχρονο, τα τρία μάλιστα μαζεμένα όταν ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε 8-14.

Η άμυνά της αφοσιώθηκε στο κυνήγι του Διαμαντίδη και του έκρυψε τους διαδρόμους. Το αδιάκοπο πήγαινε-έλα του αβοήθητου Μπατίστα έγινε γρήγορα μπούμερανγκ.

Ωσπου, κατέφτασαν οι ενισχύσεις από τον πάγκο και ξεγύμνωσαν τις ρεζέρβες του Παναθηναϊκού. Απέναντι στην αμυντική πεντάδα της ΤΣΣΚΑ, οι "πράσινοι" δεν μπορούσαν να βρουν ούτε τη στεφάνη. Εμειναν 5 λεπτά χωρίς πόντο, σαν να μίκρυνε ξαφνικά το γήπεδο.

Την ίδια ώρα, ο Νάντο Ντε Κολό έπαιρνε τη σκυτάλη από τον Τεοντόσιτς και έκανε την ελληνική άμυνα σμπαράλια, πότε με συμβατική τεχνολογία και πότε με μαγικά.

Ο Μαρκοϊσβίλι και ο Νίκολς έφεραν από τον πάγκο φαρμακερά σουτ, ο Χάινς και Τζάκσον μούσκουλα. Και κάπου στο βάθος χασκογελούσαν ο Χριάπα με τον τραυματισμένο Φριτζόν.

Σε αυτή την ταξιαρχία, ο Ιβάνοβιτς προσπάθησε να απαντήσει με τον Μπλουμς, με τον Μαυροκεφαλίδη και με τον Νέλσον, δηλαδή με τρία φαντάσματα και με κάτι παιδάκια.

Οι αριθμοί που βγάζουν μάτια: 14/27 τρίποντα για την ΤΣΣΚΑ, με 9 διαφορετικούς σκόρερς. Και 24/35 δίποντα, μέσα σε άμυνα σφιχτή. Και 28 ασίστ. Kαι σκορ 132-79 στον συντελεστή Index Rating. Σαν συναυλία κλασσικής μουσικής...

Ο αγνώριστος Ντεμάρκους Νέλσον έχασε τη θέση του από τον 16χρονο Λούντζη, η λευκή σημαία αντικατέστησε την πράσινη και η χορτάτη αρκούδα απομακρύνθηκε με χαρούμενους βρηχυθμούς στον κόκκινο ορίζοντα.

Το βαριεστημένο κοινό της έχει κλείσει προ πολλού τα εισιτήρια για τη Μαδρίτη. Θα με θεωρήσετε υπερβολικό αν γράψω ότι η υπέροχη ΤΣΣΚΑ μοιάζει έτοιμη για τα πλέι-οφ του ΝΒΑ; Τα ανατολικά τουλάχιστον...

Ο Δημήτρης Ιτούδης είπε μετά τον αγώνα ότι "η φιλοδοξία χωρίς γνώση είναι σαν βάρκα στη στεριά". Τα προηγούμενα χρόνια, το μεγαθήριο από τη Ρωσία έμεινε διψασμένο, αφού προσπάθησε να κάνει κουπί στην ξηρά, παγιδευμένο είτε στις ιδεοληψίες του Μεσίνα είτε στη μακάρια αναρχία του Καζλάουσκας.

Φέτος το νερό είναι άφθονο και πολύ βαθύ για τους αντιπάλους της. Μόνο η εύθραυστη μέση του Κιριλένκο μπορεί να αλλοιώσει τα δεδομένα...

Ας δώσουμε όμως μία -έστω αχνή- ψήφο εμπιστοσύνης στον Παναθηναϊκό και στη βαριά του φανέλα. Το ΟΑΚΑ έχει τρόπο για να τον μεταμορφώνει προς το καλύτερο, άσχετα με το οδυνηρό στραπάτσο που του κατέφερε η Άλμπα.

Η ομάδα που ισοπέδωσε τη Ρεάλ πριν από ένα μήνα δεν είναι χαμένη από χέρι απέναντι στην ΤΣΣΚΑ, έστω για μία νίκη γοήτρου. Θα εμφανιστεί όμως στο παρκέ ή θα πρέπει να την ξεχάσουμε μέχρι νεωτέρας;

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.