Η ακολουθία του επιταφίου

Η ακολουθία του επιταφίου
Ο Νίκος Παπαδογιάννης ψάχνει να εντοπίσει πηγές αισιοδοξίας μέσα από τα αποκαϊδια του αποψινού Ολυμπιακού.

Για δεύτερο συνεχόμενο βράδυ, είδαμε μία ελληνική ομάδα να ταπεινώνεται σε ξένο γήπεδο και να παίζει σαν να την αποτελούσαν παιδιά, απέναντι σε άνδρες.

Αυτοί είμαστε, λοιπόν; Τόσο πολύ μας ξέφυγαν οι ξένοι; Πάλι από τον καναπέ με σποράκια θα το δούμε το φάιναλ-φορ;

Μήπως είμαστε εμείς πια τα σποράκια;

Μάλλον μ'έπιασε η απογοήτευση από την εικόνα του διημέρου και βιάστηκα να βγάλω τον επιτάφιο. Αν μη τι άλλο, ο Ολυμπιακός δεν γίνεται να ξαναπαίξει τόσο άσχημα όσο απόψε. Όχι ότι αρκεί μία μικρή βελτίωση για να ρίξει στο καναβάτσο τη Μπαρτσελόνα τρεις φορές.

Όπως σωστά επισήμανε ο Μάνος Μανουσέλης στην εκπομπή της Nova, η Μπάρτσα είναι η καλύτερη "ομάδα του προπονητή" στην Ευρώπη. Περισσότερο από την ΤΣΣΚΑ, περισσότερο από την Φενέρ, περισσότερο από την Εφές, περισσότερο από τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό...

Αν οι "πράσινοι" έφυγαν με ολόαδεια χέρια από το δικό τους αποδυτήριο, οι "κόκκινοι" έβαλαν κάποια χρήσιμα στοιχεία στη δική τους εργαλειοθήκη εν όψει του 2ου και των επόμενων.

Βραχυκύκλωσαν τις συνεργασίες που αρχίζουν και τελειώνουν από την playmaking ικανότητα του Τόμιτς στη γραμμή του φάουλ. Σταμάτησαν τη δημιουργία του Μαρσελίνιο Χουέρτας. Κράτησαν τη Μπάρτσα στο 40% στα δίποντα, παρασάγγας μακριά από το φετινό της 53%. Προκάλεσαν φθορά στους ψηλούς της.

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος θα προσπαθήσει να τελειοποιήσει την αμυντική συνταγή που κράτησε τους Ισπανούς στο φτωχό "73" και να χτίσει πάνω σε αυτήν. 'Εχει, όμως, ολόκληρη πολυκατοικία να φτιάξει μέσα σε λίγα 24ωρα...

Η δοκιμασμένη αμυντική τακτική με τις συνεχείς αλλαγές στα μαρκαρίσματα έστειλε τους ψηλούς του Ολυμπιακού μακριά από το καλάθι και άφησε το φρούριο ανοχύρωτο μετά τα άστοχα σουτ των Ισπανών.

Η Μπαρτσελόνα κέρδισε 12 επιθετικά ριμπάουντ στο πρώτο ημίχρονο και συντήρησε με ευκολία το προβάδισμα της εναρκτήριας περιόδου. Ο συνολικός απολογισμός την έβγαλε στο ανεπίτρεπτο για τον Ολυμπιακό +17.

Η χρησιμοποίηση του πανύψηλου Λάμπε στο "4" μπορεί να ήταν αναγκαστική επιλογή για τον Πασκουάλ (ένεκα του τραυματισμού του Ντόελμαν), αλλά αποδείχθηκε κρυμμένη ευλογία για τη Μπάρτσα.

Οι ετερόφωτοι ψηλοί του Ολυμπιακού έμειναν "νηστικοί" σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, αφού δεν υπήρχε χώρος και έμπνευση για να τροφοδοτηθούν. To θαυματουργό κεντρικό pick'n'roll του Ολυμπιακού εξανεμίστηκε μέσα στη μποτιλιαρισμένη ρακέτα των Καταλανών.

Ακόμα και όταν τα θηρία της Μπαρτσελόνα φορτώθηκαν με 3 φάουλ, δεν υπήρχε inside game ικανό να αξιοποιήσει το πλεονέκτημα. Ο Πρίντεζης αγκυροβόλησε στο τρίποντο για να ανοίξει την ισπανική άμυνα, αλλά ήταν υπερβολικά άστοχος.

Μόνο ο δυναμικός Αγραβάνης έκανε αισθητή την παρουσία του στο "βαμμένο" και μάλιστα σε ρόλο σέντερ. Η αδυναμία του Ολυμπιακού στη θέση "5" πάει να γίνει βρόγχος. Ακόμα κι ένας Σερμαντίνι θα ήταν θείο δώρο σε αυτή τη σειρά.

Οσο κι αν ακούγεται αιρετική η άποψη, το λάθος του αποψινού Ολυμπιακού ήταν ο Σπανούλης. Δεν κερδίζονται τέτοια παιχνίδια με τέσσερις ετοιμοπόλεμους και έναν "Ελ Σιντ" στην πεντάδα.

Ο αρχηγός των "ερυθρολεύκων" έκανε ηρωική προσπάθεια για να παίξει, αλλά η παρουσία του προκάλεσε ζημιά. Εικονίζεται στους αριθμούς (0/4 σουτ, 2 λάθη, 0 ασίστ, 1 πόντος), αλλά έφτανε και το γυμνό μάτι για να τη μαρτυρήσει.

Οι Ισπανοί τον έβαλαν σημάδι σε άμυνα και επίθεση και ψαλίδισαν την αισιοδοξία που δημιούργησε η παρουσία του. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Σπανούλης ήταν ο μοναδικός παίκτης του Ολυμπιακού με αρνητικό Index Rating (-8). Οχι όμως ο μοναδικός που υστέρησε...

Ο Μάντζαρης και ο Πέτγουεϊ είχαν θετικό συντελεστή +/- , πάει να πει ότι ο Ολυμπιακός πέτυχε περισσότερους πόντους από τη Μπαρτσελόνα όταν αυτοί οι δύο βρίσκονταν στο παρκέ.

Αλλά ο Λαφαγιέτ είχε 0/5 σουτ μέχρι το 38ο λεπτό, ο Λοτζέσκι έβαλε ένα και μονάκριβο από μακριά, ο Ντάρντεν έπαιξε μόνο άμυνα, ο Σλούκας περιορίστηκε σε εκλάμψεις, ο Πρίντεζης είχε 0/4 τρίποντα.

Το κάρο έμεινε κολλημένο στη λάσπη, αφού δεν βρέθηκε χειροδύναμος να το τραβήξει. Ολοι ανεξαιρέτως οι παίκτες του Ολυμπιακού έμειναν σε μονοψήφιο αριθμό πόντων. Eτσι δεν γίνεται προκοπή. Και το "57" πολύ ήταν.

Εκτός των άλλων, η Μπαρτσελόνα βρισκόταν σε εξαιρετικό αγωνιστικό ρυθμό, αφού είχε στα πόδια της το "clasico" της Κυριακής. Αντιθέτως, ο Ολυμπιακός προερχόταν από απραξία. Ας ελπίσουμε ότι τα πόδια των αντιπάλων του δεν θα αντέξουν τρίτο ντέρμπι υψηλής έντασης μέσα σε 6 ημέρες.

Απομένει να δούμε πώς θα χειριστεί ο Γιάννης Σφαιρόπουλος το θέμα Σπανούλη. Η εικόνα που παρουσίασε ο Ολυμπιακός τις προηγούμενες εβδομάδες -ιδίως στο ματς της Μόσχας- ήταν σαφώς καλύτερη από τη χθεσινή.

Μήπως αξίζει να πέσει στο τραπέζι το ρίσκο της μη συμμετοχής του αρχηγού στο 2ο παιχνίδι, ώστε να εμφανιστεί όσο γίνεται πιο έτοιμος την επόμενη εβδομάδα, με ένα παραπανίσιο διήμερο ξεκούρασης και αποθεραπείας;

Το διόλου απίθανο 2-0 δεν είναι απαραιτήτως τελειωτικό χτύπημα για τους "ερυθρόλευκους". Εχει ακόμη μέλλον αυτή η σειρά.

Eυτυχώς, ο τραυματισμός του Ντάνστον αποδείχθηκε επιπόλαιος. Ο Ολυμπιακός δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει άλλον παίκτη, ιδίως ψηλό.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.