Δημήτρης Ιτούδης: Ο Ελληνας «Τσάρος» της Μόσχας

Άρης Λαούδης
Δημήτρης Ιτούδης: Ο Ελληνας «Τσάρος» της Μόσχας
Η ΤΣΣΚΑ ενεργοποίησε πρόωρα την οψιόν στο συμβόλαιο του Δημήτρη Ιτούδη μέχρι το καλοκαίρι του 2016 και το gazzetta.gr γράφει για τη ζωή της... ελληνικής παρέας στην παγωμένη Μόσχα.

Οι... καλές δουλειές γίνονται αθόρυβα κι όσο αθόρυβα «έκλεισε» η συμφωνία του Δημήτρη Ιτούδη με την ΤΣΣΚΑ το περασμένο καλοκαίρι, άλλο τόσο αθόρυβα και ξαφνικά ήρθε η πρόωρη ενεργοποίηση της επέκτασης του συμβολαίου του μέχρι το καλοκαίρι του 2016.

Ο Αντρέα Βατούτιν, στην πρώτη δύσκολη περίοδο για την ομάδα του (βλ. δύο ήττες στα τρία τελευταία παιχνίδια στην Ευρωλίγκα), προχώρησε στην ανανέωση της συνεργασίας με τον Ελληνα τεχνικό, εκφράζοντας μ' αυτό τον τρόπο την απόλυτη στήριξη στον ίδιο και δίνονται το καλύτερο μήνυμα ενότητας ενόψει των υποχρεώσεων σε Ευρωλίγκα και VTB League.

Το συμβόλαιο του Ιτούδη ήταν για 1+1 χρόνια, η ΤΣΣΚΑ μπορούσε να κάνει το επεκετείνει μέχρι τον Μάιο, αλλά προτίμησε να κλείσει από τώρα την υπόθεση, αναγνωρίζοντας την δουλειά του Ελληνα τεχνικού και κλείνοντας από τώρα το θέμα, όπως αναφέρει το eurohoops.net

Μια ανανέωση απόλυτα φυσιολογική, με δεδομένη την εκπληκτική πορεία των Ρώσων, μια συμφωνία που έρχεται να επιβεβαιώσει ότι ο δρόμος προς την δόξα και την κορυφή γίνεται σκαλί - σκαλί και με προσεκτικά βήμα. Ο Ιτούδης πέρασε από τη μάθηση στη συνεργασία δίπλα στον Ομπράντοβιτς, έκανε το... αγροτικό του στη Μπάνβιτ και πλέον κρατάει στα χέρια του το ακριβότερο μπάτζετ της Ευρώπης, με μοναδικό στόχο να επαναφέρει την ΤΣΣΚΑ στην κορυφή.

Η ζωή στη Μόσχα

Για τον Ιτούδη η ξενιτιά είναι ίδια, είτε βρίσκεται στη Τουρκία, είτε στη Ρωσία, είτε σε οποιοδήποτε άλλο μέρος της Ευρώπης. Από την πρώτη στιγμή συνάντηση ιδανικές συνθήκες στη Μόσχα, είχε να συνεργαστεί με ανθρώπους που γνώριζε από την κοινή τους πορεία στο μπάσκετ και ήταν πολύ εύκολο να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

«Ο χώρος του μπάσκετ δεν είναι τόσο μεγάλος, λίγο - πολύ όλοι γνωριζόμαστε, όπως συνέβη και πέρυσι το καλοκαίρι, όταν μετακόμισα στην Τουρκία. Το 'χα ξαναπεί άλλωστε πως όταν πήγα στην Μπάνβιτ διαπίστωσα πως οι Τούρκοι είναι πιο φιλικοί προς εμάς απ' ό,τι εμείς προς αυτούς. Νομίζω λοιπόν πως αυτή η ερώτηση απευθύνεται στις οικογένειές μας που πρέπει να προσαρμόζονται σ' έναν διαφορετικό τρόπο ζωής και στην ουσία να κινούνται πάντα γύρω από 'μας», είχε πει σε μια πρόσφατη συνέντευξή του στο Εθνος της Κυριακής.

Αυτή τη φορά ο Ιτούδης έχει στο πλευρό του και την οικογένειά του, σε αντίθεση με ό,τι είχε συμβεί στην Τουρκία. Η συζυγός του και η κόρη του βεβαίως τον έχουν ακολουθήσει στη Μόσχα και μεταξύ άλλων θα πρέπει να συνηθίσουν τις πολικές συνθήκες, καθώς πριν από λίγες εβδομάδες η θερμοκρασία είχε φτάσει και τους -17 βαθμούς!

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει προπόνηση και... κλειστούς χώρους

Τα δύο βασικά χαρακτηριστικά του Ιτούδη από την εποχή που βρισκόταν στον Παναθηναϊκό ήταν η μεθοδικότητα και ο προγραμματισμός. Οι περισσότερες ώρες της ημέρας περνάνε στο γήπεδο και οι υπόλοιπες με την οικογένεια, συνήθως σε... κλειστούς χώρους λόγω των πολικών θερμοκρασιών το μεγαλύτερο διάστημα. «Ο τρόπος διασκέδασης είναι διαφορετικός. Πας σε κλειστούς χώρους, για παράδειγμα σε waterpark για τα παιδιά, σινεμά σε αντίστοιχα Mall, σε μουσεία, γενικότερα είσαι υποχρεωμένος να επιλέξεις κλειστούς χώρους και γι αυτό οι Ρώσοι έχουν πάρα πολλά εμπορικά κέντρα τύπου Mall για να καλύπτουν τις ανάγκες του κόσμου», έλεγε πρόσφατα ο ίδιος.

Το ελληνικό... παρεάκι

Οι σοβαρές δουλειές γίνονται με ανθρώπους που εμπιστεύεσαι και από την πρώτη στιγμή ο Ελληνας τεχνικός πήρε μαζί του ανθρώπους που εμπιστευόταν τυφλά. Πρώτος και καλύτερος, ο συνεργάτης του στον Παναθηναϊκό και μετέπειτα στην ΤΣΣΚΑ, Ανδρέας Πιστιόλης, ακολούθησε ο γυμναστής Κώστας Χατζηχρήστος με μακρά θητεία στο ελληνικό μπάσκετ και στο τέλος προστέθηκε ο Ντάριλ Μίντλετον, με τον οποίο ο Ιτούδης συνεργάστηκε στον Παναθηναϊκό και ήθελε να του δώσει την ευκαιρία να κάνει ξεκίνημα ως προπονητής. Ο Ιτούδης μιλάει με τα καλύτερα λόγια για τους συνεργάτες του και οι ώρες που περνάνε μαζί είναι πολλές σε καθημερινή βάση. Πέραν της δουλειάς βεβαίως, κάνουν παρέα εκτός γηπέδου, γιορτάζουν όλοι μαζί επετείους και γιορτές, ενώ έχουν αναπτύξει σχέσεις και με άλλους Ελληνες που ζουν μόνιμα στη Μόσχα.

Οι επισκέψεις στο ελληνικό εστιατόριο

ΟΙ Ελληνες είναι παντού και η Μόσχα δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση. Στην πόλη υπάρχει ένα ελληνικό εστιατόρια με Ελληνα ιδιοκτήτη βεβαίως που συχνά - πυκνά επισκέπτεται το προπονητικό τιμ της ΤΣΣΚΑ, μαζί με τις οικογένειές τους. Εκεί συνήθως γιορτάζονται οι εθνικές επέτειοι, όπως η 28η Οκτωβρίου, ενώ πιθανότατα το ίδιο θα γίνει και την 25η Μαρτίου.
Επίσης, υπάρχουν αρκετοί Ελληνες που δραστηριοποιούνται στη Μόσχα, οι οποίοι έχουν γνωρίσει από κοντά τον Ιτούδη και τους συνεργάτες του και αρκετοί εξ αυτών παρακολουθούν από κοντά τα παιχνίδια της ΤΣΣΚΑ. Ανάμεσά τους και η πρόξενος, η οποία γνωρίστηκε με το προπονητικό τιμ στη διάρκεια του «Γκομέλσκι Καπ» και από τότε έχει επαφή μαζί τους.

Από το 15-0 στο 16-2

Η ΤΣΣΚΑ ξεκίνησε εκπληκτικά, έφτασε στο 15-0 στην Ευρωλίγκα, το 30-0 συνολικά για να ακολουθήσουν οι δύο ήττες από τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ και τη Φενέρ στη Μόσχα. Μέχρι σήμερα η ρωσική ομάδα παρουσιάζει την πιο σταθερή εικόνα στην Ευρωλίγκα και μπορεί ο Δημήτρης Ιτούδης να μην το παραδέχεται, αλλά γνωρίζει και ο ίδιος πως ο κόσμος του μπάσκετ θεωρεί την ομάδα του πρώτο φαβορί για την κατάκτηση της κούπας.

Πριν από την έναρξη του Τοπ-16, όταν η ΤΣΣΚΑ βάδιζε από νίκη σε νίκη (10-0), ο ίδιος ήταν βέβαιος πως η εικόνα των περισσότερων ομάδων θα είναι εντελώς διαφορετική απ' αυτή που παρουσίαζαν μέχρι τότε. Στην τελευταία επικοινωνία μάλιστα που είχα μαζί του, δήλωνε πως ομάδες όπως ο Ολυμπιακός, η Φενέρ θα παρουσιάσουν τελείως διαφορετική εικόνα, με δεδομένη την αλλαγή προπονητή ή την ενίχυσή τους και με την συμπλήρωση του πρώτου γύρου του Τοπ-16 ήρθε και η επιβεβαίωση.

Σ' αυτή τη φάση η ρωσική ομάδα έχει μεγαλύτερο ανταγωνισμό, ενδεχομένως να παίξει για την πρώτη θέση στον «τελικό» με τον Ολυμπιακό στη Μόσχα, ενώ ταυτόχρονα καλείται να ανταποκριθεί σ' ένα από τα δυσκολότερα και πιο πλούσια πρωταθλήματα στην Ευρώπη, την VTB League, η οποία για τους Ρώσους της ΤΣΣΚΑ αποτελεί κάτι «δεδομένο», χωρίς να είναι βέβαια...