Αλλος για το Ζάγκρεμπ;

Νίκος Παπαδογιάννης Νίκος Παπαδογιάννης
Αλλος για το Ζάγκρεμπ;

bet365

Ο Νίκος Παπαδογιάννης ρίχνει κρυφές ματιές στο μπλοκάκι του Φώτη Κατσικάρη εν όψει Ευρωμπάσκετ.

To ξέρετε δα το κόλλημά μου. Βλέπω τους παίκτες να διαπρέπουν με φανέλα πράσινη ή κόκκινη ή κάποιου ξένου συλλόγου και τους φαντάζομαι ντυμένους στα μπλε.

Την μπασκετική πανδαισία του διημέρου, με ημιτελικούς και τελικούς Κυπέλλου από 5 ευρωπαϊκές χώρες και κερασάκι στην τούρτα νοστιμότατο Αντετοκούνμπο την παρακολούθησα με τα φοβερά γαλάζια γυαλιά που αγόρασα πριν από τρία χρόνια στο Κόπερ. Eξυπακούεται ότι στο ντέρμπι του ποδοσφαίρου έριξα μαύρο.

Μπουρούσης, Περπέρογλου, Ζήσης, Σχορτσανίτης, Γιάνκοβιτς, Αντετοκούνμπο, Γιάνκοβιτς, Φώτσης, Μαυροκεφαλίδης, Παππάς ανέβηκαν ο ένας μετά τον άλλον στη σκηνή για να μας ζεστάνουν εν όψει Σεπτεμβρίου και να υπενθυμίσουν τον θησαυρό που έχουμε στα χέρια μας.

Τον Διαμαντίδη τον αφήνω στην άκρη, αφού προτίμησε να πηδήξει από το πλοίο της Εθνικής ομάδας. Ας μη την ανοίξουμε ξανά αυτή τη στενόχωρη συζήτηση.

Κάθισα να βγάλω με το φτωχό μυαλό μου τη 12άδα της Εθνικής ομάδας για το Ευρωμπάσκετ και προετοιμάστηκα για πολλαπλά αινίγματα και διλήμματα. Με έκπληξη είδα ότι δεν χωράνε πολλοί αστερίσκοι, εκτός από έναν, τον αυτονόητο: να εμφανιστούν όλοι κανονικά στο προσκλητήριο. Που δεν το βλέπω.

Εάν το κάνουν, η ομάδα βγαίνει μόνη της!

Τέσσερις χειριστές: Καλάθης, Ζήσης, Σπανούλης και Σλούκας.
Πέντε "πλάγιοι": Παπανικολάου, Περπέρογλου, Αντετοκούνμπο, Πρίντεζης, Καϊμακόγλου.
Και τρεις ψηλοί με διαφορετικά χαρακτηριστικά: Μπουρούσης, Μαυροκεφαλίδης, Κουφός.

Υπάρχει αντίρρηση ή να πάω να προβάρω το μετάλλιο;

Ασφαλώς και υπάρχει. Την πόρτα του Φώτη Κατσικάρη θα χτυπήσει με αξιώσεις με πλειάδα εφέδρων, ικανών όχι μόνο να παίξουν στο Ευρωμπάσκετ, αλλά και να διακριθούν. Οχι "υπηρεσιακοί", όπως οι τέσσερις που συμπλήρωσαν την περυσινή 16άδα και ορισμένοι από αυτούς που τρύπωσαν στη 12άδα της Σεβίλλης.

Ο δυνάμει αρχηγός Αντώνης Φώτσης, πρώτος και καλύτερος και επιφανέστερος. Η περυσινή του απουσία δεν θα πρέπει να θεωρηθεί αποστρατεία. Ο Κατσικάρης ντράπηκε να τον φωνάξει μετά τον αρχικό αποκλεισμό, ειδάλλως θα ήταν αυτός στη θέση του Γλυνιαδάκη. Κι ας μην είναι σέντερ.

Οι τρεις που αγωνίστηκαν στο Παγκόσμιο και είχαν ρόλο, δίπλα στους 8 βασικούς: Βασιλειάδης, Βουγιούκας, Μάντζαρης. Ο Κωστής έχει καλύτερο σουτ από οποιονδήποτε άλλον, ο Ιαν το μπόι που δεν αγοράζεται, ο Βαγγέλης την άμυνα και το μυαλό κομπιούτερ.

Ο 13ος της περυσινής ομάδας Βλάντο Γιάνκοβιτς, που έκτοτε έγινε άντρας μέσα σε μερικούς μήνες και παρουσιάζει ιλιγγιώδη πρόοδο. Φέτος θα ξεμείνει 13ος μόνο αν πουν "ναι" στο κάλεσμα όλοι ανεξαιρέτως οι πρωτοκλασάτοι φόργουορντ. Ειδάλλως θα γνωρίσει τις ομορφιές του Ζάγκρεμπ και της Λιλ.

Ο επίσης βελτιωμένος Νίκος Παππάς, αξιόπιστος όσο ποτέ στο παρελθόν, προικισμένος σκόρερ (οπότε είδος εν ανεπαρκεία) και ικανός να αλλάξει τις συνθήκες οποιουδήποτε αγώνα εκκινώντας από την άκρη του πάγκου.

Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο, "ακάτεχος" από ευρωπαϊκό μπάσκετ αλλά αθλητικός όσο κανένας άλλος Ελληνας γκαρντ και ιδανικός για ρόλους αμυντικού καμικάζι, χωρίς απαραίτητα να περιορίζεται σε αυτούς.

Ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης, για τον οποίο η πόρτα παραμένει ανοιχτή, εφ'όσον ο ίδιος αποφασίσει να τιμήσει ξανά την ομάδα που τον βοήθησε να γίνει πλούσιος και διάσημος.

Και ίσως κάποιοι άλλοι, που θα αναδειχθούν μέσα από τα πρωταθλήματα και από τις επιθυμίες του προπονητή, πχ ο ευπρόσδεκτος Δημήτρης Μαυροειδής. Πάντοτε υπάρχει χώρος για τέτοιους, ιδίως στην προεπιλογή. Δεν πρόκειται να προσκληθούν βετεράνοι για να κοπούν την ύστατη ώρα.

Υπενθυμίζω ότι μεταξύ των αναπληρωματικών της ομάδας του 2014 ήσαν οι κ.κ. Αθηναίου, Μπόγρης, Τσαϊρέλης. Ο Μποχωρίδης έφτασε στο κατώφλι των Ανδρών το 2013 κιόλας, ενώ ο Παπαπέτρου έχασε έδαφος λόγω των απανωτών τραυματισμών. Η ατυχία έκοψε τη φόρα και του Αγραβάνη.

Το κύριο μέλημα, βεβαίως, είναι να μείνει το απουσιολόγιο του Ιουλίου κενό. Τα μέχρι τώρα δεδομένα για τους 12 επίλεκτους έχουν ως εξής:

1. Ο Βασίλης Σπανούλης εμφανίζεται πρόθυμος να επιστρέψει στην Εθνική και να αναλάβει ξανά τον ρόλο του ηγέτη, με ορίζοντα ένα ηρωικό φινάλε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Εάν όμως καταλάβει πόσο ωφέλησε το κορμί του η περυσινή απουσία, ενδέχεται -ο μη γένοιτο- να το ξανασκεφτεί. Το 2016 είναι για τον αρχηγό του Ολυμπιακού το καλοκαίρι του τελευταίου μεγάλου συμβολαίου του.

2. Ο Νίκος Ζήσης είναι ο πιο πιστός στρατιώτης της ομάδας, στρατηγός με στολή στρατιώτη για να είμαστε δίκαιοι, και θεωρείται αναντικατάστατος - όχι μόνο στο παρκέ αλλά και στα αποδυτήρια. Εχει βεβαίως το δικαίωμα να ζητήσει ένα ρεπό μετά από 16 σερί καλοκαίρια και 237 παρουσίες, αλλά μάλλον θα το αφήσει για αργότερα. Επαναλαμβάνω για να μη νομιστεί ότι πρόκειται περί λάθους: 16 συνεχόμενα καλοκαίρια, 237 συμμετοχές.

3. Η συμμετοχή του Νικ Καλάθη φαίνεται βέβαιη, αφού εκτός των άλλων ο παίκτης αισθάνεται "υποχρεωμένος" προς την ΕΟΚ για τη νομική βοήθεια που έλαβε για να ξεπεράσει τον σκόπελο της τιμωρίας του. Το συμβόλαιό του με το Μέμφις τελειώνει το καλοκαίρι και η επόμενη σεζόν ενδέχεται να τον βρει στην Ευρώπη. Αποκλείεται πάντως να μείνει μετέωρος μέχρι το φθινόπωρο.

4. Ο Κώστας Σλούκας θεωρείται ιδανικό συμπλήρωμα των τριών, αφού αποδίδει εξίσου καλά είτε ως αξιωματικός είτε ως πιόνι. Γρήγορο κορμί και γρήγορο μυαλό, το παιχνίδι του ταιριάζει ταμάμ στη φιλοσοφία του Κατσικάρη. Η φετινή του άνοδος δεν αμφισβητείται. Οι εναέριες πάσες του στην πίσω πόρτα της άμυνας θα αξιοποιηθούν δεόντως από δύο μαύρα χέρια.

5. Ο Κώστας Παπανικολάου αντιμετωπίζει δυσκολίες στο Χιούστον, αφού κινείται σε διαφορετικό μήκος κύματος από αυτό των συμπαικτών του. Θαμμένος στο βαθύ rotation των Ρόκετς, περιμένει το καλοκαίρι για να ξεκαθαρίσει την όποια επαγγελματική αβεβαιότητα και τον Σεπτέμβριο για να ξεμπουκώσει. Οταν έπαιξε, ήταν πολύ καλός. Και μόνο οι προπονήσεις στο ΝΒΑ αποτελούν θαυμάσιο φροντιστήριο.

6. Ο Στράτος Περπέρογλου δεν θα βγει εύκολα από την ομάδα. Αρκεί να αποφασίσει να ρίξει το όνομά του μέσα στο καπέλο. Πέρυσι ζήτησε εξαίρεση για λόγους προσωπικούς και υγείας, αλλά τώρα νιώθει καλά και ξαναβρήκε την ηρεμία του, μακριά από τη ζούγκλα των ελληνικών ντέρμπι. Τις ικανότητές του στο παιχνίδι με πλάτη δεν τις έχει άλλος Ελληνας. Ούτε υπάρχουν πολλοί σουτέρ σαν αυτόν.

7. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο θα είναι ο ιπτάμενος μπαλαντέρ της Εθνικής, αυτός που θα δώσει άλλη διάσταση στο παιχνίδι της. Το έκανε άλλωστε και πέρυσι, χωρίς να υστερήσει στον τομέα της ομαδικής τακτικής, μολονότι άγουρος και πρωτόπειρος σε μεγάλη ευρωπαϊκή διοργάνωση. Με αυτόν στην πεντάδα της, η ομάδα θα είναι πιο γρήγορη, πιο αθλητική, πιο όμορφη. Με παιχνίδι πάνω από τη στεφάνη, με σπέσιαλ ικανότητες στον αιφνιδιασμό, με τάπες και κλεψίματα από το πουθενά, με απολαυστικό άρωμα ΝΒΑ. Προβλέπω ότι, παρά τον ανταγωνισμό, ο Γιάννης θα μείνει στο παρκέ περισσότερο από κάθε άλλον Ελληνα, στο Ευρωμπάσκετ.

8. Ο Κώστας Καϊμακόγλου παίζει το πιο ώριμο μπάσκετ της καριέρας του, μακριά πλέον από τα φώτα της δημοσιότητας. Η Ούνιξ του Πεδουλάκη ήταν χτισμένη γύρω από το πληθωρικό παιχνίδι του Ελληνα φόργουορντ, ο οποίος έπαιξε θαυμάσια και στο Μουντομπάσκετ. Δημιουργός, ριμπάουντερ, σκόρερ, αμυντικός, τα κάνει όλα και τα κάνει σωστά. Αλλος ένας αναντικατάστατος.

9. Δεν χρειάζονται πολλά λόγια για τον Γιώργο Πρίντεζη. Από τότε που ξαναβρήκε τη θέση του στον Ολυμπιακό, αποτελεί βασικό γρανάζι της ομάδας. Το παιχνίδι του κουμπώνει απόλυτα με το στυλ του Κατσικάρη και ο ρόλος του είναι κομβικής σημασίας. Η διαλλακτική στάση του όταν μαινόταν ο "πόλεμος των ασφαλιστηρίων" πολλαπλασίασε τις μετοχές του στην Ομοσπονδία. Και πολύ σωστά.

10. Ο Γιάννης Μπουρούσης έχει μειωμένο χρόνο συμμετοχής στη φετινή -αλλοπρόσαλλη, αν μου επιτρέπεται- Ρεάλ, αλλά η θέση του στην Εθνική είναι αδιαπραγμάτευτη και καθοριστικής σημασίας. Στο Μουντομπάσκετ του 2014 έκανε τα καλύτερα παιχνίδια της καριέρας του, μέχρι που προδόθηκε από τις δυνάμεις του. Ελπίζεται ότι φέτος θα υπάρξουν αντάξιες εναλλακτικές λύσεις δίπλα του.

11. Η μοναδική συμμετοχή του Λουκά Μαυροκεφαλίδη σε μεγάλη διοργάνωση, το 2013 στη Σλοβενία, είναι ικανό επιχείρημα για την εκ νέου στρατολόγησή του. Ο Κατσικάρης τον πιστεύει και του ετοιμάζει ρόλο-κλειδί, αντίστοιχο με τον φετινό του στον Παναθηναϊκό, ιδίως αν υπάρξει πάλι πρόβλημα με τον Κουφό. Δεν έχουμε άλλο "πεντάρι" σαν αυτόν.

12. Δεν πρόκειται να παρασυρθώ σε ηθικολογία σχετικά με τον Κώστα Κουφό. Μου αρκεί η θετική (και προφανώς όχι αβασάνιστη) ψήφος του προπονητή και της διοίκησης. Εφ'όσον ο Κουφός θέλει να παίξει στην Εθνική, θα κληθεί κανονικά. Ειδάλλως, ας το πει έγκαιρα. Ο παίκτης εμφανίζεται θετικός, αλλά δεν παύει να βρίσκεται σε επαγγελματικό σταυροδρόμι. Το γαμήλιο ταξίδι, πάντως, προλαβαίνει οριακά να το πραγματοποιήσει. Ας εμφανιστεί στην προετοιμασία με το παπιγιόν. Κι ας προσέξει μη τραυματιστεί στη νυφική παστάδα.

Το βέβαιο είναι ότι η "επίσημη αγαπημένη" θα παρουσιαστεί δυνατή, αισιόδοξη, φιλόδοξη, όμορφη και στελεχωμένη από λεβέντες ικανούς και πρόθυμους. Ακόμη και η "αναπληρωματική" δωδεκάδα της θα το πάλευε για 2-3 νίκες στον Όμιλο.

Εάν είχε τρόπο να ντύσει στα μπλε τον Δημήτρη Διαμαντίδη για μία τελευταία σταυροφορία, δεν θα είχε να ζηλέψει τίποτε από κανέναν.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.