To γάλα που ξίνισε

Νίκος Παπαδογιάννης Νίκος Παπαδογιάννης
To γάλα που ξίνισε
Ο Νίκος Παπαδογιάννης θεωρεί κακή παρένθεση το χθεσινό ξεγύμνωμα του Ολυμπιακού.

To dvd του χθεσινού αγώνα της Κωνσταντινούπολης θα βρει περίοπτη θέση στη φαρέτρα του Βασίλη Σπανούλη, όταν φτάσει η ώρα της επόμενης διαπτραγμάτευσης. Οι μεγαλοστομίες για τον άμεσο απογαλακτισμό του Ολυμπιακού από τον ηγέτη του αποδεικνύονται για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα πρόωρες. Το γάλα που βγάζουν τα στήθη του αρχηγού ξύνισε, σαν τούρκικο αϊράνι.

Χωρίς καλό Σπανούλη, η ομάδα αντέχει το πολύ ένα ημίχρονο. Ιδίως όταν μιλάμε για ένα δύσκολο παιχνίδι μακριά από το Φάληρο. Το ΣΕΦ είναι μία διαφορετική ιστορία. Εκεί ο κόσμος κάνει το παρκέ να μοιάζει κατηφορικό. Αλλά όχι πάντα.

Στο πρώτο μισό του αγώνα με την Εφές, ο Ολυμπιακός ήταν απολαυστικός. Ο Ντούσαν Ιβκοβιτς προσπάθησε να εφαρμόσει το πλάνο του Ζέλικο Ομπράντοβιτς –με ολίγη από …Πεδουλάκη, ελέω Λάσμε- αλλά τα αποτελέσματα ήταν ισχνά.

Ο Σπανούλης αντιμετώπιζε τις δυσκολίες με ηρεμία, ξεφορτωνόταν τη μπάλα την καίρια στιγμή και άφηνε τα υπόλοιπα στο σβέλτο μυαλό και κορμί του Μάντζαρη, του Σλούκα, του Λαφαγιέτ.

Σε πολλές επιθέσεις, ο Ολυμπιακός βρέθηκε να παίζει με τέσσερις εναντίον τριών, αφού η τουρκική άμυνα αργούσε να ξαναβρεί τις θέσεις της και οι Κρστιτς, Λάσμε άφηναν τα μετόπισθεν εκτεθειμένα και τους αεροδιαδρόμους ανοιχτούς.

Μολονότι ο Σπανούλης έμεινε στους 2 πόντους, ο Ολυμπιακός τελείωσε το πρώτο ημίχρονο με +5 ριμπάουντ (τα 7 επιθετικά), 6/10 τρίποντα και μόλις 6 λάθη. Πήγε στα αποδυτήρια με προβάδισμα 3 πόντων και με χαμόγελο αισιοδοξίας. «Όταν απελευθερωθεί ο Βασίλης, θα το πάρουμε το ματσάκι».

Αλλά το δεύτερο ημίχρονο εξελίχθηκε σε ξεγύμνωμα. Οι συνοδοιπόροι του Σπανούλη πίστεψαν ότι έκαναν το καθήκον τους με ένα 20λεπτο υψηλής έντασης και κάθισαν στην άκρη για να παρακολουθήσουν το θέαμα.

Ο Ιβκοβιτς, που μερικούς τους έχει μεγαλώσει στα γόνατά του, χτύπησε στο ψαχνό. Οι διπλές άμυνες στον Σπανούλη έγιναν τρίδιπλες και η μπάλα έφυγε από τα χέρια του. Αστοχο τον έχουμε δει πολλές φορές, αμέτοχο στο παιχνίδι της ομάδας ουδέποτε.

Οι ετερόφωτοι ψηλοί του Ολυμπιακού περίμεναν μάταια να σερβιριστούν στο πιάτο τους λουκούμια. Ο Μάντζαρης έγινε η χαρά του προπονητή που ψάχνει αντίπαλο περιφερειακό για να αφήσει ελεύθερο. Ο Σλούκας και ο Λοτζέσκι εγκλωβίστηκαν.

Οι αλλαγές στην άμυνα έγιναν βρόγχος, αφού η Εφές σημάδευε συστηματικά την αχίλλειο πτέρνα και έβγαζε προσωπικές φάσεις στο low post με ψηλό εναντίον κοντού: Μπιέλιτσα με Σπανούλη, Κρστιτς με Σλούκα, ακόμη και Περπέρογλου με Ντάρντεν.

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος απέσυρε τον αρχηγό του στο 45-43 για να τον ρίξει στο παιχνίδι φρέσκο στην δ’ περίοδο, αλλά ο Ολυμπιακός κατέρρευσε απέναντι σε έναν αντίπαλο που φορούσε στολή καμικάζι. Όταν ο Σπανούλης επέστρεψε, το σκορ ήταν 61-52 και σύσσωμη η Εφές είχε γενέθλια.

Τον Ντρέιπερ, που χθες έβαλε 4/4 τρίποντα, στον τελικό του Λονδίνου ο Ολυμπιακός τον άφηνε να σουτάρει ανενόχλητος. Και δικαίως! Ο Ντογκούς Μπαλμπάι μπήκε για 2 λεπτά και έκανε ζημιά δεκαλέπτου. Ο άτεχνος Λάσμε έβαλε τρία καλάθια με μακρυνά σουτ.

Οσες φορές οι «ερυθρόλευκοι» ρίσκαραν, το πλήρωσαν σε σκληρό νόμισμα. Στα χέρια του Ιβκοβιτς (και του Βαγγέλη Αγγέλου, που φιλοτέχνησε το αμυντικό πλάνο), ακόμα και οι «άμπαλοι» γίνονται μπασκετμπολίστες.

Ο Ολυμπιακός δέχθηκε 47 πόντους στο δεύτερο μισό του αγώνα και 84 συνολικά. Τελείωσε ολόκληρο ημίχρονο (το δεύτερο) με 7/25 εντός παιδιάς και 9 λάθη. Από τον Σπανούλη πήρε 2 πόντους, 1 ασίστ και 0/6 σουτ. Πήρε μόλις 20 πόντους από τους τέσσερις φόργουορντ, όσους βάζει μόνος ο Λοτζέσκι ή ο Πρίντεζης στην καλή του μέρα.

Και έφυγε από την Κωνσταντινούπολη με μία βαριά διαφορά 14 πόντων στην καμπούρα του, σχεδόν απαγορευτική σε πιθανή (απίθανη θα έλεγα εγώ…) ισοβαθμία. Απέκτησε άφθονη τροφή για σκέψη, αλλά δεν έπαθε καμιά τρομερή ζημιά, βαθμολογικά.

Εφ’όσον θωρακίσει το ΣΕΦ και τελειώσει τον Όμιλο με 2-3 ήττες, θα μπει στα πλέι-οφ με πλεονέκτημα έδρας και θα δείξει τις πλάτες του στους δύο κουμπάρους της Κωνσταντινούπολης.

Δεν πρόκειται να εμφανιστεί συχνά τόσο κακός όσο χθες ούτε θα παγιδευτεί πολλές φορές από ομάδες όπως η χθεσινή Εφές με το καλούτσικο υλικό και τα μέτρια αθλητικά προσόντα.

Ο αγώνας της ερχόμενης εβδομάδας με την ΤΣΣΚΑ στο Φάληρο μπορεί να γίνει εφαλτήριο αντεπίθεσης.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.