Ανασκόπηση Α1 Γυναικών 2014

Φάνης Παναγιώτου
Ανασκόπηση Α1 Γυναικών 2014

bet365

Το Gazzetta.gr σας θυμίζει τα σημαντικότερα γεγονότα στην Α1 Γυναικών τη χρονιά που έφυγε. Το 2014 ανήκει δίχως καμία αμφιβολία στο Ελληνικό!

*Regular season με αφαίρεση βαθμών: Το 2014 μπήκε με το Ελληνικό & τον Παναθηναϊκό -ομάδες που μονομάχησαν για τον τίτλο το 2013- στις πρώτες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα και τον Πρωτέα Βούλας με τον Ιπποκράτη από την Κω να κλέβουν την παράσταση, αφού είχαν πολύ καλή πορεία στο πρωτάθλημα, παρά το γεγονός ότι ήταν νεοφώτιστες στη μεγάλη κατηγορία. Ο Αθηναϊκός δεν ήταν στο επίπεδο που τον είχαμε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια, ενώ ο Πρωτέας ενισχύθηκε ακόμα περισσότερα λίγο πριν φύγει ο Γενάρης, ανακοινώνοντας τη μεταγραφή της Κατερίνας Σωτηρίου. Σε άλλες σημαντικές κινήσεις είχαμε την αποχώρηση της… εντυπωσιακής Γκίβενς από τον Αθηναϊκό, ενώ ο Παναθηναϊκός απέκτησε την Κωστάκη.

Τα πάντα όμως στην κανονική διάρκεια «σημαδεύτηκαν» από τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στο ματς Αναγέννηση - Παναθηναϊκός. Ένα ματς που έγινε ποτέ, καθώς οι «πράσινοι» δεν προσκόμισαν τα δελτία, υποστηρίζοντας πως έπεσαν θύματα κλοπής! Τελικά το ματς κατοχυρώθηκε στην Αναγέννηση με 20-0, με τον Παναθηναϊκό να προσφεύγει στο ΑΣΕΑΔ, δίχως όμως να αλλάξει κάτι. Στην πρώτη θέση της κανονικής διάρκειας τερμάτισε το Ελληνικό, στη δεύτερη ο Πρωτέας Βούλας και στην τρίτη ο Παναθηναϊκός, με τον Ιπποκράτη τον ακολουθεί…

*Νταμπλ για το Ελληνικό: Τo Final Four του Κυπέλου έλαβε χώρα στην Κω, με το Ελληνικό να φτάνει στην κατάκτηση του πρώτου τίτλου της ιστορίας του! Ο τελικός ήταν συναρπαστικός (σ.σ. είχε προηγηθεί μεγάλος ημιτελικός ανάμεσα στον Ιπποκράτη και τον Παναθηναϊκό) με τις «πράσινες» να χάνουν στις λεπτομέρειες, έπειτα από ένα καλάθι της Μπαλτά στο τέλος! Πριν τα playoffs είχαμε τα play out με τον Κρόνο Αγίου Δημητρίου να υποβιβάζεται στην Α2, όπως έγινε και με τον Ίκαρο Καλλιθέας και τον Άρη. Στην πρώτη φάση των playoffs η μοναδική ομάδα που κατάφερε να περάσει στα ημιτελικά δίχως πλεονέκτημα έδρας ήταν ο Αθηναϊκός (σ.σ. ενισχυμένος με τη Μέλνικα) που άφησε έξω τον Ιπποκράτη. Από εκεί και πέρα Ελληνικό, Πρωτέας Βούλας και Παναθηναϊκός εξασφάλισαν εύκολα τη συμμετοχή τους στην τετράδα, ωστόσο οι «πράσινες» έχασαν τη Γέμελος, που αποχώρησε με προορισμό τις ΗΠΑ. Στους τελικούς πέρασε η ομάδα της Βούλας και το Ελληνικό, το οποίο είχε το πλεονέκτημα έδρας και τελικά κατάφερε να φτάσει στην κατάκτηση του πρωταθλήματος και να κάνει το νταμπλ!

*Οι σημαντικότερες κινήσεις του καλοκαιριού: Στο μεταγραφικό παζάρι ξεχώρισε αρχικά η επιστροφή της Όλγας Χατζηνικολάου στα… πάτρια εδάφη. Ο Πρωτέας ανέβηκε επίπεδο με την πολύπειρη γκαρντ/φοργουορντ και έχει ένα επιπλέον «όπλο» στη σύνθεση του. Σημαντική μεταγραφή και εκείνη της Παπαμιχαήλ στο Ελληνικό… Από εκεί και πέρα, κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει ακόμα την μετακίνηση της Αναστασίας Κωστάκη στον Αθηναϊκό. Στο… μέτωπο των ξένων παικτριών, ο Παναθηναϊκός έκανε κίνηση ματ με την Όλιβερ και ο Πρωτέας Βούλας έφερε στη χώρα μας τη Σιέρα Μπράβαρντ.

*Η έως τώρα σεζόν: Η χρονιά ξεκίνησε με την Τερψιθέα να επιστρέφει στη μεγάλη κατηγορία, ενώ ανέβηκαν ακόμα ο Παναθλητικός και ο Ολυμπιακός Βόλου. Μέχρι τώρα τα πράγματα στην κορυφή της Α1 Γυναικών είναι ίδια με την περσινή αγωνιστική περίοδο, με τον Πρωτέα Βούλας, το Ελληνικό και τον Παναθηναϊκό (σ.σ με τον Κώστα Πρέκα στον πάγκο του) να δίνουν μάχη για το πλεονέκτημα έδρας. Για την 4η θέση παλεύουν ο ΠΑΟΚ και η Αναγέννηση που αποτελούν τις ευχάριστες εκπλήξεις, σε αντίθεση με τον Ιπποκράτη και τον Αθηναϊκό να απογοητεύουν. Η Γιασεμή Σαμαντούρα -που αποχώρησε από τον Παναθηναϊκό το καλοκαίρι- ανέλαβε την ομάδα του Βύρωνα λίγο πριν μας… αποχαιρετήσει το 2014 (σ.σ. πήρε τη θέση του Κώστα Κεραμιδά) και μαζί της αποκτήθηκε η Ντέλβα, που επίσης πέρυσι ήταν… πράσινη. Όσον αφορά στο Κύπελλο Ελλάδας, θέση στο Final Four έκλεισαν το Ελληνικό, ο Πρωτέας Βούλας, η Άναγέννηση και η Τερψιθέα.

 

Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ ΓΥΝΑΙΚΩΝ Τελευταία Νέα