Επιτέλους βλέπουμε ωραίο μπάσκετ

Κωνσταντίνος Μελάγιες Κωνσταντίνος Μελάγιες
Επιτέλους βλέπουμε ωραίο μπάσκετ

bet365

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες σχολιάζει τη νίκη του Ολυμπιακού επί του Παναθηναϊκού σε ένα ωραίο παιχνίδι μετά από χρόνια.

Η αλήθεια είναι πως μας είχε προϊδεάσει ο προημιτελικός Κυπέλλου, αλλά ήρθε και το χθεσινό παιχνίδι να το επιβεβαιώσει.

Βλέπουμε επιτέλους ωραίο μπάσκετ στα παιχνίδια των δύο ομάδων. Αυτό δεν το αναφέρω μόνο για το υψηλό επιτέλους σκορ (φυσικά και παίζει ρόλο), αλλά κυρίως για τον τρόπο που αγωνίζονται Ολυμπιακός και Παναθηναϊκό.

Το χθεσινό ματς ήταν αυτό με το λιγότερο ενδιαφέρον σε σχέση με όσα θα ακολουθήσουν μεταξύ των δύο αντιπάλων. Αυτό φυσικά δεν μετριάζει καθόλου την επιτυχία του Ολυμπιακού. Οι Πειραιώτες κατάφεραν δύο φορές να προηγηθούν με 13 πόντους διαφορά δείχνοντας την ανωτερότητά τους, ωστόσο ο Παναθηναϊκός δεν είναι ομάδα της σειράς και όχι μόνο κατάφερε να αντιδράσει, αλλά να μπει για τα καλά στη διεκδίκηση της νίκης.

Γενικότερα ο Ολυμπιακός είχε μία όμορφη ισορροπία στα δίποντα και στα τρίποντα. Η μπάλα ακούμπαγε πολύ συχνά στο low post. Μέχρι και ο Μάντζαρης πόσταρε τον Σλότερ δύο φορές στην τελευταία περίοδο. Οι γηπεδούχοι βρήκαν αρκετούς πόντους από ένα κομμάτι του παιχνιδιού τους το οποίο δεν τους προσφέρει πολλά.

Καλός και στην άμυνα

Όλοι στέκονται στους 20 πόντους του Σπανούλη. Πολύ σημαντικοί, αλλά επιτρέψτε μου να σταθώ στην αμυντική του προσήλωση. Μαρκάροντας τον Γιάνκοβιτς ήταν δεδομένο πως ο Ιβάνοβιτς θα πόσταρε τον παίκτη του σημαδεύοντας τον Σπανούλη. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού τις περισσότερες φορές έβγαινε από μπροστά με αποτέλεσμα είτε να μη φτάνει η μπάλα στον Γιάνκοβιτς είτε να φτάνει με λόμπα πάσα (για αυτό ευθύνεται η άμυνα της weak side).

Σε κάθε σουτ αντιπάλου σήκωνε το χέρι ψηλά για να το δυσκολέψει ενώ πολλές φορές χρησιμοποίησε τα χέρια του για να εξοστρακιστεί η μπάλα προς τέρψη κάποιου συμπαίκτη του.

Από την άλλη πλευρά ο Δημήτρης Διαμαντίδης εγκλωβίστηκε από τους Ντάρντεν και… Ιβάνοβιτς. Ο Αμερικανός του Ολυμπιακού τον έπαιξε καταπληκτική άμυνα και η άμυνα του Διαμαντίδη πάνω στον συνεχώς κινούμενο, Σπανούλη τον κούρασε πιο γρήγορα. Μου έκανε εντύπωση η ανάθεση του μαρκαρίσματος του Σπανούλη στον Διαμαντίδη. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού πολλές φορές έβρισκε ανοικτό διάδρομο προς το αντίπαλο καλάθι δημιουργώντας ρήγματα.

Δε θυμάμαι ντέρμπι του Διαμαντίδη με ένα εύστοχο σουτ εντός παιδιάς και κανένα ριμπάουντ. Μάλλον θυμάμαι τον ημιτελικό στο Βερολίνο όπου είχε 0/7 σουτ, αλλά έκανε άριστα άλλες δουλειές στο παρκέ.

ΜΕ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΕ…

Τα ελάχιστα λάθη που έκαναν οι δύο ομάδες για τέτοιου επιπέδου αγώνα.

Ο Ολυμπιακός στο πρώτο ημίχρονο είχε 23 δίποντα και 6 τρίποντα.

Η άμυνα του Ολυμπιακού στο πρώτο πεντάλεπτο του δευτέρου ημιχρόνου χάρη στην οποία τρεις φορές αντίπαλοι έκαναν airball (Διαμαντίδης, Νέλσον, Μπλουμς).

ΜΕ «ΧΑΛΑΣΕ»

Οι «ερυθρόλευκοι» στο τελευταίο πεντάλεπτο βγήκαν εκτός πλάνου στην επίθεσή τους και είχαν τραγικές επιλογές κάτι το οποίο βοήθησε τον αντίπαλό του να μειώσει αρκετά με επιμέρους σκορ 11-1. Από το 72-59 πήγε το ματς 73-70.

Το φάουλ του Διαμαντίδη στο τέλος. Για να παίξει ρόλο η διαφορά πόντων χρειάζεται μία ήττα ο Παναθηναϊκός από άλλη ομάδα. Πολύ δύσκολο, αλλά μπορεί να συμβεί. Ο αρχηγός των «πράσινων» δε μπορώ να καταλάβω πως σκέφτηκε κάνοντας το φάουλ στον Μάντζαρη στο 1,6 πριν τη λήξη. Θέμα κακής συγκέντρωσης και κούρασης.

Σκορ 31-32. Ο Βαγγέλης Μάντζαρης κάνει επαναφορά από την baseline και δεν έχει πάσα. Δεκτό. Σε αυτή την περίπτωση την κρατάς να κάνεις παράβαση 5’’ παρά την πετάς σε αντίπαλο. Δεν υπάρχει αμυντική ισορροπία και βάζει τρίποντο ο Σλότερ (31-35, 16’) για τιμωρία.

Σκορ 76-73. Ο Λαφαγέτ κάνει την επαναφορά και με Μάντζαρη και Σπανούλη στο παρκέ, δίνει τη μπάλα στον Πέτγουεϊ. Αμέσως φάουλ ο Παναθηναϊκός. Η μπάλα δεν πηγαίνει σε ψηλό, αλλά σε γκαρντ. Μόνο. Νόμος.

ΥΓ: Ο Χρίστος Χριστοδούλου απέδειξε γιατί είναι ο κορυφαίος Έλληνας διαιτητής . Αντιαθλητικό αμέσως στις μαγκιές των Σπανούλη και Νέλσον. Τεχνική ποινή στον Παππά τον οποίο ήδη είχε προειδοποιήσει.

Κυρίως όμως διακοπή του ματς στα υβριστικά συνθήματα κατά Διαμαντίδη. Πολύ καλά έκανε, απλά πλέον και στο ΟΑΚΑ θέλω να δω ίδια αντίδραση στα όσα ακούει ο Σπανούλης. Ο Χριστοδούλου δεν περίμενε να το διακόψει μόνο σε υβριστικά εις βάρος της οικογένειάς του, αλλά το έκανε και όταν ακούστηκαν εις βάρος παίκτη. Να δούμε αν θα γίνει και στο ΟΑΚΑ.

ΥΓ 2: Ο Αναστόπουλος μία από τα ίδια. Ο τιτανοτεράστιος ανακάλυψε 4 φορές φάουλ μακριά από τη μπάλα. Όποιος έχει παίξει μπάσκετ, καταλαβαίνει τι σημαίνει φάουλ μακριά από τη μπάλα.

ΥΓ 3: Σημαντική νίκη για τον Γιάννη Σφαιρόπουλο. Για ψυχολογικούς κυρίως λόγους. Βασικά για όλους στον Ολυμπιακό, αλλά λίγο περισσότερο για τον coach.

ΥΓ 4: Καλή χρονιά σε όλους σας και στις οικογένειές σας.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.