Η σιωπή και η ντροπή

Νίκος Παπαδογιάννης Νίκος Παπαδογιάννης
Η σιωπή και η ντροπή

bet365

Ο Νίκος Παπαδογιάννης δεν έχει διάθεση να γράψει για μπάλα.

Δεν πρόκειται να δω Ευρωλίγκα αυτή την Παρασκευή. Ο Παναθηναϊκός και η Μπαρτσελόνα μπορούν να περιμένουν κλεισμένοι στο μαύρο κουτί του βίντεο για μερικές ώρες.

Την Παρασκευή, θα πάω να ακούσω μουσική. Πάλι. Υπάρχει λόγος σοβαρός.

Η κυστική ίνωση είναι ο χειρότερος εφιάλτης σου. Η κυστική ίνωση των παιδιών είναι η χειρότερη εκδοχή του χειρότερου εφιάλτη. Ακόμα χειρότερα, μπορεί να χτυπήσει το παιδί πριν τη γέννησή του, ένας δαίμονας που καραδοκεί στο σκοτάδι.

Το δικό σου αγέννητο παιδί.

Οι γιατροί στα μαιευτήρια εξετάζουν τα νεογνά με ένα τσιμπηματάκι, πριν αυτά κλείσουν μία εβδομάδα ζωής. Μόνο στην Ελλάδα, προσβάλλει ένα στα 2000 παιδιά κάθε χρόνο.Το 5% του πληθυσμού πιστεύεται ότι είναι φορείς.

Η κυστική ίνωση δεν θεραπεύεται, αλλά υπάρχουν τρόποι για να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής του ασθενούς και να επιβραδυνθούν οι συνέπειες. Προσπάθησα να αποστηθίσω τα συμπτώματα για να σας τα περιγράψω, αλλά μου κόπηκαν τα πόδια. Σας εύχομαι να μη τα μάθετε ποτέ.

Εάν όμως συναντήσετε κάποιον χτυπημένο από τη νόσο, να πάτε κοντά του. Χρειάζεται τη συμπαράστασή σας. Οχι μόνο τα Χριστούγεννα. Η φιλανθρωπία των Χριστουγέννων δεν μετράει για φιλανθρωπία.

Μη του γυρίσετε την πλάτη. Δεν υπάρχει άλλος για να τον βοηθήσει.

Την ερχόμενη Παρασκευή, στο μπαρ ΚooKoo στο Γκάζι (Ιάκχου 17), στις 9μμ, το ελληνικό ροκ θα υψώσει τη φωνή του για να αφυπνίσει την κοιμώμενη Πολιτεία και τον εφησυχασμένο πολίτη.

«Η κάθε μας ανάσα, ένα βήμα πιο κοντά στα όνειρά μας», είναι το σύνθημα της εκδήλωσης. Όλα τα έσοδα από τα εισιτήρια (7 ευρώ) και τις δωρεές θα δοθούν στον Πανελλήνιο Σύλλογο Κυστικής Ινωσης, για την ενίσχυση παιδιών που πάσχουν από την αδυσώπητη ασθένεια.

Η μουσική θα είναι ούτως ή άλλως καλή, αφού ο ιερός σκοπός ένωσε εκλεκτούς εκπροσώπους της εγχώριας ροκ σκηνής.

Τον Θάνο Ανεστόπουλο από τα Διάφανα Κρίνα. Τους Κώστα Παρίση και Νίκο Γιούσεφ από τα Υπόγεια Ρεύματα. Τους Φρανκ Νίνο και Δημήτρη Δημητράκα από τους Panx Romana. Toν Τζόνι Βαβούρα και την Ευδοκία Ράπτη. Τους Νέκυια, Ηχόνιο, Free Walk, Γιώτα Πολυτίμη.

Να πάτε και να πιείτε το ποτό σας μαζί με τον Γιάννη και την Ηλιάνα, τους ήρωες που σπουδάζουν στο Πανεπιστήμιο χωρίς να πτοούνται από τα βασανιστήρια της νόσου. Και με τους μουσικούς που προσφέρθηκαν αφιλοκερδώς.

Θα σας πουν για τον Νόλαν Γκότλιμπ, τον μπασκετμπολίστα του πανεπιστημίου Άντερσον, που σήμερα στα 32 του εργάζεται ως βοηθός προπονητή στην ομάδα και παίζει την αρρώστια ζον-πρες. Θα μάθετε για τη Λίσα Μπέντλεϊ, τη βιονική γυναίκα που κερδίζει αγώνες τριάθλου της σειράς IronMan αν και πάσχει από κυστική ίνωση από το 1988!

Είχε και ο Φρειδερίκος Σοπέν κυστική ίνωση. Και ο Αϊνστάιν. Αλλά όχι στην παιδική τους ηλικία. Δεν αρρώστησαν τα παιδιά τους. Οι ίδιοι το έπαθαν, αφού πρώτα άφησαν το στίγμα τους στην ιστορία. Ηταν από τους τυχερούς, που πρόλαβαν να ζήσουν.

Ελάτε κι εσείς, λοιπόν. Αφήστε το μπάσκετ για άλλη μέρα. Μη περιμένετε να χτυπηθεί δικός σας άνθρωπος για να υψώσετε τη φωνή σας. Τα παιδιά που μετέχουν στην πρωτοβουλία περιγράφουν την αδιαφορία της Πολιτείας ως «εκκωφαντική».

Πίσω από τη σιωπή, να το ξέρετε, συνήθως κρύβεται η ντροπή.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.