Αλλος καιγόταν, άλλος βαριόταν

Νίκος Παπαδογιάννης Νίκος Παπαδογιάννης
Αλλος καιγόταν, άλλος βαριόταν
Ο Νίκος Παπαδογιάννης πιστεύει ότι χθες στη Βιτόρια έτριξαν οι τοίχοι των αποδυτηρίων.

Mετά την αναμέτρηση του Ολυμπιακού με τη Γαλατασαράι, έγραφα ότι χρειάστηκα 4 λεπτά για να βγάλω τα συμπεράσματά μου. Στο πρώτο τετράλεπτο εκείνου του αγώνα, οι «κόκκινοι» του Πειραιά μέτρησαν τρία κλεψίματα, δύο τάπες και δύο άμυνες με πρωταγωνιστή τον Βασίλη Σπανούλη. Οι Τούρκοι παραδόθηκαν νωρίς.

Χθες, στη Βιτόρια, έφταναν μερικά δευτερόλεπτα για να δείξει προς ποια κατεύθυνση –και με πόση δύναμη- φυσούσε ο άνεμος. Μολονότι ο Ολυμπιακός κράτησε ανέπαφο το καλάθι του ως το 3:32, η χαλαρότητά του έβγαζε μάτι.

Στην πρώτη κιόλας φάση δέχθηκε τάπα ο Πέτγουεϊ. Στη δεύτερη, ο Ντάνστον. Λίγο πιο μετά, ο Ντάρντεν. Οι Ισπανοί μπήκαν να δώσουν μάχη επιβίωσης και έτρωγαν σίδερα. Ο Ολυμπιακός προσπάθησε να νικήσει με τις φανέλες και είδε τον ουρανό σφοντύλι.

Δεν έχει να κατηγορήσει κανέναν άλλον, παρά μόνο τον (κάκιστο χθες) εαυτό του. Η προσγείωση ήταν ανώμαλη και οδυνηρή για το κάπως φουσκωμένο «εγώ» της ομάδας. Νομίζω ότι θα της κάνει καλό αυτή η ήττα (όπως θα κάνει καλό στη Ρεάλ το στραπάτσο από την Ούνιξ), αφού άλλωστε είναι κενή βαθμολογικού περιεχομένου.

Το εν πολλοίς συμπτωματικό περυσινό 10-0 γέμισε τα μάτια του Ολυμπιακού με στάχτη και του έκανε ζημιά εν όψει του Τοp-16. Εξίσου αποπροσανατολιστικό θα μπορούσε να αποδειχθεί το φετινό. Ή μήπως ξεχάσατε τι έπαθε η Εθνική τον Σεπτέμβριο στο Μουντομπάσκετ;

Ο Βασίλης Σπανούλης ήταν πολύ καλός, αλλά ο Ολυμπιακός ηττήθηκε. Δεν συμβαίνει συχνά αυτό. Αντιθέτως, είναι σχεδόν αλάνθαστο βαρόμετρο το ποσοστό της ομάδας στα μακρυνά σουτ.

Τρία στα δεκαννέα σημαίνει μία εύστοχη απόπειρα για κάθε 5 χαμένες. Και βγάλε. Ακόμα πιο κραυγαλέος είναι ο αμυντικός απολογισμός: 89 πόντοι συνολικά, τέσσερα δεκάλεπτα με παθητικό 20+ στο καθένα.

Το μυστικό του αγώνα, το κίνητρο κάθε ομάδας, κρύβεται σε αυτά που οι Αμερικανοί ονομάζουν hustle stats, τα στατιστικά του ιδρώτα: 35-26 υπέρ της Λαμποράλ τα ριμπάουντ, 6-4 τα μπλοκ, 6-5 τα κλεψίματα, 31-22 οι ελεύθερες βολές.

Και 104-43 στον συνολικό συντελεστή απόδοσης των δύο ομάδων! Η μία επιθυμούσε διακαώς, η άλλη βαριόταν ανηλεώς. Είμαι βέβαιος ότι οι τοίχοι των αποδυτηρίων θα έτριζαν από τις φωνές του Σφαιρόπουλου.

Η δυναμική άμυνα των πρώτων αγώνων του έδωσε τη θέση της σε ρεσιτάλ ατζαμοσύνης, ο μήνας του μέλιτος τελείωσε απότομα και η επίσκεψη στη Χώρα των Βάσκων εξελίχθηκε σε Βατερλώ, στα χέρια της 13ης ομάδας της ισπανικής Λίγκας.

Οι Ισπανοί γιόρτασαν τη Μέρα των Ευχαριστιών με γλυκό κρασί και άφθονα «γράθιας» στον μασκαρεμένο Ολυμπιακό. Δεν είναι βέβαια τόσο κακή η Λαμποράλ, ούτε όμως καταπίνεται εύκολα τόσο βαριά και εύκολη ήττα.

Οι απουσίες των Πρίντεζη, Λοτζέσκι είναι σημαντικές, αλλά δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την ατομική μετριότητα του Μάντζαρη, του Λαφαγιέτ, του Ντάρντεν, του Πέτγουεϊ ή του Χάντερ. Ακριβώς ένα μήνα πριν το ντέρμπι της Α1 με τον Παναθηναϊκό, το παρκέ γέμισε με κόκκινες σκιές.

Aφήστε με τώρα, έχω σοβαρές δουλειές. Πρέπει να ψάξω δωμάτια στο Μονπελιέ και στο Ζάγκρεμπ, πριν τα πιάσουν όλα οι βάρβαροι. Ετσι όπως μοιράστηκαν οι ομάδες του Ευρωμπάσκετ 2015,με κριτήριο την κατάταξη του 2013, η Εθνική αποκλείεται να παίξει στο Βερολίνο (όπου θα συνυπάρξουν Γερμανοί και Τούρκοι) και ξεχνάει και τη Ρίγα (όπου θα τοποθετηθούν Λεττονοί και Εσθονοί).

Εάν πέσει στον Όμιλο της Γαλλίας, θα έχει σίγουρα στον Όμιλό της και τη Φινλανδία. Εφ’όσον τοποθετηθεί στο Ζάγκρεμπ, θα αντιμετωπίσει οπωσδήποτε Κροάτες και Σλοβένους. Αποκλείεται δηλαδή να έχει στον Όμιλό της τις Ισπανία, Λιθουανία, Σερβία, Ουκρανία, Τουρκία, Γερμανία, Εσθονία, Λεττονία.

Το σύστημα διεξαγωγής της τελικής φάσης (Λιλ, 12-20 Σεπτεμβρίου) παραμένει αδιευκρίνιστο. Η κλήρωση θα γίνει τη Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου. Απομένει να δούμε τι ομάδα θα κατεβάσουμε και ποιοι θα τη στελεχώσουν…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.