Πόσο κοστίζει ο κάθε πόντος του Νοβίτσκι;

Πόσο κοστίζει ο κάθε πόντος του Νοβίτσκι;

Αντώνης Καλκαβούρας
Πόσο κοστίζει ο κάθε πόντος του Νοβίτσκι;

bet365

Ο Αντώνης Καλκαβούρας πρόσθεσε όλα τα συμβόλαια που υπέγραψε ο Γερμανός φόργουορντ των Ντάλας Μάβερικς και υπολόγισε πόσο κοστίζει ο κάθε πόντος του κορυφαίου Ευρωπαίου σκόρερ όλων των εποχών στο ΝΒΑ!

Το καλοκαίρι του 1998, όταν οι Μιλγουόκι Μπακς τον επέλεγαν στο νο9 του ντραφτ, ίσως κανείς να μην περίμενε ότι, 16 χρόνια αργότερα, ο ξανθός μακρυμάλλης φόργουορντ από το Βούρτζμπουργκ (μία επαρχιακή πόλη που βρίσκεται ανάμεσα στην Φρανκφούρτη και τη Νυρεμβέργη), θα γινόταν ο πρώτος Ευρωπαίος σκόρερ όλων των εποχών στο ΝΒΑ και ο 9ος στην ιστορία του πρωταθλήματος. Αν υπήρχαν κάποιοι που τον πίστεψαν αρκετά από την αρχή της καριέρας του, αυτοί ήταν οι Μάβερικς, που χάρη στην επιμονή του Ντον Νέλσον (που τον είχε δε σε personal work-out), έπεισαν τους Σανς και τους Μπακς, να συμμετάσχουν σε μία τριπλή ανταλλαγή που έστειλε τον ταλαντούχο Γερμανό στην πιο κοσμοπολίτικη πόλη του Τέξας!

Ο λόγος για τον Ντιρκ Νοβίτσκι, που ως γόνος μίας άκρως αθλητικής οικογένειας (η μητέρα έπαιζε μπάσκετ, ο πατέρας του ήταν μέλος της Εθνικής Γερμανίας στο χαντμπολ και η αδελφή του πρωταθλήτρια του στίβου), στα 14 του (και λόγω ύψους), αποφάσισε να εγκαταλείψει το τένις και το χαντμπαλ και να αφοσιωθεί στο μπάσκετ. Υπό την επίβλεψη του παλαίμαχου Γερμανού μπασκετμπολίστα, Χόλγκερ Γκεσβίντνερ, ο οποίος διέγνωσε πρώτος το ακατέργαστο ταλέντο, ο νεαρός Γερμανός δούλεψε πολύ σκληρά στα βασικά του αθλήματος (σουτ, πάσα, ντριμπλα) από τα 15 του και σε ηλικία 18 ετών, ήταν έτοιμος να παίξει και να κάνει την διαφορά ως σουτέρ με ύψος 2,13 (!), στο κορυφαίο επίπεδο του παγκοσμίου μπάσκετ.

Η πορεία του, όλα αυτά χρόνια είναι λίγο πολύ γνωστή και το πρόσφατο κατόρθωμά του, δεν εκπλήσσει κανέναν. Η παρουσία του, άλλωστε, έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην κατάκτηση του μοναδικού πρωταθλήματος στην ιστορία της ομάδας του Ντάλας (2011), με τον “Big German”, όπως τον αποκαλούν στην Αμερική, να αναδεικνύεται MVP των τελικών και να παίρνει από τους Μαϊάμι Χιτ, αυτό που του είχαν στερήσει στους τελικούς του 2006! Με τους 26.953 πόντους στην 17χρονη καριέρα του στον “μαγικό κόσμο”, ο Νοβίτσκι πέρασε στην 9η θέση της σχετικής λίστας των σκόρερ όλων των εποχών και αν είναι υγιής και συνεχίσει να σκοράρει με τον εφετινό του μέσο όρο (20,9π.), δεν θα αργήσει να προσπεράσει τον 8ο, Έλβιν Χέϊζ (χρειάζεται 360 πόντους) και τον 7ο, Μόουζες Μαλόουν (βρίσκεται 456 πόντους πίσω του)... Αν μάλιστα, η παραγωγικότητά του ξεπεράσει τους 22,2 πόντους κατά μέσο όρο, μέχρι το τέλος της κανονικής περιόδου, τότε θα ξεπεράσει και τον 6ο του σχετικού πίνακα, Σακίλ Ο' Νιλ (βρίσκεται στους 28.596)...

Το gazzetta.gr έψαξε και βρήκε όλα τα συμβόλαια που υπέγραψε ο “Μεγάλος Γερμανός” με τους Ντάλας Μάβερικς από το 1998 έως το περασμένο καλοκαίρι, αφαίρεσε τα πρόστιμα που του έχουν επιβληθεί στην καριέρα του και υπολόγισε ποια είναι η αξία καθενός από τους 26.953 πόντους που έχει πετύχει μέχρι σήμερα. Για την ακρίβεια, προκειμένου να συνυπολογίσουμε και τα 7,97 εκατομμύρια δολάρια που θα εισπράξει στην τρέχουσα σεζόν που βρίσκεται σε εξέλιξη, υποθέσαμε ότι ο Νοβίτσκι θα παίξει και στα 82 παιχνίδια της εφετινής χρονιάς και στρογγυλέψαμε τον μέσο όρο πόντων στους 21 ανά αγώνα...

Τα συμβόλαια

1998-2001: 4,7 εκατομμύρια δολάρια

2001-2002: 2,15 εκατομμύρια δολάρια

2002-2006: 48 εκατομμύρια δολάρια

2006-2010: 74,64 εκατομμύρια δολάρια

2010-2014: 80 εκατομμύρια δολάρια

2014-2017: 25 εκατομμύρια δολάρια (*υπολογίσαμε μόνο τα 7,97 τα οποία έχει λαμβάνειν για φέτος)

Πρόστιμα: 20.000 δολάρια

Σύνολο: 232,49 εκατομμύρια δολάρια (215,26 εκ. $ μέχρι το τέλος της εφετινής χρονιάς)

Το αποτέλεσμα

Διαιρώντας τα συνολικά χρήματα που θα έχει εισπράξει μέχρι το τέλος της χρονιάς, με τους πόντους που – κατά προσέγγιση – θα έχει πετύχει μέχρι την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου, υπολογίσαμε την αξία του κάθε πόντου του Ντιρκ Νοβίτσκι και την αντίστοιχη της κάθε συμμετοχής του στα παιχνίδια των Μάβερικς. Ο 36χρονος Γερμανός, λοιπόν, κερδίζει περίπου 7.550 δολάρια για κάθε πόντο που έχει σκοράρει στο ΝΒΑ, ενώ με βάση τα χρήματα που έχουν δώσει συνολικά στον αρχηγό τους, οι ιδιοκτήτες της ομάδας του Ντάλας, ο “Big German”, πληρώνεται σχεδόν 180.000 δολάρια ανά παιχνίδι.

(Y.Γ.): Τα ποσά που αναφέρονται είναι χωρίς την εφορία, που για τους κατοίκους του Τέξας, δεν ξεπερνάει το 32% των αποδοχών.

 

NBA Τελευταία Νέα