Μπατίστα: «Δεν παίζουμε τυχαία έτσι!»

Μπατίστα: «Δεν παίζουμε τυχαία έτσι!»

Αντώνης Καλκαβούρας
Μπατίστα: «Δεν παίζουμε τυχαία έτσι!»
Ο Εστέμπαν Μπατίστα εξηγεί στο gazzetta.gr πού οφείλεται η εξαιρετική απόδοση του Παναθηναϊκού, δηλώνει ότι απολαμβάνει το παιχνίδι της ομάδας του και παρότι Ουρουγουανός, μάλλον δεν πολυσυμπαθεί τον Λουίς Σουάρες!

Η καλύτερη, έως τώρα, χρονιά του στην Ευρωλίγκα χρονολογείται πριν από επτά χρόνια, όταν φορώντας τη φανέλα της Μακάμπι (μ.ο. 10,7π. & 5,3ρ. με 57,1% στα σουτ) έφτασε μέχρι το φάϊναλ-φορ της διοργάνωσης στη Μαδρίτη, όπου η “ομάδα του λαού” έχασε στον τελικό από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Με τη μόνη διαφορά ότι τότε ήταν 24 ετών και δεν είχε ως συμπαίκτη έναν point-guard της ποιότητας του Διαμαντίδη, που τον αξιοποιεί τόσο αποτελεσματικά που τον κάνει να φαίνεται σαν έναν από τους πιο κυρίαρχους σέντερ στην διοργάνωση!

Ο λόγος για τον 31χρονο Ουρουγουανό σέντερ, Εστέμπαν Μπατίστα, που μετά από 3 αγώνες στην εφετινή Ευρωλίγκα, είναι 2ος σκόρερ (μ.ο. 14,0π.), 1ος ριμπάουντερ (μ.ο. 6,3ρ.) και πιο εύστοχος παίκτης (76% στα διπ.) του Παναθηναϊκού στην διοργάνωση. Μετά την επιβλητική νίκη (91-73) επί της Φενερμπαχτσέ/Ούλκερ, ο πρώην παίκτης της τουρκικής Καρσίγιακα μίλησε στο gazzetta.gr για τη δουλειά που γίνεται στην προπόνηση, δήλωσε ότι απολαμβάνει να λειτουργεί υπό το σύστημα του Ντούσκο Ιβάνοβιτς,αποκάλυψε ότι ήθελε να γίνει ποδοσφαιριστής και δήλωσε ότι προσπαθεί να μην χάνει αγώνα της Ατλέτικο Μαδρίτης. Έχει τους λόγους του...

Περίμενες μία τόσο εξωπραγματική εμφάνιση; Ο κόσμος “τρελάθηκε” με την εμφάνισή σας;

«Δεν ξέρω αν ήταν τρελό παιχνίδι, αυτό που έχει σημασία είναι ότι παίξαμε πολύ καλά, δείξαμε τι μπορούμε να κάνουμε απέναντι σε ομάδες που συγκαταλέγονται στα φαβορί για το φάϊναλ-φορ και πετύχαμε μία ηχηρή νίκη! Σίγουρα, κανείς μας δεν περίμενε αυτή την διαφορά, αλλά μπήκαμε από την αρχή με μεγάλη συγκέντρωση, πήραμε στην κατοχή μας τον έλεγχο του αγώνα, είχαμε πολύ επιθετική συμπεριφορά στην άμυνα, μέσα από την οποία αποκτήσαμε μεγάλη αυτοπεποίθηση για την επίθεση. Όταν βρίσκεις τον τρόπο να σταματάς τους αντιπάλους σου, η επίθεση λίγο-πολύ έρχεται μόνη της γιατί έχεις ενέργεια και δεν σκέφτεσαι! Ίσως γι' αυτό και να σουτάραμε με τόσο υψηλά ποσοστά ευστοχίας...»

Ποιο ήταν το πλάνο σας πριν από το τζάμπολ;

«Θέλαμε να παίξουμε δυνατά κι επιθετικά, χωρίς να τους αφήσουμε να νιώσουν άνετα μέσα στο γήπεδο και να κάνουν το παιχνίδι τους και να τρέξουν... Το καταφέραμε από το πρώτο δεκάλεπτο και αυξάναμε την διαφορά μέχρι και την 3η περίοδο. Μετά χαλαρώσαμε λίγο, αλλά ήταν φυσιολογικό...»

Υπάρχει κάτι που απολαμβάνεις στον τρόπο με τον οποίο παίζετε σαν ομάδα;

«Τη συνεχή κίνηση όλων των παικτών και την γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας! Το παιχνίδι μας στην επίθεση δημιουργεί ευκαιρίες για όλους και ο στόχος είναι να βρίσκουμε συνεχώς τον ιδανικό τρόπο για να εκτελέσουμε... Είτε ψάχνοντας ένα ελεύθερο σουτ από την περιφέρεια, είτε δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για επίθεση μέσα από καταστάσεις ένας εναντίον ενός! Γενικά μοιράζουμε πολύ σωστά και αρμονικά την μπάλα και όλοι απολαμβάνουν τον χρόνο τους μέσα στο παρκέ...»

Έχεις ξαναβρεθεί σε ομάδα που είχε 18/26 τρίποντα σ' αυτό το επίπεδο;

«Δε νομίζω, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή ήταν μία βραδιά που δεν θα βλέπουμε συχνά! Μακάρι να έχουμε συνέχεια τόσο υψηλά ποσοστά ευστοχίας, αλλά όλοι ξέρουμε ότι αυτό δεν είναι εφικτό! Απόψε (σ.σ.: χθες) ήταν η βραδιά μας, αλλά να ξέρετε ότι δουλεύουμε πολύ σκληρά στην προπόνηση για να παρουσιάζουμε αυτό το αποτέλεσμα... Όλα αυτά τα ελεύθερα σουτ, δεν βγαίνουν τυχαία...»

Αυτό ήταν και το πρώτο παιχνίδι στο οποίο πήρες μία πρώτη γεύση από τη δύναμη της έδρας του Παναθηναϊκού και την συμπαράσταση των φιλάθλων του... Πως σου φάνηκε η ατμόσφαιρα;

«Το ευχαριστήθηκα πολύ! Ο κόσμος μας έδωσε μεγάλη ώθηση και συνέβαλε ουσιαστικά στην απόδοσή μας... Όταν τρέχεις στο ανοιχτό γήπεδο και νιώθεις την προσμονή και την ανάσα των φιλάθλων, σκέφτεσαι λιγότερο, λειτουργείς περισσότερο με το ένστικτο κι αυτό έχει συνήθως θετικό αντίκτυπο... Οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού μπορεί να έχουν εθιστεί σε σπουδαίες επιτυχίες όλα αυτά τα χρόνια, ξέρουν να “ανεβάζουν” τους παίκτες, αλλά παράλληλα αναγνωρίζουν και τις αξίες, όπως φάνηκε με την αποθέωση στον coach Ομπράντοβιτς για την σημαντική συμβολή του σε όσα πέτυχε η ομάδα σε Ελλάδα και Ευρώπη...»

Με δεδομένο ότι προέρχεσαι από τη Λατινική Αμερική, να υποθέσουμε ότι σου ταιριάζει περισσότερο αυτή η ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού;

«Εννοείται! Εγώ μεγάλωσα μέσα στα ποδοσφαιρικά γήπεδα της πατρίδας μου κι όταν ήμουν μικρός, ονειρευόμουν να γίνω ποδοσφαιριστής και να παίζω μπροστά σε γεμάτες εξέδρες. Ουρουγουανοί μπασκετμπολίστες, άλλωστε δεν υπάρχουν πολλοί και ο λόγος που τελικά ακολούθησα τον δρόμο του μπάσκετ, ήταν το γεγονός ότι ψήλωσα απότομα... Το πάλεψα μέχρι τα 15 μου, όπως οι περισσότεροι φίλοι μου αλλά όπως αποδείχτηκε δεν ήμουν και τόσο καλός με την μπάλα στα πόδια...»

Ως Ουρουγουανός ποδοσφαιρόφιλος, λοιπόν, να υποθέσουμε λοιπόν ότι είσαι κι εσύ θαυμαστής του Λουίς Σουάρεζ;

«Όχι και τόσο! Προτιμώ τον Ντιέγκο Γοδίν (σ.σ.: Ατλέτικο Μαδρίτης) και τον Φερνάντο Μουσλέρα (Γαλατασαράϊ), με τους οποίους είμαστε παιδικοί φίλοι, παρακολουθώ στενά την πορεία μου και τα καλοκαίρια προσπαθούμε να βρισκόμαστε...»