Ο Μποχωρίδης είναι στη σωστή... πίστα

Ο Μποχωρίδης είναι στη σωστή... πίστα

Άρης Λαούδης Άρης Λαούδης
Ο Μποχωρίδης είναι στη σωστή... πίστα

bet365

Ο Αρης Λαούδης γράφει για τις 13 ασίστ του Μποχωρίδη, τον Ιβάνοβιτς που έχει κατηγοριοποιήσει τους νεαρούς παίκτες που έχει στα χέρια του, τον Γιάνκοβιτς που «βγάζει μάτια» και τον Παππά που πρέπει να σταθεροποιήσει την απόδοσή του.

Οπως τα ηλεκτρονικά (playstation τα λένε τώρα;) είχαν πίστες και βαθμούς δυσκολίες, έτσι και ο επαγγελματικός αθλητισμός έχει τα δικά του στάδια μέχρι να φτάσει ο αθλητής στην απόλυτη επιτυχία.

Το μπάσκετ σ' αυτό το επίπεδο δεν είναι «φόρα τη φανέλα, παίζεις», ούτε μπορείς ένας αθλητής να γίνει από ταλαντούχος, καλός μέσα σε τρεις μήνες. Η ωρίμανση, όπως και στα κρασιά, είναι μια χρονοβόρα διαδικασία που για να την υποστηρίξεις χρειάζεται υπομονή, επιμονή και συγκεκριμένες απαιτήσεις σε κάθε χρονική περίοδο.

Ο Μποχωρίδης ήρθε λοιπόν στον Παναθηναϊκό ως ταλαντούχος νεαρός που μπορεί σε βάθος χρόνου να εξελιχθεί σε σπουδαίο παίκτη, αλλά για να το πετύχει θα πρέπει να περάσει τις... πίστες που είναι συγκεκριμένες και δεν αλλάζουν, όσο κι αν αλλάζει κατά διαστήματα το μπάσκετ.

Το καλό για τον ίδιο, αλλά και για τον Παναθηναϊκό, είναι πως διαθέτει έναν προπονητή που σ' αυτή τη φάση γνωρίζει καλά αυτές τις πίστες και ξέρει τι απαιτήσεις μπορεί να έχει από τους νεαρούς ταλαντούχους παίκτες του. Ούτε ακούει τους προπονητές της εξέδρας, όταν κάποιος πιτσιρικάς δεν αποδίδει, ούτε έχει παράλογες απαιτήσεις από παιδιά που παίζουν για πρώτη φορά σ' αυτό το επίπεδο.

Δεν περιμένει για παράδειγμα από τον Μποχωρίδη να καθαρίσει παιχνίδια στην Ευρωλίγκα, δεν έχει την ψευδαίσθηση πως ο Χαραλαμπόπουλος είναι έτοιμος για να μοιραστεί τον χρόνο με τον Γιάνκοβιτς στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, ούτε βεβαίως εκτιμά ότι οι Διαμαντάκος και Παπαγιάννης είναι έτοιμοι παίκτες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν όπως οι Παππάς και Γιάνκοβιτς.

Η φράση «ο καθένας στην ώρα του» ταιριάζει γάντι στην περίπτωση, με τον Ιβάνοβιτς να έχει κατηγοριοποιήσει τους νεαρούς, ανάλογα με την ετοιμότητά τους, όπως ήταν το φυσιολογικό εξ αρχής. Αλλες οι απαιτήσεις για παράδειγμα από τους Παππά και Γιάνκοβιτς, άλλες από τον Μποχωρίδη και τον Χαραλαμπόπουλο, κι αυτό φαίνεται από τον τρόπο που χρησιμοποιούνται οι τέσσερις παίκτες.

Ο Μποχωρίδης έκανε την καλύτερή του εμφάνιση με τη φανέλα του Παναθηναϊκού κι αυτό είναι σημαντικό γιατί σιγά - σιγά καθορίζεται η «πίστα» την οποία περνάει αυτή τη χρονιά. Δεν είναι ο παίκτης που για έναν χρόνο θα πρέπει να δει τα παιχνίδια από τον πάγκο, αλλά ούτε κι αυτός πάνω στον οποίο μπορεί να βασιστεί ο Παναθηναϊκός στην Ευρωλίγκα. Το επίπεδο ετοιμότητάς του είναι κάπου στο ενδιάμεσο και ο Ιβάνοβιτς ξέρει πως για να πάει στο παρακάτω βήμα θα πρέπει οπωσδήποτε να δώσει εξετάσεις και να περάσει με άριστα σ' αυτό το επίπεδο.

Με λίγα λόγια, για να μπορέσει ο Μποχωρίδης να σταθεί στην Ευρωλίγκα, θα πρέπει πρώτα να πρωταγωνιστήσει στο ελληνικό πρωτάθλημα, να αποκτήσει σταθερότητα και μέσα από τη διαδικασία ωρίμανσης να πάει στο παρακάτω στάδιο, όπως συμβαίνει μ' όλους τους νεαρούς παίκτες. Η εμφάνιση κόντρα στην ΑΕΚ είναι η απόδειξη πως ο Μποχωρίδης έχει μπει σ' αυτή τη διαδικασία και είναι αποκλειστικά στο χέρι του πόσο θα κρατήσει αυτή, μέχρι να κάνει το ξεπέταγμα που όλοι περιμένουν.

Ο Γιάνκοβιτς για παράδειγμα θα μπορούσε να είναι το παράδειγμα του Μποχωρίδη για τα στάδια που έχει να περάσει. Δεύτερος σκόρερ της Α1 πριν από δύο χρόνια στον Πανιώνιο, έκανε... αγροτικό πέρυσι με τον Παναθηναϊκό και φέτος έχει σημαντικό ρόλο σε Α1 και Ευρωλίγκα με τον Ιβάνοβιτς να ποντάρει πολλά σ' αυτόν.

Από την πρώτη μέρα ο Μαυροβούνιος μιλούσε με τα καλύτερα λόγια για τον Γιάνκοβιτς και μάλιστα έλεγε στους ανθρώπους του Παναθηναϊκού πως σε δύο χρόνια θα τρίβετε τα μάτια σας μ' αυτό που θα βλέπετε. Δεν πήρε άλλον παίκτη στη θέση του, προτίμησε να καλύψει την «τρύπα» στο «5» κι όχι στο «3» και προς το παρόν ο Βλάντο τον δικαιώνει με την σταθερότητά του.

Ο Γιάνκοβιτς είναι ο πιο εξελίξιμος νεαρός (αν μπορούμε να τον πούμε πλέον έτσι...) του Παναθηναϊκού, με τρομερή βελτίωση σ' όλους τους τομείς του παιχνιδιού του. Ακόμη και την άμυνα σε ψηλότερους ή κοντύτερους αντιπάλους προσπαθεί να βελτιώσει και έχει κάνει άλματα προόδου, αν αναλογιστούμε την εικόνα του την περσινή σεζόν που δεν μπορούσε καλά - καλά να αντιμετωπίσει κανέναν στο ένας εναντίον ενός.

Για τον Παππά δεν πιστεύω πως υπάρχει κανείς που αμφισβήτησε ποτέ το ταλέντο και τα προσόντα του. Είναι από τους πιο ταλαντούχους επιθετικά παίκτες που έχει βγάλει το ελληνικό μπάσκετ την τελευταία δεκαετία, αλλά του λείπει η σταθερότητα που θα του επιτρέψει να είναι το ίδιο σημαντικός, ανεξαρτήτως αντιπάλου. Ο Παππάς έχει παρατείνει την περίοδο ωρίμανσης του και η φετινή χρονιά είναι σταθμός για να περάσει σε άλλο επίπεδο.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Άρης Λαούδης
Άρης Λαούδης

Μεγαλωμένος ολημερίς σ' ένα ανοικτό γηπεδάκι στην Αγιά Παρασκευή δύο πράγματα θα μπορούσα να είναι: Ή μπασκετμπολίστας ή δημοσιογράφος κι επειδή το πρώτο ήταν ολίγον δύσκολο για πολλούς λόγους, προτίμησε το δεύτερον, αυτό που συνήθως διαλέγουν οι «αποτυχημένοι αθλητές» για να απαλύνουν τον πόνο τους και να αισθάνονται τη μυρωδιά των αποδυτηρίων. Ως (δήθεν) μπασκετμπολίστας έφτασε να δοκιμάζεται μέχρι τα παιδικοεφηβικά των Αμπελοκήπων, αλλά ως συντάκτης τα κατάφερε μάλλον καλύτερα. Συντάκτης μπάσκετ από το 1993 στο αθλητικό τμήμα του «ΕΘΝΟΥΣ», ρεπόρτερ στα θέματα Παναθηναϊκού από το 1997 μέχρι το 2012, ζώντας όλες τις ένδοξες στιγμές των «πράσινων», αρθρογράφος στα «Πράσινα Νέα», επί χρόνια αρχισυντάκτης στο SentraGoal, ραδιοφωνικός παραγωγός στον Sentra 103,3 και αρθρογράφος στο Goal News για τις βραδιές της Ευρωλίγκας.