Αρκεί μία στιγμή... (vids)

Γιάννης Ράμμας
Αρκεί μία στιγμή... (vids)
Το gazzetta.gr κάνει την αρχή στην Ευρωλίγκα απ' το... τέλος και θυμάται 1+9 buzzer beaters κι ανάλογες στιγμές των ελληνικών ομάδων στο πέρασμα των χρόνων.

«It ain't over 'til the fat lady sings» λένε στο εξωτερικό σε μία φράση βγαλμένη από όπερα του Ρίτσαρντ Βάγκνερ. Με 9 κατακτήσεις τροπαίου σε 19 χρόνια οι ελληνικές ομάδες σίγουρα γνωρίζουν από ανάλογες μελωδίες, έχοντας μάλιστα κατακτήσει ένα εξ αυτών με ανάλογο τρόπο: Με το buzzer beater του Γιώργου Πρίντεζη του Ολυμπιακού απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας στον συγκλονιστικό τελικό του Final Four της Κωνσταντινούπολης το 2012.

Το gazzetta.gr θυμάται ακόμη 9 μελωδικές στιγμές ελληνικών ομάδων στο πέρασμα των χρόνων στην Ευρωλίγκα (με χρονολογική σειρά):

To... αίμα του πίσω!

Αφού δεν τον σταμάτησε ο... αγκώνας τού Κάγια Πεκέρ, δε ήταν δυνατόν να τον σταματήσει τίποτα. Αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες στη μύτη, ο Νίκος Ζήσης επέστρεψε στο παρκέ και πήρε το... αίμα του πίσω!

ΑΕΚ-ΕΦΕΣ ΠΙΛΣΕΝ 70-69 (3/3/05 - 2η αγων. ΤΟΡ 16)

Σχεδιασμένο... σκαμπίλι!

O Παναθηναϊκός ήταν στο -7 στα -22,6" και στο -3 στα -2,1", αλλά η Κίμκι πρόλαβε να τον στείλει στη γραμμή των βολών. Δεν πρόλαβε να... κρυφακούσει τι είπε ο Αντώνης Φώτσης στ' αυτί του Βασίλη Σπανούλη.

ΚΙΜΚΙ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 82-87 παρ. (9/12/09 - 7η αγων. Καν. Περ.)

Από μηχανής... αφάνας!

Οι ΜακΚάλεμπ, Μάριτς, Βέσελι & Κέτσμαν και παραλίγο ο... Μίλος Τεόντοσιτς έκαναν τα πάντα για μία παλικαρίσια πρόκριση της Παρτιζάν στη μάχη τίτλου, αλλά υπολόγιζαν χωρίς τον Τζος Τσίλντρες, ο οποίος είχε το φόλοου-φιλί της ζωής.

ΠΑΡΤΙΖΑΝ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 80-83 παρ. (7/5/10 - Ημιτελικός Final Four)

Ο Διαμαντίδης, του Διαμαντίδη... Ω Διαμαντίδη!

When the going gets tough, the tough get going κι ακριβώς αυτό έκανε ο Δημήτρης Διαμαντίδης απέναντι στην Ολίμπια Λιουμπλιάνα με 13 πόντους στο τελευταίο 1:15 της κανονικής διάρκειας!

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΟΛΙΜΠΙΑ ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ 95-88 παρ. (9/12/10 - 8η αγων. Κανονικής Περιόδου)

Το 'πε; Το 'καναν!

O Δημήτρης Διαμαντίδης ολοκλήρωσε στα 7/11 τρίποντα, αλλά όλοι έχουν να θυμούνται μόνο το τελευταίο του, έχοντας τις εκτελεσμένες κατά γράμμα οδηγίες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στο time out να δίνουν επιπλέον πόντους στη στιγμή.

ΟΥΝΙΚΑΧΑ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 76-77 (24/11/11 - 6η αγων. Κανονικής Περιόδου)

Απ' το... σπίτι του!

Ο Γιάκα Λάκοβιτς με 2/2 βολές έκανε όλους να πιστέψουν πως όλα είχαν τελειώσει, αλλά όχι και τον Κώστα Σλούκα. Πήρε τη μπάλα απ' την επαναφορά κι ευστόχησε σε τρίποντο απ' το... άλλο τρίποντο, αναγκάζοντας σε επιπλέον, έστω όχι νικηφόρα, 5 λεπτά.

ΓΑΛΑΤΑΣΑΡΑΪ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 78-77 παρ. (26/1/12 - 2η αγων. ΤΟΡ 16)

ΤΟ πεταχτάρι!

Στο -19 στο 28', στο... +1 στο 40'! Μ' ένα επικό comeback και τον Γιώργο Πρίντεζη να καθιερώνει το... πεταχτάρι ο Ολυμπιακός επέστρεψε στην κορυφή της Ευρώπης για πρώτη φορά απ' το 1997.

ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 61-62 (13/5/12 - Τελικός Final Four)

Dia-ma-nti-dis!

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης έκανε ό,τι ήθελε τον Νέιτ Τζάγουαϊ στο τρίποντο και τον δημοσιογράφο του Sportitalia παρέα με τον Αμερικανό θρύλο της ιταλικής προπονητικής, Νταν Πίτερσον, να χάσουν τα λογικά τους.

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (11/4/13 - 2η αγων. Playoffs)

Ξέσπασμα!

Η Ζιέλονα Γκόρα ήταν έτοιμη να βάλει τέλος στο αήττητο του Ολυμπιακού, αλλά με 22 πόντους στα τελευταία 3:35 και το τρίποντο του Βαγγέλη Μάντζαρη στην εκπνοή η ιστορία έγραψε αλλιώς.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΖΙΕΛΟΝΑ ΓΚΟΡΑ 79-77 (15/11/13 - 5η αγων. Κανονικής Περιόδου)

Την... άκουσε!

Ο Παναθηναϊκός είχε αναγκάσει αρκετούς απ' τους φίλους του Ολυμπιακού στην εξέδρα σε... μουρμούρα, αλλά ο Βασίλης Σπανούλης δεν είχε πει την τελευταία λέξη του. Έπειτα τα διαδοχικά τρίποντα του Κώστα Σλούκα πήρε τη σκυτάλη και με ακόμη ένα, το πρώτο του σε 5 προσπάθειες, απέτρεψε την παράταση κι ολοκλήρωσε την ανατροπή.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 68-65 (10/4/14 - 14η αγων. ΤΟΡ 16)

And the winner is...
Zisis vs. Efes Pilsen
Fotsis @ Khimki
Childress @ Partizan
Diamantidis vs. Union Olimpija
Diamantidis @ Unicaja Malaga
Sloukas @ Galatasaray
Printezis @ CSKA Moscow
Diamantidis @ Barcelona
Mantzaris vs. Zielona Gora
Spanoulis vs. Panathinaikos
Poll Maker