Και προσοχή στους δράκους!

Νίκος Παπαδογιάννης Νίκος Παπαδογιάννης
Και προσοχή στους δράκους!

bet365

Ο Νίκος Παπαδογιάννης είδε τον εναρκτήριο αγώνα στη Σεβίλλη και προειδοποιεί: "Η φανέλα δεν φτάνει".

Θυμάστε που σας έλεγα ότι παίζουν κι άλλοι μπάσκετ εκτός από τους Ελληνες; Ότι καμία ομάδα δεν βρέθηκε τυχαία στο Μουντομπάσκετ; Ήμουν βέβαιος ότι ερχόταν επιβεβαίωση, αλλά δεν την περίμενα τόσο γρήγορα. Τόσο το καλύτερο, φυσικά. Καλύτερα οι Κροάτες, παρά εμείς. Τη γλίτωσαν πολύ φτηνά, αλλά δεν είναι από εκείνους που τα παίρνουν εύκολα τα γράμματα. Αμφιβάλλω αν θα τους γίνει μάθημα το (παρ’ολίγον) μάθημα.

Ελπίζω ότι οι δικοί μας είχαν τα μάτια ορθάνοιχτα όταν έγινε το πρώτο τζάμπολ του Ομίλου.

Η σοβαρή Ελλάδα θα τους νικήσει εύκολα, αύριο, τους Φιλιππινέζους. Θα τους μετατρέψει σε Φιλιππινέζες, με το συμπάθιο. Η ασόβαρη Ελλάδα θα κινδυνεύσει όπως κινδύνευσαν οι Κροάτες. Μπορεί και να χάσει. Η φανέλα δεν κερδίζει κανέναν. Θα μαλλιάσει η γλώσσα μου να το επαναλαμβάνω.

Η ομάδα των Φιλιππίνων είχε 2.000 κόσμο στο πλευρό της. Δύο χιλιάδες. Φιλιππινέζοι πολίτες, συνήθως φτωχοί, ζουν παντού, σε όλα τα μήκη και πλάτη της οικουμένης. Το 12% του έθνους, δέκα εκατομμύρια ψυχές, ζει στο εξωτερικό. Η χώρα λατρεύει το μπάσκετ και το ξέρει καλά, μολονότι οι άνθρωποι είναι μικρόσωμοι.

Ο ενθουσιασμός τους για την ομάδα των «Γκίλας» (έτσι τους αποκαλούν) είναι ασύλληπτος. Στο δημοφιλές φόρουμ Interbasket, οι σελίδες για την Εθνική Ελλάδας είναι 17, για τη Σερβία 10, για το Πουέρτο Ρίκο 5, για τις Φιλιππίνες 328.

Μετά τον αγώνα με την Κροατία, ακολούθησε αποθέωση και τσουνάμι αυτογράφων. Όχι άδικα. Η ομάδα έχει καρδιά, τσαγανό, ταχύτητα, οίστρο και πείσμα. Ευχαριστούμε για το καμπανάκι του συναγερμού, σενιόρες.

Όταν οι «Πινόι» στρατολόγησαν τον Αντρέι Μπλατς, των Μπρούκλιν Νετς, δεν ήξερε καλά καλά ούτε ο ίδιος ότι είναι μισός Φιλιππινέζος. Ο Μπλατς των 2μ10 είναι ένας γρήγορος ψηλός, που σκοράρει με χίλιους τρόπους και μαζεύει και σκουπίδι. Στην καλύτερη σεζόν του στο ΝΒΑ, είχε μ.ο. 16,8 πόντους και 8,2 ριμπάουντ.

Τον αγώνα με τους Κροάτες, παραλίγο να τον κερδίσει μόνος του. Οι συμπαίκτες του τον έψαχναν για να του δώσουν τη μπάλα χέρι με χέρι. Κι έπειτα έκαναν στην πάντα για να του αφήσουν χώρο. Ο Μπλατς έβαλε 28 πόντους με 10/24 σουτ και μάζεψε 12 ριμπάουντ.

Οι άλλοι δεν μπορούν να τον κουβαλήσουν στις πλάτες τους. Δίχως τον Μπλατς, οι Φιλιππίνες παίζουν πιο στρωτό και συντεταγμένο μπάσκετ. Αλλά δεν έχουν ποιότητα ούτε μπόι. Τέσσερις από τους 12 παίκτες είναι κάτω από 1,80. Ο πόιντ-γκαρντ Λουίς Τενόριο είναι 1μ70 με τακούνια.

Ο Μπλατς κάνει το παιχνίδι τους ρημαδιό, όπως φάνηκε και από τα λάθη του όταν βρέθηκαν στο +3 λίγο πριν το τέλος της κανονικής διάρκειας, αλλά το small ball δεν θα τους πάει μακριά. Βεβαίως, ο λεγάμενος είχε πάντοτε τη φήμη του αδιάφορου, του τεμπέλη, του «παρτάκια». Η Εθνική μας θα πρέπει να χρησιμοποιήσει το μυαλό της για να τον εκνευρίσει και να τον βγάλει εκτός παιχνιδιού. Επειτα, θα γίνουν όλα απλά.

Ουδέποτε είχε περάσει από το μυαλό μου ότι θα έγραφα ανάλυση 450 λέξεων για την Εθνική Φιλιππίνων. Τη θέση στον ήλιο και το επταήμερο της δημοσιότητας το κερδίζουν οι Ασιάτες με το σπαθί τους. Κάτι τέτοιες ομάδες με κάνουν να θεωρώ τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα (μπάσκετ αλλά και ποδοσφαίρου) πολύ πιο ελκυστικά από τα Ευρωπαϊκά.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.