To παρασκήνιο της τιμωρίας του Καλάθη!

To παρασκήνιο της τιμωρίας του Καλάθη!

bet365

Το gazzetta.gr ανοίγει τον φάκελο της υπόθεσης του 25χρονου διεθνούς point-guard, που χάρη στην υπερασπιστική γραμμή που ακολούθησε ο δικηγόρος του, Σοφοκλής Πιλάβιος, γλίτωσε τα χειρότερα και θα ενισχύσει την Εθνική ομάδα στο Μουντομπάσκετ.

Τα νέα από τη Γενεύη ήταν τελικά θετικά για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα και τις προσδοκίες του για μία καλή παρουσία στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας (30 Αυγούστου – 14 Σεπτεμβρίου). Η ποινή αποκλεισμού των 4 μηνών που επιβλήθηκε στο Νικ Καλάθη, δεν θα επηρεάσει τη συμμετοχή του στην τελική φάση των αγώνων κι έλυσε τα χέρια του Φώτη Κατσικάρη, που τον υπολογίζει ως κεντρικό άξονα της επιθετικής ανάπτυξης της Εθνικής ομάδας. Ο πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού και της Λοκομοτίβ Κούμπαν, βέβαια, θα απουσιάσει από τα δύο πρώτα διεθνή τουρνουά στα οποία θα παίξει η Ελλάδα σε Πο (08-10/08) και Κάουνας (16-18/08), δηλαδή συνολικά από τα 6 πρώτα φιλικά παιχνίδια της ελληνικής ομάδας... Αλλά αυτό είναι το μη χείρον βέλτιστον, μπροστά στο ενδεχόμενο μίας πιο βαριάς τιμωρίας, που ευτυχώς αποφεύχθηκε!

Ο ρόλος της ΕΟΚ και η συνεργασία με τον Πιλάβιο

Από την ημέρα (18/04) που το ΝΒΑ ανακοίνωσε την τιμωρία (αποκλεισμός 20 αγώνων) του 25χρονου point-guard των Μέμφις Γκρίζλις, ο οποίος βρέθηκε θετικός σε χρήση της απαγορευμένης ουσίας “tamoxifen”, η ελληνική ομοσπονδία δεν τον άφησε μόνο του. Άλλωστε η παραπάνω ποινή αφορούσε μόνο στο κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ των Ηνωμένων Πολιτειών και η πρόσκλησή του στην Εθνική ομάδα, θα άνοιγε αυτόματα τον δικαστικό του φάκελο και για τηνFIBA, η οποία θα τον καλούσε απολογία. Την υπεράσπισή του ανέλαβε ο διακεκριμένος, σε διεθνείς αθλητικές υποθέσεις, νομικός, Σοφοκλής Πιλάβιος, που μόλις ενημερώθηκε ότι ο Καλάθης έκανε χρήση του σκευάσματος που περιείχε την απαγορευμένη ουσία, για θεραπευτικούς λόγους, προσπάθησε να πείσει τους τρεις ανεξάρτητους δικαστές της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας να του αναγνωρίσουν ελαφρυντικό στην παράνομη αλλά όχι ηθελημένη ενέργεια του πελάτη του.

Η γραμμής της υπεράσπισης

Η υπερασπιστική γραμμή του Ελληνοαμερικανού άσου από τον έμπειρο δικηγόρο, που διετέλεσε για μία τριετία (2009-2012) πρόεδρος της ΕΠΟ, βασίστηκε στο γεγονός ότι η ποσότητα της ουσίας (Ταμοξιφαίνη) ήταν μικρή και στο ότι οΚαλάθης έκανε χρήση του συγκεκριμένου φαρμάκου για θεραπευτικούς λόγους και όχι φυσικά για να αυξήσει την αθλητική του επίδοση, πόσω μάλλον για να αποκρύψει την οποιαδήποτε ενδεχόμενη υπερδιέγερση... Άλλωστε, δεν ήξερε καν ότι η συγκεκριμένη ουσία, συγκαταλέγεται στα συστατικά του φαρμακευτικού σκευάσματος, ενώ ταυτόχρονα, αγνοούσε ότι βρίσκεται στον κατάλογο των απαγορευμένων της ΔΟΕ. Συν τοις άλλοις, στην τριπλή τηλεδιάσκεψη που έγινε στις 16 Ιουλίου μεταξύ Αθήνας (Πιλάβιος), Γενεύης (Τριμελής Δικαστική Επιτροπή) και Φλόριντα (Καλάθης), ο Νικ ήταν πολύ ειλικρινής και πειστικός στις εξηγήσεις που έδωσε. Επιπροσθέτως, ο δικηγόρος του, έριξε μεγάλο βάρος στο γεγονός ότι ο πελάτης του είχε τιμωρηθεί ήδη, έχοντας εκτίσει το 1/3 της ποινής του (7 από τους 20 αγώνες αποκλεισμού που του επεβλήθη από το ΝΒΑ) και ζήτησε την επιείκεια των δικαστών.

Τιμωρία που ισοδυναμεί με... αθώωση!

Οι δικαστές αναγνώρισαν ελαφρυντικό στην ενέργεια του, επειδή όμως, η FIBA ποτέ στην ιστορία ανάλογων υποθέσεων, δεν έχει αθωώσει αθλητή που έχει αποδειχθεί ότι έχει κάνει χρήση απαγορευμένης ουσίας, τον τιμώρησε με ποινή-χάδι, αν συνυπολογίσει κανείς ότι η ισχύς της τιμωρίας “μετράει” από την ημέρα που ανακοινώθηκε η πρώτη ποινη του από το ΝΒΑ (18/04) και όχι από την ημέρα της απολογίας του (16/07), όπως θα έπρεπε να γίνει κανονικά. Σε μία τέτοια περίπτωση, ο Καλάθης θα ετίθετο νοκ-άουτ από το Μουντομπάσκετ και αυτός είναι ο λόγος που ο τετράμηνος αποκλεισμός που του επεβλήθη, ισοδυναμεί με αθώωση και συνιστά μεγάλη επιτυχία του Σοφοκλή Πιλάβιου.

 

Τελευταία Νέα