Καλάθης και... φάουλ

Καλάθης και... φάουλ

Άρης Λαούδης Άρης Λαούδης
Καλάθης και... φάουλ

bet365

Ο Αρης Λαούδης γράφει για τον Παναθηναϊκό που έχασε ενάμιση μήνα για να περιμένει το... τίποτα, τους σωστούς και τους λάθους χειρισμούς που έγιναν στην υπόθεση του Καλάθη, αλλά και τον διεθνή γκαρντ που δεν μπορεί να έχει και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο...

«Στράφι» πήγε ο ενάμισης μήνας που ο Παναθηναϊκός περίμενε τον Καλάθη και πλέον βρίσκεται στο σημείο μηδέν μπροστά στο μεγάλο δίλημμα: Να περιμένει μέχρι... θανάτου ή να ενεργοποιήσει το plan B και να προχωρήσει τις μεταγραφικές κινήσεις, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού την ενδεχόμενη διαφοροποίηση της υπόθεσης στις αρχές Σεπτέμβρη;

Ο Παναθηναϊκός έθεσε εξ αρχής το βασικό του στόχο, τον διεκδίκησε και τον διεκδικεί μέχρι τώρα, αλλά το καλοκαίρι φεύγει, οι παίκτες χάνονται και τα κενά στο ρόστερ παραμένουν ακάλυπτα.

Είναι δεδομένο ότι στο διάστημα αυτό οι πρωταθλητές έκαναν λάθος χειρισμούς, βασιζόμενοι ωστόσο σε μια σωστή βάση που είχε ως αφετηρία την ελληνοποίηση που είχε εξαγγείλει ο Γιαννακόπουλος που ταυτιζόταν απόλυτα με την προσθήκη ενός παίκτη που μπορεί να ταυτιστεί με το «αύριο» του Παναθηναϊκού.

Παρακάτω αναλύω τους σωστούς και τους λάθους χειρισμούς της υπόθεσης, αλλά και μερικές ερωτήσεις - απαντήσεις που πιθανότατα θέτετε και οι περισσότεροι από 'σας...

ΤΑ ΣΩΣΤΑ...

1. Ορθή η επιλογή του Παναθηναϊκού να στηρίξει το πλάνο της ελληνοποίησης στον Καλάθη. Είναι ανάγκη να προετοιμαστεί η επόμενη μέρα του Διαμαντίδη και ο Νικ είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει στη συγκεκριμένη θέση και με κάποια από τα χαρακτηριστικά του αρχηγού. Ναι, δεν θα γίνει ποτέ Διαμαντίδης, αλλά είναι ό,τι πιο ασφαλές υπάρχει για να σχεδιάσει κανείς την ομάδα της επόμενης πενταετίας.

2. Ορθή η επιλογή του Γιαννακόπουλου να «σπρώξει» ένα καράβι λεφτά για τον Καλάθη, από την στιγμή που πιστεύει πως είναι ο ηγέτης του «αύριο». Τους ηγέτες τους πληρώνεις, ειδικά όταν τους θέλει η μισή Ευρώπη, η οποία μάλιστα αντέχει να μπει σε πλειστηριασμό για να διεκδικήσει τον παίκτη.

ΤΑ ΛΑΘΗ...

1. Από την αρχή της υπόθεσης καλλιεργήθηκε μια άνευ προηγουμένου αισιοδοξία με διαρροές τύπου «μια ανάσα από τον παικταρά». Δεδομένου ότι η μεταγραφή δεν ήταν στο χέρι του Παναθηναϊκού και του Καλάθη, αλλά του Μέμφις που είχε τον τελευταίο λόγο, οι «πράσινοι» θα έπρεπε να κρατήσουν χαμηλότερα τον πήχη.

2. Οταν αποφασίζεις να βάλεις τελεσίγραφα, τότε θα πρέπει να είσαι αποφασισμένος και ικανός να τα τηρήσεις. Στις 26 Ιουνίου ο Παναθηναϊκός εξέδωσε ανακοίνωση, έδωσε διορία 24 ωρών στον παίκτη, λες κι αν ο Καλάθης υπέγραφε η μεταγραφή θα μπορούσε να ολοκληρωθεί και να ανακοινωθεί. Οπως αποδείχτηκε, ακόμη κι αν ο Καλάθης έβαζε την υπογραφή του από την 1η Ιουνίου, αυτή δεν θα είχε καμία αξία, καθώς ο πρώτος και ο τελευταίος λόγος ανήκε στο Μέμφις που θα αποφάσιζε μέχρι την 15η Ιουλίου! Εκτός πάλι αν ο Παναθηναϊκός δεν γνώριζε πως το συμβόλαιο ήταν διετές με την οψιόν στους Αμερικανούς...

3. Ορθή, όπως αναφέραμε η επιλογή του Παναθηναϊκού να «χτίσει» γύρω από τον Καλάθη, αλλά είναι παράλογο τα πάντα να εξαρτώνται από την απάντηση ενός παίκτη, όπως κι αν λέγεται αυτός. Φτάσαμε μέσα Ιουλίου, στις 15 του μήνα οι «πράσινοι» έκαναν την πρώτη ουσιαστική κίνηση (Σλότερ) για το «τώρα» κι όχι το «αύριο» και είναι δεδομένο πως ο Καλάθης δεν θα αποκτηθεί για σέντερ ή σμολ φόργουορντ, αλλά για πόιντ γκαρντ. Σαφέστατα και όλες οι ομάδες προσπαθούν να ταιριάξουν κομμάτια του παζλ, αλλά δεν θυμάμαι καμία που να έμεινε ανενεργή μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού περιμένοντας την απάντηση ενός και μόνο παίκτη.

ΑΛΗΘΕΙΕΣ, ΨΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ...

1. Δεν συμφωνώ με την άποψη πως ο Παναθηναϊκός πρέπει να συνεχίσει να περιμένει τον Καλάθη, αλλά ρεαλιστικά έχει τις ελπίδες του, ακόμη κι αν το Μέμφις είπε το πρώτο «όχι». Οπως είπε και ο εν Ελλάδι εκπρόσωπός του στον Sentra 103,3 Παναγιώτης Καπάζογλου «καμία ομάδα δεν θέλει έναν δυσαρεστημένο παίκτη» και υπό αυτή την έννοια κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το αύριο, αν ο Καλάθης αρχίσει την γκρίνια και... σπάσει τα νεύρα των Αμερικανών. Αντικεμενικά όμως, αν οι πιθανότητες του Παναθηναϊκού ήταν 50-50 μέχρι το βράδυ της 15ης Ιουλίου, τώρα οι πιθανότητες είναι σαφώς μικρότερες.

2. Το πρόβλημα του Μέμφις δεν είναι τα χρήματα κι αυτή είναι η απάντηση σ' όσους λένε «αν ο Παναθηναϊκός πληρώσει τους Αμερικανούς, δεν μπορεί να αγοράσει τον Καλάθη;». Πρώτα απ' όλα τα 800 χιλιάρικα είναι αστείο ποσό για μια ομάδα του ΝΒΑ, άρα το ζήτημα δεν είναι οικονομικό. Σ' αυτή την κουβέντα θα μπούμε μόνο αν το Μέμφις βρει έναν παίκτη με τα χαρακτηριστικά του Καλάθη που θα κοστίζει όσα και ο Νικ. Αυτό είναι το περιθώριο στο σάλαρι καπ, άρα αυτά τα χρήματα μπορούν να διαθέσουν οι Γκρίζλις. Από την στιγμή που δεν τον βρήκε μέχρι τις 15 Ιουλίου, δεν θεωρώ εύκολο (αλλά όχι ακατόρθωτο) να τον βρουν το επόμενο διάστημα.

3. Κάποια στιγμή θα πρέπει να ξεκαθαρίσει και ο Καλάθης τη θέση του. Το «δεν ζήτησα ποτέ να φύγω» και το «επιστρέφω στο Μέμφις, τι ωραία, τι καλά...» απέχει πολύ από την πληροφορία που έδωσε ο εκπρόσωπός του και είναι πολύ πιο πειστική ότι ο παίκτης είχε απευθείας ραντεβού με τον ιδιοκτήτη του Μέμφις και ζήτησε με κάθε τρόπο να αποδεσμευτεί. Και τα δύο δεν μπορεί να ισχύουν... Αν ο Καλάθης πράγματι... τρελαίνεται να φύγει από το ΝΒΑ, τότε θα είναι πιο εύκολο τόσο για τον ίδιο όσο και για τον Παναθηναϊκό. Αν είναι του στυλ «δεν βαριέσαι, εσείς αποφασίζετε...», τότε οι πιθανότητες για να γίνει το deal είναι μηδεμινές.

4. Ο Παναθηναϊκός βγάζει σιγουριά πως αν ο Καλάθης επιστρέψει στην Ευρώπη, τότε θα το κάνει ΜΟΝΟ για τον Παναθηναϊκό. Εγώ πάλι κρατάω ΚΑΙ την κουβέντα του εκπροσώπου του παίκτη πως ναι μεν ο Παναθηναϊκός έχει προτεραιότητα, αλλά ο Καλάθης θα εξετάσει όλες τις προτάσεις, αν καταφέρει να αποδεσμευτεί από το Μέμφις.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ

Ο Παναθηναϊκός έχει καθυστερήσει και θα πρέπει να τραβήξει τον δρόμο του. Ακόμη κι αν πιστεύει - που το πιστεύει - ότι μπορεί να αποκτήσει τον Καλάθη τον Σεπτέμβριο, θα πρέπει άρον - άρον να τρέξει τις υπόλοιπες κινήσεις, να καλύψει τα κενά στο ρόστερ και να διαφυλάξει τα νώτα του, ώστε να είναι έτοιμος για παν ενδεχόμενο. Είναι εντελώς παράλογο να φτάσει ο Σεπτέμβρης για να ψάχνει ο Παναθηναϊκός βασικό πλέι μέικερ, αντίθετα έχει λογική να καλύψει τη θέση και να κάνει την υπέρβαση στο μπάτζετ, αν τελικά ο Καλάθης βρει τον τρόπο να αποδεσμευτεί.

Υ.Γ.: Τον Σλότερ δεν τον γνωρίζω και δεν μπορώ να εκφράσω άποψη μέσα από μερικά videos στο youtube. Θα κρατήσω προς το παρόν τις ατάκες του Νίκου Λινάρδου που τον αντιμετώπισε πέρυσι και ο οποίος εκφράστηκε με πολύ καλά λόγια για την αξία του Αμερικανού. Με δεδομένο ότι δεν πρόκειται για τον βασικό γκαρντ της επόμενης χρονιάς, η αρχική απαίτηση θα είναι να εμφανιστεί καλύτερος από τον Κάρι. Στην ουσία αυτή τη θέση θα κληθεί να καλύψει, με δεδομένο ότι ο Ούκιτς θα αντικατασταθεί από κάποιον άλλον βασικό πόιντ γκαρντ τύπου Καλάθη.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Άρης Λαούδης
Άρης Λαούδης

Μεγαλωμένος ολημερίς σ' ένα ανοικτό γηπεδάκι στην Αγιά Παρασκευή δύο πράγματα θα μπορούσα να είναι: Ή μπασκετμπολίστας ή δημοσιογράφος κι επειδή το πρώτο ήταν ολίγον δύσκολο για πολλούς λόγους, προτίμησε το δεύτερον, αυτό που συνήθως διαλέγουν οι «αποτυχημένοι αθλητές» για να απαλύνουν τον πόνο τους και να αισθάνονται τη μυρωδιά των αποδυτηρίων. Ως (δήθεν) μπασκετμπολίστας έφτασε να δοκιμάζεται μέχρι τα παιδικοεφηβικά των Αμπελοκήπων, αλλά ως συντάκτης τα κατάφερε μάλλον καλύτερα. Συντάκτης μπάσκετ από το 1993 στο αθλητικό τμήμα του «ΕΘΝΟΥΣ», ρεπόρτερ στα θέματα Παναθηναϊκού από το 1997 μέχρι το 2012, ζώντας όλες τις ένδοξες στιγμές των «πράσινων», αρθρογράφος στα «Πράσινα Νέα», επί χρόνια αρχισυντάκτης στο SentraGoal, ραδιοφωνικός παραγωγός στον Sentra 103,3 και αρθρογράφος στο Goal News για τις βραδιές της Ευρωλίγκας.