Απολογείται ο Καλάθης!

Απολογείται ο Καλάθης!

bet365

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να πραγματοποιηθεί η – μέσω τηλεδιάσκεψης – απολογία του 25χρονου διεθνούς άσου στον αρμόδιο δικαστή που ανέλαβε την υπόθεση. Τι λέει η FIBA και πότε θα βγει η απόφαση.

Η δήλωση του Νικ Καλάθη στην επίσημη λίστα με τους 24 παίκτες που έστειλε η ΕΟΚ στην FIBA για το Μουντομπάσκετ της Ισπανίας, άνοιξε και τυπικά για την παγκόσμια ομοσπονδία, την υπόθεση του 25χρονου ελληνοαμερικανού point-guard. Όπως είναι γνωστό, ο διεθνής πλέϊ-μέϊκερ τιμωρήθηκε από το ΝΒΑ με ποινή αποκλεισμού από 20 αγώνες, επειδή βρέθηκε θετικός στην χρήση της απαγορευμένης ουσίας “αμφεταμίνη” και στα πλέϊ-οφ, εξέτισε ουσιαστικά το 1/3 της τιμωρίας του, απουσιάζοντας από 7 παιχνίδια των “αρκούδων”. Η συγκεκριμένη απόφαση ισχύει μόνο για το ΝΒΑ και το υπόλοιπο των 13 αγώνων από τους οποίους πρέπει να απουσιάσει, μεταφέρονται στη νέα σεζόν, αν κι εφόσον ο Καλάθης, συνεχίσει να αγωνίζεται στο κορυφαίο πρωτάθλημα της Αμερικής.

Περιμένει την ειδοποίηση της FIBA

Η πρόσκλησή του στην Εθνική Ελλάδας και η προοπτική να συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Κύπελλο, αναγκάζει την FIBA να αναλάβει δράση και ήδη ο φάκελος της τιμωρίας που τον συνοδεύει, βρίσκεται στα χέρια του αρμόδιου δικαστή που εξουσιοδοτήθηκε από το Τμήμα Νομικών Υποθέσεων της παγκόσμιας ομοσπονδίας να αναλάβει την υπόθεση. Εδώ και καιρό, ο πρώην παίκτης της Λοκομοτίβ Κούμπαν και του Παναθηναϊκού, βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους ειδικευμένους – σε τέτοιες υποθέσεις – δικηγόρους (με την συνδρομή της ελληνικής ομοσπονδίας) και έχει προετοιμάσει την υπερασπιστική του γραμμή και περιμένει την τελική ειδοποίηση.

Ποια η εκδοχή του και πότε ελέγχθηκε

Η πολιτική του ΝΒΑ, γύρω από το doping, περιλαμβάνει 4 απροειδοποίητους ελέγχους για τους “rookies” και δύο προγραμματισμένους για τους “βετεράνους” (τον πρώτο στην αρχή της χρονιάς και τον δεύτερο λίγο πριν τα πλέϊ-οφ). Ο Καλάθης ελέγχθηκε στις 3 Μαρτίου και κυκλοφόρησε από το στενό του περιβάλλον, η απαγορευμένη ουσία “αμφεταμίνη” που ανιχνεύτηκε στον οργανισμό του, ήταν στα συστατικά ενός φαρμακευτικού σκευάσματος που έπαιρνε για την εμφύτευση των μαλλιών του! Η εκδοχή του ελληνοαμερικανού άσου, μπορεί να μοιάζει αφελής, ωστόσο, επειδή η συγκεκριμένη διεγερτική ουσία, είναι παρεμφερής της κοκαΐνης, η υπόθεση θεωρείται πολύ σοβαρή και φυσικά βρίσκεται στο μικροσκόπιο και της WADA (World Anti-doping Agency).

Η διαφωτιστική δήλωση του διευθυντή επικοινωνίας της FIBA

Το gazzetta.gr επικοινώνησε με τα κεντρικά της FIBA World στην Γενεύη και ο διευθυντής επικοινωνίας της παγκόσμιας ομοσπονδίας, Πατρίκ Κόλερ και επιχείρησε να συλλέξει πληροφορίες γύρω από την διαδικασία. Η τοποθέτησή του ήταν πολύ σαφής και προσεκτική: «Η πρόσκληση του Νικ Καλάθη στην Εθνική Ελλάδας, μας αναγκάζει να κινήσουμε τις προβλεπόμενες πειθαρχικές διαδικασίες και να εξετάσουμε, εάν και σε ποιο βαθμό, πρέπει να του επιβληθούν περαιτέρω κυρώσεις που θα επηρεάσουν τη συμμετοχή του στις διοργανώσεις της FIBA.», μας είπε ο Ελβετός αξιωματούχος. Οι πληροφορίες που συλλέξαμε αναφέρουν ότι η απόφαση του δικαστή αναμένεται να γίνει γνωστή, το αργότερο μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας και αν κι εφόσον η WADA (που συνεργάζεται, αλλά δεν συμμετέχει στην διαδικασία) κρίνει ότι δεν την αντιπροσωπεύει, τότε μπορεί να προσφύγει στο CAS.

Η ενεργοποίηση της ΕΟΚ και η τιμωρία του!

Από την πρώτη στιγμή που προέκυψε το θέμα, η ελληνική ομοσπονδία προσέγγισε τον διεθνή άσο (έχει σημαντικό ρόλο στα πλάνα του Φώτη Κατσικάρη), του εξέφρασε την συμπαράστασή της και την έδειξε έμπρακτα, ξεκινώντας σειρά επαφών με κορυφαίους νομικούς, αλλά και παράγοντες της FIBA σε μία προσπάθεια να διευθετήσει με όσο πιο ευνοϊκό τρόπο, την περίπλοκη αυτή υπόθεση. Σκαλίζοντας περισσότερο το θέμα, μάθαμε ότι αν ο ανεξάρτητος δικαστής δεν δεχθεί την εξήγηση του Καλάθη και τηρήσει το γράμμα του νόμου, τότε ο point-guard των Γκρίζλις κινδυνεύει με τιμωρία που μπορεί να φτάσει έως τα 2 χρόνια αποκλεισμό από κάθε αγωνιστική δραστηριότητα. Αυτή η ποινή θα αφορά οποιαδήποτε άλλη λίγκα, πλην του ΝΒΑ και φυσικά επηρεάζει και τους αγώνες των Εθνικών ομάδων. Σε περίπτωση που ο δικαστής, αναγνωρίσει ελαφρυντικά και δεχθεί ότι ο 25χρονος παίκτης δεν ήξερε τι φάρμακο έπαιρνε, τότε είναι πιθανό να του επιβληθεί η μίνιμουμ τιμωρία που ανέρχεται σε αποκλεισμό 4-6 μηνών, ο οποίος θα ισχύσει από την ημέρα της δειγματοληψίας (3 Μαρτίου). Σε αυτή την περίπτωση, ο Καλάθης είτε θα παίξει κανονικά ακόμη και στα φιλικά προετοιμασίας που αρχίζουν στις 8 Αυγούστου, είτε στο χειρότερο σενάριο, θα αγωνιστεί στο τελευταίο παιχνίδι της 1ης φάσης του Μουντομπάσκετ, στις 4 Σεπτεμβρίου στη Σεβίλλη κόντρα στην Αργεντινή.

 

NBA Τελευταία Νέα