Παναθηναϊκός: «Θυσιάζει» Γκιστ και Λάσμε για Καλάθη!

Παναθηναϊκός: «Θυσιάζει» Γκιστ και Λάσμε για Καλάθη!

Παναθηναϊκός: «Θυσιάζει» Γκιστ και Λάσμε για Καλάθη!

bet365

Το gazzetta.gr επιχειρεί να εξηγήσει τη διαφαινόμενη απόφαση να "θυσιαστούν" δύο εκ των βασικών πρωταγωνιστών, για να έρθει ένας παίκτης που ταιριάζει πλήρως στον Ιβάνοβιτς. Πως έχει η περίπτωση Παπαγιάννη.
Η σαφής και ξεκάθαρη τοποθέτηση του διοικητικού ηγέτη του “τριφυλλιού”,Δημήτρη Γιαννακόπουλου, περί στροφής στην ελληνοποίηση της ομάδας σε συνδυασμό με τη δημόσια παραδοχή του ότι λανθασμένα έβαλε τον πήχη τόσο ψηλά, παρέχει στηρίγματα στην προσπάθεια που θα κάνουμε για να αποκρυπτογραφήσουμε και να ερμηνεύσουμε τις κινήσεις που κάνουν οι “πράσινοι” για να “χτίσουν” το νέο Παναθηναϊκό. «Αν ήμουν εγώ προπονητής, τότε η ομάδα θα αποτελούνταν ιδανικά από 12 Έλληνες παίκτες!», δήλωσε ο ιδιοκτήτης της “πράσινης” ΚΑΕ στην καθιερωμένη απολογιστική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Επίσης, εξήγησε ότι ο Αργύρης Πεδουλάκηςαπομακρύνθηκε, επειδή δεν αξιοποίησε τους Έλληνες παίκτες (Μαυροκεφαλίδης, Παππάς, Γιάνκοβιτς) που απέκτησε η ομάδα το περασμένο καλοκαίρι, καθώς επίσης και για το αδιάφορο μπάσκετ που έπαιξε και δεν συγκίνησε ποτέ τον απαιτητικό κόσμο των έξι φορές πρωταθλητών Ευρώπης.
Γιατί επελέγη ο Ιβάνοβιτς
Έτσι, λοιπόν, το “αφεντικό” του μπασκετικού Παναθηναϊκού αποφάσισε να προσλάβει έναν έμπειρο, σκληρό, απαιτητικό και δουλευταρά προπονητή, που μπορεί να δίνει μεγάλη έμφαση στην άμυνα, παίζει όμως, γρήγορο και ελκυστικό μπάσκετ και θέλει παίκτες-“στρατιώτες” για να αποδεχθούν την φιλοσοφία του και να εφαρμόσουν το σύστημά του. Αυτές είναι οι αρχές τουΝτούσκο Ιβάνοβιτς που θέλει πάντα να κερδίζει και μάχεται με όλους τους τρόπους για τη νίκη.
Η ευκαιρία με Καλάθη
Στην ατζέντα των συζητήσεων με τον Μαυροβούνιο τεχνικό βρέθηκε εξ’ αρχής και το θέμα της απόκτησης του Νικ Καλάθη. Ο 25χρονος διεθνής point-guard, δύσκολα θα σκεφτόταν το ενδεχόμενο να επιστρέψει στην Ευρώπη, αν μία μέρα πριν από την έναρξη των πλέϊ-οφ του ΝΒΑ, δεν τιμωρούνταν αποκλεισμό 20 αγώνων, επειδή βρέθηκε θετικός σε χρήση απαγορευμένης ουσίας. Τα συνολικά του νούμερα στην “rookie” χρονιά του στους Γκρίζλις μπορεί να μην ήταν εντυπωσιακά (μ.ο. 4,9π., 1,9ρ. & 2,9ασ.) , ωστόσο στο διάστημα της απουσίας - λόγω τραυματισμού - του βασικού “κουμανταδόρου” της ομάδας,Μάϊκ Κόνλεϊ, ο πρώην παίκτης της Λοκομοτίβ Κούμπαν και του Παναθηναϊκού, “έβγαλε μάτια” και απέδειξε ότι όχι μόνο του αξίζει σημαντικότερος ρόλος, αλλά και πολύ καλύτερο συμβόλαιο.
Γιατί “καλοβλέπει” την Ευρώπη και τον ΠΑΟ
Λόγω και των χρημάτων που δαπάνησε το Μέμφις για το buy-out που έδωσε στην ομάδα του Κράσνονταρ, ο πρώην άσος των Φλόριντα Γουάϊλντκατς, εισέπραξε περίπου 490.000 δολάρια για τον πρώτο χρόνο του στο ΝΒΑ. Η τιμωρία του, όμως (του απομένουν ακόμη 13 αγώνες, καθώς εξέτισε τους πρώτους 7 στον 1ο γύρο της δυτικής περιφέρειας κόντρα στην Οκλαχόμα Θάντερ), σε συνδυασμό με τα πολύ λίγα χρήματα (κάτι περισσότερο από 800.000 δολάρια μικτά, από τα οποία θα αφαιρεθούν 13/82) που προβλέπει ο δεύτερος χρόνος του συμβολαίου του με τις “αρκούδες” τον αναγκάζει να κοιτάξει προς την από ‘δω πλευρά του Ατλαντικού. Οι μετοχές του παραμένουν σταθερά υψηλές, καθώς ένας πολύ ψηλός, δυνατός και αθλητικός point-guard, που συνδυάζει νεαρή ηλικία και εμπειρία και παράλληλα μπορεί να παίξει άμυνα, να τρέξει, να δημιουργήσει και να παίξει ιδανικά το pick’n’roll. Ειδικότερα στον Παναθηναϊκό (όπου έπαιξε τα τρία πρώτα χρόνια της επαγγελματικής του καριέρας), με τον Διαμαντίδη δίπλα του, θα νιώθει σαν στο σπίτι του και δεν θα χρειαστεί μεγάλη περίοδος προσαρμογής. Συν τοις άλλοις ταιριάζει απόλυτα με το σύστημα του Ιβάνοβιτς.
Που είναι το πρόβλημα;
Η μοναδική δυσκολία της υπόθεσης, έχει να κάνει με το ότι είναι ακριβός! Γνωρίζοντας την οικονομική δυνατότητα των τουρκικών ομάδων (ο Ομπράντοβιτς τον ήθελε από πέρυσι) και της ΤΣΣΚΑ (ειδικότερα αν πάει ο Μπλατ), στην πρώτη συζήτηση που είχε με τους ανθρώπους του Παναθηναϊκού αξίωσε το ποσό των 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, δηλαδή περίπου 1,8 εκατομμύρια Ευρώ! Όσο δηλαδή κοστίζουν στους “πράσινους” μαζί, ο Στεφάν Λάσμε (1 εκατομμύριο) και ο Τζέϊμς Γκιστ (800.000 Ευρώ). Οι δύο παίκτες πάνω στους οποίους στήθηκε όλο το αμυντικό πλάνο του “τριφυλλιού” στα ντέρμπι με τον “αιώνιο αντίπαλο” και στην αθλητική ικανότητα των οποίων στηρίχθηκε, με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο, το μαρκάρισμα του Βασίλη Σπανούλη. Όλα αυτά βέβαια και με βάση την διαφαινόμενη μείωση του budget της νέας σεζόν.
Γκιστ και Λάσμε ψάχνουν για ομάδες!
Ψάξαμε το θέμα και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η διοίκηση του Παναθηναϊκού, είναι αποφασισμένη να “θύσιάσει” τα συμβόλαια δύο εκ των βασικών πρωταγωνιστών των δύο “νταμπλ” που κατέκτησαν οι “πράσινοι” την τελευταία διετία για να μπορέσουν να υπογράψουν το Νικ Καλάθη, για τον οποίο η τελευταία πρόταση ανέβηκε στα 6 εκατομμύρια δολάρια για τρία χρόνια. Τόσο ο Αμερικανός πάουερ-φόργουορντ (Γκιστ), όσο και ο Γκαμπονέζος σέντερ έχουν option στα συμβόλαιά τους, την οποία πρέπει να ενεργοποιήσουν οι πρωταθλητές στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, για να παραμείνουν κάτοικοι Αθηνών. Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι οι ατζέντηδες των δύο παικτών έχουν ήδη ενημερωθεί για τις διαθέσεις της “πράσινης” ΚΑΕ και ψάχνουν ήδη ομάδες για τους πελάτες τους.
Διορία σε Καλάθη
Ο Νικ Καλάθης έχει δικαίωμα μέχρι τις 30 Ιουνίου για να ενημερώσει τους Γκρίζλις ότι επιλέγει να μείνει ελεύθερος. Αν δε το κάνει τότε η ομάδα του Μέμφις έχει περιθώριο μέχρι τις 15 Ιουλίου να ενεργοποιήσει τον δεύτερο χρόνο της συμφωνίας τους. Είναι δεδομένο ότι ο Ελληνοαμερικανός άσος, ιδανικά θα ήθελε εξαντλήσει αυτό το περιθώριο των 18 ημερών που έχει μπροστά του, έτσι ώστε να μπουν και επισήμως στο παιχνίδι της απόκτησής του και οι άλλες ομάδες, που ακόμη δεν έχουν τελειώσει τις υποχρεώσεις τους, αλλά η νέα βελτιωμένη πρόταση του σε συνδυασμό με το ότι οι “πράσινοι” θέλουν να ξέρουν μέχρι το Σαββατοκύριακο, ίσως να επισπεύσουν την απάντησή του.
Η υπόθεση Παπαγιάννη
Στο πλαίσιο της ελληνοποίησης του ρόστερ τους, οι πρωταθλητές έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την απόκτηση του 16χρονου ψηλού (στις 3 Ιουλίου κλείνει τα 17) από τα Μέγαρα, Γιώργου Παπαγιάννη. Ο διεθνής σέντερ (2,16) που επέστρεψε πρόσφατα στην Ελλάδα από την Φιλαντέλφια (πήγε λύκειο στο Westown high-school και κέντρισε ήδη το ενδιαφέρον πολλών σπουδαίων πανεπιστημίων), θα παίξει με την Εθνική εφήβων στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Τουρκίας (24/07--3/08) και το Παγκόσμιο του Ντουμπάϊ (8-16 Αυγούστου). Επειδή δεν έχει κλείσει τα 18 του χρόνια, δεν χρειάζεται να υπογράψει συμβόλαιο, αλλά απλά να βγάλει δελτίο και να κάνει ένα ιδιωτικό συμφωνητικό για έναν χρόνο, πολύ απλά, επειδή το επόμενο καλοκαίρι επιθυμεί διακαώς να σπουδάσει αμερικάνικο πανεπιστήμιο και να παίξει κολεγιακό μπάσκετ.
 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα