Ο Όλεσον για τον Ιβάνοβιτς στο gazzetta.gr

Μιχάλης Στεφάνου
Ο Όλεσον για τον Ιβάνοβιτς στο gazzetta.gr

bet365

Ο άσος της Μπάρτσα Ολεσον συνεργάστηκε τρία χρόνια με τον νέο τεχνικό του Παναθηναϊκού και αναλύει στον ανταποκριτή μας Μιχάλη Στεφάνου την φιλοσοφία και τον χαρακτήρα του.

Η ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας του Παναθηναϊκού από τον Ντούσκο Ιβάνοβιτς προκάλεσε ποικίλα σχόλια σχετικά με την ιδιοσυγκρασία και τον τρόπο δουλειάς του καταξιωμένου τεχνικού. Το προσωνύμιο “δικτάτορας”, άλλωστε, μιλάει από μόνος του, όπως και οι δεκάδες ιστορίες που τον συντροφεύουν. Ιστορίες που ταλανίζονται μεταξύ μύθου και πραγματικότητες και αφορούν τις μεθόδους που χρησιμοποιεί, ώστε να επιβάλει την πειθαρχεία και να παίρνει αυτό που θέλει από τους παίκτες του.

Ο Μπράντ Όλεσον, συνεργάστηκε για τρία χρόνια με τον Μαυροβούνιο προπονητή στην Λαμποράλ, όπου ουσιαστικά έφτιαξε για τα καλά το όνομά του και καταθέτει αποκλειστικά στο gazzetta.gr την άποψή του για τον νέο τιμονιέρη των πράσινων. Αποθεώνει την εργατικότητά του, εξηγεί τη φιλοσοφία του και χαριτολογώντας στέλνει την... συμπάθειά του στους παίκτες του Παναθηναϊκού, γι' αυτά που πρόκειται να “τραβήξουν”!

-Μπραντ, ο πρώην προπονητής σου Ντούσκο Ιβάνοβιτς ανέλαβε τον Παναθηναϊκό. Θέλω ένα πρώτο αυθόρμητο σχόλιο.

“Πραγματικά “λυπάμαι” τους παίκτες του Παναθηναϊκού (γέλια)! Θα αποκτήσουν την καλύτερη φυσική κατάσταση που είχαν ποτέ στην καριέρα τους. Τους εύχομαι... καλό κουράγιο”.

-Είναι στ' αλήθεια τόσο σκληρός;

“Ναι, είναι σκληρός στην προπόνηση και απαιτητικός. Ζητάει από τους παίκτες του το 100% και δεν δέχεται τίποτα λιγότερο. Η προπόνησή του είναι η δυσκολότερη που έχω κάνει ποτέ. Έχει τον τρόπο του. Του αρέσει η πειθαρχεία, η σοβαρότητα και η μαχητικότητα. Πρόκειται για τον απόλυτο επαγγελματία. ”.

-Συνεργαστήκατε για τρία χρόνια. Τι σου έμεινε απ' την εμπειρία δίπλα του;

“Είχαμε πολύ καλή συνεργασία. Είναι εξαιρετικός προπονητής, με μεγάλη εμπειρία, ξεκάθαρη άποψη για το μπάσκετ και με βοήθησε σε αρκετά πράγματα. Όταν κάνεις τη δουλειά σου σωστά δεν έχει πρόβλημα απέναντί του. Αν δεν αντέχεις να ανακαλύψεις τα όριά σου δεν θα μπορέσεις να “επιβιώσεις” εύκολα δίπλα του”.

-Ποια είναι δηλαδή η σχέση που χτίζει με τους παίκτες του;

“Καθαρά επαγγελματική. Δεν επιδιώκει ούτε να είναι φίλος, ούτε να αναπτύξει άλλου είδους σχέσεις μαζί τους. Όταν γίνονται αυτά που ζητάει και οι παίκτες τα δίνουν όλα είναι ευχαριστημένος και ήρεμος. Όταν διακρίνεις χαλάρωση ή έλλειψη συγκέντρωσης, τα πράγματα γίνονται δύσκολα. Πιστεύει γενικά ότι το επιθυμητό αποτέλεσμα έρχεται κατά κύριο λόγο μέσα από την σκληρή δουλειά. Είναι 100% δίκαιος και επιβραβεύει όσους δείχνουν διάθεση. Ασχολείται ιδιαίτερα με τους νέους.”.

-Είναι γνωστό ότι ρίχνει μεγάλο βάρος στην άμυνα. Από κει και πέρα προτιμάει περισσότερο το τρανζίσιον ή το σετ παιχνίδι;

“Η άμυνα είναι όντως ένα κομμάτι από το οποίο έχει πολλές απαιτήσεις. Γι' αυτό και επιμένει τόσο πολύ στην άριστη φυσική κατάσταση της ομάδας. Στη επίθεση του αρέσει να τρέχει η ομάδα, όμως δίνει βάση και στο πέντε εναντίον πέντε. Θυμάμαι ότι κάναμε πάρα πολλή προπόνηση τακτικής στο μισό γήπεδο”.

-Θεωρείς ότι ο Παναθηναϊκός του ταιριάζει ως ομάδα; Ή αν προτιμάς, ταιριάζει ο Ιβάνοβιτς στον Παναθηναϊκό;

“Θεωρώ πως ταιριάζει, ναι. Σίγουρα τα πάντα φαίνονται αποτελέσματα, με δεδομένο ότι οι ελληνικές ομάδες είναι περισσότερο ομάδες τακτικής, τότε ο κόουτς Ιβάνοβιτς είναι κατάλληλος για την χώρα σας. Βάζει πολλούς κανόνες, έχει στρατιγική και γενικά δεν αφήνει πράγματα στην τύχη”.

-Πιστεύεις ότι μπορεί να διαχειριστεί την υπερβολική πίεση που χαρακτηρίζει τις μεγάλες ομάδες του ελληνικού μπάσκετ;

“Ξέρω ότι στην Ελλάδα επικρατεί αντιπαλότητα σε επίπεδα τρέλας και μεγάλες απαιτήσεις. Αν με ρωτούσες ποιοι προπονητές θα μπορούσαν να επιβιώσουν σε αυτή την ατμόσφαιρα, το όνομα του Ιβάνοβιτς θα υπήρχε σίγουρα στην απάντησή μου. Έχει νοοτροπία νικητή, μαχητή και αυτό θέλει να μεταφέρει και στους παίκτες του. Του εύχομαι καλή επιτυχία στη νέα του πρόκληση”.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα