Περιζήτητοι στην Ευρώπη, οι Έλληνες προπονητές!

Περιζήτητοι στην Ευρώπη, οι Έλληνες προπονητές!

bet365

Το gazzetta.gr ανοίγει τον φάκελο με τους προπονητές που θα απασχολήσουν τους ευρωπαϊκούς συλλόγους και σας ενημερώνει πόσο ψηλά βρίσκονται οι μετοχές των Ελλήνων τεχνικών στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο.
Η περυσινή χρονιά τους χάρισε την αναγνώριση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και ήδη από το περυσινό καλοκαίρι, ολοένα και περισσότεροι συμπατριώτες μας απασχολούν τους γενικούς διευθυντές πολλών ευρωπαϊκών ομάδων, που καλούνται να επιλέξουν τον επόμενο προπονητή για την ομάδα τους. Ο λόγος για τους Έλληνες προπονητές, η δουλειά των οποίων άρχισε να εκτιμάται και να επιβραβεύεται περισσότερο, ειδικότερα μετά και την επιτυχία του Γιώργου Μπαρτζώκα, που μετά την κατάκτηση της Ευρωλίγκα, αναδείχτηκε και coach της χρονιάς στην Ευρώπη! Σημαντική συμβολή είχε και η εξαιρετική ευρωπαϊκή πορεία που είχε ο Παναθηναϊκός, υπό την καθοδήγηση του Αργύρη Πεδουλάκη, με μία εντελώς καινούρια ομάδα και σχεδόν υποδιπλάσιο budget και η ανάδειξη του Φώτη Κατσικάρη κορυφαίου προπονητή στο Eurocup (έφτασε στον τελικό με την Μπιλμπάο)!
Αρκετούς μήνες νωρίτερα, η ρωσική ομοσπονδία (ανεξαρτήτως της αρνητικής κατάληξης που είχε η υπόθεση) είχε σπεύσει να “κλείσει” τον 47χρονο Νικαιώτη τεχνικό με τετραετές συμβόλαιο για την θέση του ομοσπονδιακού τεχνικού, ο Παναγιώτης Γιαννάκης βρισκόταν στον πάγκο της Εθνικής Κίνας, ενώ πριν συμφωνήσει με τον Δημήτρη Ιτούδη, η τουρκική Μπάνβιτ είχε κάνει πρόταση στον Ηλία Ζούρο, ο οποίος τελικά επέλεξε το project της Ζαλγκίρις Κάουνας. Όσο για τον 48χρονο τεχνικό του Ολυμπιακού; Πριν οριστικοποιήσει την ανανέωση της συνεργασίας του με τους “ερυθρόλευκους”, δέχθηκε δελεαστική πρόταση από την Φενερμπαχτσέ/Ούλκερ, που μέχρι εκείνη τη στιγμή, είχε ήδη βρει, μία φορά “κλειστή”, την πόρτα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς.
Όλα αυτά, συνέβησαν από το ξεκίνημα του περασμένου καλοκαιριού, μέχρι την έναρξη της περυσινής σεζόν! Έκτοτε, ο Γιώργος Κετσελίδης ανέλαβε την λιβανέζικη Σαμπβίλ, ενώ ο Βασίλης Φραγκιάς συμφώνησε με την ομοσπονδία του Κατάρ και ανέλαβε την Εθνική ομάδα της χώρας του αραβικού εμιράτου. H εφετινή μετεγγραφική περίοδος μπορεί ακόμη να μην έχει αρχίσει επισήμως, ήδη όμως, οι ευρωπαϊκές ομάδες που θα κινηθούν για προπονητή, εντείνουν τις επαφές τους με τους ατζέντηδες και εξετάζουν τις λίστες που τους έχουν προτείνει. Πάμε να δούμε λοιπόν, ποιοι είναι οι σύλλογοι που είναι πιθανό να αναζητήσουν νέο τεχνικό, ποιοι είναι οι Έλληνες προπονητές που έχουν καλό όνομά στην Ευρώπη και ποιοι ξένοι είναι οι ανταγωνιστές τους, λαμβάνοντας, αρχικά, ως δεδομένο (χωρίς να είναι σίγουρο) ότι ο νο1 περιζήτητος coach, Ντέϊβιντ Μπλατ, θα παραμείνει στον πάγκο της πρωταθλήτριας Ευρώπης, Μακάμπι Τελ Αβίβ.
Κατσικάρης, Ιτούδης στην πρώτη γραμμή!
Κι ενώ απομένουν μόνο κάποιες τυπικές λεπτομέρειες για την οριστικοποίηση της συμφωνίας του καταξιωμένου τεχνικού με την Εθνική Ελλάδας για έναν χρόνο (με την προοπτική ανανέωσης), ο Φώτης Κατσικάρης έχει δεχθεί ήδη διερευνητική κρούση από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, που θ' αλλάξει σίγουρα προπονητή, αλλά μετά από τόσες σερί αποτυχίες, αποτελεί ερωτηματικό αν θα εμπιστευθεί έναν τεχνικό που θα έχει υποχρεώσεις μέχρι τις 15 του Σεπτέμβρη. Ως μόνιμος κάτοικος Ισπανίας από το 2006, με πολυετή θητεία στην Βαλένθια και την Μπιλμπάο, χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης από τις δύο μεγάλες ισπανικές ομάδες και όποιας εκ των Ρεάλ Μαδρίτης καιΜπαρτσελόνα, αποφασίσουν να λύσουν τη συνεργασία τους με τον Πάμπλο Λάσο ή τον Τσάβι Πασκουάλ φαντάζει πιθανό να τον προσεγγίσει. Μοναδικό εμπόδιο, η ενασχόλησή του με την προετοιμασία του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ισπανίας, που θα τον απασχολήσει σε full-time ρυθμούς από τα μέσα Ιουλίου έως και τα μέσα Σεπτεμβρίου. Στα συν του, πάντως, θα πρέπει να λογίζεται, η μεγάλη εμπειρία που διαθέτει ως πρώτος προπονητής σε ισπανικό και ρωσικό πρωτάθλημα και το γεγονός ότι από τα τέλη Αυγούστου θα βρίσκεται επί ισπανικού εδάφους, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από την Ισπανία, ως αρκετά πιθανό προβάλλει το ενδεχόμενο να καταργηθεί (μαζί με άλλες αλλαγές που θα αποφασίσει η γενική συνέλευση της ACB), η διάταξη που μέχρι τώρα απαγορεύει στις ισπανικές ομάδες να συνεργαστούν με προπονητή που εργάζεται στον πάγκο εθνικής ομάδας.
Αποζημίωση και Ευρωλίγκα καθορίζουν το μέλλον του!
Η εξαιρετική πορεία του Δημήτρη Ιτούδη στον πάγκο της Μπάνβιτ, σε συνδυασμό με την υψηλή εκτίμηση που απολαμβάνει στους κόλπους του ευρωπαϊκού μπάσκετ, από την εποχή που βρισκόταν στο πλευρό του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στον πάγκο του Παναθηναϊκού, έχουν ανεβάσει πολύ ψηλά τις μετοχές του. Σε τέτοιο βαθμό που είναι πιθανό να μετακομίσει σε πάγκο πολύ ισχυρότερου ευρωπαϊκού συλλόγου, που θα είναι σε θέση να αποζημιώσει την τουρκική ομάδα, σε περίπτωση μάλιστα που δεν εξασφαλίσει την συμμετοχή της στην Ευρωλίγκα. Για την ώρα, η Μπάνβιτ που τελείωσε την κανονική περίοδο με το καλύτερο ρεκόρ στο τουρκικό πρωτάθλημα (29-1), βρίσκεται στο 1-2 με την Γαλατασαράϊ στα ημιτελικά των πλέϊ-οφ.
Οι υπόλοιποι Έλληνες και ξένοι
Σε αναζήτηση ομάδας, βρίσκονται ο Ηλίας Ζούρος, ο Παναγιώτης Γιαννάκης και ο Αργύρης Πεδουλάκης. Χωρίς, αυτή τη στιγμή, κανείς να γνωρίζει ποια θα είναι η επόμενη μέρα στον Παναθηναϊκό (ο Αλβέρτης είναι υπηρεσιακός τεχνικός και τον Ολυμπιακό (ο Μπαρτζώκας έχει άλλον έναν χρόνο συμβόλαιο) που διεκδικούν το πρωτάθλημα, το όνομα του 48χρονου Μυτιληνιού τεχνικός ακούγεται πολύ για αρκετές τουρκικές και γερμανικές ομάδες, ενώ σε καμία περίπτωση αδιάφορη, δεν μπορεί να θεωρηθεί η θετική προϋπηρεσία τουΠαναγιώτη Γιαννάκη στην Εθνική ομάδα (έχει καλό όνομα στην Ευρώπη) και η εξαιρετική δουλειά του Αργύρη Πεδουλάκη (που όμως υστερεί στο θέμα της ξένης γλώσσας) στον Παναθηναϊκό. Από ‘κει και πέρα στην πρώτη γραμμή των ξένων τεχνικών που βρίσκονται στα υπ’ όψιν των ευρωπαϊκών ομάδων, είναι ο Μαυροβούνιος Ντούσκο Ιβάνοβιτς, ο Κροάτης Νέβεν Σπάχια, ο Ισπανός Γιοάν Πλάθα (θέλει να φύγει από την Μάλαγα), ο Ιταλός Σέρτζιο Σκαριόλο και ο Λιθουανός Γιόνας Καζλάουσκας (προβάλλει ως φαβορί για την Λοκομοτίβ Κούμπαν) που είναι ομοσπονδιακός τεχνικός στην Εθνική Κίνας και ο Ρώσος Εβγένι Πασούτιν, που έχει και την Εθνική Ρωσίας.
Οι ομάδες που θα αλλάξουν προπονητές
Με δεδομένο ότι ο Ντούσαν Ίβκοβιτς ασχολείται ήδη ανεπισήμως με την αναδόμηση της Εφές Αναντολού, εκτός από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου την Λοκομοτίβ Κούμπαν, καμία άλλη ευρωπαϊκή ομάδα πρώτης γραμμής, δεν είναι σίγουρο ότι θα προχωρήσει σε αλλαγή προπονητή. Πολλά θα εξαρτηθούν, όμως, από την απόφαση του Ντέϊβιντ Μπλατ (έχει ακόμη έναν χρόνο συμβόλαιο με την Μακάμπι) που θέλει πολυετή επέκταση με αύξηση καθώς και από το “πόσο” μεγάλη και έντονη είναι η επιθυμία της πρωταθλήτριας Ρωσίας, να τον αποκτήσει! Από ‘κει πέρα, σημαντικό ρόλο στο όποιο “ντόμινο” δημιουργηθεί, θα παίξει η έκβαση των τελικών του ισπανικού πρωταθλήματος και αν η Μπαρτσελόνα (στα ημιτελικά θα αντιμετωπίσει την Βαλένθια με μειονέκτημα έδρας) θα διεκδικήσει το τρόπαιο, ενώ ρυθμιστικό ρόλο σε μία αυξημένη κινητικότητα, δεν αποκλείεται να παίξει και το αποτέλεσμα των τελικών του ελληνικού πρωταθλήματος.
 

Τελευταία Νέα