H συνέντευξη Τύπου της τελικής φάσης των playoffs της Α1

H συνέντευξη Τύπου της τελικής φάσης των playoffs της Α1
Οι Αλβέρτης, Μπαρτζώκας, Διαμαντίδης & Σπανούλης έκλεισαν τα αυτιά στις «φωνές» των διοικήσεων κι ευχήθηκαν οι Τελικοί της Α1 να 'χουν πρωταγωνιστές τους ίδιους. Τι είπαν για τα επεισόδια. Ανάλογη η ευχή των Πανιωνίου & ΠΑΟΚ για τις θέσεις 3-4.

Η αντίστροφη μέτρηση για την τελική φάση των playoffs της Α1 έκανε... τζάμπολ με τη συνέντευξη Τύπου των προπονητών και των αρχηγών του Παναθηναϊκού, του Ολυμπιακού, του Πανιωνίου και του ΠΑΟΚ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, όπου μίλησαν για όλα όσα αφορούν τις best-of-five σειρές των θέσεων 1-2 & 3-4 κι όχι μόνο. Το σοβαρό θέμα των επεισοδίων και των ευθυνών γι' αυτά δε θα μπορούσε να λείπει απ' το... ερωτηματολόγιο.

Διαβάστε τι απάντησαν οι εκπρόσωποι των ομάδων:

Ο προπονητής του Παναθηναϊκού, Φραγκίσκος Αλβέρτης μίλησε για...

...την σειρά των Τελικών των playoffs της Α1 απέναντι στον Ολυμπιακό: «Δεν είναι η πρώτη φορά που κάθομαι στο πάνελ, είναι η πρώτη ως προπονητής. Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό, που ύστερα από 25 χρόνια έχω δει τα πράγματα από 3 διαφορετικές πλευρές. Ξεκινάει μία δύσκολη σειρά για εμάς, ο στόχος όπως πάντα το Πρωτάθλημα. Μία σειρά μεγάλων παιχνιδιών, καλούμε να κάνουμε το καθήκον μας. Οδηγός μας είναι τα ευρωπαϊκά ματς, όσον αφορά στις συνθήκες, ελπίζω να δούμε την ίδια ατμόσφαιρα».

...τα επεισόδια: «Είπαμε να έχουμε οδηγό τα παιχνίδια της Ευρώπης. Δεν είναι δική μου δουλειά το πειθαρχικό. Θα ήταν καλό να δείξουμε και στην εξέδρα ένα όμορφο θέαμα».

...τις δυσκολίες της ομάδος του: «Δεν υπάρχει περισσότερο ή λιγότερη δυσκολία. Γνωρίζουμε πλήρως τι πρέπει να κάνει ο καθένας, για να φθάσουμε στο στόχο μας. Είναι δεδομένο πως θα δώσεις τα πάντα, για να φτάσεις εκεί που θέλεις. Όπως είπαν κι ο κόουτς Μπαρτζώκας κι ο Βασίλης (σ.σ. Σπανούλης), κανείς δεν έχει υπογράψει συμβόλαιο με τους τίτλους».

...την κόντρα των διοικήσεων των «αιωνίων» αντιπάλων: «Δεν έχω μπει στη διαδικασία ούτε ανάλυσης των δηλώσεων και της κόντρας, ούτε κάποιου άλλου θέματος. Είναι έξω από εμάς. Με το πρόγραμμα βεβαρημένο δε μένει χρόνος για άλλα πράγματα. Είναι άγνωστο για εμένα, σε εισαγωγικά, τα όσα γίνονται».

...την ευθύνη των ομάδων για τα επεισόδια: «Είναι σαν να κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας. Ή θα πρέπει να το αποδεχτούμε ή θα πρέπει να κάνουμε κάτι τόσο δραστικό, για να το απομακρύνουμε. Όταν ακόμα ήμασταν στον ΠΣΑΚ, τα ίδια συζητούσαμε, μόνο το έτος άλλαζε. Να πω ότι το πάθος μας χαρακτηρίζει ως λαό. Δεν είναι κάτι, όμως, που συναντάμε πρώτη φορα. Το 'χω ξαναζήσει αυτό στο παρελθόν».

Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού, Δημήτρης Διαμαντίδης, μίλησε για...

...την σειρά των Τελικών των playoffs της Α1 απέναντι στον Ολυμπιακό: «Καλησπέρα κι από εμένα. Θα ξεκινήσω με μία ευχή: Να γίνουν καλά παιχνίδια, χωρίς επεισόδια κι ο κόσμος να 'ρθει στο γήπεδο να δει ωραία παιχνίδια. Το πλεονέκτημα της έδρας είναι ένα "συν", αλλά αυτό δεν δείχνει τίποτα. Πρέπει να το αποδείξουμε στο παρκέ ότι είμαστε καλύτεροι απ' τον Ολυμπιακό. Θεωρώ ότι υπάρχει θέληση και πάθος απ' τις δύο ομάδες, από εμάς θα προσπαθήσουμε να δώσουμε τα πάντα για να πάρουμε ακόμη ένα τίτλο».

...την απουσία απ' το F4 της Ευρωλίγκας και κατά πόσο αποτελεί κίνητρο εν όψει Τελικών Α1: «Το ενδιαφέρον είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο, πάντα στόχος είναι το τρόπαιο. Είχαμε κακομάθει τα τελευταία χρόνια με την κατάκτηση της Ευρωλίγκας από ελληνική ομάδα».

Ο προπονητής Ολυμπιακού, Γιώργος Μπαρτζώκας, μίλησε για...

...την σειρά των Τελικών των playoffs της Α1 απέναντι στον Παναθηναϊκό: «Επιθυμία όλων ήταν να 'χαν προκριθεί οι δύο ομάδες στο Final Four. Από λεπτομέρειες δεν ήμασταν κι οι δύο. Οι δύο ομάδες εξάντλησαν τις πιθανότητές τους να πάρουν το Πρωτάθλημα. Πέρσυι και πρόπερσι δεν ήταν ίδια τα δεδομένα. Φέτος ξεκινούν απ' την ίδια αφετηρία. Το πλεονέκτημα της έδρας είναι πολύ σημαντικό πάντα. Η προετοιμασία μας είναι σε μία καλή κατάσταση. Το να κερδίσεις στο ΟΑΚΑ δεν είναι εύκολο. Αντίθετα είναι δύσκολο σε συνδυασμό με την ποιότητα του Παναθηναϊκού. ΟΙ πρωταγωνιστές είναι οι παίκτες κι αυτοί θα πάρουν τις αποφάσεις μέσα στο παρκέ».

...τα επεισόδια: «Οι πρωταγωνιστές είναι οι παίκτες μόνο και ρεαλιστικά στα ντέρμπι η ατμόσφαιρα είναι χειρότερη σ' όλα τα γήπεδα της Ευρώπης. Παντού είναι καλύτερα από εδώ. Μερικές φορές λέμε δεν έγινε τίποτα, γιατί φάγαμε μόνο 2-3 μπουκάλια στο κεφάλι. Δε μπορώ να συμβιβαστώ μ' αυτή την ιδέα. Οι παλαιότεροι στον Ολυμπιακό μου λένε ότι πλέον είναι καλά τα πράγματα. Πρέπει να 'ναι οι πρωταγωνιστές μόνο οι παίκτες».

...τις πολλαπλάσιες νίκες του Παναθηναϊκού στα τελευταία ντέρμπι «αιωνίων»: «Ο Ολυμπιακός είχε μία πολύ δύσκολη χρονιά. Οι προσδοκίες ήταν να κατακτήσει την Ευρωλίγκα για 3η συνεχόμενη σεζόν. Παίξαμε ημιτελικό Κυπέλλου Ελλάδος εκτός έδρας και στο Πρωτάθλημα χάσαμε απ' την αρχή σχεδόν το πλεονέκτημα της έδρας. Είμαστε εδώ για να κάνουμε μία προσπάθεια. Το προφίλ που παίζουμε είναι δεδομένο. Ο Ολυμπιακός είχε sold out σε κάθε παιχνίδι στο TOP 16. Φυσικά κι αν η χρονιά τελειώσει χωρίς τίτλους, θα 'μαστε πολύ στεναχωρημένοι. Κάτι που απευχόμαστε φυσικά. Θέλουμε στο τέλος να 'μαστε ευχαριστημένοι με όσα θα έχουμε κάνει».

...τις δυσκολίες της ομάδος του: «Δείτε τι κρίση αγωνιστική έχει η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπαρτσελόνα κι η ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Αυτή τη στιγμή πρέπει να κάνουμε μία αντικειμενική ανάλυση των ομάδων. Κάποιες ομάδες που έκαναν μεγάλες νίκες και διαχειριστήκαν τόσες πολλές κρίσεις πλέον οι προπονητές είναι υπ' ατμόν κι οι παίκτες θεωρούνται λούζερς. Καταλαβαίνουμε ότι πάντα θα κρινόμαστε με τη δουλειά που κάνουμε, αλλά παίζουν πολλά ρόλο. Στον αθλητισμό είναι κι οι ήττες, πρέπει να το καταλάβουμε όλοι».

...την κόντρα των διοικήσεων των «αιωνίων» αντιπάλων: «Η δική μου δουλειά είναι να μιλάμε για μπάσκετ στο παρκέ. Είναι κι ο Βασίλης (σ.σ. Σπανούλης) και μπορεί να το βεβαιώσει. Προσπαθούμε να αφήσουμε τους παίκτες ανεπηρέαστους απ' όσα γίνονται έξω απ' το παρκέ».

...την ευθύνη των ομάδων για τα επεισόδια: «Αν μιλάτε για ευθύνη των προπονητών, εμείς είμαστε Έλληνες. Έλληνες είστε κι εσείς. Όσο μέρος του προβλήματος είμαστε εμείς, είστε κι εσείς. Ας σταματήσουμε να ζητάμε ευθύνες από ανθρώπους που δεν έχουν κι ας τις αναλάβουν αυτοί που έχουν τις ευθύνες».

Ο αρχηγός του Ολυμπιακού, Βασίλης Σπανούλης, μίλησε για...

...την σειρά των Τελικών των playoffs της Α1 απέναντι στον Παναθηναϊκό: «Καλησπέρα κι από εμένα. Να ευχηθούμε να γίνουν καλά παιχνίδια χωρίς ακρότητες. Ας κερδίσει ο καλύτερος, έτσι πρέπει να γίνεται. Το μπάσκετ είναι ομαδικό σπορ, όχι ατομικό. Προσπαθώ μέσα απ' όσα μου ανατεθούν να βοηθήσω την ομάδα να κερδίσει, ποτέ δεν με ενδιέφερε τι θα κάνω εγώ. Δεν είναι εύκολο να εστιάζουν όλοι πάνω σου, αλλά καλούμαι να το αντιμετωπίσω και να βοηθήσω την ομάδα μου να κερδίσει. Είναι μέρος της δουλειάς μου όλα αυτά, να βρίσκονται ανοιχτοί χώροι και για τους συμπαίκτες του, είναι κάτι που δεν αποτυπώνεται στη στατιστική. Θα κάνω ό,τι μπορώ για να βοηθήσω να κερδίσουμε το Πρωτάθλημα, που είναι ο στόχος μας».

...την απουσία απ' το F4 της Ευρωλίγκας και κατά πόσο αποτελεί κίνητρο εν όψει Τελικών Α1: «Υπάρχουν και στιγμές που θα πληγωθείς από εξωγενείς παράγοντες, όπως οι τραυματισμοί, ή δεν θα παίξεις καλά. Δε μπορείς πάντα να προκρίνεσαι. Είμαστε μεγάλη ομάδα και πρέπει να τα ξεπεράσουμε. Θα πρέπει να αισθανόμαστε ευλογημένοι και περήφανοι για όσα έχουμε πετύχει. Στόχος μας είναι το Πρωτάθλημα και θα κάνουμε τα πάντα να το κατακτήσουμε. Δεν υπάρχει συμβόλαιο με τις επιτυχίες».

Ο προπονητής του Πανιωνίου, Γιάννης Σφαιρόπουλος ανέφερε: «Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να βρισκόμαστε εδώ, για άλλη μία χρονιά. Καλούμαστε να υπερασπιστούμε την τρίτη θέση αντιμετωπίζοντας μια πολύ καλή ομάδα όπως ο ΠΑΟΚ. Πιστεύω δικαίως βρίσκεται εδώ ο ΠΑΟΚ. Εκείνο που εύχομαι είναι να γίνουν καλά παιχνίδια, θεωρώ η χρονιά είναι θετική έως τώρα. Δεν είναι εύκολο, έχουμε δώσει 49 παιχνίδια έως τώρα. Μένει η τελευταία στροφή του μαραθωνίου και να τερματίσουμε όσο καλύτερα».

Τέλος, για τη βία: «Ήρθαμε εδώ για να συζητήσουμε για τους τελικούς. Δεν είναι της παρούσης πως θα πρέπει να καταπολεμηθεί η βία. Γιατί τώρα είναι κεκαλυμμένα τα πράγματα. Μετά το Πρωτάθλημα θα πρέπει να τα συζητήσουμε όλα αυτά».

Για τις δηλώσεις του κ. Λιανού περί αποχώρησης: «Καταρχήν είναι δεδομένο ότι ο κ. Λιανός έχει προσφέρει πολλά στην ομάδα και το ελληνικό μπάσκετ. Από την άλλη μετά τις δηλώσεις του εμείς προσπαθούμε να κάνουμε τη δουλειά μας όσο απερίσκεπτα γίνεται. Ελπίζουμε να μην φύγει από τον χώρο του μπάσκετ. Μας απασχολεί το να μην φύγει, αλλά προς το παρόν προσπαθούμε να μην μας απασχολεί αυτό το θέμα. Γιατί αν μείνουμε εκεί δεν θα συγκεντρωνόμαστε μέσα στο παρκέ».

Ο Γιάννης Αθανασούλας που ήρθε στην θέση του Μάριου Μπατή: «Δε μετράει τι έγινε στην κανονική περίοδο, τα playoffs είναι καινούριο πρωτάθλημα, ξεκινάμε από μηδενική βάση, έχοντας πλεονέκτημα έδρας που ήταν βασικός στόχος μας στην αρχή του Πρωταθλήματος. Το βασικό μέλημά μας να υπερασπιστούμε πλεονέκτημα και να τερματίσουμε στην τρίτη θέση».

Ο τεχνικός του ΠΑΟΚ, Σούλης Μαρκόπουλος είπε με τη σειρά του: Είναι μόνο για το γόητρο η τρίτη θέση, και να μην γίνονταν αυτοί οι αγώνες δεν θα επηρέαζε το πρωτάθλημα. Έγινε ανταγωνιστικό Πρωτάθλημα φέτος, δεν ξέραμε πού θα καταλήγουμε όταν ξεκινήσαμε, όλες οι ομάδες ήταν δυνατές, στο ίδιο επίπεδο. Καταφέραμε να παίξουμε στα playoffs. Ο Πανιώνιος είναι δυνατός, συγκροτημένος. Mε εξιτάρει ο τρόπος που παίζει, οι παίκτες του προσπαθούν πολύ και είναι κάτι που δεν το βλέπεις σε όλες τις ομάδες. Έχουμε τις δυνατότητες να σπάσουμε την έδρα του και να βγούμε τρίτοι».

Ο Κώστας Χαραλαμπίδης, ανέφερε: «Φτάσαμε στο τέλος Πρωταθλήματος, έχοντας παρακαταθήκη όλη τη χρονιά την ανταγωνιστικότητά μας θέλουμε να τερματίσουμε το δυνατόν υψηλότερα. Έχουμε την ποιότητα ως ομάδα και το αγωνιστικό προφίλ να αντεπεξέλθουμε. Δεν υπάρχει καμία εμπόλεμη κατάσταση, υπάρχει αλληλοσεβασμός μεταξύ των φιλάθλων. Ελπίζω το ίδιο και στο μεγάλο τελικό. Θα γίνουν μεγάλα παιχνίδια, αλλά εμείς δεν θα μπορέσουμε να τα δούμε. Ίσως θα μπορούσαμε να παίζουμε εναλλάξ».

Ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, Γιώργος Χαλβατζάκης έκανε τον απολογισμό της χρονιάς και μίλησε για τις σκέψεις που υπάρχουν για του χρόνου: «Είχα πέρυσι μία μεγάλη αγωνία, γιατί υπήρχαν πολλά προβλήματα. Σήμερα (21/5), φτάνοντας στην τελική ευθεία του Πρωταθλήματος, μπορώ να πω ότι κατά κάποιο τρόπο είμαστε ικανοποιημένοι. Κάναμε κάποια βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Τα τελευταία 2 χρόνια είχαμε αύξηση στα εισιτήρια. Φέτος θέλουμε να φτάσουμε στα 200.000 εισιτήρια κι είμαστε στο στόχο. Φέτος είχαμε την τύχη οι μισές ομάδες να προέρχονται απ' την επαρχία. Έδωσαν μεγάλη δυναμική στο Πρωταθλήμα μας. Του χρόνου θα έχουμε 6, αλλά και την ΑΕΚ, που θα δώσει μεγάλη δύναμη στο πρωτάθλημα. Επανήλθε το εμπορικό ενδιαφέρον, καταφέραμε να 'χουμε εμπορικές συνεργασίες με μεγάλες εταιρείες. Του χρόνου θα έχουμε μεγάλη συνεργασία με εταιρεία απ' το εξωτερικό. Είχαμε αγωνία για τα τηλεοπτικά. Ωστόσο, έχουμε την τύχη να υπογράψουμε με τη NOVA, πέρσυι την ημέρα που υπογράψαμε έγινε και το κλείσιμο της ΕΡΤ. Αν δεν είχαμε την στήριξη της NOVA, δεν ξέρω πώς θα ήταν το Πρωτάθλημα μας σήμερα. Βασικός αρωγός βέβαια παραμένει ο ΟΠΑΠ και θα παραμείνει. Έχουμε καλές σχέσεις με τον ΠΣΑΚ και την ΕΟΚ».

Σε ερώτηση για τον τρόπο διεξαγωγής των playoffs o κ. Χαλβατζάκης απάντησε: «Το θέμα με τη σειρά των αγώνων είναι διαφορούμενο. Θα μας απασχολήσει την επόμενη χρονιά, θα το δούμε του χρόνου, γιατί η ημιτελική σειρά είναι 2-2-1 και η τελική σε 1-1-1-1-1 οι αγώνες. Είμαι σίγουρος ότι οι τελικοί θα κυλήσουν ομαλά».

Για τα επεισόδια: «Στο Final Four οπαδοί Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού έκαναν πλάκα μεταξύ τους. Γιατί δε γίνεται κι εδώ αυό; Και το άλλο, οι οπαδοί της Μπαρτσελόνα χειροκροτούσαν εκείνους της Ρεάλ Μαδρίτης».

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα