Χτυποκάρδια στο θρανίο

Χτυποκάρδια στο θρανίο

bet365

Ο Νίκος Παπαδογιάννης στηλιτεύει μέσα από το blog του την παιδιάστικη τακτική της ΕΟΚ και αναρωτιέται πότε θα αποκτήσει προπονητή η Εθνική μπάσκετ.

Ο Αντρέα Τρινκιέρι επιστράτευσε φλέγμα, αλλά τα λόγια του ακούστηκαν περισσότερο σαν φλέμμα, με το συμπάθιο. "Δεν είχαμε πολλές επαφές με την Ελληνική Ομοσπονδία μετά το Ευρωμπάσκετ", είπε. "Προφανώς υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τον δορυφόρο". Ψιλόβροχο είναι κύριε Γιώργο μας, μη δίνετε σημασία...

Η φαρμακερή αν και γεμάτη χιούμορ δήλωση του Ιταλού θάφτηκε στα ψιλά, αφού οι παπαγάλοι είναι παπαγαλικότεροι του βασιλέως. Δεν γίνεται, όμως, να περάσει απαρατήρητη. Ο πρόεδρος της ΕΟΚ έφυγε από την Αρένα Στόζιτσε της Λιουμπλιάνα πριν καλά καλά ολοκληρωθούν οι υποχρεώσεις της ναυαγισμένης Εθνικής και έριξε πίσω του μαύρη πέτρα, σημαδεύοντας το κεφάλι του Τρινκιέρι. Εύκολος στόχος, έτσι που είναι φουντωτός και ζουμπουρλούδικος.

Εκτοτε, είδαν το φως της δημοσιότητας σενάρια διαδοχής, με επικρατέστερο αυτό που παραδίδει την Εθνική στα χέρια του Φώτη Κατσικάρη και των Θανάση Σκουρτόπουλου, Δημήτρη Πρίφτη. Μία φορά τον μήνα, εθιμοτυπικά, διαρρέει από το αρχηγείο της Ομοσπονδίας η είδηση ότι η πρόσληψη του επόμενου προπονητή είναι "θέμα ημερών" ή "θέμα ωρών" ή "τετελεσμένο γεγονός".

Σε ό,τι αφορά τον Τρινκιέρι, που έχει συμβόλαιο μέχρι το τέλος του Μουντομπάσκετ, το σχέδιο είναι να (προφανώς) να εξαναγκαστεί σε παραίτηση με επιχείρημα την πληγωμένη του αξιοπρέπεια. Εάν ήμουν εγώ στη θέση του, θα τραβούσα το σχοινί ως το τέλος. Θα ανακοίνωνα 18άδα διεθνών και θα εμφανιζόμουν το καλοκαίρι στην Ελλάδα για να πιάσω δουλειά. Τα συμβόλαια είναι για να τηρούνται, όχι για να γίνονται φέιγ-βολάν.

Εφ'όσον η Ομοσπονδία αποφάσισε να διακόψει τη συνεργασία, οφείλει να απολύσει τον Ιταλό και να τον αποζημιώσει. Ή, τουλάχιστον, να συζητήσει μαζί του ώστε να εκδοθεί συναινετικό διαζύγιο. Το σπασμένο τηλέφωνο και ο ελαττωματικός δορυφόρος είναι τακτικές παιδιάστικες. Ο έφηβος των 17 χρονών κοιτάζει αλλού και κάνει το κορόιδο μέχρι να απογοητευτεί η κοπελίτσα και να αποχωρήσει μόνη της, χωρίς συγκρούσεις και καυγάδες.

Καλώς ορίσατε, λοιπόν, στο γυμνάσιο αρρένων της Ελληνικής Ομοσπονδίας μπάσκετ. Χτυποκάρδια στο θρανίο, με τον Γ.Βασιλακόπουλο σε ρόλο "βεβαίως-βεβαίως".

Το σχέδιο για την πρόσληψη του Κατσικάρη προσκρούει στο οικονομικό. Μετά την πληρωμή της ρήτρας συμμετοχής στο Μουντομπάσκετ, το ταμείο είναι γεμάτο αράχνες. Η πρόσφατη δέσμευση του υφυπουργού Αθλητισμού για ενίσχυση της κρατικής επιχορήγησης προς τις αθλητικές Ομοσπονδίες δημιούργησε ρεύμα αισιοδοξίας, αλλά ο Φώτης και οι συνεργάτες του δεν πρόκειται να δουλέψουν για ψίχουλα, ούτε θα αρκεστούν σε υποσχέσεις.

Την προηγούμενη φορά που υπήρξε διαπραγμάτευση ανάμεσα στον Γ.Βασιλακόπουλο και τον Φ.Κατσικάρη, το υψηλότερο εμπόδιο ήταν η στελέχωση του προπονητικού τιμ και η επιλογή των ανθρώπων που θα περιστοιχίσουν την Εθνική ομάδα.. Άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τον ισχυρό άνδρα της ΕΟΚ ισχυρίζονται ότι εμφανίζεται λιγότερο δογματικός απ'ό,τι στο πρόσφατο παρελθόν. Το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να παραδώσει τα κλειδιά της Εθνικής στον επόμενο προπονητή. Και να απομακρύνει τους αυλικούς που παρασιτοζωούν σε βάρος της ομάδας.

Υποτίθεται ότι θα έβγαινε άσπρος καπνός μέσα στον Φλεβάρη, αμέσως μετά την πρόσκληση της ΦΙΜΠΑ για το Μουντομπάσκετ. Έλα όμως που ο Τρινκιέρι αρνείται να παραιτηθεί; Έλα που δεν υπάρχουν χρήματα για να τακτοποιηθούν οι λογής λογής εκκρεμότητες; Φτάσαμε στις 9 Μαϊου και ο μήνας έχει ακόμη εννιά. Ο Κώστας Μίσσας ανέλαβε να επικοινωνήσει με τους τρεις "Αμερικάνους", αλλά ο Καλάθης και ο Κουφός θέλουν να μιλήσουν με τον νέο προπονητή, όχι με κάποιον άγνωστο στους ίδιους επιτετραμμένο. Ο Αντετοκούνμπο δεν ξέρει αν θα παίξει στο Ευρωμπάσκετ Νέων και δεν έχει και ποιον να ρωτήσει.

Στην από δω πλευρά του Ατλαντικού, υπάρχουν άλλου είδους καυτά θέματα, τα οποία απαιτούν διαλλακτικότητα αλλά και πυγμή. Δεν είναι από εκείνα που λύνονται με αυτόματο πιλότο. Ούτε υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

Ο ηγέτης της Εθνικής, Βασίλης Σπανούλης, θα χρειαστεί ειδική μεταχείριση, αφού τα πόδια του είναι ταλαιπωρημένα και οι τραυματισμοί συχνοί. Αν ήταν Ευρωμπάσκετ και όχι Παγκόσμιο, θα θεωρούσα τη συμμετοχή του απίθανη.

Κάποια από τα ιστορικά στελέχη της ομάδας, με πρώτο τον αρχηγό Αντώνη Φώτση, έφυγαν από το Ευρωμπάσκετ πικραμένοι και απρόθυμοι.

Οι προθέσεις ορισμένων άλλων, όπως ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης, παραμένουν αδιευκρίνιστες. Το τρίο των ξενιτεμένων στο Καζάν διεθνών, Ζήσης, Καϊμακόγλου και Βουγιούκας, έχουν περισσότερες επαφές με τον Τρινκιέρι, παρά με τον διάδοχό του.

Παίκτες που "κόπηκαν" πέρυσι την τελευταία στιγμή, όπως ο Βουγιούκας και ο Βασιλειάδης, αισθάνονται αδικημένοι και χρειάζονται λίγο κανάκεμα, αν είναι να κληθούν ξανά.

Κάποιοι νεώτεροι που φόρεσαν τα γαλάζια μέσα στο 2013 έχασαν έδαφος στους μήνες που ακολούθησαν (Παππάς, Κατσίβελης, Γιάνκοβιτς, Καββαδάς). Άλλοι εμφανίστηκαν στο προσκήνιο και έθεσαν υποψηφιότητα για την Ανδρών (Αντετοκούνμπο, Παπαπέτρου, ακόμη και ο Μποχωρίδης).

Το φλέγον ζήτημα Καλάθη απαιτεί λεπτούς χειρισμούς, εφ'όσον ο τιμωρημένος λόγω ντόπινγκ Νικ υπολογίζεται στην ομάδα.

Ποιος θα ασχοληθεί με όλα αυτά, αν όχι ο διάδοχος του Τρινκιέρι; Σε δύο μήνες, αρχίζει η προετοιμασία για το Μουντομπάσκετ Ανδρών. Με ποιους παίκτες και με ποιον προπονητή;

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.