«Φυλακή ο Μινούτσι, υποβιβασμός για Σιένα!»

«Φυλακή ο Μινούτσι, υποβιβασμός για Σιένα!»

bet365

Ο ανταποκριτής της έγκυρης “Gazzetta dello Sport” στη Σιένα, Τζιουζέπε Νίγκρο, αναλύει στο gazzetta.gr όλες τις παραμέτρους της υπόθεσης, που παίρνει πολιτικό χαρακτήρα. Ανεπιθύμητος στην πόλη, ο πάλαι ποτέ δημοφιλής και πανίσχυρος παράγοντας.
Μπορεί η υπόθεση, με κωδικό “μαύρα ταμεία”, να... “άνοιξε” στα μέσα του 2012 με την επίσημη δήλωση του επικεφαλής της Ιταλικής Διαιτησίας,Τζιοβάνι Γκαριμπότι, που έθεσε το “μεγάλο αφεντικό” της ιταλικής ομάδας υπό επιτήρηση, από τον περασμένο Φεβρουάριο, όμως όταν το ΣΔΟΕ (Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος) της Ιταλίας άρχισε την έρευνα στα γραφεία της Μοντεπάσκι, η σύλληψη του Φερντινάντο Μινούτσι ήταν πλέον θέμα χρόνου. Οι ιταλικές αρχές, μελετώντας ενδελεχώς τα “βιβλία” του συλλόγου είχαν ήδη ανακαλύψει μία “τρύπα” της τάξεως των 35 εκατομμυρίων Ευρώ και αποκτώντας πρόσβαση στα “ενδότερα” της ομάδας, έκαναν απλά έναν τελευταίο έλεγχο, μετά τον οποίο το νούμερο των χρημάτων που δεν δικαιλογούνται άγγιξε το φράγμα των 40 εκατομμυρίων Ευρώ! Ποια ήταν η επόμενη κίνηση;
Η εφαρμογή της επιχείρησης με κωδικό “time-out” και η άμεση σύλληψη του αμφιλεγόμενου Ιταλού παράγοντα, που εν τω μεταξύ, έχοντας εισπράξει εχθρικές αντιδράσεις από τους συμπολίτες του, είχε μετακομίσει στην Μπολόνια (174 χιλιόμετρα βορειότερα). Εκεί βρίσκεται η έδρα της Legabasket (η διοργανώτρια αρχή του ιταλικού πρωταθλήματος), της οποίας, στις εκλογές της 8ης Φεβρουαρίου, εξελέγη πρόεδρος για την επόμενη τριετία (2014-2017)! Μία θητεία, που αρχίζει την 1η Ιουλίου και κατά πως φαίνεται δεν θα αρχίσει ποτέ, καθώς ήδη οι 14 από τις 16 ομάδες του “scudetto”, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ζήτησαν την ακύρωση και την επαναδιεξαγωγή της διαδικασίας. Ο 61χρονος πρώην ισχυρός παράγοντας του ιταλικού μπάσκετ, λοιπόν, συνελήφθη στη Μπολόνια και μεταφέρθηκε στη Σιένα, όπου θα παραμείνει σε κατ’ οίκον περιορισμό, μέχρι να ολοκληρωθεί όλη προανάκριση, να του απαγγελθούν κατηγορίες και να σχηματιστεί πλήρως η δικογραφία.
«Πολιτική απόφαση η σύλληψη Μινούτσι!»
«Όλες οι πληροφορίες που συλλέγω με οδηγούν στο συμπέρασμα, ότι στην προκειμένη περίπτωση, έχουμε να κάνουμε με μία πολιτική απόφαση. Η κυβέρνηση του νέου πρωθυπουργού Ματέο Ρέντζι, θέλει να περάσει στον ιταλικό λαό ότι την ώρα που δίνει μάχη για την άνοδο της εθνικής οικονομίας και την καταπολέμηση της κρίσης, δεν μπορεί να ανεχθεί φαινόμενα παράνομου πλουτισμού! Ήταν δεδομένο ότι η υπόθεση των “μαύρων ταμείων” της Μοντεπάσκι, δεν θα είχε αίσιο τέλος ούτε για τον Μινούτσι, ούτε για την ομάδα και την πόλη, αλλά η ξαφνική σύλληψή του δεν ήταν αναμενόμενη! Ο ίδιος φοβόταν ότι δεν θα την έβγαζε “καθαρή” και μάλιστα σε ιδιωτικές συζητήσεις με φίλους και συνεργάτες του, είχε παραδεχθεί την ενοχή του, προσθέτοντας ότι είχε παραπλανηθεί επειδή δεν είχε “master” στα οικονομικά, αλλά από τον περασμένο Φεβρουάριο, οπότε και είχε αποχωρήσει από τα διοικητικά του συλλόγου, είχε αποστασιοποιηθεί τελείως και δεν είχε ξαναπατήσει στο γήπεδο. Άλλωστε, το κλίμα στην πόλη της Τοσκάνης ήταν πολύ εχθρικό γι’ αυτόν και μετά από ένα μικρό διάστημα που δεν κυκλοφορούσε έξω, μετακόμισε προσωρινά στην Μπολόνια.», μας λέει αρχικά ο έμπειρος Ιταλός συνάδελφος της “Gazzetta dello Sport”, Τζιουζέπε Νίγκρο, που καλύπτει επί σειρά ετών τα αθλητικά δρώμενα στην Σιένα.
Τον “έφαγαν” τα “εικονικά” συμβόλαια!
«Ο Μινούτσι και οι συνεργάτες του (σ.σ: η γραμματέας του Όλγα Φινέτι που συνελήφθη και κρατείται και ο team manager, Ιάκομπο Μαγκέντι), κατηγορούνται για την υπογραφή “διπλών ή εικονικών συμβολαίων” με παίκτες(τα λεγόμενα “image contracts”), που τους έδιναν τη δυνατότητα να πληρώνουν τα μισά χρήματα από τα έσοδα της ομάδας και τα άλλα μισά μέσω εταιρίας που ίδρυαν στο εξωτερικό και υποτίθεται ότι εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της εμπορικής “εικόνας” του αθλητή και τους προσέδιδε χρήματα που δεν μπορούσαν να φορολογηθούν. Η έρευνα που έγινε αφορά στην περίοδο 2007-08, μέχρι και πέρυσι. Η “τρύπα” που ανακαλύφθηκε αγγίζει τα 40 εκατομμύρια Ευρώ! Έτσι, όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, ο πάλαι ποτέ πανίσχυρος Μινούτσι, δύσκολα θα αποφύγει την φυλακή!», επισημαίνει ο Ιταλός αθλητικός συντάκτης και υπογραμμίζει:
«Lega Due ή τοπικό!»
«Είναι δεδομένο η ομάδα, πλέον, δεν μπορεί να υπολογίζει στην χορηγία της τράπεζας “Monte Dei Paschi di Siena”, με την οποία έχει συμβόλαιο μέχρι το τέλος της χρονιάς. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι το συμβούλιο των συλλόγων της Legabasket, θα αποφασίσει τον υποβιβασμό του συλλόγου στην Lega Due (σ.σ.: Α2 Κατηγορία) και από ‘κει και πέρα έγκειται στο ενδιαφέρον που θα υπάρξει από τοπικούς επιχειρηματίες να αναλάβουν το φορτίο να στηρίξουν οικονομικά την ομάδα, έτσι ώστε να πρώτα να σταθεί στα πόδια και εν συνεχεία να επιστρέψει στην μεγάλη κατηγορία. Πάντως, η πορεία στην Ευρωλίγκα, είναι σίγουρο ότι μπαίνει σε μία παύση. Αν δεν βρεθεί λύση, τότε η Σιένα θα πέσει στην τοπική κατηγορία και θα προσπαθήσει από ‘κει και να ανασυγκροτηθεί.», καταλήγει ο έμπειρος συνάδελφος.
 

ΜΠΑΣΚΕΤ: ΙΤΑΛΙΑ Τελευταία Νέα