Ο μουσακάς των οκτώ

Ο μουσακάς των οκτώ
Ο Νίκος Παπαδογιάννης σχολιάζει τη διπλή εποποιία των ομάδων μας στην Ευρωλίγκα και προειδοποιεί: μετά τη μεγάλη Δευτέρα, έρχεται μεγάλη Τετάρτη.

Θυμάστε που σας έγραφα, την Παρασκευή, για το «μερίδιο των αγγέλων»; Ένα αχνό χαμόγελο της στατιστικής χρειάζονταν οι ομάδες μας για να μειώσουν το σκορ, να βρέξουν το λαρύγγι και να σαλπίσουν την αντεπίθεσή τους.

Ένα βαρύ σουτ που θα πάει ασάλιωτο αντί για «in and out» (Πρίντεζης), δύο επιθετικά ριμπάουντ που θα διορθώσουν αποτυχημένες απόπειρες (Ράιτ και Γκιστ), μία ή δύο χαμένες βολές από κάποιον φοβιτσιάρη φιλοξενούμενο (Σέρχιο και Σέρχι), δύο κλεψίματα όταν η μπάλα καίει στα χέρια των αντιπάλων (Φώτσης, Διαμαντίδης), σταγόνες από παγωμένο αίμα πάνω στο τεντωμένο σχοινί (Σλούκας), κρυμμένοι άσσοι σε ρόλο «X-factor» (Μαυροκεφαλίδης), η προσωπικότητα των ομάδων που αρνούνται την ήττα και κουκουλώνουν πανίσχυρα ξένα λάβαρα κάτω από το βάρος της φανέλας.

Η Ρεάλ και η ΤΣΣΚΑ έχουν γεμάτη τροπαιοθήκη, αλλά την τελευταία τριετία προσκυνούν τις δικές μας ομάδες. Εννέα στα τελευταία δεκαοκτώ. Ένα εμείς, ένα όλοι οι άλλοι, ένα εμείς, ένα για να μοιραστείτε εσείς. Να μη ξεχνιόμαστε.

Τη μάχη της τακτικής δεν τη φοβήθηκαν ποτέ οι ομάδες μας. Το «πραγματικό» σκορ στη σκακιέρα μεταξύ Αλβέρτη και Μεσίνα είναι, όσο κι αν ακούγεται απίστευτο, 2-1 υπέρ του πρωτάρη. Γαλόνι ολκής για τον Φραγκίσκο. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας βρήκε πρώτος τον τρόπο για να βραχυκυκλώσει το παιχνίδι της Ρεάλ και απειλεί να την πνίξει. Η ομαδάρα των 90 πόντων βάζει κατά μέσο όρο μόλις 35 στα τρία τελευταία ημίχρονα. Μείον είκοσι σε ορίζοντα 40λέπτου, μολονότι τα «τρελά» σουτ του Ρούντι και του Γιουλ πέφτουν σαν καταιγίδα!

Η ΤΣΣΚΑ απεγκλωβίζεται από την πράσινη μέγγενη μόνο όταν αρπάζουν φωτιά τα χέρια του Σόνι Ουίμς. Το παροιμιωδώς συντεταγμένο της παιχνίδι έχει ξεχαρβαλωθεί για τα καλά και οι χιλιοτραγουδισμένοι ψηλοί της δυσκολεύονται να ελέγξουν την εναέρια κυκλοφορία.

Οι 8 από τους 14 πόντους του Παναθηναϊκού στην δ’ περίοδο του χθεσινού αγώνα σημειώθηκαν από επιθετικά ριμπάουντ (Ράιτ, Ράιτ, Γκιστ, Φώτσης). Στις 7 τελευταίες επιθέσεις της, απέναντι σε μία άμυνα που θύμιζε ναρκοπέδιο, η ΤΣΣΚΑ πέτυχε ακριβώς 0 πόντους.

Οι δύο ξένοι προπονητές έσπευσαν να απονείμουν εύσημα στους χθεσινούς νικητές, πριν τους κρεμάσει κουδούνια το κοινό πίσω στη Μαδρίτη και στη Μόσχα. «Ο Παναθηναϊκός παίζει την καλύτερη, ίσως, άμυνα στην Ευρώπη», ομολόγησε ο Έτορε Μεσίνα. «Ο ισχυρισμός ότι δήθεν διαλέξαμε για αντίπαλο τον Ολυμπιακό είναι η μεγαλύτερη ανοησία που έχω ακούσει τα τελευταία χρόνια», ξεσπάθωσε ο Πάμπλο Λάσο.

Ο θρύλος λέει ότι η Ρεάλ είχε εκδώσει εξαρχής αεροπορικά εισιτήρια για να επιστρέψει στη Μαδρίτη Τρίτη μεσημέρι. Μη βιάζεστε, σενιόρες, περνάει σε λίγο το σουβλάκι των 8μμ, για να το μοιραστείτε με τους Ρώσους. Στάνταρ, η νίκη επί του πρωταθλητή Ευρώπης μέσα στο σπίτι του; Μα, αυτό είναι η μεγαλύτερη ανοησία που άκουσα τα τελευταία χρόνια.

Εμείς, πάντως, τα κλείσαμε τα εισιτήριά μας για τη Μαδρίτη και για τη Μόσχα. Ρίσκο, αλλά υπολογισμένο ρίσκο. Η επόμενη μέρα ενός 2-1 είναι πολύ διαφορετική από την επόμενη ενός 2-0. Στον Ολυμπιακό, θυμούνται συνεχώς την περυσινή σειρά με την Εφές και μοιράζονται το θάρρος που προκύπτει από το παρ’ολίγον κατόρθωμα των Τούρκων.

Η Ρεάλ και η ΤΣΣΚΑ κατέφτασαν στην Ελλάδα με γυαλί ηλίου και ένδυμα περιπάτου, αλλά νιώθουν ξαφνικά την ανάσα των δικών μας στον σβέρκο τους. Αύριο θα εμφανιστούν πεισμωμένες, αλλά και με τον σπόρο της αμφιβολίας σφηνωμένο στο μυαλό τους. Ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός θα καταθέσουν στο παρκέ τη σιγουριά της ομάδας που έχει βρει τη συνταγή και αισθάνεται ικανή να τη μετατρέψει σε μοχλό ολικής επαναφοράς.

Ο Γιόνας Ματσιούλις μίλησε για τον «πληγωμένο ανδρισμό» των παικτών του Παναθηναϊκού μετά τη συντριβή της Μόσχας. «Δεν μας άρεσε που γελούσαν μαζί μας», είπε. Μερικές φορές, στα πλέι-οφ, είναι προτιμότερο να χάσεις με 25, παρά με 5.

Γίνεται; Ναι, γίνεται. Θα γίνει; Μάλλον όχι. Οι πιθανότητες είναι με το μέρος των άλλων. Ακόμη και στο ΝΒΑ, με τις νερόβραστες έδρες, το 2-0 ανατρέπεται 6 φορές στις 100.

Δεν είναι όμως συνηθισμένο φαινόμενο να επιχειρούν τέτοιου είδους αντεπίθεση ομάδες με το ειδικό βάρος του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού. Κατά κανόνα, το 0-2 φορτώνεται στις πλάτες υποζυγίων τύπου Γαλατασαράι, Παρτίζαν, Μάλαγα, Εφές.

Εάν κάποιος μπορεί, αυτός είναι ο κωλοπετσωμένος Έλληνας. To ξέρουμε εμείς, το ξέρουν και οι άλλοι.

Στο ξεκίνημα των χθεσινών αγώνων, ελάχιστοι πίστευαν στην επιβίωση των ομάδων μας. Στην τελική ευθεία, όταν η Ρεάλ και η ΤΣΣΚΑ πήραν για πρώτη φορά το προβάδισμα, 73-74 με λέι-απ του Σέρχιο Ροντρίγκεθ στα 45’’ και 58-59 με καλάθι του Κρστιτς στο 37ο λεπτό, οι τελευταίοι αισιόδοξοι έκρυψαν το πρόσωπο μέσα στις παλάμες.

Αλλά ο Παναθηναϊκός τελείωσε τον αγώνα με βροντερό σερί 7-0 και ο Ολυμπιακός με νικητήριο 5-2. «Refuse to lose», είπε, κάποιος, κάποτε. Η άρνηση της ήττας. Και έπεται συνέχεια.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.