Θύελλα στην κωλότσεπη

Θύελλα στην κωλότσεπη
Ο Νίκος Παπαδογιάννης ψηλαφίζει τα σενάρια της επόμενης ημέρας στην Ευρωλίγκα και ανακαλύπτει το μονοπάτι που στέλνει ξένοιαστες τις ομάδες μας στα πλέι-οφ.

Oποτε μυρίζει άνοιξη και αρχίζει η βάσανος των υπολογισμών, το πολυτιμότερο εφόδιο του δημοσιογράφου, αυτού που καλύπτει το μπάσκετ τουλάχιστον, είναι ένα παντελόνι με ευρύχωρη πίσω τσέπη, αρκετά σφιχτή για να κρατάει 1-2 φύλλα χαρτί, αλλά και βαθιά για να φιλοξενεί ένα στυλό χωρίς να εγκυμονεί κίνδυνο ατυχήματος με χυμένη μελάνη.

Εάν ήμουν κοριτσάκι, θα έλεγα ότι πρέπει να δείχνει και ωραίο τον πισινό, αλλά αυτό είναι άλλης παπαδιάς ευαγγέλιο. Ο Μάρτιος δεν είναι εποχή για να αγγίζει κανείς τη θηλυκή του πλευρά.

Η κωλότσεπη-κομπιούτερ, λοιπόν. Πού νομίζετε ότι φιλοτεχνούνται τα σενάρια, σε iPhone ή σε tablet; Όχι. Με όλον τον σεβασμό στα επιτεύγματα της τεχνολογίας, η υπόθεση σηκώνει χαρτί, μολύβι, για τους μεθοδικούς και γομολάστιχα. Σε περισσότερες από μία περιπτώσεις στη διάρκεια του μεταμεσονύκτιου δείπνου της Πέμπτης, συλλάβαμε εαυτούς, με τον Δημήτρη Καρύδα, να ανασύρουμε από την τσέπη το χιλιομουντζουρωμένο χαρτί και να μελετάμε πιθανότητες, μεταξύ τυρού και αχλαδιού.

Το αχλάδι το αποφύγαμε γιατί παχαίνει, τα σενάρια όχι.

Το ζητούμενο ήταν να βρούμε το μονοπάτι που οδηγεί Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό μαζί στα πλέι-οφ, χωρίς να μετατρέπει τη μεταξύ τους τιτανομαχία σε αναμέτρηση ζωής και θανάτου. Αν δεν καταλάβατε, το σπάω σε πενηνταράκια: θέλουμε τις ομάδες μας στα προημιτελικά, αλλά να μας λείπει το βύσσινο του «εμφυλίου».

Ψάξε, ψάξε, γράψε, σβήσε, τελικά το βρήκαμε. Δεν περνάει φυσικά μόνο από ελληνικά χέρια η πραγμάτωσή του. Αλλά μοιάζει εφικτό. Και είναι απλό.

Μία ήττα της Φενέρμπαχτσε, στους επόμενους δύο αγώνες της (Αρμάνι μέσα απόψε, Λαμποράλ έξω) βάζει το νερό στ’αυλάκι, αρκεί να συνδυαστεί με ελληνικές νίκες στη 13η αγωνιστική: Εφές-Ολυμπιακός διπλό, Παναθηναϊκός-Μάλαγα άσος. Αυτό είναι όλο.

Εφ’όσον συμβεί, οι δύο ελληνικές ομάδες θα έχουν βέβαιη την πρόκριση στην οχτάδα, με μίνιμουμ απολογισμό 7 νίκες. Η Μάλαγα (5-7 σήμερα) δεν θα είναι σε θέση να τους φτάσει. Η Φενέρμπαχτσε θα τερματίσει στο 7-7, αλλά θα υστερεί σε όλες τις ισοβαθμίες με τις ομάδες μας. Αυτή τη στιγμή, ο Ολυμπιακός έχει ρεκόρ 6-6 και ο Παναθηναϊκός 6-5.

Εάν έκανα κάποιο λάθος, μη κατηγορήσετε εμένα, αλλά το χάρτινο «τάμπλετ» της οπίσθιας τσέπης. Ή τις μπύρες που κέρασε ο Αιμίλιος.

Ο Ολυμπιακός πραγματοποίησε χθες γιγάντιο βήμα πρόκρισης και τράβηξε από το χεράκι και τον Παναθηναϊκό. Με νίκη των «πρασίνων» επί της Μάλαγα την επόμενη εβδομάδα, η ελληνική συμμετοχή στα πλέι-οφ οριστικοποιείται. Εκεί βεβαίως περιμένουν η Ρεάλ με την ΤΣΣΚΑ, αλλά αυτή η συζήτηση μπορεί να περιμένει.

Άλλωστε, πιθανό ζευγάρωμα με τους Έλληνες στα προημιτελικά προκαλεί στους Ισπανούς και στους Ρώσους ανησυχία και εκνευρισμό, αν όχι φόβο. Εάν ήμουν η Ρεάλ, θα περίμενα ένα καλύτερο έπαθλο για τη φετινή πορεία από 5 αναμετρήσεις με τον φορμαρισμένο και πλήρη πρωταθλητή Ευρώπης στον δρόμο για το φάιναλ-φορ. Τον Παναθηναϊκό, με τη στέρεη αντίληψη περί τακτικής, την πανίσχυρη άμυνα και το «ένας για όλους» πνεύμα, πιστέψτε με, δεν τον θέλει για αντίπαλο κανείς.

Ας περιμένουμε λίγο ακόμη. Ο Ολυμπιακός έκανε παρέλαση στην Ανδαλουσία και έφτασε στο 4-0 απέναντι στη Μάλαγα, αλλά δεν είναι ακόμη εξασφαλισμένος. Υπάρχει σενάριο, ολίγον ακραίο αλλά ουχί ανεδαφικό, που τον αφήνει εκτός νυμφώνος ακόμα και με δύο νίκες στα επόμενα παιχνίδια του.

Η Αρμάνι, με τρεις ήττες στους δύσκολους αγώνες που ακολουθούν, θα μείνει στο 8-6, μαζί με τον Ολυμπιακό. Η Φενέρ θα φτάσει στο 8-6 εάν κάνει τρία στα τρία, διόλου απίθανο. Ο Παναθηναϊκός θα ανεβεί στο 8-6 με διπλό στη Βαρκελώνη, νίκη επί της Μάλαγα και ήττα στο Φάληρο. Αυτή η σατανική συγκυρία αφήνει τέσσερις ομάδες εναγκαλισμένες και εγκλωβισμένες στις θέσεις 2η-5η του Ομίλου.

Ποιος μένει εκτός προημιτελικών σε αυτή την περίπλοκη ισοβαθμία; Να σας πω εγώ για να μη ψάχνετε τη δική σας κωλότσεπη. Ο Ολυμπιακός. Οι δύο ήττες του από την Αρμάνι είναι δυσοίωνο φορτίο. Μπορούν να γίνουν πέτρα στον λαιμό του και να τον παρασύρουν στον βυθό.

Οι ομάδες μας είναι σε καλό φεγγάρι. Άναψαν τις μηχανές για την τελική ευθεία και ξεκίνησαν νικηφόρο σερί ικανό να τις ξελασπώσει για τα παθήματα του μαύρου Φεβρουαρίου. Ακόμη, όμως, η δουλειά είναι στα μισά. Το …ανθελληνικό προγνωστικό του Σάρας Γιασικέβιτσιους, ο οποίος βλέπει Φενέρ και Ουνικάχα στα προημιτελικά, είναι ακόμη ζωντανό. Και θα μείνει ζωντανό εάν, ο μη γένοιτο, ο Παναθηναϊκός χάσει τους επόμενους δύο αγώνες του, από Μπαρτσελόνα και Μάλαγα.

Προς το παρόν, κρατώ το διαβατήριο έξω από τη μποτιλιαρισμένη κωλότσεπη. Μη πάθει και καμιά ζημιά το iPhone! Θα το ανασύρω από το συρτάρι μόνο όταν δω τους Ανδαλουσιάνους ξαπλωμένους στο καναβάτσο του ΟΑΚΑ. Εάν είναι να πανηγυρίσει μία ισπανική ομάδα στο οκταήμερο που ακολουθεί, ας είναι αυτή η Λαμποράλ, στον αγώνα με τη Φενέρ.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.