Ο... απαραίτητος Μάντζαρης (pics & vids)

Ο... απαραίτητος Μάντζαρης (pics & vids)

Φάνης Παναγιώτου
Ο... απαραίτητος Μάντζαρης (pics & vids)
Ο Βασίλης Σπανούλης επέστρεψε και έκανε τη διαφορά, ο Ιωάννης Παπαπέτρου κλέβει την παράσταση, ωστόσο παίκτης «κλειδί» αποδεικνύεται ο Βαγγέλης Μάντζαρης.

Στον Πειραιά αντιμετώπισαν φέτος μία πολύ δύσκολη κατάσταση, κυρίως λόγω των πολλών τραυματισμών, ωστόσο ρόλο έπαιξαν και ορισμένες... αποτυχημένες επιλογές ξένων, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον Τζαμάριο Μουν. Η ομάδα που πήγαινε... τρένο μέχρι πριν τις γιορτές έχασε τον ρυθμό της και ξαφνικά βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο στο Top 16, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος του αποκλεισμού να είναι κάτι παραπάνω από ορατός!

Ωστόσο, οι back2back πρωταθλητές Ευρώπης επέστρεψαν, πήραν τις νίκες που ήθελαν κόντρα σε Λαμποράλ Κούτσα & Ουνικάχα Μάλαγα, έπαιξαν πολύ καλό μπάσκετ και πλέον η κατάσταση βρίσκεται στα δικά τους χέρια (σ.σ. ακολουθεί η αναμέτρηση με την Εφές στην Πόλη και στη συνέχεια το ματς με τον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ).

Τι άλλαξε στο «στρατόπεδο» του Ολυμπιακού και βελτιώθηκε η αγωνιστική εικόνα της ομάδας; Το βασικότερο -και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, καθώς πρόκειται για τον ηγέτη των «ερυθρόλευκων»- είναι η επιστροφή του Βασίλη Σπανούλη, που χθες (28/3) ήταν εξαιρετικός με 20 πόντους! Σημαντικό κρίνεται και το γεγονός πως ο Γιώργος Μπαρτζώκας έβαλε στο ροτέισον παιδιά όπως ο Ιωάννης Παπαπέτρου ή ο Βασίλης Καββαδάς, που άφησαν... υποσχέσεις για το μέλλον, παράλληλα όμως έδειξαν πως είναι ικανοί να βοηθήσουν άμεσα, ειδικά ο πρώτος που ήταν και starting 5 κόντρα στην Ουνικάχα Μάλαγα.

Ο Μάντζαρης & ο Λο

Από εκεί και πέρα όμως υπάρχει ο Βαγγέλης Μάντζαρης. Ο διεθνής γκαρντ του Ολυμπιακού (γενν. το 1990, ύψος 1.96μ.) έχει μοιράσει από 9 ασίστ στις δύο τελευταίες αναμετρήσεις στην Ευρωλίγκα, δίνοντας παράλληλα βοήθειες στα ριμπάουντ (μάζεψε 8 με τη Λαμποράλ Κούτσα & 5 στην Ανδαλουσία) και γενικά παρουσιάζοντας την εικόνα του σύγχρονου point guard.

Ο πρώην γκαρντ του Περιστερίου είχε την ατυχία να τραυματιστεί σοβαρά κατά τη διάρκεια της περσινής αγωνιστικής περιόδου, ωστόσο ο ρόλος του ήταν και είναι σημαντικός στον Ολυμπιακό των τελευταίων ετών. Φέτος ο Βαγγέλης Μάντζαρης «αναβαθμίστηκε», καθώς μετά τον τραυματισμό του Έισι Λο, αυτός ήταν που κλήθηκε και ηγηθεί στη θέση «1» και να συμπληρώσει αγωνιστικά τον Βασίλη Σπανούλη. Ο 24χρονος γκαρντ έχει ανταποκριθεί σε μεγάλο βαθμό και μάλιστα όσο προχωρά η σεζόν παρουσιάζεται ακόμα καλύτερος!

Τα δύο τελευταία παιχνίδια της Ευρωλίγκας -στα οποία ο Ολυμπιακός έπαιζε το... μέλλον του στη διοργάνωση- αποτελούν το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα για την αγωνιστική κατάσταση που βρίσκεται ο Μάντζαρης. Ο διεθνής γκαρντ δεν είχε ποτέ τον ρόλο του... σκόρερ, αυτό όμως δεν συνεπάγεται πως όταν οι «ερυθρόλευκοι» τον χρειαστούν δεν θα σκοράρει, καθώς μεταξύ άλλων διαθέτει και αξιόπιστο τρίποντο. Το μεγαλύτερο του πλεονέκτημα ωστόσο είναι στη δημιουργία για τους συμπαίκτες του, κάτι που κάνει πιο... εύκολη τη ζωή του Βασίλη Σπανούλη και τον υπόλοιπων παικτών της ομάδας του Πειραιά.

Ο Μάντζαρης είναι το «μυαλό» της ομάδας του Γιώργου Μπαρτζώκα και παράλληλα ένας πολύ αξιόπιστος αμυντικός πάνω στη μπάλα. Ο Έισι Λο είχε κομβικό ρόλο στην πορεία του Ολυμπιακού, καθώς βοήθαγε επιθετικά τον Kill Bill, δημιουργούσε φάσεις για τους συμπαίκτες του και παράλληλα αναλάμβανε τις... δύσκολες αποστολές αμυντικά. Ο Βαγγέλης Μάντζαρης δείχνει πως μπορεί να ανταποκριθεί στον συγκεκριμένο ρόλο.

Ευρωλίγκα 2013-14

ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΝΤ. ΑΣ. Λ.
vs. Μπάγερν Μονάχου 21:39 12 (4/5τρ.) 6 -
vs. Φενέρ/Ούλκερ 32:18 9 (3/4τρ.) 4 -
@ Φενέρ/Ούλκερ 31:25 10 (2/4τρ.) - -
vs. Λαμποράλ Κούτσα 27:51 5 (1/2τρ.) 9 1
@ Ουνικάχα Μάλαγα 24:03 2 (0/3τρ.) 9 -

ΦΑΣΗ ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΝΤ. ΤΡΙΠ. ΑΣ. Λ.
Regular Season 18:25 4.59 42.9% 2.1 0.6
Top 16 26:03 4.59 44.8% 4 0.8
Μ.Ο. 22:35 4.59 43.9% 3.1 0.7