Και... πώς να κερδίσεις;

Μιχάλης Στεφάνου
Και... πώς να κερδίσεις;
Ο ανταποκριτής του gazzetta στην Βαρκελώνη, Μιχάλης Στεφάνου, γράφει για την... απόπειρα του αποδεκατισμένου Ολυμπιακού στο Παλάου Μπλαουγκράνα.

Το ταξίδι του Ολυμπιακού στην πρωτεύουσα της Καταλονίας μοιάζει με... αποστολή αυτοκτονίας. Απέναντι στην μοναδική αήττητη και πιο φορμαρισμένη ομάδα του ΤΟΡ 16 και κόντρα σε κάθε μπασκετική λογική, οι λαβωμένοι πρωταθλητές Ευρώπης προβάλλουν -και είναι απολύτως λογικό- ως το απόλυτο αουτσάιντερ.

Η ζυγαριά πριν το ματς όχι απλώς γέρνει, αλλά...μπατάρει υπέρ των γηπεδούχων, οι οποίοι βρίσκονται σε εξαιρετική αγωνιστική κατάσταση, έχουν την ψυχολογία στα ύψη, δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα τραυματισμών και δεν είναι βαθμολογικά αδιάφοροι. Σύμφωνοι, κανείς δεν πιστεύει ότι υπάρχει περίπτωση να χάσουν την πρωτιά, όμως αν αυτή δεν σφραγιστεί και μαθηματικά, ο ανασφαλής κύριος Πασκουάλ δεν πρόκειται να ησυχάσει.

Από την άλλη πλευρά, οι πρωταθλητές Ευρώπης, έχοντας κάνει τόσες (αναγκαστικές ή μη) αλλαγές στο ρόστερ τους, πασχίζουν να βρουν την ταυτότητά τους και να ισορροπήσουν πάνω στο τραίνο που κατευθύνεται ολοταχώς για τα προημιτελικά και στη συνέχεια για τον τελικό του προορισμό στο Μιλάνο. Πώς όμως να βρεις χημεία όταν σχεδόν ποτέ δεν καταφέρνεις να είσαι πλήρης;

Ο Ολυμπιακός θα παρουσιαστεί για τρίτο συνεχόμενο ευρωπαϊκό παιχνίδι χωρίς τον ακρογωνιαίο λίθο του Βασίλη Σπανούλη. Στην τεράστια απουσία του αρχηγού, προστέθηκε και αυτή του υπαρχηγού Γιώργου Πρίντεζη, ο οποίος αν δεν έμενε ούτε τώρα εκτός, θα κινδύνευε να τεθεί νοκ άουτ για πολύ μεγαλύτερο διάστημα. Έτσι κι αλλιώς το αυριανό ματς δεν θα σφραγίσει το ευρωπαϊκό μέλλον του Ολυμπιακού.

Το τελευταίο μαντάτο είχε να κάνει με ενοχλήσεις του Κόλινς στο πέλμα. Και πριν προλάβει κάποιος να το θεωρήσει... μη πρόβλημα με βάση τις κακές έως τώρα εμφανίσεις του, ας αναλογιστεί πρώτα ότι σε ενδεχόμενη αδυναμία του Αμερικανού να αγωνιστεί, ο Ολυμπιακός ξεμένει με τρεις καθαρούς γκαρντ (Μάντζαρη, Σλούκα, Κατσίβελη), την ώρα που ο Πασκουάλ έχει την πολυτέλεια να αντιπαραθέσει έξι!

Χουέρτας, Ναβάρο, Όλεσον, Αμπρίνες, Σάδα και Πούλεν είναι ικανοί να προσφέρουν υπεροπλία και ενέργεια για 40 λεπτά στην περιφέρεια της Μπαρτσελόνα και αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο υπεροχής των Καταλανών. Φανταστείτε, ότι ακόμη και ο πιο αδύναμος κρίκος από τους παραπάνω (Πούλεν) προέρχεται από το εκπληκτικό ρεκόρ των 12/15 τριπ. στο τελευταίο παιχνίδι πρωταθλήματος.

Με τις συνθήκες να διαμορφώνονται κάπως έτσι, ο Μπαρτζώκας θα αναγκαστεί να τραβήξει για αρκετή ώρα τον Λοτζέσκι στο «2» και να πλαισιώσει τον Περπέρογλου με τον Παπαπέτρου, ο οποίος ναι μεν θα ριχτεί στα βαθιά, αλλά ταυτόχρονα θα έχει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να κολυμπήσει χωρίς το άγχος του «πρέπει». Οι δυο τους, βέβαια, θα πρέπει να τα βάλουν με τον αεικίνητο Παπανικολάου, ο οποίος κάνει την καλύτερη δουλειά στην άμυνα της Μπάρτσα και ταυτόχρονα βοηθάει στην ισορροπία του επιθετικού παιχνιδιού της.

Στη φροντ λάιν ο Ολυμπιακός δείχνει πιο γεμάτος και ικανός να αντιμετωπίσει τόσο τον σούπερ φορμαρισμένο Τόμιτς, όσο και τους Ντόρσεϊ, Λόρμπεκ. Ο Σερμαντίνι με τον Ντάνστον θα έχουν πολλή δουλειά απέναντι στον πανύψηλο Κροάτη, αλλά και τον πρώην ερυθρόλευκο Αμερικανό που έχει βρει τον ρόλο του, είναι ήρεμος και βοηθάει ουσιαστικά τους μπλαουγκράνα. Από κει και πέρα ο Πέτγουεϊ καλείται να εκμεταλλευτεί τα αθλητικά του προσόντα απέναντι στον πανέξυπνο, αλλά αργό Λόρμπεκ. Με τον Νάχμπαρ στο παρκέ είναι πιθανό να δούμε τον Περπέρογλου στο «4».

Εν κατακλείδι, ο Ολυμπιακός έχει απέναντί του μια ομάδα που δεν τρομάζει, ούτε δαγκώνει, αλλά έχει τρόπο να «σκοτώνει απαλά» τους αντιπάλους της. Το γεμάτο οπλοστάσιο, μεταφράζεται σ' ένα βαθύ ροτέισον και αυτό είναι το μεγάλο ατού στα χέρια του Πασκουάλ. Η Μπαρτσελόνα διαθέτει λύση σχεδόν για κάθε πρόβλημα, έχει φρεσκάδα και πολλούς διαφορετικούς τρόπους να χτυπήσει, αρέσκεται στο γρήγορο τέμπο, αλλά τα καταφέρνει και στο σετ παιχνίδι.

Αν ο Ολυμπιακός καταφέρει να κόψει τον ρυθμό των Καταλανών και να πάει το παιχνίδι στη δύναμη, τότε θα έχει τύχη. Η περιφερειακή άμυνα, ο έλεγχος των ριμπάουντ και ο περιορισμός των λαθών είναι τρία στοιχεία που θα πρέπει να αποτελέσουν βάση για τους Πειραιώτες. Όλα τα προγνωστικά είναι εναντίον τους, αλλά καμιά φορά αυτό δεν είναι κακό. Οι Έλληνες παίκτες το ξέρουν καλά και είναι βέβαιο ότι «φτιάχνονται» με κάτι τέτοιες προκλήσεις. Αν τους ακολουθήσουν και οι ξένοι τότε δεν είναι καθόλου απίθανο να δούμε ντέρμπι.

Στην ουσία, η ψυχολογική προετοιμασία του Ολυμπιακού για το συγκεκριμένο παιχνίδι είναι απλή και εύκολη. Θα μπορούσε κάλλιστα να αποτυπωθεί με την γνωστή ατάκα του νάνου Γκίμλι στον Άρχοντα των Διαχτυλιδιών. «Βέβαιος θάνατος, ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας... Τι περιμένουμε;»