Οι 2+1 επιλογές για τον διάδοχο του Τρινκιέρι!

Αντώνης Καλκαβούρας
Οι 2+1 επιλογές για τον διάδοχο του Τρινκιέρι!

bet365

Το gazzetta.gr αποκαλύπτει ποιος είναι ο εκλεκτός της ομοσπονδίας και ποιος το αουτσάϊντερ για τον πάγκο της Εθνικής ομάδας και εξηγεί γιατί δεν έχει τεθεί καν, θέμα επαναπρόσληψης του Παναγιώτη Γιαννάκη.

Τώρα που πήραμε την wild card και μάθαμε τους αντιπάλους μας στην 1η φάση του Μουντομπάσκετ της Ισπανίας, τι μένει; “Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται”, θα μπορούσε κάλλιστα κάποιος να απαντήσει, από τη στιγμή μάλιστα, που το “καράβι” της Εθνικής ομάδας είναι – έστω και ατύπως – είναι ακυβέρνητο!

Λέμε ατύπως, γιατί η συνεργασία με τον Ιταλό τεχνικό Αντρέα Τρινκιέρι, που πέρυσι υπέγραψε διετές part-time συμβόλαιο με την ελληνική ομοσπονδία, δεν έχει τερματιστεί και για να γίνει αυτό (η απόφαση είναι ειλημμένη), θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία όσον αφορά στην αποζημίωσή του! Σ' αυτό το σημείο, ίσως να έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι έχει εισπράξει μόνο ένα πολύ μικρό μέρος των χρημάτων που είχε λαμβάνειν συνολικά (60.000 Ευρώ) για τον πρώτο χρόνο της συνεργασίας του.

Αγκάθι” το θέμα προπονητή

Όπως και να 'χει το ζήτημα πάντως, αυτό αποτελεί απλά έναν ελαφρύ... πονοκέφαλο για τον πρόεδρο της ΕΟΚ, Γιώργο Βασιλακόπουλο, που μέσα στο προσεχές (απροσδιόριστο χρονικά) διάστημα, καλείται να επιλέξει τον Έλληνα αντικαταστάτη του Ιταλού προπονητή της Ούνικς Καζάν.

Κάπου εδώ αρχίζουν τα... δύσκολα και αυτός είναι και ο λόγος που ο γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας, Τάκης Τσαγκρώνης, σε σημερινές του δηλώσεις στο Sentra FM, χαρακτήρισε το θέμα “όχι και τόσο επείγον, γιατί προέχουν άλλα πιο σημαντικά!”, προσθέτοντας ότι “το χειρίζεται ο πρόεδρος” και αφήνοντας να εννοηθεί ότι για την ώρα προέχει η συνεννόηση και η απευθείας επικοινωνία με τους τρεις Έλληνες διεθνείς, που αγωνίζονται στο ΝΒΑ!

Το ταξίδι στην Αμερική

Γι' αυτό το λόγο άλλωστε, εντός του επόμενου δεκαπενθήμερου, θα μεταβούν στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο νομικός σύμβουλος της ΕΟΚ, Γιώργος Κόνιαρης και ο προπονητής της Εθνικής Νέων, Κώστας Μίσσας, που προορίζεται για τη θέση του τεχνικού διευθυντή των Εθνικών ομάδων. Οι δύο άνδρες, θα επισκεφθούν τονΓιάννη Αντετοκούνμπο στο Μιλγουόκι και τους Καλάθη-Κουφό στο Μέμφις και θα συνομιλήσουν τόσο με τους ίδιους, όσο και με τους ανθρώπους των Μπακς και των Γκρίζλις αντίστοιχα, σχετικά το ενδεχόμενο να ενισχύσουν το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα (και οι τρεις εμφανίστηκαν “θετικοί” σε πρόσφατες συνεντεύξεις τους στο gazzetta.gr).

Πρώτη επιλογή ο Κατσικάρης!

Πάμε τώρα στο θέμα του νέου ομοσπονδιακού, που σύμφωνα με τα λεγόμενα των επιτελών της ομοσπονδίας, μπορεί να περιμένει, αλλά πιστέψτε μας δεν παύει να απασχολεί τον “ισχυρό άνδρα” ελληνικού μπάσκετ. Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, μετά το “στραπάτσο” του περασμένου Σεπτεμβρίου στο Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας, πρώτη επιλογή ήταν και εξακολουθεί να παραμένει ο Φώτης Κατσικάρης. Αυτός είναι και ο λόγος, που η ΕΟΚ δεν έχει “κόψει” τις γέφυρες μαζί του παρ' ότι και στις τρεις διερευνητικές επαφές που έχουν γίνει, έχει διαφανεί ότι η απόσταση των δύο πλευρών δεν είναι μικρή.

Το βασικό εμπόδιο της συνεργασίας

Ο 46χρονος Νικαιώτης τεχνικός, που για την ώρα δεν εργάζεται, αλλά το όνομά του παίζει για τον πάγκο όλων των μεγάλων ευρωπαϊκών ομάδων που το καλοκαίρι θα αλλάξουν προπονητή, χαίρει της απόλυτης εκτίμησης του Γιώργου Βασιλακόπουλου!

Θέλει να είναι το απόλυτο “αφεντικό” της ελληνικής ομάδας, να έχει την πλήρη ευθύνη για την επιλογή όλων των συνεργατών και γενικότερα να απομονώσει τους διεθνείς και το staff από την διοίκηση της ΕΟΚ. Το μεγάλο εμπόδιο, όμως, έχει να κάνει με την επιθυμία του πρώηνcoach της Μπιλμπάο για full-time συνεργασία (σε περίπτωση που αναλάβει την Εθνική, βάσει κανονισμών τηςACB, δεν θα μπορεί “κοουτσάρει” στην Ισπανία και ενδεχομένως να χάσει κι άλλες ενδιαφέρουσες προτάσεις που μπορεί να προκύψουν), την οποία ο πρόεδρος της ελληνικής ομοσπονδίας δυσκολεύεται να ικανοποιήσει...

Πρώτον, γιατί μέχρι το Ευρωμπάσκετ του 2015 (Ουκρανία), η Ελλάδα δεν έχει υποχρεώσεις κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής σεζόν και κατά συνέπεια δεν χρειάζεται μία τέτοιου είδους συνεργασία και δεύτερον επειδή, στην παρούσα φάση (ειδικότερα μετά το αγκάθι των 830.000 Ευρώ που αναμένεται να κοστίσει η wild card), δεν είναι εύκολο να ανταποκριθεί στις οικονομικές απαιτήσεις του καταξιωμένου Έλληνα προπονητή. Το θέμα, πάντως, δεν έχει κλείσει και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξει επαναπροσέγγιση των δύο πλευρών.

Η υποψηφιότητα Σφαιρόπουλου

Από 'κει και πέρα, η ομοσπονδία έχει βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις του Γιάννη Σφαιρόπουλου, ο οποίος έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με την Εθνική ομάδα ως συνεργάτης του Κώστα Πετρόπουλου, του Γιάννη Ιωαννίδη, του Παναγιώτη Γιαννάκη (από το 2001-2004) και του Γιόνας Καζλάουσκας (2009-10).

Ο προπονητής του Πανιωνίου που βρίσκεται στα υπ' όψιν, είναι χαμηλών τόνων και όπου έχει εργαστεί, έχει παρουσιάσει αδιαμφισβήτητο έργο. Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος τον εκτιμά, αλλά πριν εξετάσει σοβαρά την υποψηφιότητά του, θα εξαντλήσει τα περιθώρια συμφωνίας με τον Φώτη Κατσικάρη.

Ευσεβείς πόθοι όσα γράφονται, τώρα, για τον... “δράκο”!

Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, θέμα επιστροφής τουΠαναγιώτη Γιαννάκη δεν έχει τεθεί! Η περίπτωση του 55χρονου τεχνικού, που τον περασμένο Απρίλιο ανέλαβε την Εθνική Κίνας, υπογράφοντας συμβόλαιο μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανεϊρο (2016), έχει αρκετούς υποστηρικτές στις τάξεις της ομοσπονδίας, για την ώρα, όμως, δεν φαίνεται όμως, να “συγκινεί” καθόλου τον πρόεδρο της ΕΟΚ.

Μετά και το δεύτερο πέρασμά του από τον πάγκο της Εθνικής ομάδας (1997-98 & 2004-2008), οι σχέσεις των δύο ανδρών δεν διάγουν και την καλύτερή τους περίοδο και αυτή τη στιγμή, τέτοια προοπτική δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα. Συν τοις άλλοις, το συμβόλαιο του με την ομοσπονδία της Κίνας είναι ισχυρότατο και παρά τις πληροφορίες που θέλουν τους Κινέζους να επιθυμούν τη λύση της συνεργασίας μαζί του, προς το παρόν παραμένει εν ισχύ.

Μπορεί να υπάρξει θέμα Ιτούδη;

Πριν την πρόσληψη του Αντρέα Τρινκιέρι, ο 43χρονος Βεροιώτης τεχνικός συζήτησε δύο φορές (πριν και μετά το ταξίδι του στην Αμερική) με τον Γιώργο Βασιλακόπουλο και επειδή η υποψηφιότητά του δεν έχαιρε μεγάλης εκτίμησης από τον περίγυρο και μη της ελληνικής ομοσπονδίας, δεν προκρίθηκε!

Η ουσία είναι ότι έκτοτε, ο προπονητής της πρωτοπόρου του τουρκικού πρωταθλήματος, Μπάνβιτ, δεν έχει καμία επικοινωνία με την ΕΟΚ, αλλά αυτό δεν αποκλείει το ενδεχόμενο της επαναπροσέγγισης, από τη στιγμή που οι πληροφορίες του gazzetta.gr αναφέρουν ότι οι σχέσεις του Δημήτρη Ιτούδη με τον ηγέτη του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος, Βασίλη Σπανούλη, αποκαταστάθηκαν σε μεγάλο βαθμό, πέρυσι στο Λονδίνο, στο περιθώριο του φάϊναλ-φορ της Ευρωλίγκα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα