«Στο Χιούστον ξέρουν ότι έκαναν λάθος με τον Σπανούλη!»

Αντώνης Καλκαβούρας
«Στο Χιούστον ξέρουν ότι έκαναν λάθος με τον Σπανούλη!»

bet365

Ο assistant-coach των Τρέϊλ Μπλέϊζερς και πρώην συμπαίκτης του Θοδωρή Παπαλουκα, Ντέϊβιντ Βάντερπουλ, μιλάει στο gazzetta.gr για την σχέση Ρόκετς-Σπανούλη, τον εκπληκτικό Ντάμιεν Λιλάρντ και τα ελληνικά “διαμάντια”!
Τον πετύχαμε στον αγωνιστικό χώρο του “Toyota Center”, περίπου μιάμιση ώρα πριν αρχίσει ο αγώνας των Ρόκετς με το Πόρτλαντ, να κάνει ατομική προπόνηση στον πιο εξελίξιμο νέο παίκτη του ΝΒΑ, τον Ντάμιεν Λίλαρντ (μ.ο. 21,2π. & 5,8ασ. με 43% στα τριπ.) και μας είπε να τον περιμένουμε έξω από τα αποδυτήρια των Τρέϊλ Μπλέϊζερς μετά το τέλος του αγώνα.
Ο 40χρονος, πλέον, παλαίμαχος Αμερικανός μπασκετμπολίστας, Ντέϊβιντ Βάντερπουλ, έπαιξε 7 χρόνια στην Ευρώπη και είναι από τους πλέον κατάλληλους για να μιλήσει για τους δύο “κόσμους” του μπάσκετ, την εντυπωσιακή πορεία της ομάδας του και φυσικά να σχολιάσει τρεις κορυφαίους Έλληνες μπασκετμπολίστες που άφησαν και αφήνουν ακόμη το στίγμα τους στη διεθνή κοινωνία του αθλήματος.
-Μετά από μία αξιοπρόσεκτη καριέρα στην Ευρώπη, πλέον είσαι στο staff του Τέρι Στοτς στο Πόρτλαντ...
«Όλα έγιναν με τη σειρά... Πρώτα η ΤΣΣΚΑ, ως assistant του coach Μεσίνα, στη συνέχεια η θέση του “Director of Player Personnel” (υπεύθυνος για τις ανάγκες των παικτών) στους Θάντερ και τώρα ξανά σαν βοηθός προπονητή στο Πόρτλαντ. Βήμα-βήμα...»
-Έπαιξες στο κορυφαίο επίπεδο στην Ευρώπη με τη φανέλα της Σιένα (2003-05) και της ΤΣΣΚΑ, στέφθηκες πρωταθλητής Ευρώπης, Ρωσίας και Ιταλίας και έπαιξες αντίπαλος και συμπαίκτης με μερικούς από τους κορυφαίους Έλληνες παίκτες, όπως ο Παπαλουκάς, ο Διαμαντίδης και ο Σπανούλης.
«Κοίτα, εκτός από τεράστιοι παίκτες κάτι που είναι γνωστό όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και σε όλο κόσμο του μπάσκετ παγκοσμίως, αυτά τα τρία παιδιά που ανέφερες είναι και εξαιρετικά παιδιά και αυτό τους κάνει αλόμη πιο σπουδαίους στα μάτια μου! Τον Παπαλουκά τον γνώρισα πολύ καλά τα χρόνια που είμαστε μαζί κι εκτός από πολύ καλός χαρακτήρας, έχει και φοβερό IQ! Ήρθαμε πολύ κοντά και είναι ένας από τους καλύτερους φίλους μου! Έτσι έμαθα περισσότερα και για τους άλλους δύο κορυφαίους Έλληνες γκαρντ, που είναι πολύ ταπεινοί χαρακτήρες και ενδιαφέροντες άνθρωποι. Όσοι συμπατριώτες σου έχω γνωρίσει είναι πραγματικά πολύ αξιόλογοι άνθρωποι, όπως για παράδειγμα ο Ρεντζιάς με τον οποίο έπαιξα έναν χρόνο στη Σιένα και ο Ζήσης...»
-Όλοι λένε ότι και οι τρεις είχαν και έχουν τα προσόντα για να κάνουν καριέρα στο ΝΒΑ...
«Αυτό είναι το μόνο σίγουρο, αλλά το ότι δεν έπαιξαν ή δεν έκαναν καριέρα, οφείλεται σε δική τους επαγγελματική απόφαση. Από ‘κει και πέρα, στο μπασκετικό κομμάτι, ο καθένας τους έχει και έναν-δύο τομείς στους οποίους είναι μοναδικός! Ο Διαμαντίδης ξέρει να γυρίζει παιχνίδια ανάποδα με την άμυνά του και την ηγετική του ικανότητα, ο Παπαλουκάς με το πόσο μοναδικά βλέπει το γήπεδο και το πόσο ιδανικά παίζει το pick’n’roll!»

-Ο Σπανούλης;
«Απλά κορυφαίος, τρομερά ανταγωνιστικός και σκληρός μέσα στο γήπεδο και μεγάλος σκόρερ! Ρωτά εδώ τους ανθρώπους των Ρόκετς να σου πουν πόσο τους λείπει και πόσο λάθος θεωρούν ότι έκαναν με την περίπτωσή του! Έχω αρκετούς φίλους στην ομάδα και πολλές φορές έχουμε συζήτησει την τεράστια πρόοδο που έκανε στην καριέρα του, από τότε που αποφάσισε να γυρίσει στην καριέρα του. Αυτό το παιδί έχει πάθος για τη νίκη και την επιτυχία και δεν είναι λίγο πράγμα να φεύγεις από τον πρωταθλητή Ευρώπης Παναθηναϊκό και να θρονιάζεις τον Ολυμπιακό στην κορυφή της Ευρωλίγκα. Δεν έχει σημασία που δεν στέριωσε εδώ, γιατί υπάρχουν πολλοί εξωγανιστικοί παράγοντες και διάφορες συγκυρίες που καθορίζουν το μέλλον ενός παίκτη. Πρόκειται για έναν υψηλού επιπέδου παίκτη για τα standards του ΝΒΑ, που απλά τυχαίνει να παίζει στην Ευρώπη!»
-Στο Πόρτλαντ τι γίνεται φέτος; Η έως τώρα πορεία σας έχει δημιουργήσει απαιτήσεις για κάτι σπουδαίο στην εφετινή σεζόν. Πως το αντιμετωπίζετε εσείς;
«Δεν μας έχει πιάσει ανυπομονησία! Κοιτάμε το κάθε παιχνίδι ξεχωριστά και προσπαθούμε να διατηρήσουμε τους παίκτες συγκεντρωμένους στο δέντρο και όχι στο δάσος! Γιατί έτσι θα χάσουμε τον προσανατολισμό μας και ακόμη δεν είμαστε έτοιμοι να κοιτάξουμε τόσο μακριά!»
-Και κάτι τελευταίο... Σε είδαμε πριν από τον αγώνα, να κάνεις ατομική προπόνηση με τον Ντάμιεν Λίλαρντ, να του δίνεις συμβουλές και γενικώς να τον έχεις από κοντά. Πως βλέπεις την εξέλιξή του...
«Είναι ίσως ο πιο εξελίξιμος point-guard στο ΝΒΑ, αυτή τη στιγμή. Μετά την ανάδειξή του σε rookie της χρονιάς, πέρυσι, φέτος έχει ανεβάσει την απόδοσή του σε υψηλότερα επίπεδα και θα είναι σίγουρα στο All-Star Game της Νέας Ορλεάνης.»
 

NBA Τελευταία Νέα