Και για τη... Δόξα, ρε γαμώ το!

Βασίλης Σκουντής Βασίλης Σκουντής
Και για τη... Δόξα, ρε γαμώ το!
Ο ΚΑΟΔ έριξε μια βόμβα μεγατόνων στο πρωτάθλημα μπάσκετ νικώντας τον πρωταθλητή Ευρώπης Ολυμπιακό και ο Βασίλης Σκουντής γράφει για την εκπλήρωση των μπασκετικών ποθημένων και των ποδοσφαιρικών απωθημένων της Δράμας!

Μπαμ ηκούσθη τον αέρα! Του τη χρωστούσαν του ΚΑΟΔ αυτή την εκκωφαντική νίκη με ό,τι συνεπάγεται (σε επίπεδο δημοσιότητας) η Ιστορία, η τύχη και το πεπρωμένο του. Του τη χρωστούσαν όχι μόνο πάνω στα παρκέ του μπάσκετ, όπου διανύει την (τρίτη στη σειρά και συνολικά) τέταρτη σεζόν του, αλλά ακόμη και στα... ποδοσφαιρικά γήπεδα, κυρίως δε από την εποχή που δεν είχαν χλοοτάπητα και ήταν ξερά!

Καθυστέρησε βεβαίως αυτός ο θρίαμβος, αλλά, όπως λέει και η παροιμία, κάλλιο αργά, παρά ποτέ!

Ο ΚΑΟΔ εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Α1 τη σεζόν 2001-02 και τότε στρίμωξε στα σχοινιά τον Ολυμπιακό, που ωστόσο έμεινε όρθιος. Οι δύο ομάδες είχαν αναμετρηθεί στην 22η αγωνιστική με τους "ερυθρόλευκους" να ζορίζονται, αλλά εντέλει να επικρατούν με 92-78 (Σδράκας 21, Πέτροβιτς 15, Γκιμπέρτ 15- Φορντ 25, Τόμιτς 18, Ρισασέ 15), ενώ στο ΣΕΦ είχε πέσει βαρύς ο πέλεκυς (120-73). Μέχρι χθες το βράδυ, ο Ολυμπιακός μετρούσε έξι νίκες σε ισάριθμα ματς κόντρα στους Δραμινούς, αλλά όλα τα σερί τερματίζονται κι αυτό ο Ολυμπιακός το συνειδητοποίησε δυο φορές μέσα σε έξι βράδια και ανασυντάσσεται για να μην του τριτώσει το κακό την Παρασκευή, που γυρίζει στο ΣΕΦ ο Ομπράντοβιτς!

Παρεμπιπτόντως τη νομοτέλεια των πραγμάτων επιμένει να την προσπερνάει η Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία (μετά τη νίκη της επί της Μπαρτσελόνα) έφτασε στο 25-0, αλλά κάποια στιγμή θα καταλάβει κι αυτή τη ματαιότητα των ρεκόρ και των σερί...

Στην παρθενική σεζόν του στην Α1, αλλά και πέρυσι ο ΚΑΟΔ στρίμωξε στα σχοινιά και τον Παναθηναϊκό, ο οποίος ωστόσο απέδρασε in extremis και τις δυο φορές: στις 15 Δεκεμβρίου του 2001, ο οργιώδης Βλάντιμιρ Πέτροβιτς-Στεργίου, που εξακολουθεί να αγωνίζεται στην Α1 (Απόλλων Πατρών) πέτυχε 28 πόντους και ο Κώστας Σδράκας πρόσθεσε 21, ωστόσο ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα (26π.) καθάρισε, όπως το συνήθιζε την μπουγάδα στο τέλος και οι μετέπειτα πρωταθλητές Ευρώπης πέρασαν από τη Δράμα με 82-67.
Σαν deja vu από τότε, στις 18 Νοεμβρίου του 2012 ο Παναθηναϊκός ένιωσε πάλι στο σβέρκο του την καυτή ανάσα των Δραμινών, αλλά απέφυγε το δεύτερο κάζο της χρονιάς, μετά από εκείνο κόντρα στον Ικαρο Καλλιθέας. Ο ΚΑΟΔ ισοφάρισε σε 59-59, ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης στα 20'' "έγραψε" το 59-61, ο Κώστας Κακαρούδης αστόχησε σε σουτ δυο πόντων και ο Αντι Πάνκο έγραψε τον επίλογο με 2/2 βολές για το 59-63, σε ένα ματς στο οποίο οι γηπεδούχοι εξανάγκασαν τον Παναθηναϊκό σε 5/25 τρίποντα και 23 λάθη!

Μιας και το ' φερε η κουβέντα στα κάζα (δηλαδή σε ήττες από ομάδες πολύ μικρότερου βεληνεκούς) και οι δυο αιώνιοι έχουν να διηγηθούν και να καταθέσουν κάμποσα από δαύτα: στην εποχή της ακμής τους, ο μεν Ολυμπιακός ηττήθηκε από τον Φίλιππο Θεσσαλονίκης, από τη Δάφνη, από τον ΒΑΟ, από το Ηράκλειο, από την Ολύμπια Λάρισας, από τη ΜΕΝΤ, από τον Απόλλωνα Πατρών (στο ΣΕΦ) και τώρα από τον ΚΑΟΔ, ο δε Παναθηναϊκός από τον Ιωνικό Νέας Φιλαδελφείας, από την Ολύμπια Λάρισας, από την Ολυμπιάδα Πατρών, από το Ηράκλειο, από τον Κολοσσό Ρόδου, από την Καβάλα και από τον Ικαρο Καλλιθέας.

Πέρα από τα μπασκετικά , η ευρύτερη αθλητική κοινωνία της Δράμας, χθες εδέησε να εκπληρώσει και τα ποδοσφαιρικά (Ολυμπιακά) απωθημένα της: στην εποχή της μεγάλης δόξας τους, οι Μαυραετοί της Δόξας Δράμας προεξάρχοντος του (πληθωρικότερου Ελληνα παίκτη όλων των εποχών Τάκη Λουκανίδη) έπαιξαν σε τρεις σερί τελικούς του Κυπέλλου Ελλάδος , αλλά και στους τρεις ηττήθηκαν από τον Ολυμπιακό: με 2-0 το 1954, με 5-1 το 1958 και με 2-1 το 1959.

Η Δράμα δεν έχει λαμπρή μπασκετική ιστορία, αλλά έχει καταθέσει το στίγμα της στα δρώμενα: είναι η πόλη που γέννησε και ανέδειξε τον αρχηγό του ΠΑΟΚ και της εθνικής ομάδας, Μάνθο Κατσούλη, ο οποίος αποτελεί το επιφανέστερο (αλλά όχι το μόνο) μπασκετικό τέκνο της. Ο ΚΑΟΔ ιδρύθηκε το 1989, όταν αποσχίσθηκε από τον ΑΟ Δράμας, ενώ τη σεζόν 1999-2000 έπαιξε στην Α2 και έναν χρόνο αργότερα (με προπονητή μια εμβληματική φιγούρα, τον Νίκο Γρηγοριάδη) ανέβηκε στην Α1, αλλά υποβιβάστηκε αμέσως για να επιστρέψει το 2011.

Τις προηγούμενες δυο σεζόν ο ΚΑΟΔ σώθηκε και έχασε στο τσακ τη συμμετοχή του στα πλέι οφς, ενώ εφέτος μετά από έντεκα αγωνιστικές βρίσκεται στην πέμπτη θέση με 6 νίκες-5 ήττες. Η τρίτη σερί σεζόν του μπορεί να είναι και η τυχερή, σίγουρα πάντως θα μείνει σημαδιακή!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σκουντής
Βασίλης Σκουντής

H φήμη ότι βγήκε από την κοιλιά της μάνας του κρατώντας ένα στυλό κι ένα χαρτί ελέγχεται ως εντελώς αναληθής. Αντιθέτως είναι περίπου… αληθής η φήμη ότι στην πρώτη έκθεση του στο δημοτικό έβαλε τίτλο, υπότιτλο, φωτογραφία, λεζάντα και έδωσε χαρακτηρισμό γραμματοσειράς!
Τα νομικά βιβλία του Σάκουλα ενέμειναν απλώς στο ράφι, αλλά στις… σακούλες. Ο προορισμός υπήρξε μοιραίος και αναπόδραστος. Μετά από 32 χρόνια και με τα μαλλιά του να έχουν από ετών προτιμήσει την ταπείνωση από το θάνατο, ο Βασίλης Σκουντής ταλαιπωρεί τους γύρω του και τον εαυτό του, επιμένοντας να γράφει, άλλωστε είναι το μόνο που έμαθε να κάνει (πιστεύει καλά, αλλά κι αυτό παίζεται!) στη ζωή του. Αν και ενίοτε παρασπονδεί, εν τούτοις στις φλέβες του τρέχει πάντοτε πορτοκαλί αίμα, θεωρεί τον εαυτό του απόγονο του Homo Βasketikus και (περπατώντας στην πέμπτη δεκαετία της ενασχόλησης του με τη δημοσιογραφία) γουστάρει που ακόμη δεν βαρέθηκε να κάνει το χόμπι του!

ΥΓ: Αν μετά από τόσα χρόνια δεν τον βαρεθήκατε, εκτός από το gazzetta.gr μπορείτε να τον υποφέρετε ακόμη καθημερινά στο Goal News και στον Sentra FM 103.3