Μηδέν εις το πηλίκο

Σπύρος Καβαλιεράτος Σπύρος Καβαλιεράτος
Μηδέν εις το πηλίκο
Ο Σπύρος Καβαλιεράτος γράφει για τον μαραθώνιο του Top 16, που δεν έχει απολύτως καμία σχέση με την κανονική περίοδο της Ευρωλίγκα.

Δέκα νίκες πέτυχε ο Ολυμπιακός στην πρώτη φάση, οκτώ η Φενέρ, πέντε ο Παναθηναϊκός, τέσσερις η Εφές... Εχουν καμιά διαφορά; Από τις 2 Ιανουαρίου καμία... Αρχίζουν όλες από το μηδέν. Ο,τι έγινε δεν μεταφέρεται στο Top 16, οι καλές και οι κακές στιγμές διαγράφονται, η πραγματική Ευρωλίγκα αρχίζει μόλις μπει το 2014.

Ετσι είναι. Ο Ολυμπιακός έκανε το απόλυτο στην πρώτη φάση, το ίδιο και η Ρεάλ. Εχει σημασία για το γόητρο και το πρεστίζ, άλλωστε είναι οι δύο αήττητες ομάδες σε όλη την Ευρωλίγκα. Αυτό όμως δεν τους δίνει κανένα πλεονέκτημα. Ούτε βέβαια έχει μειονέκτημα η Παρτιζάν που πέρασε στη δεύτερη φάση, έχοντας πετύχει μόλις τρεις νίκες.

Δίκαιο ή άδικο, αυτό είναι το σύστημα της Ευρωλίγκα και το ξέρουν από πέρυσι όσοι συμμετέχουν. Ο τρόπος διεξαγωγής ελάχιστα επιβραβεύει όσους εντυπωσίασαν στην πρώτη φάση, το σημαντικό είναι να γίνει η σωστή δουλειά στο Top 16.

Εκεί όπου δημιουργήθηκαν δύο νέα γκρουπ. Το ένα, μοιάζει με το λάκκο των λεόντων. Και δυστυχώς συμμετέχουν οι δύο ελληνικές ομάδες. Ξέχωρα από το γεγονός ότι θα κονταροκτυπηθούν μεταξύ τους και μάλιστα θα παίξουν μαζί στην τελευταία αγωνιστική στο ΣΕΦ, έχουν να αντιμετωπίσουν παλιόφιλους, που αναγκαστικά γίνονται... εχθροί. Ο Ομπράντοβιτς θα τεθεί πρώτη φορά - από την ημέρα που είπε αντίο - αντιμέτωπος με τον Παναθηναϊκό, ο Παπανικολάου θα ανταμώσει με την ομάδα που έγινε δύο φορές πρωταθλητής Ευρώπης (μαζί του είναι και ο Ντόρσεϊ), ο Βασιλειάδης αγωνίζεται στην Εφές, έχοντας πιθανότατα στον πάγκο του τον Βαγγέλη Αγγέλου.

Συν τοις άλλοις; Είναι ένας όμιλος με τρεις ισπανικές ομάδες, δύο ελληνικές, δύο τουρκικές και το Μιλάνο. Κάθε αγωνιστική θα υπάρχει εμφύλιος ή ραντεβού παλιόφιλων. Η χαρά των δημοσιογράφων και των τρελών με το μπάσκετ. Αν δεν χαλάσουν τη συνταγή οι φανατικοί εδώ στην Ελλάδα, θα είναι ένα απολαυστικό γκρουπ... Με πολλές εναλλαγές συναισθημάτων, με μπόλικη κόπωση, σωματική και ψυχολογική. Είναι ένα μίνι πρωτάθλημα 14 αγωνιστικών, που θέλει αντοχή και σωστή διαχείριση σε νίκη και ήττες. Ενας μαραθώνιος τεσσάρων μηνών, που θα δώσει τέσσερα εισιτήρια για τα πλέι οφ... Και βέβαια οι δύο θέσεις κάθε ομίλου, δίνουν και πλεονέκτημα έδρας.

ΥΓ: Αν οι αιώνιοι επικεντρωθούν στη μεταξύ τους μονομαχία, μόνο χαμένοι μπορούν να βγουν... Στο Top 16 της Ευρωλίγκα, δεν υπάρχει μόνο ένας νικητής. Μπορεί να πετύχουν και οι δύο το στόχο τους και μετά να δώσουν ραντεβού για το φάιναλ φορ.

ΥΓ2: Το Κύπελλο είναι η δεύτερη αναμέτρηση Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός στη σεζόν... Πόσες φορές μπορεί να αναμετρηθούν συνολικά οι δύο ομάδες την περίοδο 2013-14; Μίνιμουμ 8, μάξιμουμ 11. Με πέντε τελικούς στην Α1 και εμφύλιο και στο φάιναλ φορ!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Σπύρος Καβαλιεράτος
Σπύρος Καβαλιεράτος