«Να βρούμε κι εμείς Σπανούλη και Διαμαντίδη!»

Αντώνης Καλκαβούρας
«Να βρούμε κι εμείς Σπανούλη και Διαμαντίδη!»
Ο παλαίμαχος παίκτης και νυν γενικός διευθυντής της Μπάγερν Μονάχου, Μάρκο Πέσιτς, μιλάει στο gazzetta.gr για το αποψινό ματς (21.45) με τους πρωταθλητές Ευρώπης και αποθεώνει Μπαρτζώκα, Σπανούλη και Διαμαντίδη!

Γεννήθηκε στο Σαράγεβο, αλλά σε ηλικία 11 ετών (το 1987, όταν ο πατέρας του ανέλαβε τη “νασιοναλμανσάφτ”) μετακόμισε στη Γερμανία, που έκτοτε έγινε η “επίσημη” πατρίδα του! Στην Άλμπα Βερολίνου, με προπονητή τον μπαμπά Σβέτισλαβ Πέσιτς (1993-2000) έκανε τα πρώτα του βήματα σαν επαγγελματίας μπασκετμπολίστας και το 1999, φόρεσε για έναν χρόνο την φανέλα του Ηρακλή, έχοντας ως συμπαίκτες τον Δημήτρη Διαμαντίδη, το Νίκο Χατζηβρέττα και τον Λάζαρο Παπαδόπουλο. Ήταν μέλος της Εθνικής Γερμανίας και συμπαίκτης του Ντιρκ Νοβίτσκι, το 2002 όταν τα “πάντσερ” κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ιντιανάπολις και το 2005, όταν η Ελλάδα του στέρησε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ.

Ο λόγος για τον Μάρκο Πέσιτς, που διανύει τον 3ο του χρόνο ως general manager της αποψινής (21.45) αντιπάλου του Ολυμπιακού στην Ευρωλίγκα. Ο 37χρονος παλαίμαχος Γερμανογιουγκοσλάβος (έτσι θεωρεί τον εαυτό του) άσος, μίλησε στο gazzetta.gr για τον στόχο του πρωταθλήματος της Γερμανίας και την προσπάθεια της Μπάγερν Μονάχου να εισχωρήσει στην “ελίτ” του ευρωπαϊκού μπάσκετ, “έσταξε μέλι” για τις επιτυχίες και τον χαρακτήρα του Ολυμπιακού, έπλεξε το εγκώμιο του Γιώργου Μπαρτζώκα και χαρακτήρισε τους Σπανούλη και Διαμαντίδη, ως το πλέον αξεπέραστο δίδυμο περιφερειακών στην Ευρώπη...

«Καλύτερα να έπαιζαν ο Μπέγκιτς και ο Πρίντεζης!»

«Στον αγώνα του 1ου γύρου, δεν αποκλείεται να κάναμε την καλύτερή μας εμφάνιση φέτος, αλλά παρ' όλα αυτά δεν ήταν αρκετή για να κερδίσουμε τον πρωταθλητή Ευρώπης! Κακά τα ψέμματα, τα επίπεδα δυναμικότητας και ποιότητας που μας χωρίζουν με τον Ολυμπιακό, είναι αρκετά, αλλά μέσα στην έδρα μας, είμαστε υποχρεωμένοι να “χτυπήσουμε” όλα τα ματς. Αυτή τη στιγμή, η πρόκριση στο Top-16 βασίζεται αποκλειστικά στο τι θα κάνουμε εμείς, δηλαδή έχουμε την πολυτέλεια να κρατάμε στην τύχη στα χέρια μας... Να σας πω την αλήθεια, από την εμπειρία μου τόσα χρόνια μέσα στα γήπεδα, δεν πιστεύω ότι η απουσία των δύο παικτών που τιμωρήθηκαν, θα αποτελέσει πλεονέκτημα για μας. Οι αντίπαλοί μας έχουν μεγάλο βάθος στο ρόστερ και οι αναπληρωματικοί παίκτες που θα τους αντικαταστήσουν, ξέρουν καλά ότι δεν θα τους παρουσιαστεί καλύτερη ευκαιρία για να δείξουν την αξία τους!», μας είπε αρχικά ο γενικός διευθυντής της Μπάγερν, που σε ερώτηση για το αν προτιμά την τωρινή του θέση από το να βρίσκεται στο παρκέ, δήλωσε ότι δεν υπάρχει καλύτερο επάγγελμα στον κόσμο απ' αυτό του αθλητή, γιατί “το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να προπονείται, να τρώει και να κοιμάται καλά, προσέχοντας την υγεία του”!

«Μεγάλη αναγνώριση στον Μπαρτζώκα!»

Τον ρωτάμε την άποψή του για τον Ολυμπιακό και πριν τελειώσουμε την ερώτησή, μας διακόπτει ευγενικά, τονίζοντας ότι «έχω αρκετά χρόνια να δω ομάδα που να έχει αυτά τα χαρακτηριστικά, που κάνουν την ελληνική ομάδα να ξεχωρίζει... Έχουν τον καλύτερο και πιο αποτελεσματικό επιθετικό παίκτη στην Ευρώπη, που όμως πλαισιώνεται από νεαρούς και ταλαντούχους Έλληνες παίκτες, που αξιοποιούν την ηγετική ικανότητα του Σπανούλη και από πολύ αθλητικούς και αποτελεσματικούς ξένους, που έχουν ταιριάξει απίστευτα μεταξύ τους. Συν τοις άλλοις, αυτή η ομάδα έχει “χτίσει” έναν πολύ ανταγωνιστικό χαρακτήρα και μοιάζει με έναν συνεχώς “πεινασμένο λύκο που θέλει να κατασπαράξει κάθε θήραμα που βρίσκει μπροστά του”! Παρακολούθησα και τα δύο ματς που έδωσε φέτος με την Μάλαγα και ήταν σαν να είδα το ίδιο έργο... Αυτοί οι Έλληνες παίκτες αρνούνται να χάσουν και γι' αυτό και ο coach Μπαρτζώκας αξίζει την αναγνώρισή μας!», υπερθεμάτισε ο γιος του Σβέτισλαβ Πέσιτς που έχει ως στόχο να δει την Μπάγερν Μονάχου σε κάποιο από τα μελλοντικά φάϊναλ-φορ.

«Μελλοντικός στόχος το φάϊναλ-φορ!»

«Τον πρώτο χρόνο που ανέλαβα ως γενικός διευθυντής, φτάσαμε μέχρι τα προημιτελικά των πλέϊ-οφ και αποκλειστήκαμε στο 5ο ματς! Πέρυσι, φτάσαμε μέχρι τα ημιτελικά, χάνοντας και πάλι στο 5ο παιχνίδι, οπότε, λογικό είναι φέτος, να στοχεύουμε στην πρόκριση στον τελικό του πρωταθλήματος και στην κατάκτηση του τίτλου στη Γερμανία. Όσον αφορά στην Ευρωλίγκα, η συμμετοχή μας στο Top-16 αποτελεί την μεγαλύτερη προσδοκία μας για την εφετινή χρονιά που είναι η πρώτη μας στην διοργάνωση. Από τη νέα σεζόν θα βάλουμε πιο ψηλά τον πήχη και ελπίζουμε στα επόμενα χρόνια να βρούμε κι εμείς έναν Σπανούλη ή έναν Διαμαντίδη, για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε την πρόκρισή μας σε ένα φάϊναλ-φορ! Πρόκειται για τους δύο κορυφαίους γκαρντ στην Ευρώπη και δεν είναι τυχαίο που όταν αγωνίζονταν μαζί, ο Παναθηναϊκός ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος στην Ευρώπη», σχολίασε ο Μάρκο Πέσιτς, που την περίοδο 1999-2000 έπαιξε συμπαίκτης με τον “Μήτσο” (σ.σ.: έτσι τον αποκάλεσε) σε μία από τις καλύτερες ομάδες που είχε ο Ηρακλής.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.