«Σπάνιος χαρακτήρας ο Σπανούλης!»

Μιχάλης Στεφάνου
«Σπάνιος χαρακτήρας ο Σπανούλης!»
Αποκαλυπτικός ο τεχνικός της Γαλατά, Εργκίν Αταμάν, λίγες ώρες πριν τη μάχη του ΣΕΦ, μιλάει στον Μιχάλη Στεφάνου και δίνει από τώρα... φαβορί για την φετινή ευρωλίγκα.

Οδήγησε την Γαλατά στην κατάκτηση του πρωταθλήματος μετά από 23 ολόκληρα χρόνια. Πρόκειται για μια έντονη προσωπικότητα που συνηθίζει να λέει αυτό που σκέφτεται χωρίς να υπολογίζει το πιθανό επικοινωνιακό κόστος. Είναι ανάμεσα στου υποψηφίους για την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της εθνικής Τουρκίας, αλλά προς το παρόν προσπαθεί να επαναφέρει την ισορροπία στην ομάδα του μετά το μπαράζ τραυματισμών που τον ανάγκασαν να την... ξαναχτίσει ουσιαστικά από την αρχή.

Ο λόγος φυσικά για τον Εργκίν Αταμάν, τον προπονητή της Γαλατά, ο οποίος μίλησε αποκλειστικά στο γκαζέτα λίγες ώρες πριν την αποψινή μάχη του ΣΕΦ. Διαβάστε τι είπε για τον Ολυμπιακό, τον Σπανούλη, το τούρκικο μπάσκετ, την περιβόητη wild card, αλλά και ποια ομάδα χαρακτηρίζει ως το μεγάλο φαβορί της φετινής ευρωλίγκας.

-Kόουτς, ο Ολυμπιακός έχει μπει πολύ δυνατά στη σεζόν και βρίσκεται μπροστά σε στο ρεκόρ των 17 συνεχόμενων νικών που θα αποτελέσει το καλύτερο ξεκίνημα της ιστορίας του. Τι πιθανότητες έχει η Γαλατά να του στερήσει αυτό το ρεκόρ απόψε;

“Θα το μάθουμε σε λίγες ώρες. Ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις πώς θα εξελιχθεί ένα παιχνίδι, αλλά θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι ο Ολυμπιακός βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση και είναι πολύ δύσκολο για οποιαδήποτε ομάδα να τον νικήσει. Εμείς αντιμετωπίσαμε πολλά προβλήματα το προηγούμενο διάστημα και προσπαθούμε να επανέλθουμε. Πιστεύω θα γίνει ένα ενδιαφέρον παιχνίδι”.

-Πόσο δύσκολο είναι για έναν προπονητή να χάνει τόσους βασικούς παίκτες λίγο μετά την έναρξη της σεζόν και να προσπαθεί να κρατήσει την ομάδα του σε υψηλό επίπεδο;

“Η αλήθεια είναι ότι αυτό που μας συνέβη είναι πρωτόγνωρο. Έχουμε χάσει τέσσερις πολύ σημαντικούς παίκτες, κάναμε κάποιες κινήσεις για να ενισχύσουμε το ρόστερ μας και τώρα προσπαθούμε να βρούμε πάλι ρυθμό. Δεν θέλουμε να κλαίμε, αλλά να δουλεύουμε για να βελτιωνόμαστε. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε την συμμετοχή μας στο ΤΟΡ 16 κι από κει και πέρα να παρουσιαστούμε ακόμη πιο ανταγωνιστικοί. Οι τραυματισμοί είναι μέρος του παιχνιδιού. Ίσως όχι τόσοι πολλοί μαζεμένοι, αλλά οφείλουμε να κοιτάξουμε μπροστά”.

-Απόψε ο Βασίλης Σπανούλης θα παραλάβει το διεθνές βραβείο “Giusepe Sciacca” για τον αθλητισμό. Ένα σχόλιο για τον αρχηγό του Ολυμπιακού;

“Τι μπορείς να πεις για τον Σπανούλη... Είναι ο κορυφαίος παίκτης στην Ευρώπη, αλλά και μια σπουδαία προσωπικότητα. Αυτά που έχει πετύχει δεν οφείλονται μόνο στην ποιότητά του, αλλά και στον σπάνιο χαρακτήρα του. Είναι ένας μαχητής που ξέρει να κερδίζει και του αξίζουν συγχαρητήρια για όσα έχει κατακτήσει. Φυσικά αξίζουν συγχαρητήρια και στον Ολυμπιακό που κατάφερε να τον κρατήσει το καλοκαίρι, παρά το ενδιαφέρον πολλών ομάδων.”

-Προσπαθήσατε κι εσείς να τον αποκτήσετε, έτσι δεν είναι;

“Προσπαθήσαμε κι εμείς και η ΤΣΣΚΑ και η Μπαρτσελόνα και δεν ξέρω ποιος άλλος. Του κάναμε μια πολύ μεγάλη πρόταση, αλλά εκείνος έμεινε στην ομάδα του, κάτι που δείχνει πολλά για τον χαρακτήρα του όπως σας είπα και πριν. Τον σέβομαι απεριόριστα για την απόφαση που πήρε. Ο Σπανούλης κατέκτησε δύο ευρωλίγκες στη σειρά με τον Ολυμπιακό και ήθελε να παλέψει για την τρίτη.”.

-Εσείς θεωρείτε εφικτό να γίνει κάτι τέτοιο;

“Ναι. Ο Ολυμπιακός δεν είναι το φαβορί, αλλά δεν μπορείς ποτέ να υποτιμάς τον δύο φορές πρωταθλητή. Όποιος το κάνει μπορεί να το πλΗρώσει. Ο Ολυμπιακός έχει ξεκινήσει ιδανικά, έχει καλή ομάδα, πολύ καλό προπονητή και δεν θα παραδώσει εύκολα τον τίτλο του. Θα είναι αναταγωνιστικός μέχρι το τέλος”.\

-Ποια ομάδα είναι το φαβορί φέτος; Υπάρχει κάποια που να σας έχει κάνει να την ξεχωρίσετε από τις υπόλοιπες έως τώρα.

“Η Ρεάλ Μαδρίτης για μένα είναι το μεγάλο φαβορί της διοργάνωσης. Μέχρι τώρα βρίσκεται δύο τρία επίπεδα πάνω από τις υπόλοιπες. Παίζει καταπληκτικά”.

-Ως χώρα επενδύετε πολύ στο μπάσκετ τα τελευταία χρόνια. Από φέτος έχετε μαζί σας και τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Πιστεύεται ότι μπορεί το τούρκικο μπάσκετ να γίνει το “next big thing” στην Ευρώπη; Διότι μέχρι τώρα τα αποτελέσματα δεν έχουν έρθει.

“Κάποτε το χρήμα ήταν στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία. Τώρα βρίσκεται στην Τουρκία και την Ρωσία. Τα υψηλά μπάτζετ, όμως, δεν αρκούν για την επιτυχία. Δείτε τι έκανε ο Ολυμπιακός. Επίσης, χρειάζεται βελτίωση και σε εθνικό επίπεδο. Να βγουν καλοί Τούρκοι παίκτες και να γίνει σωστή δουλειά, κυρίως στις μεγάλες τουρκικές ομάδες, όπως η Γαλατά, η Φενέρ και η Μπεσίκτας που έχουν εκατομμύρια κόσμο από πίσω τους. Αν εκμεταλλευτούμε τις προϋποθέσεις, ίσως τα επόμενα 5-10 χρόνια το τουρκικό μπάσκετ να πρωταγωνιστήσει στην Ευρώπη”.

-Το όνομά σας ακούγεται έντονα για την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της εθνικής ομάδας. Πώς σας φαίνεται μια τέτοια προοπτική.

“Στην παρούσα φάση δεν με ενδιαφέρει. Έχω ακούσει τις φήμες γύρω από το όνομά μου, αλλά το μόνο που με ενδιαφέρει είναι η Γαλατά. Θέλω να πάρουμε το πρωτάθλημα στην Τουρκία και να πάμε όσο πιο μακριά μπορούμε στην Ευρωλίγκα. Όταν τελειώσει η σεζόν και αν φυσικά μου γίνει μια τέτοια πρόταση, θα την εξετάσω”.

-Πιστεύετε ότι θα πάρει η Τουρκία wild card για το Παγκόσμιο της Ισπανίας;

“Πολλές χώρες με μεγάλη παράδοση στο μπάσκετ διεκδικούν την wild card. Eίναι η Ελλάδα, η Ρωσία, η Τουρκία και η Ιταλία. Θα μπορούσαν να φτιάξουν ένα πολύ ανταγωνιστικό τουρνουά μεταξύ τους! Πραγματικά δεν ξέρω. Η Τουρκία πάντως έχει πιθανότητες”.