«Έπρεπε να παίξω και για τον Λάσμε!»

«Έπρεπε να παίξω και για τον Λάσμε!»

Αντώνης Καλκαβούρας
«Έπρεπε να παίξω και για τον Λάσμε!»
Ο Τζέϊμς Γκιστ αποκαλύπτει στο gazzetta.gr τι άλλαξαν οι “πράσινοι” στο 2ο μέρος για να νικήσουν τη Λιέτουβος Ρίτας και δηλώνει ότι «η σκέψη στο μπάσκετ, πολλές φορές κάνει κακό!»

Ήταν από τους τελευταίους που βγήκε από τα αποδυτήρια του ΟΑΚΑ και φορώντας τις αγαπημένες του αλυσίδες στο λαιμό κι ένα trendy καπέλο, έδωσε ένα φιλί στην αγαπημένη του και εν συνεχεία, χωρίς ιδιαίτερη διάθεση (σ.σ.: ο Μπατίστ τον συμβούλεψε να μην “μπλέξει” με τους δημοσιογράφους γιατί δεν θα τον περιμένει για πολύ, ενόψει του δείπνου που είχαν προγραμματίσει!) κατευθύνθηκε στον χώρο που ήταν στημένες οι τηλεοπτικές κάμερες, για να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους! Άλλωστε, η χθεσινή βραδιά δεν ήταν όποια κι όποια για τον 27χρονο Αμερικανό πάουερ-φόργουορντ, που παρεμπιπτόντως γεννήθηκε στα Άδανα της Τουρκίας, όπου το 1986 υπηρετούσε ο πατέρας του στην τοπική αμερικανική βάση!

Ο λόγος για τον Τζέϊμς Γκιστ, που χθες το βράδυ, στο πρώτο εφετινό ευρωπαϊκό παιχνίδι του “τριφυλλιού” στο κλειστό του ΟΑΚΑ, πήρε τον Παναθηναϊκό από το... χέρι και με ένα σπάνιο επιθετικό και αμυντικό κρεσέντο στο 2ο μέρος, τον οδήγησε σε μία νίκη (80-72) που στην ανάπαυλα (η Λιέτουβος Ρίτας προηγούνταν με 13 πόντους διαφορά) δεν φαινόταν ούτε με... κυάλια! Ο απόφοιτος του Μέριλαντ, πέτυχε τους 14 από τους 24 πόντους του (ρεκόρ καριέρας στην Ευρωλίγκα) στο δεύτερο ημίχρονο και με τη συνολική πληθωρική του παρουσία (6 ριμπάουντ, 5 κλεψίματα και 3 κοψίματα), ήταν ο MVP της αναμέτρησης. Το gazzetta.gr συνομίλησε μαζί του για δύο λεπτά, πριν εμφανιστεί ζωντανά στην τηλεοπτική εκπομπή της NOVA και σας παρουσιάζει τις σκέψεις του...

«Οι αναποδιές βραχυκύκλωσαν το μυαλό μας!»

«Είχαμε πολλά εμπόδια να υπερπηδήσουμε απόψε (σ.σ.: χθες). Το να κερδίζεις στην Ευρωλίγκα δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται, ειδικότερα όταν μία χρονιά έχει αρχίσει με χίλιες δύο αναποδιές! Συμπληρώσαμε έναν ολόκληρο γύρο στην 1η φάση της διοργάνωσης, χωρίς να παίξουμε στην έδρα μας, ταξιδεύαμε συνέχεια χωρίς να κάνουμε καλές προπονήσεις και αυτό, όπως και να το κάνεις, δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα... Ξέρω καλά τι απαιτήσεις και προσδοκίες έχει ο κόσμος από την ομάδα μας, αλλά με τόσα προβλήματα και δυσκολίες που έχουμε αντιμετωπίσει από την αρχή της σεζόν, δεν πατάς ένα κουμπί και κερδίζεις! Είχαμε άγχος και πίεση, θέλαμε πολύ να νικήσουμε και για τους φιλάθλους μας, αλλά και για να βελτιώσουμε την βαθμολογική μας θέση και το ρεκόρ μας και όλες αυτές οι σκέψεις και τα ψυχολογικά βάρη ίσως να βραχυκύκλωσαν το μυαλό μας στο πρώτο ημίχρονο...», μας είπε αρχικά ο 2ος σκόρερ (μ.ο. 11,5π. με 71,4% στα διπ.), 2ος ριμπάουντερ (μ.ο. 3,3ρ.) και 2ος μπλοκέρ (μ.ο. 1,0κοψ.) του Παναθηναϊκού στην Ευρωλίγκα και συνέχισε:

«Καμιά φορά, το ένστικτο είναι προτιμότερο!»

«Στο 2ο μέρος, βγήκαμε στο γήπεδο αποφασισμένοι γιατί βρισκόμαστε στο -13 και δεν υπήρχαν περιθώρια! Παίξαμε ελεύθερα, πήραμε ενέργεια από την άμυνα, μας μπήκανε και τα δύο-τρία πρώτα τρίποντα που ανέβασαν την ψυχολογία μας και όταν ξύπνησε και η εξέδρα, πλέον ήταν θέμα χρόνου. Σαν άθλημα, το μπάσκετ χρειάζεται σκέψη και βασίζεται πολύ στην πνευματική διαύγεια και στο καθαρό μυαλό, αλλά μερικές φορές πρέπει να λειτουργούμε και με το ένστικτο. Αυτό το ένστικτο της επιβίωσης που μας βγήκε στην 3η περίοδο και το πιο ελεύθερο μπάσκετ που παίξαμε, ήταν τα κλειδιά της ανατροπής που κάναμε...», πρόσθεσε ο πρώην παίκτης της Μπιέλα, της Λοκομοτίβ Κούμπαν, της Παρτίζαν, της Φενερμπαχτσέ και της Ουνικάχα Μάλαγα, που χθες έδειξε μεγάλα ψυχικά αποθέματα και η διάθεση που έβγαλε σε άμυνα κι επίθεση, ουσιαστικά έκριναν το νικητή...

«Πλέον μπορούμε να δουλέψουμε με ηρεμία!»

«Είχαμε μία μεγάλη απουσία και το κενό του Στεφάν (σ.σ.: Λάσμε) δεν είναι εύκολο να αναπληρωθεί! Ο coach μου είχε πει ότι θα χρειαζόταν να παίξω για αρκετό χρόνο σαν “πεντάρι” και σε ένα βαθμό προσπάθησα να κάνω τα πράγματα που κάνει ο Λάσμε στην άμυνα και να προσφέρω όσο περισσότερο μπορώ στην επίθεση! Η ουσία είναι ότι πήραμε μία νίκη που θα διώξει πλέον το άγχος από πάνω μας και θα προσδώσει ηρεμία να δουλέψουμε για να γινόμαστε ολοένα και καλύτεροι. Αυτό είναι το βασικό μας μέλημα...», υπερθεμάτισε ο Τζέϊμς Γκιστπριν ολοκληρώσει τις δηλώσεις του.