Κλέιζα: «Ομπράντοβιτς, ο καλύτερος»

Στέλλα Παπαδοπούλου
Κλέιζα: «Ομπράντοβιτς, ο καλύτερος»
O Λίνας Κλέιζα παραδέχτηκε πως ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς είναι ο καλύτερος προπονητής που έχει συνεργαστεί, θυμήθηκε το πέρασμά του από τον Ολυμπιακό και μίλησε για τους στόχους του με την Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ.

Ο Λιθουανός φόργουορντ μίλησε στην επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωλίγκας για τη νέα πρόκληση της καριέρας του, τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, που μπορεί να τον βοηθήσει να φτάσει στον στόχο του και θυμήθηκε την προηγούμενη εμπειρία του από τη διοργάνωση με την φανέλα του Ολυμπιακού.

Η Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ βρίσκεται στο 2-0, ενώ εσύ ξεκίνησες εξαιρετικά τη σεζόν, όπως τότε με τον Ολυμπιακό. Πώς προσαρμόζεσαι τόσο καλά.

«Σας ευχαριστώ. Ξέρεις, δεν υπήρχε ζήτημα προσαρμογής, απλά ήρθα σε μία πολύ καλή ομάδα. Είμαστε μια νέα ομάδα που προσπαθούμε να χτίσουμε κάτι ξεχωριστό. Παίζουμε καλά μέχρι στιγμής, όμως έχουμε πολλές δυνατότητες βελτίωσης».

Παρά τους τραυματισμούς, η Φενέμπαχτσε νίκησε την Μπαρσελόνα την περασμένη εβδομάδα. Ποια ήταν τα κλειδιά αυτής της σπουδαίας νίκης;

«Τα κλειδιά ήταν ότι παίξαμε επιθετικά. Παίξαμε καλή άμυνα και επιβάλαμε γρήγορο ρυθμό, ενώ έχουμε πολλούς παίκτες που μπορούν να σκοράρουν. Μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα, ακόμα όμως προσαρμοζόμαστε στο παιχνίδι και τα συστήματα του κόουτς Ομπράντοβιτς. Θα μας πάρει λίγο καιρό. Μέχρι στιγμής κερδίζουμε στα παιχνίδια όμως έχουμε ακόμα δρόμο για να φτάσουμε στο επίπεδο απόδοσης που θέλουμε».

Ο επόμενος αντίπαλός σας είναι η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, που παραμένει επίσης αήττητη. Ανυπομονείς για αυτή την αναμέτρηση;

«Θα γίνει ένα πολύ καλό παιχνίδι. Είμαστε ακόμα στην αρχή της διοργάνωσης, όμως έχουμε δώσει αρκετά σκληρά παιχνίδια. Το κλειδί θα είναι η άμυνά μας».

Τι σημαίνει για τους παίκτες το να δίνουν τόσο νωρίς μεγάλα παιχνίδια;

«Είναι καλό! Υπάρχουν πολλά σημαντικά παιχνίδια στη διοργάνωση και είναι πολύ δύσκολο να φτάσεις στη νίκη κόντρα σε οποιαδήποτε ομάδα. Είναι πολύ σημαντικά τεστ κι απλώς πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε το παιχνίδι μας. Έχει πλάκα».

Είναι επίσης ακόμα μια μάχη ανάμεσα σε δυο σπουδαίους προπονητές, τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς και τον Έτορε Μεσίνα που τίθενται ξανά αντιμέτωποι έπειτα από τέσσερα χρόνια. Πως είναι να δουλεύεις με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς;

«Είναι σίγουρα ο καλύτερος προπονητής που έχω συνεργαστεί ποτέ. Είναι πολύ σκληρός, αλλά είναι και δίκαιος. Σέβεται τους παίκτες του κι αν τον σέβεσαι και σέβεσαι και την ομάδα, δεν υπάρχει πρόβλημα. Πάντα έχει υψηλούς στόχους στο μυαλό του».

Η συνεργασία με τον Ομπράντοβιτς ήταν ένας από τους λόγους που επέλεξες τη Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ;

«Ναι, σίγουρα. Θέλω να κερδίσω κάτι στην καριέρα μου. Ακόμα δεν έχω κερδίσει τίποτα. Όταν το σκέφτομαι, ξέρω ότι ο κόουτς Ομπράντοβιτς μπορεί να με βοηθήσει».

Η Φενέρμπαχτσε διαθέτει ευέλικτους φόργουορντ όπως εσύ, ο Εμίρ Πρέλντζιτς κι ο Νεμάνια Μπιέλιτσα. Πως είναι να αγωνίζεσαι σε ένα σύστημα, όπου οι παίκτες μπορούν να αλλάζουν εύκολα θέσεις, ειδικά στους φόργουορντ;

«Ναι, υπάρχουν παίκτες που μπορούν να αγωνίζονται σε διαφορετικές θέσεις. Προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε αυτό το πλεονέκτημα και να γίνουμε γρήγορη ομάδα. Αυτό ακριβώς θέλουμε να κάνουμε. Να είμαστε γρήγοροι, να τρέχουμε στο γήπεδο, να παίζουμε άμυνα και να σκοράρουμε. Αυτό μας δίνει πλεονεκτήματα, αλλά και μειονεκτήμα αφού υστερούμε σε κάποια σημεία στην άμυνα και δουλεύουμε, ώστε να καλύψουμε τις αδυναμίες μας».

Τι σου άρεσε περισσότερο στην διοργάνωση που σε έκανε να επιστρέψεις στην Ευρωλίγκα;

«Είχα μια μεγάλη ευκαιρία για να επιστρέψω. Είχα σπουδαία εμπειρία όταν αγωνίστηκα με τον Ολυμπιακό. Το κάθε παιχνίδι είναι σημαντικό και είναι όμορφο το ότι επέστρεψα».

Συμπεριλήφθηκες στην All-Euroleague ομάδα, ενώ άγγιξες τον τίτλο με τον Ολυμπιακό. Τι θυμάσαι από τη σεζόν 2009-10 με τους «ερυθρόλευκους»;

«Είχαμε πολύ καλή ομάδα, αλλά δυστυχώς χάσαμε από την Μπαρσελόνα στον τελικό. Παίξαμε καλά και όπως είπα πριν, ήταν μια σπουδαία εμπειρία και το διασκέδασα. Η Ελλάδα είναι πολύ, πολύ όμορφη χώρα. Δυστυχώς, δεν πετύχαμε τον μεγάλο μας στόχο».

Το γεγονός ότι έχεις αγωνιστεί στο Final Four και μία ανάσα από τον τίτλο είναι ένα έξτρα κίνητρο για σένα για να φτάσεις ως το τέλος με τη Φενέρμπαχτσε;

«Φυσικά! Ήταν πολύ δύσκολο το ότι χάσαμε στον τελικό. Είναι πάντα πολύ δύσκολο, όμως όταν παίζεις, πάντα έχεις στόχο. Παίζουμε μπάσκετ, δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό και θέλουμε να κερδίζουμε όσο το δυνατόν περισσότερους τίτλους. Έχουμε έναν προπονητή που ξέρει τον τρόπο να κερδίζει την Ευρωλίγκα και μαθαίνουμε από αυτόν».