Της αμύνης τα «ερυθρόλευκα» παιδιά

Της αμύνης τα «ερυθρόλευκα» παιδιά

Χρήστος Μιχαηλίδης
Της αμύνης τα «ερυθρόλευκα» παιδιά
Η επίθεση προσφέρει θέαμα, αλλά οι τίτλοι κερδίζονται από την άμυνα και στον φετινό Ολυμπιακό φαίνεται πως το γνωρίζουν καλά.

Οι Πρωταθλητές Ευρώπης σε επτά επίσημα παιχνίδια την φετινή σεζόν μετρούν ισάριθμες νίκες και ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει αναφερθεί ουκ ολίγες φορές στην άμυνά τους. Το δείγμα ναι μεν είναι μικρό, αλλά μας επιτρέπει να βγάλουμε τα πρώτα συμπεράσματα.

Ο Ολυμπιακός δέχεται κατά μέσο όρο 60,4 πόντους, με την Πινιέιρος να είναι μέχρι στιγμής η ομάδα που έχει βρει τις περισσότερες λύσεις στην άμυνά του. Οι Βραζιλιάνοι και άγνωστοι για τον Ολυμπιακό, όπως παραδέχθηκε και ο Γιώργος Μπαρτζώκας, στον πρώτο αγώνα για το Διηπειρωτικό Κύπελλο σημείωσαν 70 πόντους απέναντι στους «ερυθρόλευκους» ενώ στον δεύτερο 69. Η νίκη και στις δύο αναμετρήσεις ήρθε εύκολα για τους Πρωταθλητές Ευρώπης, οι οποίοι πέραν την άγνωστη και γηπεδούχο Πινιέιρος είχαν να αντιμετωπίσουν και την κούραση του ταξιδιού στην Βραζιλία.

Οι Πειραιώτες παρότι ακόμα βρισκόμαστε στην αρχή της σεζόν, έχουν αντιμετωπίσει ήδη δύο φορές τον Ηλυσιακό, μία για το Κύπελλο και μία για το Πρωτάθλημα. Οι «κιτρινόμαυροι» στην αναμέτρηση (54-85) για τα προημιτελικά του Κυπέλλου σημείωσαν 54 πόντους, ενώ παρά το βελτιωμένο πρόσωπο που παρουσίασαν την 2η αγωνιστική της Α1 (57-78) δεν ξεπέρασαν τους 57.

Σίγουρα η διαφορά δυναμικότητας του Ολυμπιακού με τον Ηλυσιακό και την Πινιέιρος είναι μεγάλη, αλλά και στα πιο δύσκολα παιχνίδια οι «ερυθρόλευκοι» είχαν για «όπλο» την άμυνά τους. Η πρεμιέρα της Α1 έφερε τον Ολυμπιακό αντίπαλο με τον Παναθηναϊκό στο «παγωμένο» κι άδειο από φιλάθλους ΣΕΦ, με τους γηπεδούχους να επικρατούν με 55-45, ενώ και στις δύο αναμετρήσεις στην Ευρωλίγκα οι «ερυθρόλευκοι» έχουν παρουσιαστεί συνεπέστατοι στα αμυντικά τους καθήκοντα. Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα στην 1η «στροφή» της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης έκαμψε την αντίσταση της Ουνικάχα Μάλαγα με 69-61, ενώ την περσινή σεζόν στην πρεμιέρα της Ευρωλίγκας είχε δεχθεί από την Λαμποράλ Κούτσα 81 πόντους στο ΣΕΦ (85-81). Τέλος, ο Ολυμπιακός «δραπέτευσε» από το Αμπντί Ιπεκτσί επικρατώντας της Γαλατάσαραϊ με 67-78, ενώ την ίδια εποχή πέρσι είχε ηττηθεί από την επίσης τουρκική Αναντολού Εφές με 98-72.

Τι, όμως, έχει αλλάξει στους «ερυθρόλευκους»; Η front line των Πρωταθλητών Ευρώπης σε σύγκριση με την περσινή σεζόν έχει αρκετά νέα πρόσωπα (Πέτγουεϊ, Αγραβάνης, Ντάνστον, Σίμονς και Μπέγκιτς) και ανεξαρτήτως αν οι νεοφερμένοι στον Πειραιά επιτύχουν ή όχι, την παρούσα φάση φαίνονται πως είναι πιο αθλητικοί από τους προκατόχους τους. Ο Λοτζέσκι με τις εξαιρετικές του ως τώρα εμφανίσεις δεν έχει αφήσει να φανεί το κενό του Κώστα Παπανικολάου, ο οποίος έβγαζε ενέργεια τόσο σε άμυνα όσο και στην επίθεση, ενώ υπάρχει και το «κεφάλαιο» του Βαγγέλη Μάντζαρη. Ο 23χρονος γκαρντ λογίζεται σαν μεταγραφή, καθώς πέρασε το δεύτερο μισό της περασμένης σεζόν καθηλωμένος στα «πιτς», αλλά πλέον έχει επιστρέψει δυνατός στα παρκέ.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα