Ο "Ζοτς", οι Αγγελόπουλοι και ο Ολυμπιακός!

Αντώνης Καλκαβούρας
Ο "Ζοτς", οι Αγγελόπουλοι και ο Ολυμπιακός!
Ο πρώην παίκτης του Ολυμπιακού και νυν της Γαλατασαράϊ, Χένρι Ντόμερκαντ, μιλάει στο gazzetta.gr για την δικαίωση της "ερυθρόλευκης" διοίκησης, το αποψινό ματς (21.45) και τον εφιάλτη "Ομπράντοβιτς"!

Γεννημένος στο Σικάγο, έπαιξε σχολικό μπάσκετ σε μία κοντινή πόλη (Νάπερβιλ) και κολεγιακό, περίπου 250 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας του Ιλινόϊς, στο πανεπιστήμιο Ιστερν Ιλινόϊς (1999-2003), που εδρεύει στο Τσάρλεστον. Η μη επιλογή του στο ντραφτ, άνοιξε τον δρόμο για την μετακόμισή του στην Ευρώπη και φέτος μπαίνει την 11η χρονιά του στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Ο λόγος για τον 32χρονο Αμερικανό γκαρντ (1,93), Χένρι Ντόμερκαντ, που αποτελεί μία από τις πιο αξιόπιστες επιθετικές λύσεις της Γαλατασαράϊ, την οποία θα αντιμετωπίσει απόψε (21.45) στο "Αμντί Ιπεκτσί" ο Ολυμπιακός, για την 2η αγωνιστική της 1ης φάσης στην Ευρωλίγκα.

Τον πετύχαμε στο τηλέφωνο λίγη ώρα μετά την χθεσινή απογευματινή προπόνηση της τουρκικής ομάδας και μοιραία η κουβέντα άρχισε από το πέρασμά του από την Ελλάδα και τον Ολυμπιακό (την περίοδο 2006-07) και τις αναμνήσεις του από τους άπειρους τότε αδελφούς Αγγελόπουλους (που δεν ήταν, ακόμη, απόλυτα "αφεντικά" στην ομάδα), τη συνύπαρξή του με τον Πίνι Γκέρσον και τον χαμένο τίτλο από τον Παναθηναϊκό...

«Δεν ξεχνιέται το "non-call" στον Σκούνι Πεν!»

«Φίλε, ήταν μία χρονιά που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη μου και μπορώ να σου πω ότι με βοήθησε να γίνω πιο σκληρός, όταν χρειάζεται! Ξεκινήσαμε με μεγάλο ενθουσιασμό, αλλά δυστυχώς ήρθε εκείνος ο σοβαρός τραυματισμός του Μασιγιάουσκας και μας επηρέασε ψυχολογικά. Παρ' όλα αυτά δεν τα πήγαμε καθόλου άσχημα! Θυμάμαι ακόμη το καταπληκτικό "κοουτσάρισμα" του Πίνι Γκέρσον και τη νίκη μέσα στο ΟΑΚΑ για την κανονική περίοδο, αλλά και τον αποκλεισμό μας από το φάϊναλ-φορ της Αθήνας, στα πλέϊ-οφ από την Ταού Κεράμικα. Στους τελικούς των πλέϊ-οφ, όλα χάθηκαν στο 3ο ματς, που το χάσαμε μέσα από τα χέρια μας και από εκείνο το περιβόητο φάουλ που δεν δόθηκε ποτέ στον Σκούνι Πεν! Ήταν, όμως, μία πολύ όμορφη εμπειρία σε έναν πραγματικό σπουδαίο σύλλογο...», μας είπε αρχικά ο πάντα γελαστός και ευδιάθετος Χένρι, που έχει ως όχημα την πίστη στο Θεό!

«Ανθρώπινοι και... σουτέρ οι Αγγελόπουλοι!»

«Να σου πω κάτι, χάρηκα πολύ για την επιτυχία του Ολυμπιακού, τα δύο τελευταία χρόνια στην Ευρωλίγκα, όχι μόνο γιατί ήμουν παλαιότερο μέλος της ομάδας! Δύο συνεχόμενα ευρωπαϊκά τρόπαια δεν είναι τυχαίο επίτευγμα και δείχνει ότι στον σύλλογο του Πειραιά, γίνεται πολύ καλή δουλειά, υπάρχει υγεία και πολύ καλή οργάνωση... Δεν ξεχνάω ποτέ τους ιδιοκτήτες της ομάδας και χάρηκα πολύ για την δικαίωσή τους! Πάμπλουτοι άνθρωποι, αλλά πολύ απλοί και ανθρώπινοι... Έρχονταν συχνά-πυκνά στις προπονήσεις μας, συζητούσαν μαζί μας και μετά το τέλος, έμπαιναν μέσα στο παρκέ και σούταραν... Ήταν φανερό ότι αγαπούσαν πολύ το μπάσκετ!», σχολίασε ο "γυρολόγος" Αμερικανός άσος, που εκτός από τους "ερυθρόλευκους" και την Γαλατασαράϊ, έχει παίξει ακόμη στην Καρσίγιακα, την Εφές Πίλσεν, τη Ντιναμό Μόσχας, την Σιένα (συμπαίκτης με Ζήση), την Σπαρτάκ Αγίας Πετρούπολης (συμπαίκτης με Άντιτς) και της Ούνικς Καζάν.

Ο τραυματισμός τον μετέτρεψε σε... νεοαποκτηθέντα!

Το ξεκίνημα της περυσινής σεζόν, του επιφύλαξε μία δυσάρεστη έκπληξη... Η μερική ρήξη στον πρόσθιο χιαστό που υπέστη στην διάρκεια των φιλικών αγώνων προετοιμασίας, δεν αντιμετωπίστηκε σωστά και η σχετικά πρόωρη επιστροφή στην αγωνιστική δράση, προκάλεσε το μεγάλο κακό: ολική ρήξη στο πρώτο ματς που ξανάπαιξε και... κατευθείαν στο χειρουργείο! «Έχασα όλη τη χρονιά φίλε μου, πέρασα δύσκολες στιγμές, πιο πολύ στο ψυχολογικό και πνευματικό κομμάτι, αλλά ο Θεός με βοήθησε να συνέλθω και να 'μαι πάλι παρών, έτοιμος για μία συναρπαστική χρονιά! Αυτός είναι και ο λόγος που θεωρούμαι σαν μεταγραφή για την ομάδα μας, παρ' ότι μπήκα στην δεύτερή μου χρονιά στη Γαλατασαράϊ! Έχουμε πολλές βλέψεις, όμως για φέτος. Ο προπονητής έμεινε ο ίδιος, ο βασικός κορμός της ομάδας διατηρήθηκε και ήρθαν τρεις σημαντικοί παίκτες (σ.σ.: Έρτσεγκ, Τζαγουάϊ και Γκιουλέρ), που προσέδωσαν μεγάλο βάθος στο ρόστερ μας! Στόχος μας είναι το πρωτάθλημα, το Κύπελλο και τα πλέϊ-οφ της Ευρωλίγκα, χωρίς να αρνούμαστε ότι, μεταξύ μας, όλοι συζητάμε για το φάϊναλ-φορ!», δήλωσε ο δεινός σουτέρ της πρωταθλήτριας Τουρκίας...

Ολυμπιακός και Ομπράντοβιτς, τα μεγάλα εμπόδια!

Του υπενθυμίζουμε ότι ο πρώτος στόχος της τουρκικής ομάδας, θα περάσει πάνω από το... "πτώμα" του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, που ζει πλέον στην Κωνσταντινούπολη (Φενερμπαχτσέ/Ούλκερ) και ο τρίτος, ο ευρωπαϊκός, επηρεάζεται εν ολίγοις και από τον δύο σερί χρονιές, πρωταθλητή Ευρώπης, Ολυμπιακό, τον οποίο θα αντιμετωπίζετε αύριο (σ.σ.: απόψε)... «Ας αρχίσουμε από τα πιο κοντινά... Σεβόμαστε απόλυτα και υπολογίζουμε πολύ τον Ολυμπιακό, όχι μόνο για την σπουδαία πορεία του τα τελευταία χρόνια στην Ευρωλίγκα, αλλά και για το πολύ ποιοτικό ρόστερ παικτών που έχει δημιουργήσει και φέτος. Γύρω από τον μεγάλο Σπανούλη και τον πολύ ενεργητικό Πρίντεζη (σ.σ.: μας είπε ότι όταν ήταν στον Ολυμπιακό, ο "Πριντ" ήταν δανεικός στην Ολύμπια Λάρισας του Μπαρτζώκα τότε κι ερχόταν συχνά-πυκνά στο ΣΕΦ για επίσκεψη), βρίσκονται πολλοί και ικανοί ρολίστες, οπότε νομίζω ότι αν δεν είμαστε απόλυτα συγκεντρωμένοι στην αντιμετώπιση του pick'n'roll και στα ριμπάουντ, θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα... Έστω κι αν οι αντίπαλοί μας βρίσκονται ακόμη εκτός ρυθμού, όπως μου λες», υπερθεμάτισε ο Χένρι Ντόμερκαντ, εκτιμώντας ότι η επιτυχία των Πειραιωτών οφείλεται στην ομοιογένεια, την σωστή κατανομή των ρόλων, το πάθος που βγάζουν στο παιχνίδι τους και στην νοοτροπία του νικητή που έχουν αποκτήσει με τα χρόνια!

«Ευκαιρία να κερδίσω επιτέλους τον "Ζοτς"!»

«Όσον αφορά τον μεγάλο μας αντίπαλο στην Τουρκία, η έλευσή του στην Φενέρμπαχτσέ/Ούλκερ αύξησε κατακόρυφα το ενδιαφέρον και τον ανταγωνισμό του τουρκικού πρωταθλήματος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο τίτλος θα είναι υπόθεση αποκλειστικά αυτών των δύο ομάδων! Δεν πρέπει να υποτιμάμε ούτε την Εφές, ούτε τη Μπάνβιτ του πρώην συνεργάτη του Ομπράντοβιτς, ενώ πολύ καλά στοιχεία δείχνει και η Καρσίγιακα. Πάντως, τόσα χρόνια στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, έχω χορτάσει ήττες κόντρα στον σπουδαίο Σέρβο προπονητή, που ήταν ένας από τους σημαντικότερους συντελεστές της αυτοκρατορίας του Παναθηναϊκού σε Ελλάδα και Ευρώπη! Με το... καλημέρα "ενέπνευσε" εντυπωσιακά τους παίκτες του και μας νίκησε στο Supercup! Η παρουσία του στον πάγκο της Φενέρ, αποτελεί για μας έξτρα κίνητρο για να υπερασπίσουμε τον τίτλο που κατακτήσαμε πέρυσι...», κατέληξε ο έμπειρος Αμερικανός σούτινγκ-γκαρντ.